Weeknieuws 2020-5

Jaarvergadering: Woensdag 19 februari a.s. is onze ledenvergadering in de Leste Geulde in Horst. Aanvang is om 20:00 uur.

BC-groep: Aangezien de temperatuur weer gestegen is voor deze week, vertrekken we om 9.30 uur vanaf de Merthal voor een route van 60 km.

MTB-groep: OpaHay en Twan de Grise hebben de route op woensdag al verkend. “Goed te doen, op een kleine 20 meter na langs de beek, en op de terugweg bij Dubbroek even de weg naar Bree blijven volgen en dan over het tractorpad naar de bosrand en de route vervolgen.” Lijkt me niet te lastig. OpaHay zal weer eerder vertrekken en voor ons rijden, en Twan de Grise zal er gewoon bij zijn. Op zondagmorgen is die laatste echter in geen velden of wegen te bekennen. Is dat ene glas wijn mogelijk toch teveel geweest. En ook babbelFrank is afwezig, maar dat kan niet aan 1 glas wijn liggen, daar moet je eerder aan flessen denken. Deze week geen oliebollenChiel met boeket, hoewel hij met een fruitmand voor PePeRazzi best een goede beurt gemaakt zou hebben, hoewel Martin dat blijkbaar ook al gedaan heeft. (Goed bezig. Beter dan tijdens de rit. ;-)) Ook turboTim komt niet opdagen, zelfs niet op de klokslag, want dat is vandaag weggelegd voor gekkeGer, die even na de klokslag uit Venray komt aangereden. Desondanks toch 14 dikke banden en opaHay die dus voor ons rijdt, en zoals na de route blijkt ook nog een compagnon gevonden heeft. In totaal dus 16 rijders op route 12 naar Helden vandaag.

Het begint met een lekkere warming-up over de weg richting Sevenum. Dat valt echter wat tegen. Ruud wil blijkbaar zsm bij zijn achternaam zijn en neemt vandaag de naam van turboTim over. Wanneer je dat combineert met snelleTwan, dan hebben we een behoorlijk tempo er in. Voordeel is dat er snel veel asfalt en zand onder de wielen verdwijnt, maar de weg is nog lang … Vlak voor Crayelheide de 1e splitsing vandaag, en … de voorsten nemen inderdaad de verkeerde afslag. Even corrigeren en dan komt dit snel weer goed. “Vandaag steeds rechts aanhouden.” Nog even de discussie met Edwin of dat nu betekent dat we de route dan ook rechtsom doen, of dat dat toch eigenlijk linksom is. (Red: De klok loopt rechtsom. Dit is afgeleid van de beweging van de zon op het noordelijk halfrond; van links (oosten) naar rechts (westen) via 12 uur. Dus onze route met steeds een afslag naar rechts gaat eigenlijk linksom. Kunnen jullie het nog volgen. ;-))

We komen wat meer in de bossen nu. En op heel wat plekken is gesnoeid en regelmatig zit er dus een twijgje of een behoorlijke tak ergens tussen ons stalen ros. Even stoppen, verwijderen en weer verder. Met turboRuud en snelleTwan in de lead betekent dat regelmatig een lekker interval trainingkje. Voordat het echte werk in de Heldense bossen gaat beginnen, neemt penningPeter afscheid van ons. Hij moet voor 11 uur weer schoon bij moeders de vrouw zijn. Net voordat we bij de camping zijn, doet indianDaan eenzelfde move. Hij zal proberen opaHay in te halen en gezamenlijk naar de Beurs rijden. (Red: Later zal blijken dat dat inderdaad gelukt is.) De rest gaat lekker op voor de heerlijke Heldense bossen. Hier kun je je volgens mij meer dan 3 uur amuseren, zonder dat je hetzelfde paadje 2x moet rijden. Op de zandberg is een loopclubje wat oefeningen met pionnen aan het doen. Dit maakt op enkelen zo’n indruk dat ze vergeten dat ze gewoon naar boven moeten fietsen door het mulle zand. Gevolg een lopend peloton achter onze 2 zandhazen, die boven met enig leedvermaak op ons wachten. Nog een klein stukje genieten en dan de Middenpeelweg al weer oversteken. Daar houden we aan voor een korte pauze. Even opletten, want de weg is hier smaller als gedacht en we zijn met best een grote groep, en door het goede weer is het ook behoorlijk druk in het bos.

Nadat alle behoeftes zijn bevredigd, in ieder geval de primaire 2, vervolgen we onze route. SnelleTwan en turboRuud houden de vaart er weer lekker in, en met dit heuvelachtige terrein is dat soms behoorlijk hard, en met al die paadjes is het dan knap om de route te blijven volgen. Uiteindelijk blijken ze dan toch een afslag te missen, maar iedereen volgt netjes, en met 2 afslagen zitten we alweer op de route. Verder richting Baarlo, dan richting Maasbree en via de Blerickse bergen naar Sevenum en de Beurs. Op de Zandberg worden de snelle jongens uitgedaagd door een trio op de weg. Gevolg is dat we veel te ver doorrijden naar Bree en bijna om Dubbroek heen rijden. Twee extra afslagen en dan zitten we echter toch weer op de route. Even doortrekken door het zompige “moeras”. Vandaag geen valpartij met gevolgen voor pappieBram, maar (bijna) iedereen verliest hier wel behoorlijk wat energie.

Even bijkomen op een kort stukje verharde weg en dan op naar het Mortelsven. Na de rit naar de Blerickse bergen heb ik hier een helling extra toegevoegd. Benieuwd hoe die is? De snelle jongens missen alleen de afslag, zodat ik een jaar moet wachten op het antwoord op die vraag. Bij bijtertjeDaan is het bijten er wel zo’n beetje vanaf en bij de Blerickse bergen maken we een lusje, dus kan hij mooi even wachten en recupereren en de 2e ronde mee aanpikken. MTEdwin is nu de gelukkige met een takje tussen de wielen. Het gat dichtrijden gaat echter even niet meer lukken. Ook hem zet ik even neer op een splitsing en pakken we na de 2e ronde op. De rest maakt lekker de rondjes af. Wel handig wanneer je hier de weg kent en weet waar de bomen liggen. Toch?

We pikken de 2 heren onderweg weer op en rijden in een rustig tempo naar de Beurs terug. De wind staat echter in de rug, het asfalt is mooi vlak, … Cruise snelheid ligt dus ruim boven de 30. Dit is in het buitengebied niet zo’n probleem. Wanneer pappieBram afscheid neemt van de groep, omdat hij vanwege een fotoshoot, met een of andere teef, eerder thuis moet zijn (Red: Of was die Spaanse zwerfhond toch een reu? Mag in ieder geval wat kosten dat beestje.) kunnen de heren zich niet inhouden en missen we weer een afslag. Met deze snelheid op deze plek echter niet zo handig. En even later op de Donk ontstaat nog een keer een onveilige situatie. Volgende keer toch echt even wat veiliger rijden svp. Op weg naar Horst zet Ruud de turbo nog echt even helemaal open en rijdt iedereen op z’n tandvlees naar de Beurs. Kan hem nog net bedwingen en kalmeren, zodat we toch als 1 groep, tenminste de overgeblevenen, bij de Beurs aankomen. Daar zit de 1e tafel al vol en de sterke verhalen vliegen weer over de tafel en de zwarte drab. (door Robert)

A.s. zondag zal gekkeGer voorrijden voor een route van 43 km in Venray. De nieuwe route 11 zal deze week op de site komen. We vertrekken om 9 uur in Venray bij zwembad De Sprank. Voor de liefhebbers fietsen we om 8.30 uur gezamenlijk vanaf de Beurs naar Venray; dan is het dus 2x12km extra.