Weeknieuws 2023-35

VUT-groep: Het weer blijft altijd een mooi onderwerp om een verslag te beginnen. Toen wij zaterdagmiddag het verslag aan het typen waren viel de regen met bakken uit de hemel. Wat een verschil met gisteren toen het heel redelijk fietsweer was, wel een beetje veel wind maar voor de rest zag het er heel aardig uit. Op het programma stond route 27 met halverwege koffie bij “de Busjop” in Heythuysen. De omstandigheden vanmiddag waren prima en als het goed fietsweer is dat te merken aan de opkomst. Maar liefst 14 TWC’ers stonden aan de start voor deze mooie rit. Voor dat we vertrokken werden door onze wegkapitein Theo Br. nog wat vragen over de Marathon van komende zondag behandeld. Sommige hebben veel onnodige vragen, begrijpend lezen is moeilijk. Alles werd nog maar eens uitgelegd, ook over de juiste route, en dus kan er zondag niets meer fout gaan. Omdat hij zelf er zondag niet bij is zal Jan S. dan de taak van wegkapitein op zich nemen. Theo Br. gaat zelf met zoonlief het Pieterpad fietsen. We startten om klokslag 13:30 met 14 personen, een gemêleerd groepje. We zagen weer een paar bekende gezichten want de vakanties lopen langzaam ten einde. Toch zijn er nog wel enkele onder ons die nog een reisje op de planning hebben staan.

Op kop werd het tempo er goed ingehouden door de kopmannen ondanks de stevige tegenwind. Op diverse plaatsen kon je goed ruiken dat de boeren de “zeikkelder” aan het uitrijden waren. Maar daar is het nu natuurlijk ook de tijd voor. Tot aan de pauzeplaats liep alles gesmeerd, wel af en toe een beetje last van een tractor of van een andere landbouwmachine. Het lijkt wel of die dingen steeds groter worden, een ding is wel zeker ze rijden steeds sneller. We worden er soms wel bang van. Het terras bij “de Busjop” was redelijk bezet, maar er was plaats genoeg voor ons. Het duurde niet lang voordat een erg vriendelijk meisje de bestelling op kwam nemen en de meesten van ons konden genieten van een lekkere kop koffie. Thei S. natuurlijk van een warme chocomel zonder slagroom. We werden ook nog getrakteerd door de jarige Mat D. Uit volle borst werd er “Lang zal hij leven” gezongen en ook veel van de overige gasten zongen mee. We wensten Mat nog vele gezonde sportieve jaren. Lei K. merkte nog op dat hij nu voor de derde keer hier was dit seizoen en zelf nog niet had hoeven te betalen, hij vindt dit ook daarom een topadres.
Na de pauze stapten we op voor de laatste 30 km. Kort na het vertrek gaf de Garmin al aan dat we verkeerd reden dus maar via een korte omweg de goede weg terugvinden. Toen we bij de rijksweg kwamen moesten we oversteken naar het centrum van Heythuysen. Er waren echter 5 mannen de een beetje eigenwijs hun eigen weg kozen en al gauw uit het oog verdwenen. Na kort overleg werd er door de rest voor gekozen om dan maar zonder hen verder te fietsen. Toen we weer het dorp achter ons hadden gelaten reden we tegelijk de rotonde op en waren we weer compleet. Nu we de wind voornamelijk op de rug hadden ging het tempo flink de hoogte in en de kilometers verdwenen snel onder de wielen. Toen we bij de Heibloem de weg over moesten steken werd onze jarige Jop Mat D. hierdoor verrast en hij klikte te laat los en kwam hierdoor ten val. Gelukkig viel de schade mee en konden we na een korte pauze weer verder rijden.Intussen kleurde de lucht steeds donkerder en het was de vraag of we het wel droog zouden houden. Er werd stevig door getrapt met nu de wind van opzij maar de snelheid werd er niet minder om. Er werd geroepen; “Hier word je pas sterk van”. We hielden het droog en warempel boven Sevenum scheen een flauw zonnetje. Wij 3 Zaerumse fietsten op de Helenaveenseweg rechtdoor naar huis en de rest mocht nog 5 km naar Horst. Deze rit was een goede training voor onze marathon komende zondag. 
(Verslag van het samen gefotografeerde duo Wilma en Giel).

A.s. donderdag 7 sep. Route 124, afstand 75 km. Vertrek 13:30 uur. Dit is een route met code “Groen”.

A-groep: Ook deze ochtend is het tijdstip niet om over naar huis te schrijven. Weer vertrekken om 7.30 uur. Nou, de wekker maar weer gezet en voordat de zon op is me weer uit bed gesleept naar de koffie. Lekker genietend van mijn bakkie zie ik dat de straatverlichting ook nog brandt. Dus ja, 7.30 uur is echt te vroeg. Vroeger, toen ik nog jong was, moest ik naar binnen zodra de staatverlichting aan was, dus……volgend jaar vertrekken we dus pas na 8 uur. Onze SmeerkeesJac, die zijn wekker 10 minuten eerder heeft gezet om niet weer zijn buffet bij de Beurs te nuttigen, onderschrijft dit ook. Sta ik eens een keer niet alleen. Opvallend deze ochtend is verder dat EskimoRobbert geen arm- en beenstukken aan heeft, zou zijn iglo gesmolten zijn????

Omdat het nog zooooo vroeg is, is de temperatuur nog wat aan de lage kant. Dus toch maar de armstukken aantrekken en op naar de Beurs. Daar is het wachten totdat we met z’n twaalven zijn en we koers kunnen zetten richting Montfort, the hometown van de Verstappens. PappieBram heeft een tweetal pauzeplaatsen uitgezocht en volgens planning is de terugkomst bij de Beurs rond 16.00. Eén uur te laat om live de start van de Formule1 te zien, of we moeten zoals het de laatste tijd wel gebruikelijk is wat harder fietsen. Onze MiendobbelsteenPeperazi is geen voorstander van snelheden boven de 30. Blijkbaar krijg je als Vutter niet meer voldoende rust en is de tijd opeens ook schaars. Onze Bikegirl heeft het wel goed voor elkaar met zo’n vlijtige schoonmaakster alias kok alias fietsenpoetser alias wasvrouw. Wellicht is MiendobbelsteenPeperazi voor een zacht prijsje ook te huur????Toch nog ff terugkomen op de geweldige organisatie van PappieBram, complimenten!!!!!! Hij heeft het voor elkaar gekregen om twee pauzeplekken te selecteren waar ze TOP koffie schenken. Wellicht kunnen een aantal etablissementen hier stage gaan lopen.

Buiten dat de route deze keer wel erg veel fietspaden had, wat het af en toe wat lastig maakt om de snelheid erin te houden, lijkt het ons te lukken om voor de start in Horst terug te zijn. Ware het niet dat PoesRoellie welgeteld twee kilometer voor de finish voor de zoveelste keer lek rijdt. Je vraagt je zo langzamerhand wel af of het geen tijd gaat worden voor nieuwe buitenbanden. Gelukkig is onze HandigeHans van de partij en dat stemt mij echt wel gerust. Tot voor kort dacht ik nog dat hij niet in staat was een bandje te wisselen. Maar het lukt hem tegenwoordig helemaal zelf om te wisselen en met tijden waar ze bij RedBull jaloers op zouden zijn. Maar niet tegen zijn vrouw zeggen want anders wordt al het roze gereedschap ingewisseld.Ik denk, en volgens mij spreek ik ook voor de rest van het gezelschap, dat we weer een mooie marathon gefietst hebben. De 170 km was voor iedereen goed te doen en de twee pauzeplaatsen waren goed. Wellicht de volgende keer niet door Venlo rijden als het koopzondag is want dat haalt het gemiddelde wel erg omlaag. Er zijn overigens geluiden dat de marathon 200 km moet zijn want anders is het geen marathon. Wellicht moet diegene zich dan toch eens verdiepen in de afstanden van een marathon. Deze is welgeteld 42,195 km….dus met de 170 komen we er ruimschoots overheen. Allen bedankt voor de mooie rit!  De Razende Reporter.

A.s. zondag route 128 van 111 km richting Sonsbeck met uiteraard pauze bij de bakker. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep:  De marathon naar Garzweiler 150 km

Om 7.30 uur stonden er 8 B-rijders klaar om te vertrekken voor onze jaarlijkse rit. Het was nog fris en mistig. Via de witveldweg naar Grubbenvorst waar we Stan op pikten en richting Venlo reden. Bij auxiliatrix konden we via een mooi paadje de rommelmarkt omzeilen. Via allerlei mooie weggetjes kwamen we door het Swalmdal bij Elly`s bike café en werden we ontvangen door een aantal stoere bikers. De koffie en kuchen waren erg goed, en we werden bediend door de doorrookte Elly.

 Door naar “das Loch” waar we genoten van het geweldige en afschuwelijke uitzicht. (Het gat is tot 300 meter diep en 48 vierkante km groot en de baggermachines zijn 140 m hoog). Via allerlei goede en slechte wegen kwamen we aan bij backerei Achten waar we eerst voorbij reden. Er was niets te doen maar we moesten toch erg lang wachten op onze lekkere broodjes. Na een uur en 15 minuten konden we eindelijk vertrekken en hier gaan we dus nooit meer heen. Via het Brachterwald kwamen we weer in Nederland en fietsten door naar Steijl. Hier was het super druk met een wachtrij bij het veerpont. We besloten het pad langs de Maas te pakken en de Zuiderbrug te nemen en zo naar Horst te fietsen. Om 15.30 uur waren we bij de Beurs. Volgens mij heeft iedereen genoten van het prachtige weer en de mooie tocht. (door Hay.)

A.s. zondag route 121 van 83 km. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep: Op het programma stond deze morgen onze jaarlijkse Marathon over een afstand van 110 kilometer. Voor de meeste van ons toch wel een beetje een uitdaging. Want het was voor het grootste gedeelte van het 14- koppige Poels-peloton de eerste keer dit jaar dat er meer als 100 kilometer op het programma stond. Toch stonden er 13 C-rijders en 1 E-Biker klaar voor de start op deze zeer mooie zondagmorgen. De zon scheen al volop en er was nauwelijks sprake van wind. Omdat Lei K. tot in de buurt van Asten met ons mee zou fietsen werd er daarom vanaf het vertrek gereden in een aangepast tempo. In het begin voerde de route ons over bekende wegen maar toen we voor Liessel de A67 overstaken kwamen we nu over wegen waar de meeste van ons nog nooit geweest waren. Wegen met een prachtig wegdek en zo vroeg ook totaal geen verkeer en heel mooie vergezichten met her en der in het weidse land verspreid grote boerenlanderijen.

Lei K. zou in de buurt van Asten op de Hazeldonkseweg opgewacht worden door Annie B. en Hein M. Dit trio ging vanaf hier hun eigen weg. De snelheid in de resterende C-Groep ging na deze “scheiding” natuurlijk onmiddellijk omhoog. Nog even was er een klein oponthoud bij de brug over de Dommel toen de 3 uit Sevenum collectief samen de verkeerde weg kozen. Het landschap bleef onbekend maar niet minder mooi met prachtig verbouwde boerenhoeves en met heel veel natuurschoon. Bij de ingang van natuurgebied Strabrechtse Heide kwamen we heel toepasselijk terecht in buurtschap Heieind bij Bos café ”Van Moorsel”. Hier was het al erg druk, het terras zat vol met collega wielrenners. Ook het E-Bike trio kwam even later aansluiten. We lieten ons de koffie lekker smaken, we hadden tenslotte al bijna 45 kilometer op de teller. Er was een van de andere bezoekers bereid om een heel mooie groepsfoto van de gehele groep te maken.Na een wat langer uitgevallen pauze werd er weer opgestapt en koers gezet richting Mierlo. Voordat we hier kwamen reden we in buurtschap “de Gulbergen” langs het “Dak van Brabant”. Een enorme vroegere afvalberg en met een hoogte van 60 meter het hoogste punt van Brabant. Na in het centrum van Mierlo nog bijna van de weg te zijn gereden door een idiote automobilist bereikten we al snel Lierop. Sommige van ons herkenden intussen wel stukken enigszins bekende wegen van ons uitstapje naar Eindhoven een paar jaar geleden. De weg naar Asten werd ingeslagen over alweer onbekend terrein en we genoten van de mooie Brabantse natuur. We achterhaalden hier ook het E-Bike trio dat een kortere route gereden had. Lei K. sloot weer bij ons aan want Annie B. en Hein M. fietsten van hieraf terug naar huis in Helmond.

Via een kleine omweg in Asten vanwege de zondagsmarkt kwamen we na bijna 80 kilometer aan bij café “Jan van Hoek”, voor ons een heel bekend adres. Het was inmiddels ook al voorbij 12 uur dus de koffie en gebak waren zeer welkom. Bovendien werd de rekening uit de clubkas betaald. We hadden nog een kleine 30 kilometer voor de boeg. Alles liep gesmeerd en alweer over minder bekend wegen kwamen we enigszins verrast uit in Liessel. Op de rotonde werd de lange Snoertsebaan opgedraaid om daarna langs het spoor over de Griendtsveenseweg naar de naam gevende plaats te rijden kozen. Toen we niet veel later na de Dorperpeelweg de Middenpeelweg overstaken sloeg voor Guus B. het noodlot toe, lek. Zelf veel pratend werd hij toch wel weer heel veel geholpen. Hoogstwaarschijnlijk had hij de eerste luchtpatroon gebruikt in de slagroomspuit want deze was leeg. Gelukkig lukte het Mart V. wel om met de tweede patroon de nieuwe band weer op spanning te krijgen en konden het laatste stuk beginnen. Om 14.15 uur waren we terug in Horst na een 110 kilometer lange Marathon. Complimenten van alle deelnemers voor de Routecommissie die deze route op GPS heeft gezet. We hebben kunnen genieten van onze rit door een heel mooi voor ons onbekend stuk van Brabant. (Verslag van Wilma en Giel).

A.s. zondag route 25 van 75 km. Vertrek om 8:30 uur.

D-groep: A.s. zondag route 114-D van 62 km. Vertrek om 8:30 uur.