Recreant 3 daagse Doorn 7-9 juli 2017

Na een uitgebreide voorbereiding door de organisatie van het weekend waren er in totaal 29 deelnemers aangemeld waarvan 9 voor de recreanten groep 8 dames en Lei als begeleider. Nadat de fietsen op donderdagavond waren ingeladen werd om vrijdagmorgen om 8.30 uur vertrokken vanaf ons clublokaal “De Beurs” naar hotel Zonneheuvel in Doorn waar we rond 10.30 uur arriveerde. Nadat de sleutels van de kamers waren verdeeld en alles was uitgepakt werd even een kop koffie met warp genuttigd waarna alles in gereedheid werd gebracht voor de middagtocht van ca 50 km. Voor vandaag had Lei een route zuidwaarts gemaakt richting Neder-Rijn, wijk bij Duurstede en Amerongen. We fietsten via knooppunten en navigatie dan moet het goedkomen. De aanloop van de route was even zoeken maar eenmaal op koers en ieder zijn plek in de groep gevonden had ging het richting Wijk bij Duurstede en na kasteel Duurstede naar het veer voor de oversteek van de Neder-Rijn. Vandaar fietsten we over de dijk met fraai uitzicht op de uiterwaarden richting Amerongen om wederom de Neder-Rijn met het veerpont over te steken. We hadden toen ruim 20 km afgelegd en werd er besloten een kopje koffie te nemen en welke plaats is dan beter dan het kasteel Amerongen. Nadat we onze fietsen hadden gestald liepen we naar de buiten plaats van het kasteel voor de koffie met iets lekkers.

De koffie met het lekkers was wel gelijk een rib uit onze inleg maar ja we zijn nu aan het fietsen en dat mag wat kosten.We vervolgede onze route door Amerongen en kregen plots ook nog toeschouwers die ons aanmoedigden want de race TWC-ers  hadden ook een koffiestop gepland in Amerongen. Na Amerongen ging het via een bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug met wat hoogte verschillen die extra kracht van de benen vroegen en voor enkele de ondersteuning een streepje hoger moest. Na deze inspanning werd er even een rustmoment genomen in het bosgebied van Leersum om weer op adem te komen.

We vervolgde onze route door het Nationaalpark de Utrechtse heuvelrug tussen Doorn en Maarsbergen en bij knooppunt 70 konden de remmen los want plots lag er een geweldige afdaling voor ons waarbij menigeen een snelheid van ongekende hoogte bereikte. Maar zoals gewoonlijk aan dit makkie kwam een einde toen we linksaf de weg vervolgde want ons einddoel kwam in zicht maar de geplande route bleek niet goed begaanbaar voor onze fietsen, een ATB was hier misschien een oplossing geweest, dus vervolgde wij de asfaltweg richting Maarn vanwaar we dan richting Doorn fietsten maar dat stuk was het omgekeerde van een afdaling want we moesten nu ruim 1,5 km bergop en dat koste nogal wat energie maar dan kennen we dat ook weer en terug bij Hotel de Zonneheuvel gaf het een voldaan gevoel en zat de eerste fietsdag er op. We konden ons op gaan maken voor het diner en het after biken. Hopelijk is de tank morgenvroeg weer vol voor dag twee.

Dag 2.

Het was op tijd uit de veren want de race fietsers hadden een flinke route voor de boeg en voor ons stond vandaag ook een rit van ca. 60 km op het programma. We genoten van een uitgebreid ontbijt dat iedereen zich goed liet smaken. Daarna werden de fietsen van stal gehaald, banden gecontroleerd en gereed gemaakt voor vertrek. Vandaag gaat de route noordwest richting Austerlitz, vliegveld Soesterberg en Bilthoven.Lei had van de penningmeester zakgeld meegekregen voor de lunch. De eerste stop was vrij snel na ca. 7 km en deze werd natuurlijk beklommen om te genieten van het prachtige uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Enkele dames Ria, Mia en Riek bleven beneden om een foto’s van ons te maken. Na de beklimming werd er onder het prieel nog even nagepraat om daarna het bezoek aan de Piramide af te sluiten met een kop koffie.

We vervolgde onze route lands de oude luchtmacht basis Soesterberg en daarna over een licht geaccidenteerd terrein van het natuurpark de Utrechtse Heuvelrug richting Den Dolder waar we rond de klok van 12.00 uur arriveerde we hadden toen ruim20 km gefietst en toe aan de lunch. Onze begeleider had op Google de “De Egelantier” gevonden en dit lag direct naast de route we streken neer op het terras en zoals dat bij de race fietsers werd het terras verbouwd zodat we bij elkaar zaten. De lunch werd naar ieders keuze besteld en smakelijk genuttigd. Tijdens de lunchpauze werden ook enkele E-bikes aan de beademing gelegd zodat die bij het vervolg van de route ook weer ondersteuning konden leveren. We vervolgde de route door Bilthoven en ons landelijkweerstation De Bilt waarna we richting Bunnik fietste en bij knooppunt 41 kregen we een pracht theehuis “Rhijnauwen” in het oog en plots was iedereen weer toe aan een stop want er zaten ruim38 km van onze route achter de kiezen. Nadat we ook hier het terras naar onze wensen hadden ingericht werd er besloten ons te vergrijpen aan kinderijsjes met aardbeien, en het bediende personeel ging volledig mee in deze versnapering en diende het passend versiert op.

En dat het lekker was en er van genoten werd dat is wel duidelijk.

 

Na deze versnapering werd er snel opgestapt want we wilde toch voor het diner terug zijn. Via Bunnik, Odijk en Driebergen-Rijsenburg raakten we even het routespoor kwijt door wat onduidelijke knooppunt aanduiding maar na wat gepuzzel kwamen we toch in Doorn terecht en de weg naar Zonneheuvel was geen probleem. We waren vandaag niet de eerste maar nog ruim op tijd voor het diner. Na het eten werd er door een aantal nog even een wandeling door de omgeving gedaan waarna er nog in de bar enkele drankjes werden genuttigd en natuurlijk werd nagepraat over de voorbije dag. Om morgenvroeg weer fit te zijn voor de start werd het bed toch op tijd opgezocht.

Dag 3.

Vandaag was het ook voor ons op tijd vertrekken want we rond de klok van 12.00 weer terug zijn voor de lunch. Na het uitstekende ontbijt werd er om 9.00 uur vertrokken voor een rit van ca. 45 km die ditmaal een westelijke richting had. Via Driebergen-Rijsenburg, Odijk en Bunnik naar Houten waar we in het centrum op zoek gingen naar een terras voor een kopje koffie maar dat bleek nog een probleem want daar zijn ze op een zondagmorgen niet zo vroeg. Maar ons geduld werd beloond want plots ontstond er activiteit aan de overkant van het plein en we waren welkom op het terras in het zonnetje genoten we van de koffie. We vervolgde onze route via knooppunten 99, 2 naar 62 de route liep toen meer door polderland want het was open en vlak, maar ook op de zondagmorgen zijn alle automobilisten ook hier niet altijd wakker en kwamen we een in de sloot belande auto, gelukkig niet ernstig. We vervolgde onze route tot het Landgoed Sterkenburg met kasteel in zicht kwam en dat wilde we toch wel even bezichtigen jammer dat het niet open was maar van buiten was het de moeite waard evenals het ooievaarsnest met een complete bezetting en hier mocht dan de groepsfoto ook niet ontbreken.

Kasteel Sterkenburg en het wapen boven de ingang.

Na dit korte oponthoud werd de route weer opgepakt om richting Doorn te geraken. Maar we moesten toch nog even stoppen bij Huize Doorn want dat is zeker een aanrader want hier verbleef de laatste Duitse Keizer Wilhelm II toen hij in 1920 verbannen werd en hij is daar begraven toen hij in 1940 stierf. Ook zijn honden hebben hier een laatste rustplaats bij de Adelaar elk tegel was de plek van een hond.

Huize Doorn met daarnaast de Adelaar met de tegels en het mausoleum van Keizer Wilhelm II op de achtergrond. Na dit korte bezoek snel terug naar Doorn waar we nog even een ijsje pikten om onze laatste zakcenten op te maken. Nu terug naar de Zonneheuvel voor de lunch dan fietsen inladen en het driedaagse TWC weekend zit er op. We kunnen terugzien op een geslaagde activiteit waarbij we genoten hebben van de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Organisatie bedankt. (door Lei keursten)

Plaats een reactie