Weeknieuws 2022-45

MTB A-groep: 1000 meren 61 km

De A groep gaat vandaag op route met een weliswaar oneven aantal van 11 rijders maar wel met een evenwichtige groep. Althans psychisch evenwichtig. Het echte evenwichtsgevoel op de ATB wordt later in de tocht een paar keer gemist door enkelen. En niet de minsten….Bij de start nog een beetje fris maar de lucht in het oosten kleurt al rozé en oranje als voorbode van de opkomende zon aan een wolkeloze hemel. Prima omstandigheden om lekker langs de waterkant van allerlei meren en vennen te karren op de ATB. Maar 1000 keer ? 60 km waterkant ? Dat gaat toch echt vervelen.. Gelukkig heeft de naamgever voor deze route schromelijk overdreven qua aantal waterpartijen. Maar alle watertjes bij elkaar zijn het er toch heel wat. Ik ben gestopt met tellen bij meertje nr 7 Heeft iemand tijdens de hele route alle vennetjes en meertjes geteld? Benieuwd wat het juiste aantal is. Inzendingen op de A-app. De winnaar krijgt van Rubberen Robert een privérondje om een vennetje naar keuze. Met chocomel na afloop.

Ook deze week zijn er weer A-rijders die uitproberen of en waar de B-route afwijkt van de A-route. En inderdaad Trekkertrek Tim merkt onderweg dat route 37A toch echt anders is dan route 37B. Hij hobbelt, op z’n blitse nieuwe bike, gewoon heel content en tevreden achter de rest aan. Met zo’n mooie Trek bike zijn andere dingen, zoals de juiste route op de “navigateur” of kopwerk  maar bijzaak. Toch!
Eerst crossen we bijna 30 kilometer door de bossen en velden om in Broekhuizen het pont te nemen. In de bossen bij Swolgen maakt Fully Edwin boven aan de klim een zachte ploflanding in het mulle zand. Check: de eerste die vandaag het evenwicht verliest. Wel een mooie elegante landing. Een landing on-the-spot. Ploef!! Op de schaal van maximaal 6 punten zeker een 5. Geen opstuivend stof. Echt superclean. En we hadden nog zo gezegd: géén bommetje!! De oorzaak: volgens onze Bomber een onverwachte afsnij-actie van een van de andere A-rijders. Maar daar moet je als ATB coryfee toch op kunnen anticiperen. Dus geen fully prof maar fully plof !

Helaas, zijn het boomstammenpad door het Soar en het takkenpad bij de Maas (in de buurt van Ooyen) nog steeds opgenomen in de route. Op het pad door het Soar baggeren we normaal enkeldiep door de modder tussen de boomstammen. Als een stel hobbelpaarden in een military koers doorkruisen we nu het kurkdroge Soar. En het takkenpad richting de Maas, dat  is er eigenlijk gewoon niet meer. Meer stuk route van ”wat ruist er door het struikgewas” 11 fietsertjes in ganzenpas. Dus conclusie: schrappen en omweg maken over andere fietsbare paden in de buurt.

Na het pont over de Maas duiken we bij Rooland het gebied van de Maasduinen in. Met inderdaad “heul veul watertjes”. Wel afwisselend en met leuke doorsteekjes. Ergens onderweg langs een afrastering van 1 van de vakantieparken achter Arcen stap ik af om mijn fiets veilig over een gegraven watergeul te tillen. Second Fully Ruud vindt dit overdreven voorzichtig en doet voor dát en hoe het ook fietsend kan. Het resultaat is hetzelfde: we komen beiden veilig aan de andere kant van de greppel. Maar ik moet achteraf toegeven: had ook ik fietsend gekund. Denk ik. 

Net op Nederlandse bodem houden we pauze. Lekker in het zonnetje en bij een huis met grote afvalbak aan de weg (voor de wikkels van de repen en schillen) en enkele coniferen (als urinoir). Ook de Wannabees kiezen deze zonnige plek voor een korte pauze inclusief afwatering. Tja, hoger gehalte aan prostaatprobleempjes. Wij hebben dan ongeveer 35 km op de teller. Resteren 25 kilometer. Eerst wat slingeren over heuveltjes en dan via de zuidelijke punt van De Maasduinen naar de Maas bij Lottum. De overtocht per pont naar Lottum gaat normaal. Het aanmeren verloopt minder “soepel”. De schipper moet een paar keer met de motor op volle toeren opnieuw aanzetten om zijn klep op de juiste plaats te krijgen. Ik kan de nijging net onderdrukken om de kraker van de Snollebollekes in te zetten: Allemaaaaaal: naar links! … en naar rechts!…en weer naaaaaar links! . Hopelijk hoeft die schipper niet iedere dag zo zijn auto in de garage te parkeren. Weten we gelijk waarom zo’n overzetboot met een ketting of kabels vast zit aan de kant. Intussen staan de Wannabees achter ons op de oever te twijfelen of ze toch niet beter het veer bij  Grubbenvorst zullen nemen.

Na het veer missen we onze afslag naar rechts. Gevolg is dat we iets verder schuin terug moeten om op de juiste weg te komen. Fully Ruud en ik kiezen voor de kortste weg. Schuin omlaag door het gras over het talud. Dit keer laat ik zien dat ook ik over een geultje kan jumpen op 2 wielen. Wel rustig aan want in dat lange gras, da’s tricky. En volgens mij zie ik halverwege een greppel dwars door het gras. Daarom ga ik niet niet fully speed maar rustig en veilig. Op het zelfde moment zie ik links van mij Ruud los van z’n fiets en met een soort snoekduik van het talud afschuiven. Eerst door het gras en dan languit verder schuivend, als een gestrand slagschip, over het asfalt. Ruud wordt helaas niet tegengehouden in zijn schuiver door een kabel of ketting. Het ziet er een beetje onbehouwen uit. Verre van elegant. Geen hoge punten qua uitvoering. Moeilijkheidsgraad oké. En pijnlijk Auw! Vooral zijn knie en elleboog zijn hard in aanraking gekomen met het asfalt. Zichtbare 1e schade: een kapot geschaafde mouw en een klein gaatje in de broekspijp. Ruud heeft blijkbaar veel naar docu-series over ambulance teams of naar Rambo 1 tot en met 17 gekeken. Want hij scheurt zijn hele broekpijp aan flarden om te zien of het been misschien geamputeerd moet. Conclusie: kleine schaafwond op het knie en broek aan flarden. Wel hip zo’n broek met een gat bij het knie. Met de wetenschap dat de rit van vandaag voor de 2 fully rijders, gelukkig en hopelijk, alleen een vlekje op het imago heeft opgeleverd kunnen we de rit vervolgen richting Horst en naar huis voor de mannen uit Broekhuizenvorst en Grubbenvorst.

Bij De Beurs zit aspirant A-ATB’er Kabouter Lambër al op ons te wachten achter een glas kabouterbier. Al snel arriveren ook Wannabees voor een afsluitend praatje en drankje. Het was weer een mooie MTB morgen.

Peperazzi

A.s. zondag route 16 van 52 km. Dit is de Zandhazentocht rechtsom. Vertrek om 9:00 uur.

BCD-groep: Vanmorgen was het nog wel erg fris toen we vanuit Sevenum naar Horst fietsten maar daar kwam gauw verandering in. Aan de gevallen bladeren en de typische geur laat de natuur ons zien dat het toch echt herfst is.  Volop zon en bijna geen wind en dat zorgde ervoor dat het wel voorjaar leek.  Het was dus ook nu weer prachtig fietsweer en dat was ook te zien bij “de Merthal”. In totaal stonden 20 TWC- ers klaar, 14 uit de B-en de C-groep B en 6 D- rijders. Dus allemaal nog maar genieten vandaag je weet niet hoe het de volgende week is.

Op het programma stond route 64 over een afstand van 59 kilometer. Na het vertrek richting Hegelsom naar Kronenberg na veel bochten overal binnendoor over binnenwegen naar Maasbree. Op de hobbelige klinkers van de Sevenumsedijk verloor iemand door al dat trillen de schroefdop van de bidon. Later kwam Mien K. erachter dat zij dit verloren was. In Helden draaide Mart J. af richting Horst, hij had een brunchafspraak en wilde wel op tijd weer thuis zijn.

Op het fietspad door het Heldense Bos naar Kessel konden we genieten van de prachtige herfstkleuren en van de zonneharpen. Omdat het zo’n mooi weer was zagen we ook heel veel wandelaars. 
Bij IJssalon Clevers namen we buiten plaats, we hadden nu ongeveer de helft van onze rit gehad en hadden wel een pauze verdiend. In een mooi hoekje waar de zon scheen konden we genieten van onze koffie met een toet slagroom en een overheerlijke bonbon. Omdat voorzitster Mien komende dinsdag jarig is trakteerde zij en werd er uit volle borst dan ook nog even het ”lang zal ze leven” gezongen. Omdat Sinterklaas weer in het land is en door sommige het verlanglijstje weer ingeleverd moet worden, werd hier natuurlijk ook nog even over gesproken. Nu de koudere dagen eraan komen zouden Merino wollen sokken wel een mooi cadeau zijn. Na nog wat schele “wazel” stapten we toch maar weer op en vervolgden we maar onze route. Langs kasteel “de Berckt” kwamen we al snel bij de rotonde in Hout-Blericks. Hier kiest Lambert S. om toch richting huis te gaan. De rest fietst door de Boekend  richting Bike Way war Miek D. afslaat naar Grubbenvorst. Even later draaien ook wij met 4 man af naar Zaerum waar we om half 12 aankomen. De rest van het Poels-peloton reed door naar Horst om nog wat te drinken bij “de Beurs”. 

Vergeet niet evaluatie B/C/D op dinsdag 22 november om 19:30 uur bij de fam. Hoebers. St. Jansstraat 38 in Meterik.

Wilma & Giel