Weeknieuws 2024-04

MTB-groep: Na een week waarbij de temperatuur voornamelijk boven het vriespunt is geweest en de regen is meegevallen, zijn de voorspellingen voor deze zondag, temperatuur rond het vriespunt en stijgend, geen regen en veel zon. Een ideale combinatie voor een heerlijk rondje fietsen. Op het programma staat route 32. Dat betekent draaien en keren in Neerkant en Meijel. Spoiler: de routes lagen er inderdaad fantastisch bij. Ondanks bovenstaande ideale combinatie, valt de opkomst deze week wat tegen. Slechts 5 man zijn er om 8.30 present. TankLeo heeft het meeste zin, want hij staat mij al op te wachten. Even later worden we verblind door de reflecties van HighFrequencySteeph, met zijn gele handschoenen en overschoenen. Daarna komt nog MechanicTwan en ruim voor 8.30 maakt TT het quintet compleet. Deze week is hij niet de Tijdelijke Type-miep, maar weer gewoon TurboTim, en dat hebben we geweten. Onze PappieBram wordt van deze route al duizelig wanneer hij er aan denkt, dus die is in bed blijven liggen.  Ons koppeltje heeft de
(stoute) schoenen aangetrokken en maakt de omgeving rond Aken onveilig. En ik had onze echte MTB-ers wel verwacht, maar daar is geen spoor van te bekennen, zelfs op Strava niet.

Aangezien de routes wat verder weg liggen, is de aanloop en terugweg veel asfalt of gravel-fähig zandpad. Dat betekent dat de snelheid soms race-waardig is. En de last wordt netjes verdeeld over de aanwezigen, dus er wordt regelmatig gewisseld. Wat de snelheid ook ten goede komt. De eerste route op het menu is Neerkant. Alleen de start van de singletrack wordt even gemist, maar daarna is het heerlijk cruisen. Op en af, links en rechts en nog een keer. Alles staat goed aangegeven, dus alleen die bouwlamp in dat blauwe doek maakt het soms wat lastig om de track goed te zien, maar verder is het smullen. Op ca driekwart van de route krijg ik het clubje van Neerkant zelf op mijn staart, maar zij zijn tevreden met onze snelheid, dus sluiten gewoon achteraan. Niet veel later draaien wij rechtsaf richting Meijel en volgen zij de route verder.

In Meijel aangekomen is het cafe van MechanicTwan niet te vinden, dus helaas geen koffie. Dat krijg je wanneer je in de war bent met de koffie en vlaai van Roggel. Ondanks dat houden we toch maar even een korte plas en bananenpauze, want we zitten ongeveer op de helft. Voor volgend jaar moeten we dat mogelijk toch maar na de route doen. Is Neerkant al wat meer draaien en keren dan de Schaak, in Meijel zie je iedere boom van minstens 3 kant, dus dat is nog een graadje erger. Gevolg is dat het met een volle maag hetzelfde resultaat oplevert als de octopus op de kermis. Gelukkig houdt iedereen zijn calorieën verder binnen. De combinatie van draaien en keren en die bouwlamp zorgt ervoor dat TurboTim een overstekende boom niet ziet en met zijn ProCaliber de omtrek van de boom wil bepalen. Ik heb de uitslag niet gehoord, maar gelukkig was de schade alleen maar een klein deukje in zijn ego. Het draaien en keren zorgt bij mij wel voor ongemak. Ergens loopt mijn band wat ver van mijn velg, kan de latex het niet dichten en verlies ik wel erg veel lucht. Even stoppen en bijpompen dus, maar de laatste kilometer zit ik toch wat ongemakkelijk op mijn fiets. Nog even wat bijpompen na de route en dan op naar huis. Dwars door Meijel en op naar het kanaal van Deurne. Lekker de Buckelpiste en dan naar
Helenaveen. Via de asfaltweg om de Mariapeel. Daar ziet MechanicTwan een groepje rood- wit-zwarten voor zich, maar hij ziet alleen die rode kleur. Snelheid schiet omhoog, maar de dunne bandjes volgen aan het eind de asfalt naar links, waar wij rechtdoor de Mariapeel volgen. Snelheid blijft vooralsnog erg netjes en na de Peel is het voornamelijk asfalt om weer thuis te komen. Met name TurboTim heeft er nog zin in, dus hij houdt de gehele groep uit de wind en brengt ons met een strak tempo tot bij de Beurs.

Daar treffen we onze KabouLambert die weer met zijn eigen vrienden gefietst heeft. En even later komen ook de Bees die een heerlijk rondje ZandHazenTocht gereden hebben. En ik weet niet of het aan het weer of de routes gelegen heeft, maar de verhalen waren weer lekker overdreven en het bier erg lekker. Behalve de gewone pils dan, want die werd zelfs door het eigen personeel over de ellenboog gegooid. Wat een begin van de zondag. En ook de fiets hoeft niet gepoetst te worden, dus wat wil een man nog meer?
A.s. zondag route 11 in Venray/Overloon. Helaas is onze gids Ger door omstandigheden verhinderd (red: gecondoleerd namens de hele meute), dus we rijden hem gewoon zelf, want verplaatsen is eigenlijk niet meer mogelijk.

Vertrek om 8:30 uur bij de Beurs voor route 11A van totaal 74 km. Mocht iemand bij de Sprank willen beginnen voor route 11 van 46 km, dan laat het even in de MTB app groep weten. We zullen daar ergens tussen 9:05 en 9:10 uur zijn.