Weeknieuws 2019-11 (12 maart)

Wielerkleding: Indien je nog Twc wielerkleding nodig hebt, kun je dit het hele jaar door aangeven bij onze voorzitter Mien Keijsers. Zodra er genoeg bestellingen ontvangen zijn kunnen we de order plaatsen bij Bioracer.

VUT-groep: Vandaag de start van seizoen 2019 voor de VUT groep. Maar maart roert zijn staart met veel wind en afgewisseld met stevige buien. Dat men dan denkt, toch maar niet vandaag is begrijpelijk, maar om 13.30 uur stonden er toch 3 liefhebbers bij de Merthal voor route 30 over 59 km. Met het nodige optimisme vertrokken Jan J., Mart P. en Lei K. voor de openingsrit. De stevige wind hielt het tempo aangepast, we begonnen met de eerste kilometers met wind tegen en dus gelijk werken maar wat een prettig gevoel als de wind meewerkt en gelijk de 30 op de teller verschijnt. De lucht vertoonde regelmatig dreigende wolken met af en toe een spat regen. We paste ook af en toe de route aan om aan een douche te ontkomen. In Gijsteren hoopten we op een kop koffie maar schijnbaar was men nog doende de carnaval troep weg te werken, want in het café was geen tafel of stoel te bekennen. Dan maar doorfietsen, de kortste route naar Horst, want Mart had de tank leeg en ging na het spoor in Tienray rechtstreeks naar huis. Jan en Lei vervolgde de route via de Mackayweg en de Heerenbosweg naar de douche.  Met de aanpassing van de route hadden we toch 50 km op de teller. (door Lei K.)

A.s. donderdag route 80 voor ca. 63 km. Vertrek om 13.30 uur.

A-groep:  Met Carnaval is de 1e race tocht van het seizoen 2019 figuurlijk “te water gegaan”. Slechts een select groepje bikkels heeft op carnavalszondag de boerenkiel ingeruild  voor het TWC tenue. Nu is carnaval voor de meesten een “vochtig” feest maar een paar uur soppen op de fiets is toch echt geen feestje. Ook vandaag dreigt het een “zeiknatte” koers te worden. Alles buiten staat, na een hele nacht regen, blank van het hemelwater. De vijver loopt zelfs over. Dat kan ik van mijn enthousiasme niet zeggen. Rond 8.30 uur stopt het met regenen en gaat over op miezeren. Om 8.45 uur is het zelfs bijna droog. Met zachte drang praat mijn fietsgenote mij tot aan de Merthal. Nog voordat we starten begint het weer te druppelen. En het is verdomme ook nog echt waterkoud.

Tot mijn verbazing staan er 8 andere racers en 2 Bus-Pieten klaar om 9 uur. Zelfs Stillere Frank is helemaal uit Meerlo door de koude en regen naar Horst gesurft. Da’s pas karakter. De Sevenumse delegatie spettert net voor 9.00 uur op dikke banden en al redelijk doorweekt de parkeerplaats op. Zij gaan voor een echte “baggertocht”.  In ieder geval wel korter qua tijd en minder verkleumend. Intussen is mijn moraal tot het minimum gezakt. De jongste telg Gummetummetje haalt mij op het allerlaatste moment toch over om niet rechtsomkeer naar huis te maken. “Je bent nu toch al zeiknat” zegt hij. En ik zie hem erbij denken ”watje!”.  En dat zie ik ook anderen denken: Of niet Marjo? Achteraf moet ik constateren dat onze Gummie gelijk heeft gehad.  De hele B-groep besluit voor de gezelligheid bij het A-team aan te sluiten. En het moet gezegd: Die Janopdegroteplaat kan er nog wat van! We vragen ons wel af waarom hij voor nog 1 kleiner tandwiel heeft op z’n mooie nieuwe fiets. Dat gebruikt hij toch niet.

De tocht zelf is qua route prima en ook met dit hondeweer landschappelijk mooi.  Vooral de eerste helft van de tocht komt de nattigheid deels van boven en vooral van voor en onder. De gemonteerde spatborden houden de eigen achterkant redelijk droog. Iedereen in het peloton krijgt van de voorgangers en de eigen voorband een constante modder/water douche. Door die nattigheid met modder en bladeren en takken op de weg is het in de bochten echt glibberig en link. Zeker als het zicht minimaal is door de volgespetterde brillen en ogen. De koerskapiteins verordonneren een aangepast extra voorzichtig bocht-tempo. Dat gaat prima. Als in een onoverzichtelijke haakse bocht, op het meest ongelukkige moment, een auto van de andere kant komt, zijn we blij dat we extra langzaam en achter elkaar de bocht in zijn gegaan. Gummetummetje maakt dat allemaal niet mee omdat ie ff is “weggedemareerd” (niet gewacht totdat de groep compleet was nadat we een afslag hebben gemist). Captain Jac haalt Gummie terug (met een bijpassend praatje). Met rode oortjes en een beetje beduusd sluit Gummetummetje weer netjes aan bij de groep.

Gelukkig wordt het na ongeveer 30 km wat droger (onder en boven). En het routeverloop blijkt gunstig gelet op de weers- en windverandering. Ongeveer halverwege krijgen we enkele stevige wind in passages. De daarvoor noodzakelijke extra inspanning zorgt voor meer warmte in onze lijven. Tegen de tijd dat we weer terug koersen naar het noorden staat er een heel stevige wind op onze natte derriéres. We zoeven richting Horst. Zoals gebruikelijk bij regenritten heeft Chippie weer de primeur van dit seizoen. Lek. Het lijkt er wel op of hij en zijn bedrijfsgenoot de vervangen buitenbanden van hun klanten oprijden. Gelukkig rijdt achter ons een mobiel en verwarmd plakstation. De duovolgpietenwagen. Chip duikt achter in de mobiele Lommenwerkplaas. En de rest van de groep kan gewoon door en hoeft niet te staan blauwbekken totdat Chip’s schijfremwiel voorzien is van een nieuwe binnenband. Super zo’n volgwagen. Het duurt niet lang voordat Chip voor ons uit de rijdende werkplaats springt en weer aansluit in de groep. Lekker opgewarmd.

Nog voor 11.00 uur zijn we nat maar veilig en voldaan terug in Horst. Met het water in de schoenen pakken we nog een opwarmertje bij De Beurs en ’n pintje of cola. En daarna snel onder de warme douche. Maar eerst nog het koudste stukje van de dag. Het ritje van De Beurs terug naar huis. Brrrrrr…. Die fiets die poets ik morgen of zo nog wel. (door PePerazzi)

A.s. zondag route 85 van 80 km. Vertrek om 9.00 uur.

BC-groep: A.s. zondag route 77 van 65 km. Vertrek is om 9.00 uur.

D-groep: A.s. zondag route 77-D van 49 km. Vertrek is om 9.00 uur.

 

Plaats een reactie