Weeknieuws 2022-09

VUT-groep: Het is 3 maart en de Omloop van het Nieuwsblad is geweest en dat geeft voldoende inspiratie om ook het TWC programma op te starten. Voor vandaag route 30 over ca. 59 km, en om 13.30 uur stonden er 13 TWC’ers klaar voor deze rit. Na enkele stichtelijke woorden van onze voorzitster Mien bleek dat men er zin in had want alvorens de torenklok 13.30 had geslagen werden er al enkele pedalen vast geklikt. En ook de afspraak, dat er voor aanvang, de functie van was wegkapitein ingevuld moest nog gebeuren. Voor vandaag was dat Lei want die had het fluitje toch al omhangen, en hij kreeg vrijstelling van kopwerk.

Toen sloeg de klok en weg ging was het peloton, maar goed dat door verkeersdrukte op de eerste kruising alles in de remmen moest zodat het toch een gesloten groep werd. Via de Dwarsweg naar De Schaak waar we werden opgehouden door graafwerkzaamheden langs de weg en dat er ook nog een gigantische oplegger ons tegemoet kwam werden we bijna van de weg gedrukt. De voorrijders kwamen er goed door maar de volgers hadden duidelijk meer moeite en het was onze Frans H. die van het asfalt glipte en in het rulle zand vast kwam en ter aarde stortte. Gelukkig zonder lichamelijke en mechanische malheur. Maar er moet blijkbaar toch iemand komen met een achteromkijk camera want wachten tot de groep compleet is, blijkt toch nog steeds een probleem. Dus bij vertraging of opstopping omkijken en wachten tot de groep compleet is. Na een kilometer was het peloton weer samen en konden we als groep verder. We vervolgden onze rit via Castenray  en Zandhoek-Oirlo  naar Oostrum en via de Boshuizen naar Smakt, Holthees naar Maashees voor de koffie bij ’t Binnenhof. De kringloopwinkel waar zowel buiten als binnen plaats voor ons was tussen allerhand prullaria zo vol dat een olifant er zonder veel moeite een ravage van kon maken maar het was er toch gezellig met die grijze mannenkoppen tussen die heilige beelden.

Na de koffie vervolgden we onze route richting Wanssum naar Blitterswijck waar Geert, Lei en de broer van Jan S. uit Hout-Blerick richting huiswaarts koersten. De 10 overgeblevenen vervolgde de rit via Megelsum, Swolgen, Tienray, Melderslo naar Horst waar rond de klok van 16.30 de finish werd bereikt. Een mooie openingsrit onder prima weersomstandigheden. (door Lei K.)

A.s. donderdag route 80 over ca. 63 km. Vertrek 13.30 uur. 

A-groep: De eerste geprogrammeerde wegrit voor 2022. Qua temperatuur is het vroeg in de morgen stevig onder nul. Eigenlijk ook prima voor de ATB (eindelijk eens geen zompige natte bedoening). Maar het is ook wel weer heel lekker om met de dunnere bandjes onder de kont lekker over de weg te zoeven met een vaartje van 30 per uur. Dat kost op de ATB meestal aanmerkelijk meer moeite en energie. De weermannetjes/vrouwtjes, ik bedoel weermensen (sorry niet genderneutraal) beloven dat het snel warmer wordt in de zon die aan de wolkeloze hemel zal staan. En warempel, de dag begint met een prachtig opkomend rood/geel bolletje. Na een kort woordje van onze “patrones” Mien gaan de Asses, Bees, Cees en Dees op route. Alles bij elkaar schat ik zo’n 40 TWC’ers. Er is bij de Ases nog niet veel veranderd sinds de laatste clu rit in september. Captain Jac komt nog steeds 1 minuut voor de start opdagen vanuit het westen. Volgens meneer pastoor komen alle wijzen komen uit het oosten. Dat was vroeger zo en nu dus ook nog. Jac pakt zijn rol als ritkapitein en maant de manschappen en het ene vrouwschap om het tempo deze 1e rit rustig te houden. Gewoon weer ff wennen aan elkaar en de omstandigheden op de weg. We vertrekken met 14 rijders. Een flinke groep dus. Dat is inclusief Lambiekske en Piet met Mieps. Deze twee oudgedienden zijn weer terug in de A-groep. Mooi. Echte bikkels die 2. Echte diehards. Gewoon zonder handschoenen. D’r tegenaan. Die arme Miep van Piet. Met die steenkoude vingers zo over het blote schermpje. Brrrr! Rubberen Robert is er niet bij. Ondanks dat hij inmiddels verlost is van de ijzeren ballast in zijn enkel. Die lange lummel heeft corona. Tja. De hele snotterige coronawinter krijgen allemaal die virussen geen poot aan de grond bij onze latex fetisjist. Kan ie eindelijk weer de weg op krijgt ie het toch te pakken. Is misschien wel goed voor het herstel van z’n enkel. En ook Brampappie missen we. Oorzaak onbekend.

Kort na Sevenum blijkt dat we toch met 15 renners zijn. Bram heeft na wat tegenslag op de thuisbasis de start bij De Merthal gemist. Met een sprint van dik 5 km heeft hij de rest bijgehaald. Bram is in ieder geval snel en goed op temperatuur. Behalve zijn voeten. Daar missen de overschoenen die hij thuis aan gort heeft getrokken. Kan ie in ieder geval z’n kekke fluorescerende slofjes laten zien. Wow, klaar voor de pride! De tocht voert ons door de mooie Maasregio en de voortuin van De Peel. Een mooi en afwisselend landschap met prachtige doorkijkjes in het goudgele ochtendlicht. Als we na 30 km allemaal net een beetje warm zijn gefietst, parkeert Babbel Frank zijn fiets pardoes in de berm en zichzelf met de handen aan het kruis tegen een grofmazig ACB-hekwerk. Enkele anderen volgen dit voorbeeld direct. Een teken voor de hoger wordende gemiddelde A-leeftijd en indicatie van afnemende prostaatbeheersing. Ik zie onze Bikegirl denken: “”Kom op stakkers! Gewoon een kwestie van bodembekkenspiertraining boys. Gaan met die banaan.” Maar goed dat we deze route niet iedere maand doen want dan zou dat hekwerk binnen 6 maanden volledig aangetast zijn door de “zure regen”.

Nadat we allemaal stevig zijn afgekoeld, of 1,5 liter lichter of 1 banaan of reep voller kunnen we weer verder. Met achterlating van enkele gele schillen (foei!). Tijdens de tocht merken we dat het fietsen op de weg met een grote groep toch vooral ook een kwestie is van goed blijven opletten en consequent en duidelijk elkaar waarschuwen. Én met handgebaren zeker als het stevig waait. Het gevaar komt uit het niets: een wandelaar op de weg of fietspad, baasjes met honden, auto’s van voor, achter, rechts, links, paaltjes, wegversmallingen, kiezels en zand in de bochten. Ook vandaag komen we het allemaal tegen. En behalve die ene laatste keer gaat het allemaal goed. Juist bij een op zich ongevaarlijke situatie op de kaarsrechte Americaanseweg gaat het achter in de groep fout. Een auto met voorrang van rechts geeft ons netjes voorrang. Maar voorin wordt voor de voorzichtigheid toch een beetje vaart geminderd. Achter in de compacte groep (we rijden immers met flink wind op kop) schuift het peloton in elkaar. Opa Hay krijgt niet op tijd bij geremd en raakt zijn voorrijders en knalt tegen de grond. Voorover op z’n schouder. Hay blijft kermend en kromgebogen op straat liggen. De schrik is groot. Achteraf valt de schade aan lijf en leden gelukkig mee. Hay kan alles nog bewegen en hij fietst nog zelf naar De Beurs. Alleen is hij een stukje van de film kwijt. Hij weet niet meer hoe en wat er precies en waar is gebeurd. Ook dat ie zelf al een warme chocomel heeft besteld bij De Beurs is hij kwijt. Verbaasd vraagt hij aan ons: “Hoe wisten jullie dat ik een warme chocomel wilde? En wie heeft die dan besteld?” Het kan natuurlijk de leeftijd zijn. Toch goed om komende 2 dagen ff op te letten bij huize Keijsers. De schrik spoelen we samen met een lekker warm en koud bakkie weg bij De Beurs. De startrit van dit wegseizoen zit erop. Een mooie rit. (door Peperazzi)

A.s. zondag route 72 van 76 km (Venlo, Hinsbeck, Tegelen). Vertrek om 9:00 uur.

B-groep: Het werd een prachtige start van ons nieuwe weg seizoen 2022. Na een korte uitleg over de gemaakte afspraken welke wij afgelopen week gemaakt hebben met de wegkapiteins vertrokken we met een 11 mans grote groep voor het eerste rondje rond de kerk. En zoals gezegd het was meteen een leuk rondje en ongelofelijk maar waar, ik heb maar een keer de fluit hoeven te gebruiken en dat was omdat chip als laatste uit het kapelletje kwam en de rozenkrans nog moest wegstoppen bij De Spurkt. We hebben dus laten zien dat het kan, gewoon op tijd wisselen en zich houden aan de gemaakte afspraak wat snelheid betreft. Daarnaast hebben we ook nog kunnen genieten van het landschap en kunnen kletsen met elkaar. (door Daan J.)

A.s. zondag route 138 van 61 km. Vertrek om 9:00 uur.

C-groep: Vanmorgen 7.15 liep de wekker af, effe wennen maar ons fiets seizoen is weer begonnen !!! Met mijn slaperige ogen keek ik naar buiten het was wit, dus dat wordt goed aankleden,veel laagjes ,dat zal mij wel warm houden hoop ik. 8.40 op mijn ros naar  Horst ,heel het plein van de Merthal kleurde rood/wit een goede opkomst. Er hebben er meer gedacht koud maar droog! De voorzitster riep ons tot orde, en wenste ons een goed en gezellig race seizoen,klokslag 9.00 uur op de pedalen. Eerst effe getwijfeld toch bij de C
groep aangesloten. Onze groep was klein 5 personen 3 mannen 2 vrouwen,maar het is het begin.Thei Broos was de weg kapitein en hield ons goed bij elkaar, lette op als het effe minder werd of teveel wind ,er werd op tijd gewisseld. Ik zelf had het soms zwaar,er werd goed op mij gelet dank ervoor mannen en vrouw !!! In Overloon was koffie bij Clevers en tot onze verrassing werden we getrakteerd op koffie met appelgebak met Slagroom door Thei Broos vanwege zijn 50 huwelijk met zijn Mien,proficiat en nog vele gezonde jaren samen !!!!

Na de koffie de laatste km,toch nog wat wind de koffie en de vlaai hebben mij niet de kracht gebracht die ik zou willen ,dus iets meer trainen ( is toch anders als op de spinningfiets) maar we hebben nog een heel seizoen voor de boeg. We gaan er een leuke groep van maken en als de weg kapitein(s)van zich laten horen en Wij luisteren komt het goed. Van een gemiddelde spreken we nog maar niet!! Mensen tot een volgende rit. (door Wilma)

A.s. zondag route 64 van 61 km. Vertrek om 9:00 uur.

D-groep: Vandaag ging dan ook het zondag programma van TWC van start, alhoewel het weer er prima uitzag maar de temperatuur duidelijk een winters karakter had terwijl een NO wind zorgde voor een gevoelstemperatuur van 0 ºC of lager was het toch niet echt aantrekkelijk maar ondank dit winterse weer was er toch een redelijke opkomst, van ca. 30 personen, een redelijk bezette parkeerplaats bij  De Mêrthal.  En na een welkomstwoord door de voorzitster werden de fietsliefhebbers over de 4 groepen A,B,C en D verdeeld. Door de ook ingevoerde koffiestop bij de C, zoals deze bij de D al enkele jaren een gezellig oponthoud was, werd het D peloton enigszins uitgedund en bleven er voor ons slechts 4 fietsers over, hopelijk komt er bij wat betere temperaturen nog de nodige aanwas. Om klokslag 9.00 uur kozen wij het hazenpad voor route 17-D over ca. 47 km maar op de Vonderse straat staken de B rijders ons reeds voorbij. Wij vervolgde onze rit in het voor D rijders goed tempo alhoewel de NO wind ons dwong tot een behoorlijke inspanning in deze openingsrit. Mart en Frans leverde het meeste kopwerk en via Oirlo, Oostrum, Venray en Smakt bereikte we onze koffiestop bij ’t Binnenhof in Maashees waar we tussen alle vintage prullaria aan de lange tafel plaats namen en onze bestelde koffie die we verdiend hadden gezien het gezellige oponthoud bestelde we nog een tweede kop.

Na de koffie werden de pedalen weer vast geklikt en vervolgde de we onze rit richting Wanssum, maar nu wel met het voordeel dat de wind als een steuntje in de rug en dat was duidelijk aan het tempo te merken. Via het nieuwe fietspad om de Wanssumse haven en over de nieuwe Molenbeek brug naar Meerlo, Tienray en via Melderslo naar Horst waar rond de klok van 11.30 de finishklok werd ingedrukt. Een frisse rit met koude vingers, maar de lente is in aantocht dus de temperatuur zal hopelijk oplopen zodat de spieren soepeler worden. (door Lei K.)

A.s. zondag route 138-D over ca. 48 km vertrek 9.00 uur.