Weeknieuws 2020-29

VUT-groep: Woensdag nog snel een nieuw kanariegeel regenjasje gehaald bij Dave want de weersverwachting voor donderdag was niet al te gunstig. Dus donderdag maar even een app. “Wie gaat vanmiddag mee fietsen?”. Er kwam niet veel los, een paar keer ”Ja ik ga mee fietsen”, maar ook “Het gaat regenen en ik ga niet mee”. Een antwoord “iook”.(Is dit Horster app taal?) Om 13.30 vertrokken we met  3 man onder een dreigende regenlucht voor de rit. Martien, Jan H. en ondergetekende. Het tempo zat er al direct goed in ondanks de toch strakke tegenwind op de lange verkeersarme rechte wegen in de Peel. We konden lang met 3 langs elkaar fietsen, wel zo gezellig. Gelukkig bleef het qua regen alleen maar dreigen. Na de weg langs het spoor richting Zeilberg kregen we de wind schuin van achter en ging het tempo flink omhoog. (Af en toe mistte ik wel het fluitje van onze wegkapitein Lei.) Achter Meijel zagen we de regenflarden aan de zuidkant maar afgezien van een beetje spatwater bleef nattigheid ons bespaard en hielden we het droog. De koffie bij pauzeplaats ”De Stoep” smaakte heerlijk. Het hele “Poels-peloton ‘aan een tafel. Intussen leek het wel of het donkerder werd en zag de lucht nog dreigender. De weergoden waren ons echter gunstig gezind want het bleef droog. Toen we Sevenum naderden waren we gerust want hier hebben we niet zo heel vaak last van slecht weer. Om half 6 zat de rit erop en kwamen we tot de conclusie dat het best een mooie rit was geweest. (Door Giel)   

A.s. donderdag route 88 over ca. 71 km van 2019_ 07. Vertrek om 13.30 uur met koffiestop bij Waldesruh van de club!

A-groep: Bidden bij de buren met kapelaan Captain Jack 

Jawel hij is er weer onze CaptainJack. Als een alles overziende opperpriester (maar dan zonder lijntje naar de hemel) gaat hij vandaag weer voor in deze processierit rondom het bedevaartsoord bij de buren. Aan de start om 8.00 uur naast 7 reguliere A rijders ook 1 verse A rijder. LangeRoel. Die is door BabbelFrank in de groep gepraat. Wellicht familie van Frank want ook Roel houdt zijn mond én benen bepaald niet stil tijdens de rit. Dat komt wel goed dus. De weersomstandigheden zijn in ieder geval super. Perfect fietsweer. Ook PuppiePappieBram is er weer na een Corona-break. Hij blijkt druk te zijn geweest met de aanleg van een kruidentuin op z’n nieuwe terrasoverkapping. Benieuwd of hij straks ook homeopathische brouwsels in de bidon heeft. Wiet thee? In ieder geval heeft hij z’n sedum aanplant onder de helm al flink gemillimeterd. Grauw/rood. Zal zijn terrasoverkapping dezelfde kleur krijgen? Verder is inspector SparrowHunk weer aangehaakt. Zijn partner en de poetjes moeten zich vanmorgen samen en zonder hem amuseren. Blijkbaar heeft de Corona periode SparrowHunk een beetje tot rust gebracht. Hij draait rustig mee in de groep en gooit de gaskraan voorin niet vol open. Kan natuurlijk ook gewoon aan de leeftijd liggen.

Tijdens de rit door het Deutsche Flachland merkt LangeRoel dat fietsen in een groep toch anders is dan solo met de kop in de wind (en verstand op nul) het snelste rondje proberen te maken. Het nieuwe A lid krijgt tijdens de rit een spoedcursus koers regels en tips. Zodra hij ook maar iets “uit de pas rijdt” krijgt hij een “Van de Pasje” van onze CaptainJack. Voor de anderen wel herkenbaar omdat we allemaal ooit voor het eerste met koerskapitein Jack hebben meegefietst. Maar het werkt wel: Op het einde van de rit “spoort” Roel netjes in het peloton. En dan hebben we hem, zonder navigatie en ver vooruit op kop, nog netjes verbaal gewaarschuwd om tijdig links of rechts af te slaan. De verleiding bij de rest blijft groot om dan niet te waarschuwen. Oh ja. HoppendeHugo en LeoTank solliciteren ook vandaag weer naar een herhalingsles van onze Captain. Bij de oversteek en opdraaien van de grotere weg laten ze opnieuw de rest van de groep rechts staan en vliegen aan de verkeerde kant van de vluchtheuvel de rest voorbij.  Tja.

Dat onze A rijders best een goed oriëntatie gevoel en gebiedskennis hebben blijkt op de terugweg. Diverse fietsgenoten herinneren mij aan de plaats en het stuk mais waarin ik enkele jaren terug noodgedwongen een geurig souvenier heb achtergelaten. Of zouden mijn medefietsers die drol nog steeds ruiken? In ieder geval valt op dat de mais ter plekke veel minder hoog is dan bij ons. Vreemd want mais groeit toch goed op drijfmest. Zou ik toen toch echt iets verkeerds gegeten hebben waar mais niet tegen kan. Vandaag zijn er gelukkig geen sanitaire noodstops nodig. Wel pakken we rond het 60km punt rustig de tijd voor ’n reep of banaan en ’n praatje. Uit vergelijkend km-teller onderzoek blijkt dat we rond de eerste 60 km dik 29 gemiddeld gereden hebben. En dat met de vele scherpe bochten inclusief losse steentjes en troep. Omdat het laatste deel van de route minder bochtig is schatten we het eindgemiddelde boven 30 km. Het algemene tempo is dus stevig en een aantal mannen gaat voorin wat eerder van de kop af of slaat ’n halve kopbeurt over. Onze BikeGirl draait vandaag alle kopbeurten volledig en op tempo mee en heeft helemaal op het laatst met de wind tegen op kop zelfs de power (of koppigheid) om SpaarowHunk bij te benen. Chappeaux Marjo! (hoedje/helmpje af).

Doordat de route vandaag maar 90km en zonder verder oponthoud zijn we als eerste groep net na 11 uur bij De Beurs. Tijd voor ’n welverdiend drankje. PuppiePappieBram showt zijn nieuwe strakke coupe getrimde poedel. En CaptainJack zijn gebleekte coupe soleil (en dan moet die nog op zon vakantie). Nog wat “small talk” en dan kan iedereen voldaan en eerder dan gebruikelijk naar huis voor het 2e deel van de zonnige zondag. Eens zien wat Max in Hongarije voor verrassingen in petto heeft. (door Peperazzi)

Aanstaande zondag route 98 richting Vierssen van 100 km. Vertrek om 8.00 uur.

BC-groep: A.s. zondag route 102 van 95 km. Vertrek om 8.00 uur en Kaffee und Kuchen van de club!

D-groep: Vanmorgen vertrokken 11 fietsers voor de zondagmorgenrit, voorzitster Mien en 10 mannelijke volgelingen. Thei V was na zijn val, met als gevolg een zwaar gekneusde schouder, er voor het eerst weer bij. Ook René G uit Venray was na langere afwezigheid weer terug in het D-peloton. Jan J meldde veel last van zijn heup te hebben nadat hij thuis nogal snel de trap naar beneden had genomen. In het begin van de rit wordt normaal gekozen voor een rustig tempo. Vanmorgen echter niet, het ging er direct al stevig aan toe en de Garmin gaf al ruim 30 aan. Ondanks deze snelheid kwamen er geen klachten.  In Tienray liet ik op aandringen van de rest toch een gat vallen tussen de 2 kopmannen. Turbo Jan had toch minder last van zijn gekneusde heup als vooraf gevreesd. De stille hint werd begrepen en de rust keerde terug in het peloton.

In Blitterswijck zagen we plots een TWC’er in de verte voor ons. Het was Thei V. Hij had zich steeds achter in het peloton verscholen en ergens een kortere weg genomen.(“ ik moest even op adem komen”). Na de bestorming van de Maasbrug in Well werd er onderaan de brug weer verzameld en via het nog steeds rustende Well reden we richting Bergen. Na de veerpont Sambeek-Afferden aan de andere kant van de Maas terug via Vortum-Mullem en Groeningen richting koffie in Overloon. (Dat duwtje in de rug op dat viaduct was welkom). In Overloon was de uitbater van “De Papagaai” heel blij ons weer te zien. Waar wordt je nog zo vriendelijk ontvangen en kost de koffie, incluis toefje slagroom, nog steeds maar anderhalve euro? Na de pauze weer snel op de fiets richting Horst. Het fluitje klonk een paar keer want de snelheid was af en toe echt te hoog. René G rook de stal en bij Veulen koos hij de kortste weg naar Venray. De rest vervolgde in hoog tempo de weg naar “De Beurs”. Het vochtgehalte vroeg door het warme weer om aanvulling. Dus nog even de tanden op elkaar en doorbijten gedurende de laatste kilometers. Om half twaalf zaten we bij Femke te genieten van een lekker koel glas halfom (ik tenminste). Mooie rit met eigenlijk een te hoog gemiddelde. Maar dat mag toch wel eens een keer. (door Giel)

A.s. zondag route 102-D voor ca. 71 km vertrek 8.30 uur en Kaffee und Kuchen van de club!