Weeknieuws 2022-24

VUT-groep: Het was wel geen 30 graden maar toch was er voor gekozen om in elk geval de start van de rit te verplaatsen naar de morgen. Tenslotte stonden we met 11 fietsers klaar deze ochtend. Jammer voor diegenen die nog moeten werken, oppassen of andere verplichtingen hebben in de morgenuren.

Het was een fijne temperatuur en we hebben de wind mee tot na de pauzeplaats volgens de wijze mannen, dus dat zou dan knuren” worden na de pauze. Vanaf  het begin daarom met de wind op de rug lag het tempo direct vrij hoog en moest wegkapitein Theo B. het peloton een beetje afremmen. Bovendien was het toch al stiekem druk op de weg, veel jeugd was op dit tijdstip op weg naar school. Maar wanneer we weg uit Horst waren op de B- wegen was het meteen een stuk rustiger. In Sevenum over het bizar slechte fietspad door de Steeg , via het Most en het Schoorveld richting Koningslust. Via de Vosberg staken we de Ninnesweg over om van daar af te buigen naar Heibloem. We namen de afslag naar links in het bos om dan binnendoor over mooie verkeersarme binnenwegen langs de noordkant van Roggel al gauw via Haelen in Nunhem te arriveren. Door het prachtige Leudal langs de monumentale oude boerderijen en de Leumolen koersten we richting Roggel.

 
Geert v/d M. reed lek waardoor we een korte pauze cadeau kregen. Wegkapitein Theo B. toverde zowaar een echte voetpomp uit zijn achterzak. Met vereende kracht werd vrij snel een nieuwe band opgelegd. Zie maar de foto van pechvogel Geert v/d M. Er stonden zoals altijd mensen bij die meer kwats verkochten als dat ze een helpende hand uitstaken en het was maar goed dat de meiden er niet bij stonden want het was veelal rode oortjes praat.

Zo hadden we even tijd om een banaan op te peuzelen. Iedereen was nu echt wel toe aan een lekker bakkie koffie, nog 8 km dan waren we in Panningen. We reden eerst nog 2 koffieplekken voorbij en er werd geroepen dat daar plaats genoeg was, maar de wegkapitein had bestemd dat de koffiestop in Panningen zou zijn bij “Café Tinus” en daar mee basta. We kregen een lekkere kop koffie met bijlage. Het voorstel om het wekelijkse verslag ook eens door anderen te laten schrijven werd unaniem door iedereen van tafel geveegd. Wilma en ik zullen na zoveel lof in de toekomst de verslagen graag blijven schrijven. (er werden ons heel wat veren in de kont gestoken).

Na de pauze moest echter nog een kleine 30 km. gefietst worden. Met de stevige wind vaak op kop zoals ons vooraf was voorspeld, reden we binnendoor richting Maasbree waar Lambert S. op de rotonde bij de Venloseweg rechtsaf sloeg richting thuis. Op de terugweg dus veel wind van voren en de laatste kilometers waren er toch TWC, ers die een kopbeurt over moesten slaan. Halverwege de Greenport Bikeway nam Geert v/d M. afscheid en gaat genieten van een mooie vakantie. Wij, de 2 verslagschrijvers, fietsten nog mee tot aan de Grubbenvorsterweg en draaiden toen af naar Sèrum om daar nog de laatste roddels en het te schrijven verslag door te praten. 

Na een fijne mooie rit en waren wij om 12.10 uur in “derp” terug en de rest van de ploeg denk om 12.30 bij de Beurs of net op tijd thuis voor de soep en de patatten.
(Verslag van Wilma en Giel).

A.s. donderdag route 25, afstand 75 km, vertrek 8:30 uur vanwege de 30 graden in de middag. Als er iets veranderd komt het op de App en Shoutbox te staan, kijk op zijn tijd.

A-groep: De 11 A rijders maken vandaag een prachtige tocht langs “vergeten” gehuchten bij de Oosterburen. Gehuchtjes waar de complete serie van “Tagebuch eines Pfarrers” ogenomen had kunnen worden. Kneuterig, stil en verlaten, boerderijen midden in het dorp naast Gasthaus zur Linde of Post en een Dönner Kebab. Niks te beleven maar wel leuk voor een fietstocht.

Alleen al de namen van deze plaatsjes en gehuchten: Leuth, Hinsbeck, Schaphausen, Vinkrath, Vorst, Stadtfeld, Voesch, Escheln, Bendheide, Tönisberg, Lind, Schaephuysen, Reurdt, Oermt, Grossholthuysen, Kleinholthuysen, Poelyck, Winternam, Hetzert, Auwel, Holt. Projecteer deze dorpjes in een groen en wijds heuvellandschap met de zoete geur van bloeiende liguster en aardappelen, wuivend graan en gerst met klaprozen langs de randen, vers gemaaid gras van frisgroene weiden, fruitbomen langs de weg en verspreide  windmolens met daarachter een prachtige wolkenhemel. Gewoon genieten.

Qua bijzonderheden kan ik het verslag kort houden. Dierentemmer Henk houdt onderweg in Grubbenvorst een bananendropping. Wellicht voor eventuele rondzwervende aapachtige. En bij terugkomst in Horst loopt hij als levende sponsorzuil voor Lommen nog een stukje mee met de kinder3daagse. Op slippers: wat een bikkel. Volgende keer ook nog een vlaggetje mee en een liedje: Hankiepankie song. Leo Tank heeft alweer lek. Ondanks het bijna nieuwe XL rubber. Misschien toch rupsbanden overwegen. Dan heb je wellicht wel wat last van “porpoising”. Maar ja, een tank die gaat gewoon door toch.Babbel Frank houdt met zichzelf een wedstrijdje “wielrennen voor doven en slechthorenden” Boven op de klim sprint hij solo omlaag. Helaas voor hem de verkeerde kant op. Toevallig kijkt hij om en ziet de rest de andere kant op gaan. Gelukkig voor Frank. Want hij heeft wél een fietsnavigatie device maar (zoals meestal): geen route. Nope

In Reurdt laten we de heerlijke Kuchen en Café links liggen. Een klein drama voor onze Koffieboon Ralf. Voor de coladrinkers gelukkig want die Biodiesel is niet te zuipen. Bikegirl Marjo ziet af van een sanitaire stop in de bosjes en hoge netels op de top bij Reurdt. De gedachte van een struik brandnetels onder mijn eigen derriere doet mij beseffen dat ook ik dan het plasje nog zou uitstellen tot de limit. Bij De Beurs krijgt Marjo eindelijk haar verlangde toilet.  De hele groep van 11 A rijders komt veilig en voldaan terug in Horst. Het is amper 11.30 uur. Helaas geen zon vandaag en een fris windje. We starten de after talk samen onder de grote paraplu. Na het eerste drankje verhuizen de doorzitters naar een plekje in de zon met de rug tegen het windscherm. Dat warmt wel iets op maar de hete douche thuis lonkt. Dus de A’s gaan dit keer eerder dan de B’s naar huis. Het was een heerlijke rit. (door Peperazzi)

A.s. zondag route 134 van 90 km. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: A.s. zondag route 55 van 84 km. Vertrek om 8:00 uur.

C-groep: Het kwam misschien omdat het vaderdag was, maar er waren vanmorgen maar weinig vaders present. Waarschijnlijk thuisgebleven voor het ontbijt op bed? We waren met 7 weinig en dat is als er ook nog getrakteerd wordt van de club erg weinig. Na de tropische hitte van gisteren was het vanmorgen wel erg fris en bovendien stond er een stevige wind. Ondanks dat gingen we toch op weg voor route 123 over een afstand van 75 km. Het eerste stuk hadden we de wind in de rug dus het tempo lag al direct hoog. Onze wegkapitein Theo B. hield echter de teugels strak in de hand en als de snelheid boven de 29 km/u kwam klonk er een waarschuwend belletje. Via het mooie Sevenum zetten we koers naar Maasbree en toen we na de rotonde op de Venloseweg linksaf sloegen richting Baarlo zagen we in het Dubroek nog de broedende ooievaar op het nest zitten.

Tussen Baarlo en Kessel leidde de route ons over voor de meeste van ons nieuwe binnenwegen. Fijn om ook weer eens een andere weg te fietsen. Om voor de middag en zeker zo vroeg als goed 10 uur was moeilijk om een koffieplek te vinden. Er is veel personeel te kort en de meeste gelegenheden starten om 11.00 of 12.00 uur. Het is elke keer weer afwachten of de wegkapitein wat vindt maar ook dit keer ging dat weer lukken. Na ongeveer 30 km. was in Kessel Café ” de Boesjer” al  open en we kregen al snel koffie met vlaai. Het smaakte ons op deze vroege morgen heerlijk. We zaten te smullen toen er een grote groep fietsers ook op het terras neerstreek.  Omdat je ondanks een hoortoestel nog niet alles goed kunt verstaan, meende Guus H. te horen dat zij uit Tienray kwamen. Dit bleek echter niet zo te zijn, ze kwamen uit Kinrooy in België. Trouwens was Guus niet de enige die dit verkeerd had verstaan.

Snel werd er afgerekend, we moesten nog 45 km fietsen en we hadden nu de wind niet meer in ons voordeel. We waren net Kessel uit en er klonk wat niemand in het peloton graag hoorde. ”Lek”. Mart Pijnenburg was dit keer de pechvogel. Het duurde even voor dat dit probleem opgelost was. Met gebruik van nogal grove taal werd ook de onwillige binnenband in de buitenband gewerkt. Ook vandaag kwam het voetpompje van Theo B. weer goed van pas. Snel weer op de fiets en in hoog tempo langs de Napoleosweg over het fietspad naar Neer en toen met de wind vol op de kop richting Helden. Er werd stevig doorgetrapt en het werd opvallend stil in de groep. Op de rotonde van de Roggelseweg rechtdoor over de Boerderijweg en toen rechtsaf naar Egchel. Om Panningen heen over de Vosberg, Dekeshorst richting Maasbree. De ezelin en de ezel roken de stal toen de weg naar de ezelstal werd ingeslagen, maar in de Steeg voerde de route ons naar Kronenberg. Toen we over de Kronenbergweg bij de spoorwegovergang kwamen werd de roep van thuis voor ons beide toch te sterk en wij reden toen maar de kortste weg naar de “stal”. Om 12:10 zaten we nog even samen op het terras en de rest zal niet veel later bij de Beurs zijn aangekomen. ( Verslag van ezelin Wilma en ezel Giel)

Zondag 26 juni, route 37, afstand 70 km. Vertrek om 8:30 uur.
Omdat het komende donderdag waarschijnlijk weer tropische warm wordt, is er afgesproken dat we met de VUT-groep ook om 8:30 vertrekken.

D-groep: Vandaag vaderdag het programma groen gekleurd dus de club trakteert op koffie maar dan dient er eerst gefietst te worden. Het programma gaf route 89-D voor 63 km en ik had mij voorgenomen om na noodgedwongen afwezigheid mij aan te melden voor deze rit en om niet gelijk het onderste uit de kan (lijf) te halen zou ik bij kilometerpaal 12 aansluiten. Maar de NW tegenwind beletten het mij voorgenomen tempo te draaien waardoor ik mijn maten miste bij het aansluitpunt. Maar het TWC motto samen uit samen thuis deed de D-groepsleden bij BP Well besluiten een wachtmoment te nemen met resultaat dat ik daar kon aansluiten en het mini peloton van 4 D-rijders compleet was (Annie, Hein, Jac en Lei).

Er werd afgesproken dat we bij aansluiten voortaan op een vast punt wachten om te vookomrn dat we elkaar missen. We vervolgde onze rit richting De Wellsche Hut en dan de grens over en via de Veenweg naar de Hulmer Deich. Op de Veenweg kregen we de indruk dat we op een formule 1 parcours zaten want luid brullende auto’s schuurde ons voorbij naar een auto treffen op de vliegbasis waardoor wij, voor onze veiligheid, maar besloten om in lijn te fietsen. Op de Hulmer Deich kregen we de wind mee zodat het tempo iets naar boven werd bijgesteld  en na Weeze weer koers zetten naar De Welsche Hut voor onze koffiestop.
En de bestelde koffie met gebak ons goed lieten smaken.

Na de koffie en uitstekend gebak vervolgden we onze rit en op de Wezer weg moesten we plots ruimte maken voor de B groep die ons met een voor ons hoog tempo voorbij stak. Na de Koninginnen brug werd besloten om van de geplande route af te wijken en Lei te vergezellen tot Broekhuizen de route werd iets langer maar we finishten toch nog voor de klok van 12. (door Lei K.)

A.s. zondag route 055-D voor ca. 59 km vertrek 9.30 uur.