Weeknieuws 2019-48 (26 november)

Clubkleding: Hierbij nogmaals de vermelding dat ook bij de clubritten in het winterseizoen iedereen in clubkleding meefietst. Shirts/jacks van Poels en de broek van Lommen.

MTB-groep:  Het is een beetje eentonig, maar potverdorie, wat hebben we toch een groot aantal mooie MTB ritjes op de planning staan. Vandaag naar de Boekend, deze keer echt om de graven, en daarna door naar de Heldense bossen. Met een lengte van 62 km en de vele bochten en korte klimmetjes, een mooie uitdaging. En zoals vorige keer al aangegeven ook voor de tracker. Na vorige week laat indianDaan deze eer inderdaad aan iemand anders. Er wordt gedurende de rit regelmatig gewisseld op kop, en dat is niet altijd vrijwillig, omdat er inderdaad geregeld een afslag gemist wordt. Ik denk dat indianDaan zijn punt vandaag wel gemaakt heeft en zijn respect wel verdiend heeft. Ondanks dat er een aantal MTB diehards niet bij zijn, denk aan LommenDave, turboTim, Chip en knuffelHenk, staan er om 8.30 uur toch 15man en onze bikegirl klaar voor vertrek. Het lijken vandaag wel allemaal mannen. Allerhande smoesjes vantevoren als excuus waarom ze niet helemaal fit zijn; 3 weken vakantie in Zuid-Afrika, geen tijd gehad om te trainen, ziekjes geweest, feestje gehad, 1e keer dit seizoen … Laten we maar vertrekken en dan eens kijken wat er allemaal waar wordt. Eerst naar Sevenum en dan door naar Maasbree en na de A67 linksaf naar de Boekend. Veelal asfalt, dus lekker om warm te draaien en ook de navigatie gaat perfect. En ondanks dat we bij (bijna) alle splitsingen op deze route linksaf moeten aanhouden, gaat het meteen bij de 1e al mis. Hergroeperen en de route vervolgen naar de graven. Daar gaan we deze keer inderdaad mooi omheen. Wel licht er een boom over het pad in de afdaling, en voor de 2e keer op de beklimming. Dan kan deze echter ontweken worden, door een alternatief te nemen. Na de graven de N275 oversteken en door het bos langs camping de Spekberg. Verder langs het Mortelsven en hoewel de weg hier erg breed is (of juist daardoor?), maar ondanks de afwezigheid van Chip en knuffelHenk toch de 1e valpartij. CuppenPiet doet echt zijn best om bij zijn 1e MTB rit vna het seizoen in het stuk te komen. Een mooie schuiver, waar de anere 2 heren nog iets van kunnen leren. Verder langs de camping in ’t Niet, en door naar de wetlands van Dubbroek. Dit jaar geen bellenspel voor pappieBram. Wel achterin even aanhouden om snelleTwan te helpen met zijn derailleur. Snel verder en door naar het Heldense deel van de route.

Links rechts omhoog omlaag, lekker uitdagend qua navigatie en dat is te merken. De N277 oversteken en dan een grote boog om de camping Heldense Bossen. Er zijn meer mensen die het lekker weer vinden, want het is een stuk drukker dan andere jaren, zowel met voetgangers als andere bikers. Net over de helft even stoppen bij de prullenbak voor een korte pauze. Hier worden de toverdrankjes van LommenDave geprobeerd. De meningen verschillen nogal. SnelleTwan vindt het net een hoestdrank en neemt ook nog een energiereep om de smaak weg te werken. Als dat maar goed gaat. Terwijl ik het als niet koffie drinker best neutraal qua smaak vind. Na de pauze de terugweg door de Heldense Bossen, de N277 weer oversteken, nog een mooi stukje bos en dan verder naar Maasbree. Net voor Molenhuizen slaat het noodlot bij snelleTwan toe. Of het komt door het takje wat we eerder uit zijn derailleur hebben gehaald, dat hij zelf zijn onderhoud doet, of de grote hoeveelheid energie die hij bij de pauze genuttigd heeft zullen we nooit weten, maar feit is dat zijn onderste derailleurwieltje verdwenen is. Onze monteur laat zijn kwaliteiten zien en relatief snel is de ketting ingekort en kan hij single speed (voor en achter) verder. Eigenwijs als hij is, rijdt hij met ons verder over de zandpaden, maar tussen Bree en Serum moet hij toch schakelen naar de weg. We zien hem weer bij de Beurs. Ondertussen moeten we 1 van de Zuid-Afrika vakantiegangers achterin geregeld een duwtje geven om bij de groep te blijven. En bij camping Work and Stay denkt opaHay geen werken meer en ook geen stayeren meer in de groep. Even een gelletje en daarna met vriendTwan rustig linearecta naar de Beurs. Zij zitten er dan ook wanneer wij daar later aankomen. Na de A67 linksaf de zandpaden op, zoals het hoort, en verder naar Sevenum. Daar haken pappieBram (feestje in ’t zuiden) en penningPeter (kom zo naar de Beurs met de nieuwe kleding) af. En de laatste zien we later inderdaad bij de Beurs. Vanaf het Sparta terrein laten Edwin de spaarzame en onze bikegirl zien dat ze nog behoorlijk wat energie over hebben. In een behoorlijk tempo over de zandpaden voorbij Sevenum en dan het laatste deel over het asfalt. Daar verliezen we nog gekkeGerrit, zodat we met 10 man bij de Beurs aankomen. Daar is het lekker druk, omdat er ook mensen met de race zijn weggeweest; aangenaam kabouterLambert, en de andere dikke banden. Maar ook de mensen die hun nieuwe kleding komen halen. SpillebeenDaan heeft de nieuwe maatvoering niet helemaal begrepen. Voor zijn spillebeentje had hij een broek 2 maten kleiner dan voorheen moeten bestellen, maar hij had een shirt maat 2 besteld. Hoop dat hij deze volgende week aan heeft, want wil wel eens zien hoe dat uit ziet. (door Robert)

We rijden zondag route 15, de 47 km uitvoering van de Zandhazentocht  2020, met vertrek om 9.00 uur.