Weeknieuws 2022-18

VUT-groep: Vandaag op Bevrijdingsdag staat rit 42 op de planning afstand 81 km en de meest zuidelijke plaats is Roermond. Aangekomen bij de “Merthal” staat daar al een heel peloton TWC,ers te wachten ,10 mannen en maar 1 dame. Waar zijn de andere meisjes allemaal?  Aan het weer kan het niet liggen want het is prachtig fietsweer ,bijna geen wind en een lekker warm schijnend zonnetje. We vertrekken met 12 fietsers sterk,  op naar Roermond.

Over mooie weggetjes fietsten we via Baarlo naar het veer in Kessel. Het ging met een behoorlijk tempo en in Kessel werden we bewonderend nagekeken door de vele bezoekers van ijssalon Clevers op de hoek. Maar op de Dorpstraat in Kessel klonk dan plotseling “Lek”. De pechvogel, die niet met naam in dit verslag genoemd wil worden, besloot om maar eerst de Maas over te steken en aan de Reuverse kant de band te verwisselen. De ijsboer hier dacht al aan meer klandizie maar daar hebben we maar van afgezien.

Als je trouwens de foto goed bekijkt, er werd er meer mee gekeken en advies gegeven als dat er daadwerkelijk werd geholpen. Toch had gelegenheidsmonteur Mart J het euvel snel geklaard en konden we onze weg vervolgen. Bergje op naar Beesel. Op hoog tempo reden we door het centrum van de Drakengemeente. Even tussendoor; mooi hoe burgemeester Vostermans hier laat zien dat je en een heel mooi centrum maar ook heel mooie fietspaden kunt hebben. Het was hier door buurtschap Wieler heerlijk fietsen over het nieuw geasfalteerde fietspad. We genoten van de mooie natuur. Het liep zo lekker er kon nog wel een tandje bijgeschakeld worden.  

Op langs de Swalm naar het aan mooie Asselt. Aan de rechter kant wordt hier de mooie Maasoever ontsiert door de aanblik op de vele hier aan gemeerde boten in de nog steeds groeiende jachthaven. Vlak achter het mooie historische oude kerkje sloegen we linksaf naar Roermond.

Het was een heel gekronkel over het industrieterrein aldaar en bovendien kregen we hier te maken met een heel slecht fietspad. Met gepaste snelheid namen we deze hindernis. Het was erg druk in de aanloop naar de Maasbrug. Er waren vandaag heel veel mensen op de been voor het Bevrijdingsfestival aan de voet van de Christoffel Kathedraal.

Over de brug weer de Maas en richting Horn maar op de splitsing beneden fietsten we rechtsaf, we hadden inmiddels wel zin in een kopje koffie. De koffiepauze hadden we gepland bij Feyenoord aan de Napoleonsbaan. Hier werden we bediend door een mooie dame en de koffie smaakte heerlijk.

Na de pauze fietsten we langs de rijksweg richting Neer.  Vlak voordat we daar waren sloegen we linksaf om door het Leudal en verder over binnenwegen tenslotte in Beringe terecht te komen.

De zon was inmiddels achter een dik wolkendek verdwenen. Maar de zeker voor de boeren en tuinders en ook voor onze tuintjes broodnodige regen bleef echter uit. Op een paar druppels na bleef het droog. Het tempo bleef hoog, de Garmin gaf steeds rond de 30 km. aan, maar iedereen kon die snelheid goed aan. Zo kwam het einde van de rit al snel in zicht. Op de Blaktdijk namen we afscheid van de andere en rond 17.00 uur waren wij 2 terug in Sevenum.  

We hadden van een fijne rit genoten en goed op elkaar gelet.  Het was mij alleen deze rit niet duidelijk wie er wegkapitein was, Thei  V, Thei B of Jan S. 

Door Wilma en Giel

A.s. donderdag route 54 van 80 km. Vertrek om 13:30 uur.

A-groep: De rit van vandaag belooft Kaffee und Kuchen van de club. Sinds de afgelopen ritten ben ik er niet helemaal zeker van of de beloftes ook daadwerkelijk worden ingelost. Dus mijn wekker voor dag en dauw gezet zodat ik thuis nog eerst een bakkie kan doen. De opvolger van Piet (Paulusma) geeft in de App aan dat we een zonnige en redelijk warme dag tegenmoet kunnen zien. Dus de korte broek en voor de zekerheid toch maar ook de armstukken aan. Gelukkig maar, als ik op dit god verlate vroege tijdstip koers zet richting de Beurs is het wel erg koud en zon ontbreekt ook nog eens.

Daar, via een kort opwarmrondje, aangekomen staan er al 11 man te koukleumen. Uitgezonderd Condomie Bram, hij heeft de beenstukken aan. Uiteraard geldt dit ook voor Rubbere Robbert, dit keer wel zonder zijn overbekende overschoenen maar wel met armstukken en windjack. Nummer 12, Turbo Tim, komt op het laatste moment nog uit de Meterik aangezeild. Hij moest voor moeder de vrouw nog een eitje koken, croissantjes afbakken en thee zetten. Ik wist overigens niet dat ze zo oud was of is ze toch ziek (vreemd voor een huisarts overigens)? Enfin met 14 man op naar de koffie bij onze oosterburen.

Voor diegene die niet weten waar Moederdag vandaan komt onderstaand wat achtergrond feitjes (voor de oudere lezers onder ons je kunt het schuingedrukt ook overslaan zodat het niet al teveel leesvoer is):

“Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis uit Grafton in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder, Ann, te herdenken. Ann had in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs georganiseerd, om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.

De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925. In 1916 kwam Moederdag op initiatief van het Leger des Heils overwaaien naar Nederland. Dat sloeg toen nog niet erg aan. Dat gebeurde wel in 1924, nadat de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag introduceerde met gerichte campagnes, met het oogmerk hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dat lukte: tot op de dag van vandaag is een bos bloemen het populairste Moederdagcadeau.“

Lang leve Wikipedia 😊

Doping Hammie haalt overigens geen bloemen voor moeder de vrouw. Hij heeft ergens opgevangen dat dit het minst duurzame product zou zijn. Je kunt maar een reden opgeven om Moederdag of andere belangrijke data weer te vergeten.

Opa Hay neemt het voortouw om het peloton in gang te zetten. Omdat Captain Jack ontbreekt, is van een peloton niet echt sprake. Ons geluk is dat er in Veld Oostrijk al gewisseld wordt en onze Heilige Arnoldus ons de weg probeert te wijzen. Helaas gaat het al mis in Blitterswijck waar hij, denk ik, de hoogmis wilde volgen en linksaf sloeg. Onze Miep Piet heeft gelukkig zijn Miep geüpdatet zodat we toch de juiste koers kunnen volgen.

Stervend van de kou krijg ik eindelijk mijn kopbeurt en dus gas erop zodat de ijspegels eindelijk verdwijnen. Aangekomen bij de “Herte Wei” (waar deze naam vandaan komt geen idee) stuift onze Heilige de Berg op. Hij zal wel gedacht hebben als Mozes niet naar de Berg komt, kom ik wel. Op het grote blad schiet hij in volle vaart dit heuveltje op. Ik denk dat hij fietsles heeft gehad van Lomme Dave, snel veel onderdelen verslijten door voor én achter op het grote blad te fietsen en zijn ketting en groep het leven zuur te maken. Lomme Dave heeft er een gouden handel aan, wel een slim verdienmodel. Samen met Opa Hay ga ik rustig naar boven zodat we halverwege onze Heilige weer bijna inhalen. Vandaag moest ik Paarden Henk laten gaan omdat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om die oude man moederziel alleen te laten fietsen. Uit betrouwbare bronnen heb ik nog kunnen vernemen dat Condomie Bram hier dus zijn kopbeurt heeft gedaan, welgeteld een hele 10 meter. Het nieuwe record voor TWC maar hij was wel als een van de eerste boven.

Ff nog afdalen en dan de welverdiende koffie. We krijgen op het terras van de Konditorei nog spacecake aangeboden door de plaatselijke Grünen. Turbo Tim maakt er dankbaar gebruik van, we zullen zien hoe het laatste stuk naar huis zal gaan. Tank Leo zet zijn turbo aan en over de Duitse binnenwegen gaan we op een A-waardige snelheid richting Horst. Paarden Henk neemt ook nog een stuk voor zijn rekening en al stoempend komen we bij de brug in Wanssum aan. Eindelijk mag ik weer een stukje op kop en gelukkig komt de zon erdoor en in combinatie met de snelheid is de kou zo uit mijn … lichaam (hier stond een woord maar dat is door mijn redacteur verwijderd). De snelheid is blijkbaar wat aan de hoge kant want aan de staart van het peloton piept en kraakt het. Als dan ook nog het laatste stukje wordt overgenomen door Turbo Tim splijt de groep. Een beetje inhouden zodat we toch als schijnbaar geheel op het terras van de Beurs kunnen neerploffen.

De handschoenen kunnen uit en de helmen af. Oh ja, hier heb ik nog een mooi nieuwtje over. Onze Helmpie Martin heeft deze ochtend ook zijn wekker één uur eerder gezet. Hij heeft namelijk kans gezien om dat ding eindelijk eens recht op zijn hoofd te zetten. Hij heeft bedacht dat een waterpas lijn op zijn passpiegel zetten helpt om eindelijk eens goed voor de dag te komen. En het is gelukt.

Waarom schrijft de Razende Reporter weer het stukje, zeker omdat Peperazzi in de lande is? Vanmorgen bij de aftrap was deze roddeltante en zijn bananenschil vriendin in geen velden of wegen te bekennen. Ik dacht in eerste instantie dat hij weer een kater had van de Trappist-jes waarvan ie een kratje mee over de grens had gesmokkeld. Blijkt hij echter een kater te hebben van het 020 slootwater na een nachtje doorhalen in de Ziggo Dome. Ook Rubbere Robbert had niet veel zin om de escapades van de Aaas aan het papier toe te vertrouwen na een ½ liter Weizen. Dus ja, de stagiair moet het werk weer opknappen. Ook deze week weer allen bedankt en tot volgende week.

De Razende Reporter mit Kaffee und Kuchen

A.s. zondag route 59 van 100 km. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: A.s. zondag route 122 van 89 km. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep: Het was behoorlijk koud vanmorgen. Maar na de regenbui van gisteren is alles fris. Die regen was ook hard nodig. In Horst staan al veel lui, alles door elkaar. De groepen worden voor het vertrek ingedeeld en zo ontstaat er een grote B-groep. Ook in het C vak staat meerdere fietsers maar er blijven maar 2 D rijders over, Sevenumse Annie en Helmondse Hein. Waar blijft de rest en de rest ????? Mart Voesten had nog wel een oproep gedaan op de app voor de D groep. Misschien dat dat er toch nog mensen aangemeld moeten worden aan de app van de D-groep. We moeten er toch voor zorgen dat ook de D-groep zondags uit een leuk aantal fietsers bestaat.

Er was nog onduidelijkheid over de vertrektijd, was het nu 8.30 of 9.00 uur. In het fietsprogramma stond toch heel duidelijk 8.30 uur. Annie en Hein besloten dan maar samen te vertrekken en ook naar “de Vier Linden” in Vierlingsbeek te fietsen voor een lekker kopje koffie. 

Wij vertrokken met 13 TWC, ers om 8.30. De route van vandaag was 75 km. Al vanaf het vertrek hadden we de stevige wind tegen en het was ook nog eens een fris windje, zeker op kop van het peloton en was moest je flink ”knuren”. Gelukkig waren er genoeg sterkte mannen bij en ieder deed wat hij /zij kon. Sommige van ons horen niet meer al te best, met het linkse oor nog redelijk maar aan de rechter kant zo goed als doof en daarom is het dan moeilijk om een gesprek te voeren en om aanwijzingen te geven. Ondanks deze handicap verloopt alles toch goed. Er wordt flink door getrapt en na 45 km schuiven we aan voor de koffie in Vierlingsbeek bij “de Vier Linden”. Dit bakje smaakte super.

Meteen maar een oproep gedaan nu plassen en geen heg meer beregen. Na de pauze hadden we de wind mee of van opzij in de rug en we genoten, heerlijk zo. Om 11:45 uur waren we terug in Horst. Weer fijn gefietst en de wegkapitein had ook weer voor een goede koffieplek gezorgd.  Fijne dag nog en tot fietsens. Verslag van Wilma en Giel.

A.s. Zondag 15 mei, route 52 , 75 km  vertrek  om 8:30 uur.

D-groep:A.s. zondag route 122-D van 65 km. Vertrek om 8:30 uur.