Weeknieuws 2020-6

MTB-groep: Nadat de route al 2x verschoven was in de planning, staat voor deze zondag dan toch echt het rondje Venray van gekkeGer op de planning. Is in principe ook meteen de laatste kans, dus…Op zaterdag begint mijn prive app te trillen. Het is pappieBram die naar de weersvoorspelling gekeken heeft. En ook Ger heeft aangegeven geen zin te hebben om de hele route in de regen te doen. Gelukkig zijn het maar voorspellingen. Verder valt dit weekend op, dat het op de groeps app volledig stil blijft. Op zondagmorgen komt pappieBram weer. “Buienradar zit er weer naast. Bij ons (en Ger) is het droog, dus ’t giet oan.” Even voor 8.30 kom ik bij de Merthal, waar ik verwelkomd wordt door onze BSM. Dat is toch wel een dunne spoeling, zelfs met deze buienradar. Even later komen echter nog pappieBram, snelleRuud, turboTim en een nieuwe. Die laatste blijkt echter HenkieKnol te zijn. Deze week is het eindelijk gelukt om het warme ros op zaterdag te doen, zodat hij, met ons, het stalen ros op zondag kan doen. En dan ook nog eens met een nieuwe Garmin. (Oorzaak vervanging bekend bij de redactie, maar niet door censuur gekomen.) Nog even wachten op captainJac, maar die blijkt niet te komen.

Met 6 man doen we dus de warming-up van 13 km naar de Sprank. Wind in de rug, dus dat gaat lekker. In Leunen heeft HenkieKnol echter last van een weigering van zijn ros. Onze BSM kan hem nog net ontwijken en meteen is hij 100 m achter. Net zo plots als het euvel optreedt, is het ook weer verdwenen, dus snel verder naar de Sprank. Daar is gekkeGer echter niet te zien. Hij zit ons al op te wachten in de wagen bij tankLeo. Gelijk met ons komt ook penningPeter aanrijden. En net als normaal bij de Merthal komt captainJac klokslag ook aan. Ook met de auto, want gisteren een feestje gehad. Snel klaar maken en dan kunnen we met 10 man vertrekken.

Omdat gekkeGer van zijn bijnaam af wil, of omdat hij toch altijd de weg kwijt wordt, gaan we dit jaar niet door het Annapark. Van de parkeerplaats af en meteen naar het westen in het bos. Voor de 1e boom staat captainJac echter al naast zijn fiets. Dat belooft wat te worden vandaag. Daarna een heerlijke singletrack om te beginnen. En dat met Ger voorop, die een mooi en constant tempo houdt. (Complimenten Ger.) Geen Annapark, maar na zo’n 4 km zitten we toch echt van de route. Na de regen van vannacht heeft Ger besloten om een beekkant links (eigenlijk rechts) te laten liggen. Wanneer we vanaf het asfalt de kant zien, dan zijn we hier erg blij om, want dat zijn alleen maar diepe natte trekker sporen. Een beekkant vinden we al geen lolletje, maar dit was zelfs voor onze kantonnier (veel) teveel geweest. En na 1.5km vervolgen we met een grote glimlach de route. Rechtsom (zie vorige week) Merselo heen, en op naar de Ballonzuilenbossen. Ger kent hier volgens mij de meeste paadjes wel, want hij knoopt overal de lekkerste stukjes aan elkaar. Zitten vandaag dus ook lekker wat (korte) beklimmingen in. Zoals wel vaker bij sommigen is het lezen van het parcours, en hier gepast op reageren nog moeilijk. (Lees: schakelen moet je voor de helling doen.) Gevolg is dat HenkieKnol 3/4 van het peloton parkeert op de helling, maar met name ook zich zelf. Inspectie leert dat de ketting over zijn zaagblad gelopen is en vast zit tussen de spaken, waarbij de derailleur ook verbogen is. Houtje touwtje fixen en dan zonder te schakelen voorzichtig naar huis rijden.

Er blijken echter meer mensen de lekkerste paadjes te kennen, want ze zijn met ..bank (reclame gecensureerd) lintjes aangegeven. En even later blijkt dat hier vandaag dus ook een toertocht is uitgezet. Gelukkig gaan we overal dezelfde kant op, zodat we nagenoeg geen last van elkaar hebben. Vanaf de Ballonzuilenbossen steken wij echter door naar de MTB baan bij Overloon. GENIETEN. De route slingert lekker door de bossen en er is 1 familie met honden die denkt dat er wel 60 TWC’ers in het bos zijn, zo vaak als we mekaar tegen komen. Verder komen we ook nog een paar keer een vrouwtje tegen die iedere keer alleen maar een hond? Aan het roepen is. We hebben echter geen enkele keer iets gezien, en de bossen zijn hier toch behoorlijk open. Misschien nog iemand verdwaald “in” het Annapark? Halverwege een korte pauze, en omdat het niet meer droog is, echt niet te lang.

Weer terug richting de Ballonzuilenbos, waarbij we weer de mooiste stukjes van Ger krijgen voorgeschoteld en ook weer regelmatig andere rijders zien. Nadeel van de combinatie regen en veel rijders (voor je) is dat de tracks behoorlijk diepe sporen hebben. Van de lente op een harde baan nog maar eens terug komen, want een PR zit er vandaag echt niet in. Voor de oversteek van de Beekweg op eens een afgrijselijke gil. Het blijkt onze BSM, maar zij staat gewoon voor me stil. Voor haar maakt tankLeo een onvervalst salto. Voorwiel in een diepe greppel plaatsen, en dan haalt het achterwiel het voorwiel vanzelf in. Gelukkig is er verder niets aan de hand. Verder rechtsom Merselo en dan via het ziekenhuis, waar we dus niemand achter hoeven te laten vandaag, terug naar de Sprank.

Ondertussen is het echt gaan regenen, dus even de handschoenen uitwringen en het regenjack aan. Anders is het wind-in waarschijnlijk toch wel wat koud. We nemen met z’n 4-en afscheid van de watjes. Degenen die kunnen tellen missen nu 1 persoon. PappieBram heeft inderdaad zijn fiets bij penningPeter op de Twinny gezet. Samen met snelleRuud gaan we als gele windbrekers op naar Horst. In Leunen zit Ruud echter wat op zijn fiets te wippen. Oorzaak blijkt een leegloper achter te zijn. Even stoppen onder het afdak van het tankstation en daar wat lucht erbij. Vervolgens in hoog tempo naar Horst, zodat we (lees Ruud) niet nog een keer moeten pompen. Voordeel is wel dat we lekker warm worden/blijven. Op de vingers na dan. Moe, nat maar voldaan komen we aan in Horst, en gezien het weer en onze staat gaat iedereen linea recta naar huis voor de warme douche.

Ger bedankt voor weer een heerlijke route ten westen en noorden van Venray; lekkere achtertuin heb je. (door Robert)

A.s. zondag rijden we de jaarlijkse Maasduinen Mini-Marathon van 84 km. (MTB route 14) De route is weer up to date gemaakt door onze kantonnier aka Peter H.  Pauze is halverwege in Duitsland bij Cafe zum Schafstall. Hier verzorgt Twc de Kaffee und Kuchen. Denk verder aan een extra reep/gelletje en zorg dat je bike in orde is! We vertrekken ivm de afstand al om 8.00 uur!