Weeknieuws 2022-03

MTB A-groep: Door omstandigheden is de route Witte Stein verplaatst naar volgende week. Onze route verkenners zijn namelijk zelf een weekendje weg. De wannaBees hebben samen besloten om nog eens de route door het Joamerdal te doen. Voor de Asses hebben we besloten om de nieuwe route 32 uit te proberen. Daarmee staan de vaste MTB routes van Neerkant en Meijel op het programma. Pilletje tegen wagenziekte voor mensen met een slechte maag wordt aangeraden. Om iets voor negenen is het erg druk bij de Beurs. Nadat de wannaBees linksaf zijn vertrokken is het bij ons erg stil. Blijkt babbelFrank gewoon aangefietst te zijn. Even een paar keer (heel) hard roepen, want anders hoort hij alleen zichzelf, en dan realiseert hij zich dat hij bij de verkeerde vrienden zit. Daarmee komen we uiteindelijk op 10 schaapjes. Speciaal welkom deze week voor TaylorZwiftHenk, die het alleen binnen fietsen blijkbaar saai begint te vinden en het weer eens buiten gaat proberen.

De heen en terugweg zijn vrij lang, dus deze bevatten ook behoorlijk wat asfalt. LatexBram neemt samen met RuudStrong het voortouw. Op naar America, maar voordat we daar zijn loopt er bij Brammetje al iets leeg. Het is niet duidelijk of dat al de benen zijn, of alleen in zijn hoofd zit. Samen met handyDave nemen wij het een stukje over. Voordeel tov het verkennen, want dan mag je de gehele route alleen voorop rijden. Natuurlijk ook achteraan, maar daar heb je dan niet zoveel aan. De onverharde weg richting Mariapeel is een stuk prettiger dan met de verkenning, dus we kunnen lekker doorrijden. Bij het 1e poortje houdt handyDave deze netjes voor iedereen open, waardoor hij geraffineerd weer achter aan kan sluiten en latexBram weer op de 1e rij zit. In de Mariapeel is het niet eens echt zompig, maar langzaam loopt er bij Brammetje weer iets leeg, want even later zit RuudStrong bij me. Op het eind zit weer een poortje, en om de truc van handyDave te herhalen, sprint ik snel naar het poortje om deze open te houden. Ik tel het aantal schapen, maar mis er nog 2. Zie ik babbelFrank en handyDave iets staan te legen. Mijn geschreeuw komt niet boven het gekletter uit, zodat de rest niet door heeft om te stoppen, maar gelukkig wel iets rustiger rijdt. Een behoorlijk lange versnelling volgt om weer met 10 schaapjes bij elkaar te komen. Bij het poortje aan het eind komen we 2 MTB-ers tegen die onder de indruk zijn van ons grotere aantal, en netjes voor ons het poortje open houden. Volgende keer even opletten jongens, want wanneer de draad niet gespannen is, dan kun je er gewoon omheen rijden, maar even goed bedankt. We rijden door naar het sportpark van Helenaveen en dan over het asfalt naar de route in Neerkant. Ondertussen gebruikt RuudStrong een alternatief fietspad om achteraan de groep te komen, terwijl technoEdwin het tempo voorin behoorlijk opschroeft.

In Neerkant aangekomen gaan we met een kleine aanpassing de vaste route op. Er is niets afgesproken en voorin houden RuudStrong en technoEdwin het tempo hoog. Een aantal schaapjes probeert hen te volgen en ik vraag me af of zij zich realiseren dat deze route maar half zo lang is als die van Meijel en nog niet het kwart van het aantal bochtjes heeft. Halverwege is er een andere volgorde ontstaan en loopt er bij deze en gene iets leeg. De route ligt er mooi bij, en deze loopt nog best lekker, en uiteindelijk zijn de verschillen in tijd niet zo heel erg groot. Wanneer ik samen met latexBram bij de rest kom kunnen we in principe direct verder. Maar de onwetende weten niet dat we voor Meijel nog even een pauze hebben, dus zie ik al wat bananen en snelle Jelles die hals over kop in de kop gestopt worden. Dan zijn we eindelijk klaar voor de transitie naar Meijel.

Daar is het duidelijk drukker, maar zoals gezegd eerst even een korte pauze. En wanneer iedereen klaar denkt te zijn vertrekken we, met de afspraak om allen in eigen tempo te rijden en uiteindelijk hier weer te wachten. Het parcours heeft zoveel bochten dat je iedere boom van alle 4 de kanten ziet (hoewel dat bij ronde objecten formeel natuurlijk niet mogelijk is).Leuke bijkomstigheid is dat je erg lang een rood-wit-zwart peloton lint door de bomen ziet slingeren. En wanneer later de afstanden iets groter geworden zijn tussen de groepjes, dan zie je soms weer zo’n tenue, maar is niet (meteen) duidelijk waar die persoon zich precies in de pikorde bevindt. TechnoRuud ondervindt dit met TaylorZwiftHenk, want die zit opeens heel dicht achter hem, Terwijl daar toch echt tankLeo had moeten zitten. Aan het eind krijgt TaylorZwiftHenk dan ook een groot compliment, maar wanneer tankLeo binnenkomt en verwonderd TaylorZwiftHenk ziet, en hem vraagt hoe deze voor hem gekomen is, zonder dat er een zichtbare inhaal actie geweest is, moet TaylorZwiftHenk bekennen dat hij niet helemaal (of helemaal niet?) de route gevolgd heeft en een stuk heeft afgesneden. Uiteindelijk komt ook latexBram weer bij het begin punt. Deze route is echt niks voor hem. “Wanneer we deze volgend jaar weer doen, dan heb ik iets anders te doen.”

Wanneer de gemoederen (en de hartslag) weer iets gedaald is, rijden we aan voor de terugweg. We steken de N279 over richting Meijel. Maar voordat we zover zijn heeft turboTim een verplichte stop. HandyDave is even nodig om het voorwiel weer goed vast te zetten. Wanneer we de overkant van de Astenseweg bereiken, dan is teweiniglatexBram (tegrootgatBram kwam niet door de ballotage commissie) aan de beurt. Hij fietst alsof hij op een kameel zit. Even stoppen en wat lucht (geen CO2) in zijn band erbij. Maar wanneer hij de pomp verwijderd, dan hoor je de band nog steeds leeg lopen. “Lek(ker) ventiel” wordt er nog geprobeerd, maar onze handyDave ziet de latex uit de band komen, precies bij het ventiel. Het gat is blijkbaar te groot, dus dat wordt een binnenbandje plaatsen. RuudStrong heeft nog WC papier, zodat de buitenband enigszins schoon gemaakt kan worden en dan heeft handyDave alles natuurlijk zo gedemonteerd en weer gemonteerd. Nu mag er wel CO2 in, en na 3 patronen is het volgens binnenbandBram voldoende. Met een behoorlijke vertraging, en enigszins afgekoeld, “hervatten” we de terugweg, maar niet nadat eerst babbelFrank en handyDave nogmaals hun leiding geleegd hebben. En dan is het toch echt zo ver. We rijden door Meijel naar het kanaal en nemen een stukje mee dat sommigen herkennen van route Belgenhoek. Op een alternatieve manier door Helenaveen naar de zwarte plak weg en dan grotendeels over asfalt naar de Beurs. Ondertussen staan de ezels al lang op stal, want die hebben de kortste weg genomen. Ondanks het relatief late vertrek en het oponthoud, zijn we iets na 12.30 bij de Beurs. Hoewel het veel draaien en keren is, is iedereen het er mee eens (behalve Bram dan ;-)) om de route in principe 1x per jaar terug te laten komen. Wanneer we dan om 8.30 vertrekken, zijn we in principe 12uur terug voor de bruine 3e ronde, wanneer dat weer mag.

Volgende week vertrekken we voor een mooie route om 9:00 uur vanaf de Witte Stein in Reuver, route 21 van 52 km. Speciaal voor ons gemaakt door PePe en BSM. Waarvoor alvast dank. Eventueel vervoer zelf regelen en afstemmen. Waarschijnlijk zijn er sommigen die de terugweg op de fiets zullen doen (route 21 A) en mogelijk ook nog een aantal fanatiekelingen die ook de heenweg op de fiets doen. Vragen en afstemming via de MTB groep app.

MTB B-groep: Vandaag weer een mooie opkomst van de TWC mountainbike liefhebbers bij de Merthal. Een hoop WannaA’s en 8 WouldBees. De Bees gaan voor route 30B in een rechte aanlooproute over zandpaden via Kaldenbroek, het pont bij Grubbenvorst de Maas over. Daarna vlot langs de Venkoelen Duitsland in. Daar gaan we met de dikke banden de eerste pittige lange helling over het asfalt op, om daarna het Wald in te duiken. Hier kronkelen we een aantal keren flink omhoog en via de modderpaden weer omlaag. Terug via het Naturschutzgebiet het prachtige Jaomerdal door.

Op de terugweg wilde iemand nog door de hal van het ziekenhuis fietsen om een koffie te scoren. Maar dat vond Picu niet zo’n goed idee (hij zal zijn pasje al wel hebben ingeleverd). Helaas was De Beurs nog gesloten, maar er is goede hoop dat we volgende weer kunnen nakletsen met koffie of iets anders.
Mooie tocht, 59 km, weinig wind, geen lek, geen valpartij, lekker gefietst !

In de pauze onderweg hebben we beraadslaagd over de tocht van a.s. zondag. De meerderheid koos voor een alternatieve route in plaats van de Witte Stein. Dus we fietsen route 36 van 55 km richting het Reindersmeer. Vertrek om 9:00 uur vanaf de Beurs.