Weeknieuws 2020-38

VUT-groep: Voor de tweede helft van september stond voor de VUT groep nog een behoorlijk lange koers op het programma nl. route 027 voor ongeveer 77 km, maar met het fraaie herfstweer mocht dit ook voor de Vutters geen probleem zijn. Er was echter een nadeel de wind kwam niet uit de gunstigste hoek en was behoorlijk krachtig. Om 13.30 uur stonden er toch 10 liefhebbers klaar voor deze rit. We vertrokken op torenslag richting Hegelsom om dan via de spoorovergang Tongerloseweg naar Sevenum te koersen. Vlak na het spoor werden we verrast met een douche die op moment van passeren de meeste een koude bui gaf. Alleen Theo H. kneep in de remmen van ik douche strak thuis wel warm, alleen hij moest daarna even een sprintje trekken om weer bij de groep aan te sluiten. Van Sevenum naar Maasbree en met de wind in de rug was het tempo hoog maar door de regelmatige wissel en het laten inschuiven van Annie bleef de groep zonder problemen compleet. Na Maasbree via De Meeren naar Helden en daarna via de Neerseweg en enkele buurtschappen tussen Neer en Roggel naar de Leudalweg en daarna via de Roggelseweg en de Sint Elizabethdreef naar Heythuysen voor de koffiestop in het winkelcentrum. Maar alvorens daar neer te kunnen strijken kregen we nog een uitgebreide woordenwisseling met een heetgebakerde aan het verkeer deelnemende autobestuurder die zo luid claxonneerde dat Annie bijna van de fiets viel en de daarna volgende tirade van verkeersregels deed de meeste TWC’ers een niet zichtbare middelvinger omhoog steken met de bewoordingen van zak door je vehikel. Nadat iedereen  zijn stoeltje had gevonden en van de schrik was bekomen werd snel een heerlijk bakje koffie besteld waarvan we in het herfstzonnetje genoten. Na de koffie werden de pedalen weer vastgeklikt voor de terugweg met het verzoek denk aan het tempo want de wind gaat tegenwerken. Via de Vlastraat, Op Engels, Hollander en Aan de Grave naar Heibloem. Het tempo bereikte gelukkig niet het niveau van de heenweg waardoor het peloton netjes bij elkaar bleef en doordat de sterkste wat langer voorreden kon iedereen goed volgen. Maar na Heibloem ging de wind echt tegenwerken en moesten alle zeilen bijgezet worden en werd het tempo door het fluitje wat terug gebracht. Via Beringen en Grashoek naar de Turfhoeve en via het Bedelaarspad naar Kronenberg. Maar de tank was bij Annie op zodat Zij in Kronenberg met Hein naar Sevenum ging de acht vervolgde de route naar Horst waar om even voor vijf uur de finish werd bereikt en  na een goed verlopen rit de douche werd opgezocht. (Door Lei K.)

A.s. donderdag route 031 over ca. 70 km vertrek 13.30 uur. 

A-groep: Hobbelen over keien in het Brabantse land rondom Asten.

Het tourboek van de A’s is niet lang voor de rit omgegooid. Opeens staat rit 40 voor vandaag op de A-app. Deze rit in het platte Brabantse land rijden we als de jaarlijkse september memorial ter nagedachtenis aan Leo Hesen. Een echte Leo Hesen rit over de typische Brabantse weggetjes. Buitenaf lange stukken en goed asfalt en ook frequente smalle fietspad passages. Maar in de dorpen hobbelen en slingeren over kasseien. In ieder geval genoeg linke passages. Alertheid is dus geboden. Onze routeregelaar Bram is er (alweer) niet bij (smoesje van vermoeidheid en spierpijn door tegels leggen, maar we weten dat ie gewoon z’n nieuwe bike aan het testen is). En Captain Jac draait zelfs ruim vóór 8.00 uur de parkeerplaats op bij de Merthal. Wellicht een dubbele batterij wekkers op het nachtkastje. Het resultaat is 10 A renners die met een tamelijk frisse neus op koers gaan voor de bestorming van de Brabantse klinkers.

Blijkbaar hebben Bike Girl Marjo en Barnoldus het echt nog koud. Ze gaan met een stevig tempo voorop. Het duurt zeker 10 kilometer voordat ze warm zijn gedraaid en de kop afgeven. Door een zwak windje in de rug blijft het tempo er goed inzitten. Pas tegen het midden van de koers gaat het tempo iets omlaag door de vele “uitkijken!” passages en situaties. We komen op de kronkelige en smalle wegen van alles tegen: een hele colonne oldtimers, joekels van aanhangers vol met mais, motorrijders en auto’s in “blinde” bochten. En natuurlijk diverse “rits” stukken op de fietspaden en versmallingen. Gelukkig is iedereen heel alert. We koersen zonder problemen en goed gegroepeerd langs deze risico-situaties. Zelfs de diverse kapotte bier- en wijnflessen die we onmogelijk allemaal kunnen ontwijken blijven (vooralsnog) zonder gevolgen. Rond 10.00 uur parkeren we onze draadezels tegen de bloembakken rondom het terras Jan van de Hoek in Asten. Lekker buiten in het inmiddels opgewarmde zonnetje. De 2 serveersters nemen snel alle bestellingen op. Als de renners met de zwakste blaas terug komen van het urinoir zit de rest al aan de koffie. Een degelijke en eerlijke pot koffie met een even degelijk en lekker stuk Limburgse vlaai. Een goede bodem voor de laatste 45 kilometer.Eerst allemaal het Corona controle briefje invullen. Snotneuzen: Nee, Niezen: nee, Koorts: nee, Hoesten: nee,  etc: nee. 

De terugweg vanuit Asten gaat merkbaar meer wind in. Er moet voorin nu echt worden gewerkt.Helaas blijkt het vele glas op de weg toch niet zonder gevolgen. Barnoldus heeft een leegloper. Hij plaatst vakkundig zijn racekarretjes ondersteboven op zadel en stuur. We nemen dus aan dat hij wel ervaring heeft met lekke banden van zijn gewone dagelijkse thuis transportfiets. Na het op de kop plaatsen van zijn mooie Cube laat hij de anderen hun technische vaardigheden tonen. Met vereende inzet en 2 C02 patronen later is de tube half vol en min of meer berijdbaar. Het voordeel van zo’n pitstop in het veld voor Barnoldus is dat hij gelijk een volledige check-up van zijn karretje krijgt: te weinig smering op de ketting, speling op de achteras, remmenschoentjes evt vervangen, derailleurwieltjes invetten. Nadat Robuuste Leo de band weer om de velg heeft geworsteld (Tip: Arnold check thuis effe of Leo die velg niet heeft plat geknepen!) kan het peloton weer de weg op. Zonder verder euvel vallen we net na 12.00 uur op de klep bij De Beurs. Het ziet rood-zwart van de vele TWC-ers onder de party tenten. We vinden verspreid een plekje op het terras tussen de vele andere TWC-ers. Tijd voor ’n praatje en een afzakkertje met Bram die extra naar Horst is gekomen om zijn nieuwe bike te showen. Wel apart die (stoffige) mad-max look. Ruige bike. En… met een karretje van Lommen is iedere heuvel zo beklommen ! Op naar de kermis op het plein of bij de Kasteelse bossen of gewoon lekker thuis in de tuin nagenieten. (door Peperazzi)

A.s. zondag route 2 van 95 km. Vertrek is om 8.30 uur.

BC-groep: A.s. zondag route 72 voor 76 km. Vertrek om 8.30 uur.


D-groep: Na de teleurstelling van Jumbo-Visma in de tijdrit moesten wij vanmorgen toch weer aan de bak voor route 045 over ca. 58 km gelukkig gaat het bij ons meer om het plezier dan om de winst. Om 9.00 uur stonden er toch 15 vrouw/man klaar voor deze rit en onze Piet stond klaar met de ploegleiderswagen voor eventuele mechanische of fysieke ondersteuning. Door de zondagsrust op de wegen vertrokken we in een groep richting Eikelenbos. Door de grote van de groep waren de kopbeurten klein maar het tempo werd toch strak gehouden en dat wat er was aan wind werkte niet mee. Via de brug van Well ging het naar de grens van onze Oosterburen, door de kwaliteit van het fietspad werd op de zondagmorgen gekozen voor verkeersweg dat dan toch, bij deze groepsgrote, een veiliger gevoel geeft. Na de zandgroeve van Wemb en het etablissement van “Zum Lieven Heer” koersten we naar Twisteden. We kregen nu de wind duidelijk mee en het tempo naderde de 30 km p/u maar met de koffiestop in zicht wilde men wel wat extra Watt bijzetten. Door het prachtige herfstweer streken we neer op het buitenterras van “Café zum SchafStall” de koffie werd besteld en we genoten in het zonnetje van Ein Grosse Pot Caffee. Na de pauze de pedalen weer vastklikken  om de rit te vervolgen. Via Wellerlooi, Well, Blitterswijck , Megelsom en de Keuter naar Meerlo en Klein Oirlo om via de bekende Kreuzelweg rond de klok van 11.30 de finishklok bij “De Beurs” in te drukken en het terras te bevolken. (door Lei K.)

A.s. zondag route 072-D voor ca. 59 km vertrek 9.00 uur.