Weeknieuws 2022-23

VUT-groep: Vandaag stond route 34 door de Peel op het programma. Om half 2 vertrok het Poels-Peloton, 12 fietsers sterk. Na een paar kilometers werden we ingehaald door nummer 13 Hans v/d H. voor nog een revalidatie rondje. Iedereen had van te voren snel even buienradar gecheckt, het zou kunnen dat we het droog zouden houden. Toch maar het regenjasje in de achterzak. Het is gelukkig niet koud er staat weinig wind en nu maar duimen dat de weermannen het bij het rechte eind hadden. Meteen met een goed tempo trapten we weg en wegkapitein is Jan S. zorgde af en toe met een duidelijk fluitsignaal dat er gewisseld kon worden, sommigen hadden blijkbaar zo veel bij te praten dat ze vergaten om op kop te wisselen. Het peloton was een samenstelling van fietsers uit verschillende groepen van TWC Oranje. Uit elke groep was er wel iemand aanwezig en er moet zo gefietst worden dat iedereen goed meekan. 

Via America, Griendtsveen over de Griendtsveenseweg richting Zeilbergs. Vlak voor de spoorwegovergang op de Griendtsveenseweg linksaf de lange Snoertsebaan op naar Liessel. Hier achter de kerk weer linksaf naar het bosgebied van het Rinkveld en toen de afslag naar buurtschap Heitrak. In de verte kwam aan de horizon het mooie silhouet van natuurgebied De Peel in zicht. Hier was het wegdek nog nat van de regen die kort van tevoren gevallen was. Gelukkig werden we alleen nat van het opspatten van de voorganger en bleef nattigheid van boven ons bespaard. Het prachtige zicht op Nationaal Park ”de Groote Peel” maakte echter heel veel goed. Na ongeveer 42 km bereikten we de pauzeplaats voor vandaag ”Buitencentrum De Peel”. Nog even moest enkele van ons erop gewezen worden dat de fietsen in de fietsstalling gezet moesten worden. We moesten zelf de koffie halen en meteen betalen. Het was een lekker bakkie.

Na een klein half uur stapten we weer op ons stalen ros voor de laatste 31 km. Alles liep gesmeerd, via Ospeldijk over een lange nieuw geasfalteerde weg met de wind op de rug ging het met hoge snelheid naar de Roggelsedijk die we overstaken naar buurtschap de Katsberg. Van daaruit naar de Meyelseweg bij café “de Siem”. In Beringe aan de voorrangsweg ging het bijna mis. De 2 kopmannen reden zo de splitsing op zodat een automobilist vanuit Beringe wel heel erg schrok en de rest van ons vol in de remmen moest. Deze 2 heren moeten zich realiseren dat dit geen goed doet aan het toch al slechte imago dat wielrenners hebben bij de andere weggebruikers. Ze kregen dan ook allebei een “gele kaart”. We moeten sowieso opletten dat we niet als die vervelende fietsers worden gezien die je zomaar bij de jas gepakt mag worden en zo ten val gebracht mag worden net zoals onze oudminister is overkomen.

De 2 verslaggevers reden niet mee naar Horst en namen net voor de Kronenberg afscheid van de rest, de laatste 7 km zullen ze wel zonder ons kunnen. Wij waren zo al om 16:15 uur in Sèrum, de rest 15 min later in Horst. Fijne rit en op een paar druppels na droog gebleven gelukkig. (Verslag Wilma en Giel). 

A.s. donderdag 16 juni, route 70. Afstand 80 km. Pas op: Vanwege de verwachte hoge temperatuur vertrekken we om 8.30 uur.

A-groep: Het Beloofde Land

Het aantal gegadigden om mee te fietsen met de Aaas is wel erg wisselend. Wellicht dat ons bestuur eens kan onderzoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Vandaag bij de start is onze VakantievierendePeperazzie en zijn weledelgestrenge BananenschilBikegirl er weer niet bij. Na een groot buurtonderzoek blijkt dat zij deze middag een Mega BBQ tuinfeest geven. Blijkbaar durven ze het niet aan, zeker als onze CaptainJack er niet is, om een relatief lange route richting de bultjes in Nijmegen mee te fietsen. Ze zijn bang al brak te zijn voordat de mega outdoor party  überhaupt al is begonnen. Ik hoop wel dat ze de buren gewaarschuwd hebben voor enige geluids- en stankoverlast. Enfin de Aaas hebben ze niet uitgenodigd dus weten wij ook gelijk weer waar we staan.

Ook onze PoesRoellie en ZwabberFrank zijn er niet. Zij zijn aan het genieten van de Franse wijnen en dit gaat wellicht helpen tegen het zwabberen van onze Frank. Gelukkig hebben ze routes die veel bergaf gaan zoals deze ochtend de groepsapp ook melde. Dit in tegenstelling tot de echte Hero’s die voor dag en dauw richting de Beurs zijn getogen. We blijken met een man of tien te zijn, de Miep van Piet niet meegeteld. Onze RubbereRobert heeft zich weer ontdaan van zijn rubberen outfit en is weer present in zijn strakke lycra pakje.  

Het 10-tal heeft er deze ochtend eigenlijk weinig zin in. De klok slaat half acht en zoals ze dan bij de Ceeees en Deees zeggen:  “klokslag 7.30 klikken we in”. Wij niet dus. Uiteindelijk komt het gezelschap toch in beweging koersen we via de Duitse binnenlanden richting Groesbeek en omgeving. Onderweg wordt wel de discussie gevoerd of we tijdig terug kunnen zijn om de prestaties van Max te kunnen zien. We hebben immers koffie en gebak van de club. Tip voor het bestuur wellicht zijn een aantal leden kleurenblind en zien ze niet dat de club voor de inwendige mens zorgt. Want over het algemeen als iets gratis is , en de route van vandaag staat in het groen, staan de Nederlanders wel in de rij. 

Onze Heilige heeft er vandaag ook weer zin in. Hij heeft de processies van afgelopen weken achter zich gelaten en zal de A eens laten kennismaken met zijn 7 voor Leven route. Via de Duivelsberg gaan we richting de Holleweg. Wellicht dat de Duivel onze Heilige angst heeft ingeboezemd. Hij probeert op het grote blad naar boven te beuken en dat loopt over het algemeen wat minder. Sowieso ben ik van mening dat de Holleweg niet lekker loopt maar smaken verschillen. Onze KamikazePaardenNiceHenk spaart zijn groep niet en stoempt op de ouderwetse Henk wijze naar boven. Via de ZevenHeuvelenweg (zou daar de 7 voor Leven vandaan komen?) gaan we richting de koffie. Gelukkig heeft CondomieBram al vooraf met de toko contact gehad zodat we niet zoals een aantal weken terug bedrogen uitkomen qua gebak.

We strijken in Groesbeek op het terras neer voor de welverdiende koffie. Kunnen we gelijk een vergelijkend warenonderzoek uitvoeren. MonteurTwan schiet naar binnen en komt terug met zijn bidon gevuld met water, althans dat zegt ie. Vervolgens komt een zakje wit poeder tevoorschijn, gelukkig zijn de plastic rietjes tegenwoordig verboden. Onze MonteurTwan kwakt dit goedje in zijn bidon echter de wind is enigszins spelbreker en het hele terras wordt voorzien van een mooi wit laagje. Het zou sportvoeding zijn …. gelukkig fietst onze PolitieAb bij de Beees en heeft het geen grote gevolgen voor onze MonteurTwan.

Omdat we zoals gezegd de start van Max willen, zien gaan we op een mooi tempo via de Kartenspielerweg terug naar Horst. CaptainJack zou trots op mij zijn geweest. Onze  KamikazePaardenNiceHenk slaat regelmatig op hol en volgens mij heb ik de teugels redelijk goed kunnen aantrekken. Hij vraagt mij ondertussen wel regelmatig of ik het wel kan bijhouden. Vanaf het pont in Afferden gaat het richting de koffie bij de beurs. Het lijkt echter wel de 10 kleine negertjes (sorry TurboTim, kan geen beter vergelijk vinden). Eerst wil Miep al naar huis in Wanssum. TankLeo houdt het in Op de Meterik voor gezien. BabbelFrank kiest voor de kortste weg naar Grubbie. Onze MonteurTwan moet zijn plantjes water geven en de Heilige naar de kerk. We strijken dus maar met de vier overgebleven hero’s op het terras neer voor het onderzoek waar de koffie nu het beste is. Hier de resultaten:

  • Als laatste de koffie bij CondomieBram op het werk, Nescafé oploskoffie met water warm gemaakt in een Action waterkoker;
  • Als eennalaatste de koffie bij de Beurs, jammer dat ze hier alleen vriesdroog koffie hebben. De koekjes zijn volgens TankLeo wel altijd goed;
  • De koffie bij de pauzeplek was goed alleen had wat meer gemogen vandaar dat deze geen winnaar is;
  • En de winnaar is: de koffie thuis, lekker, warm en perfect qua smaak.

Ook deze week weer allen bedankt en tot volgende week. 

De RazendeReporter two times coffee with cake 

A.s. zondag route 115 van 95 km richting Tonisberg. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep 1: Mijn voornemen voor deze zondag is een rustige rit met de TWC Beetjes. Een klimrit van 130 km met de A’s door het rijk van Nijmegen is nog iets te veel voor ons. Dus: Lekker, de vermoeide benen van 1 week stoempen met de volbepakte trekking bike, losfietsen in het Brabantse land.

Rond 8 uur groeit de groep B fietsers tot een man of 16. Nosoks Daan regelt snel een splitsing in 2 groepen van 8. Onze groep wordt als snelste beoordeeld. En dat blijkt een juiste inschatting. De andere Bees zagen dat natuurlijk al direct> Jos, Jan en Abe bij elkaar. Dan gaat het gas erop. Direct nadat we goed en wel op onze draadezels zijn gestegen geeft Jos zijn ijzeren ros de sporen. Hij geselt direct zijn fiets met 30km per uur Horst uit. De route gaat veel over lange rechte stukken én stevig tegen de wind in. Toch blijft het tempo rond de 30 km. Weer eens wat anders dan de routes met opeenvolgende bochten. Geen geslinger. Gewoon gaan met die banaan. Abe lost Jos af en Jan lost Abe af. En ook de andere vaste B’s doen driftig mee aan het 30 km dagje. Dus we kunnen als A rijders niet achterblijven en koersen ook stevig mee. Zelfs Hammie doet zijn best om herstellend van een vervelende keeloperatie toch het tempo op peil te houden. Gelukkig draaien we na ongeveer 45 km naar rechts weg van de Midden Peelweg. Resultaat: min of meer wind mee op veel stukken.

In St. Anthonis houden we een verdiende korte staande break. Het zonnetje schijnt intussen lekker. De route gaat na de pauze verder door het eiken én processierupsen gebied. Volgens de laatste informatie vliegen de haartjes van de rupsen al in het rond. Dus jeukgevaar na afloop. Ook de 2e helft trekt het duo J+J er nog flink aan. Wel worden de aflosbeurten ook bij die 2 korter. De route gaat vanuit Smakt nog met een grote boog langs de Maas naar Blitterswijck en dan binnendoor over de Legert naar Swolgen. Met de wind op de neus naar De Beurs. Daar zitten 2 andere A-rijders al uit te puffen van hun alternatieve tocht voor vandaag. Kabouter Lambér en Capitano di Passo. Het duurt vervolgens een half uur voordat het langzamere deel van de Beetjes arriveert. Verklaring: Wij hebben J+J en zij Stan-O2. Die Stan zonder lucht is fysiek best oké. Maar met 2 banden zonder lucht ben je zo 1/2 uurtje verlaat aan de finish. Tegen de tijd dat wij aan onze 3e consumptie toe zijn kan de serveerster ook het 1e rondje voor de vertraagde rest van de B’s opnemen. Chippie heeft blijkbaar weer overuren moeten maken om het materieel weer in orde te krijgen. Z’n handen zitten nog vol smeerolie. Misschien ‘n idee om achter zijn racefiets een klein karretje te hangen met binnenbanden, cleaner en keukenrol en afvalbakkie voor de lekke tubes én bananenschillen. Al met al weer een mooie TWC morgen. (door Peperazzi)

A.s. zondag route 89 van 89 km richting Weeze. En deze keer met koffie en kuchen van de club. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep 2: Het was weer een prachtige zondagmorgen en wat scherts mijn verbazing, veel A fietsers welke te laat zijn, deze wilde wel graag een keer met de B groep meefietsen. Dus even 2 leden overgeheveld naar het clubje van de A en starten maar. Tot in America geen probleem maar voordat we erdoorheen waren toch een lek, ok kan gebeuren. Repareren en weer verder naar het Brabantse land. Via rustige wegen was het heerlijk fietsen en het plakte dan ook goed. Net afgesproken om over 5 km een bananen pauze te nemen, tweede lek en wel dezelfde fietser en nu de achterband. Toch wel sterk nietwaar, oorzaak hoorde we even later tijdens de reparatie. Een stuk eerder lag er iets op de weg en dat was inderdaad een egel oftewel een stekelvarken en die had ik niet meteen gezien, vandaar waarschijnlijk die lekke achterband. Onderzoek wordt ingesteld en we horen het nog wel of er nog meer stekels in hebben gezeten. Ondertussen banaan genuttigd en verder richting Boxmeer en weer terug naar het mooie Limburgse land. Mooi ritje en ondanks die 2 lekke banden toch op tijd terug bij de Beurs. Voor de komende ritten, ligt er iets op de weg. Let op het kan zomaar een stekelvarken zijn. (door Daan J.)

C-groep: Toen ik vanmorgen op ons trefpunt in Sevenum aankwam rijden stonden daar 4 wachtenden,  ongekend en dat met Sèrumse kermis. Het was fijn te zien dat Annie B. ,Hein, Giel en ook weer Mirjan present waren. Giel had het hele huis vol met zijn kinderen en kleinkinderen allemaal bij opa en oma op de kermis.Hij dacht effe rust pak mijn fiets en ben even weg  het zal toch wel op rolletjes lopen thuis.

De C-Groep vertrok met 8 man en de D groep met 6 fietsers, leuk aantallen en beide groepen ieder met zijn eigen route. De temperatuur was heerlijk en de zon scheen al volop. Er stond toch wel wat wind dat merkte je als op kop reed, het was verschuilen en dan maar goed doortrappen. In Helenaveen was de koffieplek bij de cafetaria met een mooi uitzicht op de Helenavaart. We waren er al om 9.50, men was nog volop de tafeltjes aan het poetsen. Snel 2 tafels voor ons schoongemaakt en we konden plaats nemen in de zon, een mooie plek en nu nog rustig, dat zal over een uurtje wel anders zijn met dit mooie weer. Eindelijk hebben wij in Sèrum na jaren dan ook eens goed weer met de kermis, dat was lang geleden. Dus dat wordt zeer zeker genieten dit keer.

We hadden nog een hele tour voor ons nog ongeveer 42 km, dus stapten we snel weer op. We hadden nu de wind mee en trapten goed door. Na wat gedraai over voor mij onbekende binnenwegen dacht ik dat we nog 12 km. moesten fietsen. Maar het bleek plotseling dat we terug waren in Horst bij ”de Beurs”. Het was nog vroeg dus dan maar ondanks de kermis thuis even  op het terras napraten en  we kwamen er achter tot mijn verbazing we hadden de rit met het hoogste gemiddelde tot nu toe achter ons. We zaten lekker aan de koffie toen ook de D-Groep aankwam. Ze hadden ook 68 km. gefietst. Zij hadden er echter niet zo heel veel langer over gedaan omdat het maar een betrekkelijk korte rit was.   

Komende zondag 19 juni; route 123. Afstand 75 km. Met koffie en gebak van de club! Vertrek om 8.30 uur.

We hebben het nog over de VUT-rit van a.s. donderdag gehad. Er is besloten na het voorstel van mij om morgens te fietsen. Vertrek om 8.30 uur en gekeken wordt of er op de route een geschikte koffieplek is. De meerderheid is het met dit voorstel eens.Voor de mensen die toch ‘s middags willen fietsen, neem dan even contact op met elkaar.

(Verslag Wilma en Giel.) 

D-groep: Het waren of de lokkende blikken of de lichte kermiskater die mij deze morgen deden besluiten om voor de D-groep te kiezen deze morgen. Het TWC-sextet, 2 vrouwen en 4 mannen vertrok klokslag 8.30 uur voor een rit van 64 kilometer. Het was prachtig fietsweer, de zon scheen al en er was maar weinig wind. Via America voerde de route ons naar Griendtsveen. Op de Kanaalweg was het uitkijken geblazen want overal langs de weg zaten ganzen met hun jongen. Ze lieten door hun “geblaas” duidelijk hun ongenoegen blijken. Na Griendtsveen het spoor over en via de lange Paardekopweg met aan beide kanten imposante eikenbomen fietsten we met een gemoedelijk tempo door het Brabantse land. We hielden Annie B. uit de wind en zo konden we toch een behoorlijk tempo aanhouden. Als het te snel ging werd dit snel door Hein hersteld. Verderop waarschuwde Hein ons voor het slechte wegdek maar hij loodste ons daar veilig doorheen

We staken de Deurneseweg over en door het uitgestrekte Peellandschap reden we via Weverslo, Kleindorp en Endepoel naar de geplande koffiestop in Overloon. Het was nog stil op het Museumplein zo vroeg daar maar er kwam snel verandering in toen uitbater van “de Papegaai”  Deutscher Hans ons zag. Zoals altijd werden wij door hem zeer uitbundig en luidruchtig ontvangen. We kregen ook dit keer weer een heerlijke grote kop koffie inclusief een kommetje slagroom. En dat voor die prijs. Na het vertrek kregen we de wind op de rug en in gepast tempo fietsten we via Holthees over Wanssum naar Blitterswijck. Via een kleine aanpassing reden we over het nieuwe fietspad over de dijk door het prachtige natuurlandschap naar Swolgen.Door Tienray reden we over de Makaayweg, het  Eikelenbosch terug naar Horst. Het was nog vroeg dus nog maar even weer het alcoholpeil op kermispeil gebracht op het terras daar. Het was een mooie tocht, we hadden alle 6 genoten.

A.s. zondag route 89-D van 63 km. Koffie en gebak van de club en vertrek is om 8:30 uur.