Weeknieuws 2021-44

MTB A-groep: route Heldensebossen 62 km

Een goede dag voor ‘n mooie herfstrit op de dikke banden. Rond 10 graden Celsius en van boven droog. De route staat in de boeken als zandgrond route. Het parcours is hier en daar een beetje vettig door de eerdere regen. We verwachten slechts enkele zompige stukken in het Breetse Dubbroek en op de terugweg in de Hazenhorst voor Sevenum (gebied Elsbeek/Molenbeek) en net achter Sevenum (in de Hees langs de Blakterbeek). 

Voor na afloop kondigt Rubberen Robert vlaai aan bij De Beurs. Dat als beloning voor de heldhaftige rescue van Roberts frivole “waardevolle spullen zakje”. Met gevaar voor eigen leven hebben enkele B’ees vorige week het verloren tasje van Robert uit de dichte mos begroeiing en het struweel geborgen. En 2 actie vlaaien van JL zijn nog altijd veel goedkoper dan een nieuw i-lulapparaat.

21 bikers en een groep racers is om 9 uur bij de Merthal verzameld. Op naar de vlaai van Robert met een omweg van 6o km. 6 MTB Beetjes gaan eerst van start. 15 MTB A’ses een minuut later erachteraan. Maar het wordt een korte achtervolging. Nog binnen de bebouwde kom staat Babbel Frank zonder lucht. En dat maak je niet vaak mee. Hij is er gewoon stil van. Normaal heeft hij zelf altijd plenty lucht voor zijn duurbabbel. Maar het is Franks’ achterband die aan de pomp of zuurstof moet. Met als gevolg:

  • Een lange pitstop/bandenwissel van 14 minuten en 59 seconden
  • Bijna 1 kwartier rust omdat Frank druk is met zijn bandenwissel

Hopelijk heeft Max vanavond geen kwart uur nodig voor de bandenwissel. Dat kan als het goed is 400 keer zo snel.

Turbo Tim gebruikt de bandenwissel tijd om verslag te doen van zijn bardienst bij het slotconcert van dat bandje uit America. Samenvatting: 3 liter bier per bezoeker per avond, geen 1,5 meter maar 1,5 cm, veel blote lijven maar geen blote w……., een nieuwe betekenis van een blauwtje lopen. Na deze heel vroege break kan het A team echt op route richting Sevenum. Wel met een omweg via de Ulfterhoek omdat de hoofd  spoorovergang dicht is.  Ze gaan de rails omruilen of zo. Na het spoor eerst vooral kilometers maken tot aan de Polencamping in Bree. Daar begint het echte dikke banden werk. Los zand, modder gaten, bulten, boomwortels, omgevallen bomen, geulen enz. Een van die geulen, in een op zich heel overzichtelijke veldweg, levert de 1e valpartij op van vandaag. Een van de Sérumse ezels zakt door de hoeven en gaat op z’n zij liggen. Zonder helm op zou Captain Jac hem de oren van het hoofd gereden hebben. Snel krabbelt Bram weer overeind en zonder schade (op een gekrenkt imago na) rolt hij weer verder. Als dat maar niet tussen de oren gaat zitten!

Rond het gebied van de natuurbegraafplaats maken we natuurlijk weer de gebruikelijke navigatiefouten. Ook dit jaar lukt het niet de 2 bedoelde rondjes volgens koersplan af te maken. Er blijft weer een stuk pad onbereden liggen.  En ook in de Meeren en Heldens bossen wordt voorop ontelbare keren het juiste pad gemist. Overigens is dat bijna onvermijdelijk met zo’n spaghetti aan paden en op A snelheid. En ook niet erg omdat we toch steeds weer via een ander leuk paadjes weer op de route. Linksom of rechtsom. Het blijft leuk. Wel een hele kunst voor Jack en Robert om overzicht te blijven houden op het peloton. Uiteindelijk komen we toch steeds weer met 15 bij elkaar uit. Ook bij de pauze. Mét bananenschilbakkie (voor Marjo’s bananenschil fobie) annex zit/hangplek (voor Sitting Bull Henks kapotte knie). Het zonnetje houdt ons een beetje warm tijdens de pauze. Maar in de herfstwind koelen onze bezwete lijven toch snel af. Dus gaan (zonder banaan). Het tafereel van voor de pauze herhaalt zich. Er ontstaan allerlei varianten op de route en soms korte afsplitsingen. Nog voor het einde van het bosgebied is het peloton op wonderbaarlijke wijze toch weer gewoon compleet. Dat is wellicht de stille kracht van een Captain Jac achteraan. 

Na het bostraject gaat het in stevig tempo terug richting Bree en door naar Sevenum. Ook op dat stuk route blijft niet iedereen rechtop. De beekkant langs de Everlosebeek levert één “massale” valpartij op. Een soort “anti-tankslag”. Tank Leo duikt over een stuk boom in de modder. Gelukkig draait hij in z’n val niet richting de beek. Dan was het toekomstig niet Tank Leo maar “U-Boot Leo” of Titanic geweest. In Sevenum op de Vorst komen we nog een wollige witte ezel met korte oren tegen die een beetje de weg kwijt is. Behhhhhhhhh! Het beest komt net uit de beek gesprongen, zo hup over de afscheiding. En staat dan schaapachtig te wachten achter het poortje om terug in de wei te kunnen.  Raar beest.  Eerst zo 1,5 meter hoog over de omheining de beek uit en dan lui achter het poortje van 1 meter staan wachten tot dat wij hem binnenlaten. Maar ja, het is een “zij” en ook in de wei gaan dames voor. Dus het peloton wacht netjes totdat mevrouw door het poortje is gewaggeld. Behhhhhhh!  Wel vreemd geluid voor ’n ezel trouwens.

Buiten de beschutting van het bos waait het intussen echt flink. Vooral op de stukken naar het westen is het vooraan stevig aanpoten. Bij de meesten raakt de energietank leeg en de benen verzuurd (Yoghurt benen). Gelukkig: de echte powerpakketten stoempen vooraan door en nemen de rest op sleeptouw tot de finish. Daar ff de Corona en doping check. Allemaal negatief. Er is vandaag weer eerlijk gekoerst. Het stuk gebak van Robert gaat er prima in. Dat smaakt naar meer. Had van mij ook slagroom op gemogen bij zo’n peperdure 1-Phone. Misschien was ‘t toch zo’n  refurbished 2e handsje in een duur tasje? Wellicht volgende week vlaai van Chip mét slagroom. We hebben immers zijn uniek en super speciaal fietspompje onder de tafel gevonden. Topmateriaal! Ik verheug me nu al op komende zondag! (door Peperazzi)

A.s. zondag route 29 richting het landgoed in Geysteren.
Afstand is 54 km. Vertrek om 9:00 uur.

MTB B-groep: We vertrekken met een groepje van zes bikers richting de Heldense bossen voor een ritje van zo’n 56 km. Op de Stationstraat staat al meteen ons eerste obstakel van de dag, deze groep heeft ons al vaker in de weg gestaan op een van onze routes. Wij kunnen lekker doorfietsen richting Sevenum en dan via Siberië naar de Blerickse bergen door naar Baarlo. Eerst moeten we echter nog door die modderpoel van Bree (het Dubbroek) mooi gebied, maar niet om door te fietsen, dit moeten we gaan aanpassen. In de Heldense bossen rondom de Camping is het een doolhof aan paadjes en singles dus de kans is groot dat je weleens van de route afgaat maar deze vind je dan ook weer zonder al te veel problemen weer terug. Al met al een mooie speeltuin voor de liefhebber dus ook voor ons. Daan J gaat bergje op even met de wielen van de grond en de valdetectie gaat in werking, werkt dus prima. Snel uitschakelen en zo wordt er thuis niemand gebeld om de val te melden. Trouwens heel slim om dit op je Garmin te activeren, zeker als je vaker alleen gaat fietsen. Zo weet men thuis dat er iets aan de hand is en kan men je altijd terugvinden zonder dat je moet gaan bellen. Weer op weg terug via Maasbree en Sevenum op naar de Beurs waar waar we nog werden verrast met een lekker stukje vlaai, geschonken door door de blije eigenaar van een (teruggevonden)mobiele telefoon. Weer een leuke rit onder geweldig mooie weersomstandigheden, tot volgende week. (door Daan J.)

A.s. zondag route 29B richting het landgoed in Geysteren.
Afstand is 52 km. Vertrek om 9:00 uur.