Weeknieuws 2022-04

MTB A-groep: Rondje Elmpterwald vanaf Witte Stein 52 km.

De route bij de Witte Stein is een variant op een van onze eigen jarenlange wekelijkse MTB-tochten met vriend WH “oet Offenbeek oppe Ruiver”. Toen we nog flink minder jaren op de teller hadden en altijd veel te hard van stapel gingen. Bij de eerste echte helling moesten we dan, wegens ademnood, bij het bankje op de heuvel, effe “een slok drinken”. De oefensessie voor de TWC rit afgelopen week was zwaar vettig en zompig. Regen en houtkap heeft, de op zich goede paden verandert, in doorploegde moddergeulen. Marjo is bang dat ze het A-team bij de clubrit niet kan bijbenen. Die angst wordt versterkt door de km-gemiddelden die op Strava voorbijkomen van de afgelopen A-ritten. Voeg daarbij nog enkele vervelende chronische pijntjes, coronamoeheid, kwakkelgevoel én de status van enige en enigste MTB-chick: Argumenten zat om alleen of met de B-groep een rustiger rondje te maken. Op een of andere manier weet ik ons BSM toch richting Reuver te loodsen. Voor mij een weet en voor jullie een gok wat dat mij heeft gekost.

Bijna precies om 9 uur komen van alle kanten TWC’ers op dikke banden de parking op hobbelen. Marjo is dan nog naarstig op zoek naar een ovale gelegenheid met dak erboven voor een sanitaire bevrijding. Pure zenuwen neem ik aan.  Helaas moet ze na een kwartiertje verkenningstocht in de omgeving constateren dat de lokale sanitaire infrastructuur zo vroeg nog gesloten is. En de bosjes is niet echt een aanlokkelijk alternatief voor een lady met die koersbroeken met helpen en diverse lagen bovenkleding daaronder. Ze heeft geen zin in een koude striptease in de bosjes.  TurboTim en RuudStrong verschijnen als eersten, helemaal op de bike vanuit Horst. TechnoEdwin komt als een duvelke solo de grens over uit het Oosten: gestart in Tegelen. Dat toont aan dat niet alleen de wijzen uit het oosten komen.
De rest met de voiture of het busje. Zelf HammieHans is, ondanks zijn vage app-oproep, ergens opgepikt. Zou die gewoon ergens langs de A73 zijn gaan staan in de hoop dat er toch wel iemand van de A’s met een fietsdrager langs komt.
LeoTank en CaptainJac hebben helaas de aanwijzingen van de JacJac gevolgd. Met als resultaat een verre omweg via AC Sevenum en de Midden-Peelweg naar het veer in Kessel (niet in de vaart voor negenen) en weer terug naar Blerick om daar de nieuwe brug te pakken. Vervolgens, om de tijd tot 9 uur goed vol te maken via Belfeld tot in Reuver via Offenbeek naar de Witte Stein. Ze hebben er bijna net zo lang over gedaan als Ruud en Tim op de fiets.
En in het “busje komt zo” zitten 2 ezels en 1 pielhaas samen op het benkske. Wengske aan wengske.
Marjo is korte tijd op de parking niet “the only girl in town”. S(up)portingErna van RubberenRobert brengt haar menneke met HammieHans als bijvangst naar de start. Ook een manier om zeker te zijn dat je de zondagmorgen vrije baan hebt om lekker je eigen jogging rondje te maken zonder last of tegenspraak van zo’n lange eigenwijze slungel.

We starten dus met z’n 12-ven.
Gelukkig heeft het de hele week goed gewaaid en maar 1 dag geregend. Het parcours is veel minder  modderig dan vorige keer. Met Marjo voorop zijn we zo een heel stuk op route over de heerlijke singeltracks. Door de vele klimmetjes  is de groep snel warm en gaan de hartslagen flink omhoog. Ik zie na 5 -10 km allemaal rode koontjes en de eerste zweetdruppels.

Na het eerste heuvelachtige deel komt een tussenstuk bij het zwembad van Swalmen tot aan de insteek van het Elmpterwald. Daar gaat/moet voor iedereen de hartslag weer omhoog. Pittige lange klimmen en in combi met een prachtig stuk technische singeltrack op en af.  Dat levert eerste “fout” parkeerders op in het peloton.  Waaronder BSM, PePe en NietzoStrongRuud. Tja 1,5 meter afstand  is soms toch niet genoeg.

Het slingerstukje heet ook het knuppelpedje of “100 gulden paadje”. Verklaring: Een derailleur koste vroeger ongeveer 100 gulden. Toen was dit nog een “pionierspaadje” met veel losse takken/knuppels, kreupelhout, bosgrond. Dus regelmatig sneuvelde er een derailleur als bij de afdalingen weer eens een losse tak tussen de derailleur schoot.  
Na het passeren van de autosnelweg Roermond-Düsseldorf knallen alle hartslagen in de hoogte. De 7 heuvelenweg kun je alleen goed rijden op stevig tempo. Toegeven aan vermoeidheid heeft een  averechts effect. Dan moet je gewoon langer op de macht stijl bergop. Dus bergaf gassen en zoveel mogelijk snelheid meenemen de volgende bult op. We maken hier een rechthoekige 8 en komen dan terug bij de snelweg. De meesten met flink verzuurde bovenbenen.

Het derde stuk van de route gaat richting Brüggen en het voormalig militair kamp. Een lekker doorfietsstuk langs de vele  vennen en de grotere Venekoten See. Prima plek voor een groepsfoto met pauze. 

Op speciaal verzoek van BSM heeft het Duitse Gemeindeambt Bruggen hier een grote Kliko met bankje geplaatst. Für die bananen und die A-Affen. Top geregeld: Affengeil wah! De pauze doet mij in ieder geval goed. Ook de anderen komen zichtbaar tot rust. Zeker nu BBFer niet bij is. Die hangt ergens in de bergen in de lift luid te jodelen. Hoolderadio, hoolduderadio!
Met nieuwe energie en legere achterzakken gaat de tocht verder langs de See, de Swalm, de steenfabriek het militair kamp op. Daar, op de goed lopende semi asfalt ondergrond, geven de sterkste Aatjes wat extra gas bij. In hoog tempo gaan we dwars over het kamp richting DWS. Totdat RubberenRobert aan de teugels trekt. Achterin wordt het tempo net niet bijgebeend. No problemo. Ruud en Edwin kunnen ook n tandje minder. Top

Vanaf de uitgang van het kamp vlak bij onze startplaats vervolgt de hele groep de route richting Belfeld. Op het verste punt van deze lus fietsen 5 bikkels inclusief Edwin door richting Tegelen en zelfs Horst. Al met al een stevig aantal kilometers en pittige tocht. En terug ook nog wind tegen. Helmpje af!
De anderen koersen we via het rondje Belfeld terug naar de Witte Stein voor koffie en een super grote vlaaipunt. Deze laatste gezamenlijke lus is wel echt het toetje op de taart. Technische kruipdoor sluipdoor paadjes met veel klimmetjes en scherpe bochten. Normaal erg modderig en zompig en bijna niet “fietsbaar”. Nu redelijk droog en fietsend te doen op techniek. Hier beleef ik letterlijk mijn dieptepunt van vandaag. Waar de rest afstapt volg ik HandyDave op de fiets (poging) tussen de omgevallen bomen en takken. HandyDave doet zijn bijnaam eer aan. Hij slingert er behendig tussendoor. Ik dus niet. Met Duits wandelpubliek rondom stort ik op het allerlaatste moment toch ter aarde. The eagle has landed! Het droge Duitse Hausfrau kommentaar als ik zo soepel als en houten klaas weer ben opgekrabbeld: “aber der ist nog gar nicht schmudzig”. Direct daarna mijn hoogtepunt van vanmorgen: weer met publiek. Als eerste lukt het me de steile, modderige en wortelige klim op te fietsen te toppen. 60+ Power. Na mij lukt het ook PiëltraphaasGer fietsend boven te komen. Bisbisbis.

Terug naar de Witte Stein onder langs de steilrand over de bredere rechte weg. Min of meer uitfietsen voor de verdiende vlaai met koffie. Voordat we kunnen aanvallen op de cafeïne shot en calorieën boost moeten enkelen nog de benodigde legitimaties, medische verklaringen  en mondkapjes uit de auto halen. Zodra die plichtplegingen klaar zijn staat de tafel snel vol met drank en vlaai. Heeeeerlijk. En dan te bedenken dat die doorfietsers nu zo’n beetje op de brug terug naar Horst zijn: strak wind in! Zij hebben wel karakter,  ….. en wij de vlaai 😊
(door Peperazzi)

A.s. zondag route 35 van 67 km. Vertrek om 8:30 uur.

MTB B-groep: Gelukkig was de wind van zaterdag wat afgezwakt en het was droog, prima weer voor een mooie tocht door een van de mooiste natuurgebieden. Het zou dan ook geen zware tocht worden maar wel weer een om van te genieten als je het tenminste wilt zien. Via Swolgen, Meerlo, Blitterswijck de maas over naar Wanssum richting Reindersmeer en met een boog om de plas heen met prachtige vergezichten. Je waant je af en toe op de Veluwe. Terug bij de sluis weer het bos in en dan weer terug richting Wanssum via een aantal bekende binnenwegen en paden terug naar huis of naar de Beurs waar sinds lange tijd weer binnen nagepraat kon worden over de gemaakte 55 km.

Voor a.s. zondag staat route 35-B op het programma van 61 km, vertrek om 8:30 uur.

Tot zondag, Daan J.