Weeknieuws 2021-29

VUT-groep: Voor vandaag route 088 over ca. 71 km, het was toch even checken want de hoge waterstanden had alle overzetveren uit de vaart gehaald. Dus even Grubbenvorst controleren en alles was weer oké dus we konden de route 088 op onze navigatie zetten. Bij de start om 13.30 bleek dat voor enkele nog even een vraagteken want er moest nog even een oplaadpunt gezocht worden voor de juiste update.

Of het gelukt is weet ik niet maar dat merken we wel als Thei het peloton aanvoert. Om 13.30 uur werden alle pedalen van de 13 TWC’ers vastgeklikt voor de start. Het fraaie fietsweer zorgde gelijk voor een stevig tempo gevolg rustig!! Via Melderslo, Lottum naar het veer van Grubbenvorst voor de oversteek van de inmiddels gekalmeerde Maas. Maar na de overtocht moesten we even een ommetje maken want in Velden was de extra dijkverhoging nog niet opgeruimd maar de kennis van de regio leverde geen probleem. Na de oversteek van de bekende N271 ging het via Schandelo naar Jagersrust om de grens over te steken waar na enkele kilometers de hellingen van de Paesmühle Höhe bedwongen moesten worden. Voor de Eifelgangers was dit, op een enkeling na, een peulenschilletje want het tot nog toe gesloten peloton werd een lang lint maar er wed gedisciplineerd boven gewacht. Na Herongen ging het via de Herscheler weg naar de koffiestop bij Waldes Ruhe. Maar daar aangekomen was er geen Waldes Ruhe meer de naam was veranderd in YAMAS en dat deed even onze wenkbrauwen fronsen want een lettertje anders en we hebben een niet zo’n vriendelijke organisatie en de nieuwe uitbater sprak ook nog met een vreemd accent dat deed denken aan land rond de Middellandse zee. Maar nadat we onze plek op het buiten terras gevonden hadden werd de bestelling snel opgenomen en uit geserveerd. En toen de mededeling kwam “de koffie word door mij betaald” bleek dat Jan S. jarig was geweest en een lang zal hij leven klonk uit de TWC kelen. Jan gefeliciteerd en nog vele fietsjaren.

En de koffie smaakte als echte Duitse koffie in het ruime tuinterras met speeltoestellen.

Na de koffie werd snel de route weer opgepakt voor de terugtocht via Hombergen en Leuth terug naar de grens om via het Jammerdal en de Zuiderbrug terug naar Grubbenvorst waar Lei werd afgezet want het laatste stuk kunnen we wel alleen. En om de finishklok werd ruim voor 17.00 uur bij de Beurs ingedrukt. (door Lei K.)

A.s. donderdag nemen we de route 090 die stond voor 1 juli maar door het slechte weer niet kon door gaan, de route gat naar Ospel over ca. 80 km we vertrekken om 13.30 uur. 

A-groep: Op en neer naar Viersen.

Ondanks de knalrode Corona situatie bij ons mogen we Duistland in voor ’n ritje. Dat is een van de weinige voordelen van onze hoge leeftijden van het peloton op deze TWC morgen. Het jongere grut is op vakantie en alleen de oldies zij paraat voor een heuveltjesrit van 100 km. Het complete 12 man/vrouw sterke peloton is 2x gevaccineerd. Dus redelijk Corona save.

De woeste stroom der Maas is weer gekrompen tot de normale statig vloeiende rivier. We kunnen terug over het veer naar Grubbenvorst. Wel wat bruiner dan normaal. En qua reuk ook nog wat onfris. Vooral de overstroomde gebieden stinken nog behoorlijk. De rit gaat heen over de spoorbrug bij Venlo en terug met het veer. Het eerste en laatste stuk van de route naar/van Grubbenvorst is heen en terug hetzelfde. Dus niet echt inspirerend. Het stuk in het heuveltjesgebied tussen Herongen en Viersen (heen en terug 40 km) is ook bijna hetzelfde heen en terug. Maar het landschap is altijd prachtig. En wat heen een klim is, wordt terug een afdaling en de afdalingen zijn van de andere kant klimmetjes. Het blijft dus leuk en ook wel pittig met dik 650 hoogtemeters.

Het blijkt dat de A groep redelijk fit de vakantieperiode ingaat. Ook op de klimmetjes rijdt iedereen goed in de buurt bij de snelle klimmers. Zeker op de terugweg. Dan hebben de klimgeiten van de heenweg blijkbaar “hun kruit verschoten” en zien we enkele diesels voorop. Twan La Grise heeft blijkbaar zijn trainingsschema afgestemd om nu te pieken. Hij blijft als eerste boven komen. Niet kapot te krijgen. Wat blijkbaar wel kapot te krijgen is: de carbon rammelkast van Sherlock Henk. Met een oorverdovend gekraak en geknars geselt hij zijn kunststof ros de heuvels op. Daar helpen zelfs Henks overvloedige smeerbeurten (hij heeft nog steeds de “vetspettertrui” na een te gulle smeerbeurt van zijn ketting) niet tegen. Werk aan/in de winkel van Lommen.

Het is trouwens maar goed dat Henks paardrijdende vriendin niet meemaakt hoe hij zijn fiets pijnigt bergop. Trekken, sleuren, stoempen, grommen, kreunen. Ik denk dat hij nooit meer in de buurt van haar paardjes mag komen. Laat staan erop rijden. Daar zou een Belgisch trekpaard nog van op de klater gaan. Gelukkig kan zo’n fiets veel hebben. Maar niet alles. 

Onderweg pakken we ruim over de helft in plaats van een Kaffee/Kuchen pauze een lange bananen pauze. Niet dat we zo’n lange bananen bij ons hadden. Nee gewoon iets meer rust minuten in de berm met tijd voor n plasje en ’n babbeltje. En speciaal voor Marjo: met prullenbak zodat de rest de bananenschillen netjes kan dumpen. Natuurlijk zijn er net als altijd ook vandaag weer oenen die de schillen toch naast de prullenbak in de struiken droppen. Hou vol Marjo! Ooit zal je missie slagen. 

De rit gaat heel keurig. Niks geen incidenten of pech. 1 keer n ietwat gedurfde oversteek. De meest robuuste en de meest ranke rijder in de groep kunnen allebei, met een jump, nog net voor een snelle motor de rondweg over glippen in Grubbenvorst. Tja, die motors zijn moeilijk zichtbaar en in te schatten qua snelheid. Leermomentje. Prijsvraag: wie waren die 2 “haasje repje’s” ?

Rond de middag is het op het terras van De Beurs al gezellig druk én warm in de zon. Prima omstandigheden voor en drankje en napraatje met de andere TWC’ers.

Peperazzi

A.s. zondag route 142 naar Kinrooi (België) Route is 131 km en pauze in Roggel na 90 km. Vertrek om 7.30 uur.

BC-groep: A.s. zondag route 65 van 90 km. Vertrek om 8.00 uur.

D-groep: De weersvoorspelling voor vandaag was ochtend droog middag mogelijk zware buien, dus dat geeft de burger moed dat we een goede ochtend koers kunnen rijden. Voor vandaag stond 102-D op het programma voor ca. 70 km en aan de start stonden 14 TWC leden en 1 gastrijdster Janneke uit het Zeeuwse Kapellen, nog even en onze club wordt internationaal.

Om 8.30 uur klonk de torenklok en het peloton zette zich in beweging. De rit ging richting Well naar Duitsland en d.w.z. dat we de wind mee hadden en dat was aan het tempo te merken want de 30 stond frequent op de teller zodat de voorrijders regelmatig tot de orde gefloten moesten worden want anders gaat de terugrit zijn tol eisen. Via de zandafgraving voor Wemb, met zijn niet natuurlijke helling , passeerde we in Wemb enkel kerkgangers in het dorp. Door het fraaie natuurgebied ging het naar Kevelaer voor de koffiestop vlak bij de Basiliek waar het terras op deze vroege ochtend redelijk bezet raakte tot verrassing van de uitbater.

Na de koffie giing het via Wetten en de bekende Knechtenweg naar Veert waar we plots werden geconfronteerd met een gigantische opgebroken weg zodat we de oversteek van de Kleverstrasse klunend moesten doen. Maar als de eerste aan de overkant zijn een gelijk de pleitmars nemen dan valt de groep uit elkaar en kost het de nodige inspanning om de aansluiting voor te krijgen. Dus het dringende verzoek na vertragende situaties wachten tot iedereen het obstakel gepasseerd is en dan weer rustig het tempo opvoeren tot het afgesproken tempo. Maar voor de slecht horende of te druk pratende onder ons is het misschien verstandig onderstaand hulpmiddel aan te schaffen.

Dan komt hopelijk alle info ook binnen. Nadat de groep weer compleet was ging het in een goed tempo richting het veer Arcen-Broekhuizen voor de oversteek. Lei zwaaide af richting Grubbenvorst en de overgebleven gingen via de Stokterweg en Melderslo naar Horst waar even na 12.30 uur de finishklok werd ingedrukt en het terras bij de Beurs werd bezet voor de after bike. (door Lei K.)

A.s. zondag route 065-D over ca. 64 km vertrek 8.30 uur.