Weeknieuws 2018-21 (23 mei)

VUT-groep: Voor vandaag staat route 51 op het programma met ca 90 km dus vertrektijd 13.00 uur en met het fraaie weer bleef de opkomst bij 10 steken, of waren we de vervroegde vertrektijd vergeten. Wel hadden we vandaag een gastrijder uit Helmond die wilde de fietsclub van Annie ook wel eens verkennen. We vertrokken richting Tienray en via de brug van Well om via Wellerlooi naar onze Oosterburen te koersen. Vlak voor Twisteden kregen we even oponthoud door een valpartij bij een Duits senioren groepje dat de doorgang blokkeerde de schade bleef beperkt vanuit onze volgwagen werd verband assistentie aangeboden zodat wij onze route konden vervolgen. Via Wetten, Winnekendonk naar Weeze  te koersen voor de koffiestop mit Kuchen want de club trakteerde, de volgende keer is de gastrijder aan de beurt.

Na de koffie werd de route weer opgepakt nu gelukkig met wat medewerking van wat rugwind zodat het tempo goed op niveau bleef. Via Wanssum, Oirlo, Schoor/Overbroek naar de Meterik en de finish bij De Beurs die om even na 17.00 uur werd bereikt. Een fraaie rit met uitstekend weer. (door Lei K.)

A.s. donderdag 24 mei route 121 over ca. 84 km. Vertrek is om 13.30 uur.

A-groep zondag: Lekker weer en mooie route op het programma. Zal dus wel wat drukker zijn dan vorige week. Het is inderdaad veel drukker bij de Merthal, maar dat komt ook doordat de anderen ook om 8.30 uur vertrekken. Wij zijn met 11, nee toch met 12, want Tim komt deze week zonder lekke band klokslag aan. Toch een mooi aantal, aangevuld met Piet achter ons in de bus van Lommen. In een lekker tempo rijden we richting de brug bij Well. Op de brug wat twijfel bij enkelen of dat rode stipje dat in de verte aan komt rijden onze Ger is. Maar die is waarschijnlijk de MTB route van de jubileum Schaak route uit aan het zetten, dus daar hoeven we niet op te wachten. Vanaf daar gaat het richting het zuiden, met de wind redelijk op de rug. Het tempo zit er dus goed in. Samen met Martin trek ik lekker door richting Herongen en wanneer hij afgeeft geef ik hem mee dat er vandaag niet veel hoogtemeters in de route zitten en dat hij dus tijd heeft om bij te komen. Daardoor mis ik de afslag naar Broekhuysen en blijkt dat we toch een beklimming hebben. Hugo, met zijn nieuwe Chinese wielen, maakt van de gelegenheid gebruik om een gaatje te slaan. Deze is echter niet groot genoeg om als eerste boven te komen. Achterin wordt wat rustiger naar boven gereden. Bij Herongen hebben we nu eens een lekkere, lange 5% afdaling en vervolgens met een streep naar Leuth. Daar komt de bus van Lommen ons voorbij scheuren. Piet stopt even later in de berm en tot mijn verrassing komt er een TWC-er uit. Even later blijkt dat Martin een stukje heeft meegereden met Piet. Op de helling heeft hij het gepresteerd om de groep ongezien aan de achterkant te verlaten, waarbij het niet meer lukte om zelf terug te komen. Volgende keer bij het groeperen dus toch beter de schaapjes tellen! We vervolgen de weg tot het lekkere stuk vals plat naar de Witte Stein. Bram wordt een beetje geplaagd en geeft uiteindelijk toch bij. Parcours kennis had hier geholpen (zie vorige week), want 100m verder begint de afdaling. Piet is ons al voorbij gesneld, maar bij de Witte Stein aangekomen is het obstakel nog steeds omhoog. Hij wordt uiteindelijk wel geholpen, maar helaas zien we Piet pas weer bij de Beurs (red. na telefonisch overleg). Gezien het weer rijden we niet lek, en we tellen de schaapjes ook iets beter, dus dat is op zich niet erg. Het zuidelijkste puntje is het veer naar Kessel, en daarna gaat het met de wind in de neus richting het noorden. Tot in Horst worden een groot aantal mensen nog behoorlijk getest, waaronder ook onze bomenknuffelaar, die gisteren op de baan zijn rondjes bij 40km/h gem gedaan heeft. Bij de Beurs aangekomen blijkt dat er nog plek voor ons is, dus we ploffen moe maar voldaan op de loungeset en genieten nog na.

A-groep maandag:  Yselsteijn, Asten, Grashoek, 90 km.

9 A rijders gaan deze 2e Pinkster koersdag op route voor een uitstapje naar het Brabantse land. Aan het weer kan het vandaag niet liggen. Gewoon heerlijk. Wel een stevig briesje dat we vooral de 2e helft tegen zullen hebben. Maar onder de negen rijders enkele rasechte doorstoempers. Dus dat komt wel goed met die wind. Helaas zijn de beide hoofd koerskapteins vandaag verhinderd. We staan er als peloton dus nu helemaal alleen voor. En omdat “je pas iets echt leert waarderen als het er niet meer is” lijkt het peloton zonder die Robberen R. en Captain J. incompleet.

Martin Hesen gaat vandaag proberen om bij de groep te blijven. Da’s hem geraden ook want vandaag is er geen Bus Piet die de “verschoppelingen/verstotelingen” terug chauffeurt naar de groep. Onze Zaadjes Man is de hele rit netjes voorin te vinden. Hij trekt zelf af en toe flink aan het tempo. Hoppende Hugo heeft voor zijn titanium fiets 2 super strakke carbon wielen met extra hoge velgen gescoord op internet. Merk: Ni Wai Weg Wah (Chinees/Taiwanees). Maar goed dat de wind niet te veel op zij staat want dan waaiert onze Hopper zo tussen de Brabantse bieten en mais het land in. Tip: touwtje om je middel zodat we je bij het wegwaaien aan het koord weer op het asfalt kunnen trekken. Doorstoemper Ger is ondanks een fikse verkoudheid gewoon present. Hij weet dat de route via “Pigcitty” Ysselsteyn gaat. Prima toch: veel Amoniak in de neus. Dat houdt de neuspoliepen open. En omdat Ger niet zo’n ouwehoer is tijdens het fietsen maakt het niet veel uit dat hij bijna geen stem heeft van de schorheid. Onze Bike Girl heeft vandaag een hele fruitmand met een pak Jus d’orange, ‘n koekske en een thermoskannetje koffie in het ravitailleringspakket gepropt. De route is immers 90 km en dus met plas, bananen, drink en praat pauze.

Onderweg bij Asten demonstreert het peloton dat je op heel veel manieren een rotonde kunt nemen. Bij de rotonde schiet het peloton alle kanten op om aan de overkant van de rotonde weer allemaal netjes bij elkaar uit te komen op het fietspad.  Al na 30 kilometer kan BGM al een deel van haar proviand pakket nuttigen. Piet (van Miep) heeft hoge watersnood en moet nodig een boom opzoeken. Bij het 55 km punt staan weer een paar prachtige bomen. Tijd voor de reguliere korte PBDP break. BGM en ook de rest genieten kort maar intens van deze time-out. Terwijl sommigen samen met Piet (van Miep) gezellig afwateren en iedereen ff bijkletst worden alle meegebrachte voedingspakketten rustig uitgepakt en verorberd.

Al snel kunnen we gerust en gesterkt als groep verder tegen de wind in.  Iedereen pakt naar eigen vermogen de kop beurten met redelijk constant tempo. Hoppende Hugo heeft klaarblijkelijk echt profijt van zijn NWWW wielen. Hij moet zelfs gemaand worden om voorop ff te dimmen. Ook daar is zo’n koord om het middel goed voor. Of een elastiek. Kan hij een beetje vooruit en terug jojo’en. Met Martin aan het andere eind van de lijn zodat we die ook niet meer kwijt raken.

Aan de meet bij De Beurs is de conclusie dat we vandaag een prima tocht hebben gereden. Landschappelijk mooier dan verwacht, niet al te veel hindernissen en obstakels (slechts één weggehaalde strook klinkers). In een stevig maar constant tempo met verminderde vaart voor en na de bochten. En goede en tijdige waarschuwingen en oplettendheid van het hele peloton. De koerscaptains zouden trots op ons zijn.

Als apotheose bij De Beurs: een plek in de loungehoek én nootjes op tafel. Wat wil je nog meer?! (door Peperazzi)

A.s. zondag route 117 over 92 km richting Deurne/Elsendorp. Vertrek is om 8.30 uur.

B/C-groep: Zowel eerste als ook Tweede Pinksterdag was de opkomst niet echt geweldig te noemen, ondanks het schitterende fietsweer. Op eerste pinksterdag stond de mooie route naar Roermond op het programma. In Roermond waren er flink wat verbouwings werkzaamheden, maar dankzij onze collega-fietsers van den Tunnel uit Maasbree, konden we de route weer netjes oppakken onderaan de brug. Tweede Pinksterdag slechts 9 renners paraat, voor de nog nieuwe route 90. Ook dit is een echt mooie route. De toch wel straffe wind speelde op het laatst parten, dus nog maar weinig liefhebbers om de kop over te nemen tot aan eindpunt de Beurs.

Programma a.s. zondag: voor de B/C groep staat route 89 ingepland over ook welgeteld 89 km (Hassum, Weeze). Vertrek is al om 8.00 uur vanaf de Mèrthal.

D-groep zondag: Bij aankomst bij de Beurs blijkt dat we twee van onze kopmannen missen vandaag: Lei K. en Mart J. Niet getreurd, we hebben vandaag twee gastrijders in ons midden. Wiel heeft zoon Guus op de pedalen gehesen en Annie heeft vanmorgen vroeg al visite uit Helmond; vriend Hein. Mart V. is bereid de taak van wegkapitein op zich te nemen en we fietsen richting Sevenum.  Giel kiest het eerste stuk voor een strategische plek achterin om op die manier zijn zonden te overdenken. De vorm van de renners is vandaag goed te noemen.  Met twee gastrijders in ons midden bewaakt Mart V. de rust in het peloton. Langs de Maas in Baarlo krijgen we nog gezelschap van Leo T. die besluit vandaag niet te diep te gaan. Met 8 renners koersen we naar de pauzeplaats in Neer. Waar Annie met de gastrijder Hein op de foto gaat.

Na de pauze koersen we rustig richting Beringe, ‘ vol gas’ wordt er niet gegeven vandaag. Tijdens de enkele stukken tegenwind op het laatste stuk moeten we even ‘aan de bak’. Het begint al te wennen dat normaal gesproken Mart J. deze stukken voor zijn rekening neemt. Met een gemiddelde van 26 km/uur en nog wat parkeren we onze fietsen bij de Beurs. Een rustige rit, prachtig weer; net zo mooi als de bruidsjurk  van Meghan Markle. (door Jet Aerts)

Zondag aanstaande route 89-D over ca. 63 km met vertrek om 8.00 uur.

Plaats een reactie