Weeknieuws 2022-25

VUT-groep: Vandaag weer een ochtend rit i.v.m. met de te verwachte hoge temperaturen. Bij de start om 8:30 was het al behoorlijk warm zo rond de 21 graden en het zou nog heel wat warmer worden. Dus het was een wijs besluit geweest om het vertrek van de rit naar de morgen te verplaatsen. 

Met 8 twc,ers stonden we klaar om aan de route te beginnen. Het was een mooi clubje en de route is er een waar je nooit ver van Horst verwijderd bent. Met veel gedraai dus een goede intervaltraining, wel af en toe goed bij trappen om bij de groep te blijven.

Het was ons gelukt om een koffieplek te vinden in het Veulen bij boerderij “het Platteland” na ongeveer 43 km. Een heel leuke plek zeker voor degene onder ons die kleinkinderen hebben. Zeer geschikt en overzichtelijk. Er waren dan ook heel wat jonge moeders met hun kroost. Zo kunnen deze alvast iets leren over het leven op een boerderij. 

We kregen een goede kop lekkere koffie. Er restte ons nog 33 km. Er stond toch wel wat wind en ook veel zijwind en daar houd ik niet zo van, dus voor mij gold goed in de groep blijven en doortrappen. Mien draaide voortijdig af richting thuis. Nog een paar km en we waren terug in Horst maar dan sloeg bij mij de kramp toe, ik kon niet verder. Ik denk dat de oorzaak was dat ik te weinig gedronken had en mijn bidon was bovendien leeg. Gelukkig merkte Mart J. dat op en hij keerde om en gaf mij zijn bidon met water die ik in een teug leegdronk. Maar de kramp hield nog effe aan. De rest van de groep kwam ook nog terug en voorzag mij van nog meer water. Super en nog hartelijk bedankt hiervoor.

Er werd mij zelfs ook nog een kamer aangeboden inclusief ontbijt voor het geval als ik niet meer verder kon. Dit voorval was voor mij zeker weer een leermoment, neem altijd genoeg water mee en drink regelmatig. Ondanks de kramp heb ik toch kunnen genieten van een mooie rit. (Verslag van Wilma en Giel).

LET OP! Komende donderdag, 30 juni, route 116 van 70 km. Vertrek om 8:30 uur.

A-groep: Een dozijn A rijders gaat vóór 8 uur op route. Het iets te vroege startsein wordt vanuit de grote groep TWC’ers door Opa Hay gegeven. Hij krijgt het klaar dat alle A’s en B’s kriskras door elkaar én te vroeg starten. Het lijkt wel een mislukte Le Mans. Puinhoop. Na wat gedraai en gecirkel vinden de A’s en B’s de eigen groep én eigen routerichting. Gelukkig arriveert Handige Twan dit keer niet op het allerlaatste moment bij de start. Dan had hij een flinke achtervolging in moeten zetten.

Wel jammer dat onze Heilige Arnoldus er niet bij kan zijn vandaag. We maken immers een heel grote processie ronde rondom bedevaartsoord Kevelaer. Misschien dat onze bedevaart ronde wel helend werkt voor Arnoldus’ peesontsteking. Anders kan hij zelf nog keer een kort rondje maken naar Klein Lourdes in Tienray. Flinke kwak wijwater erop en gaan met de banaan.  Opvallend in de groep is Twan la Grise. Hij is na een aantal weken afwezigheid weer onder de A’s. En nog heel fit voor zijn jaren op de teller. Niet meer als een “hennetje” (gebruik van de termen hoentje en haantje is te veel genderbevestigend). Maar La Grise maakt een heel sterke indruk. Hij presteert het zelfs om geen afslagen te missen. Alleen de afslag in Twisteden. Maar daar rijdt iedereen altijd verkeerd.

Het rondje Kevelaer is een echte aanrader. Zeker met dit weer. Prachtige en goede wegen. Het loopt als een “borst” (genderneutrale tekst in plaats van tiet). Bij De Beurs aangekomen blijkt dat we qua tempo “uit het boekje” gereden hebben voor de A’s. Gemiddeld 30,5 km/u. El Capitan Jacco “moet” wel 2 keer vermanend optreden richting de kop. Eigenlijk was het meer om aan het peloton te laten merken dat hij de zaak nog goed onder controle en “im Griff” heeft. Een beetje als een Bokito. Die mannetjes gorilla’s roffelen ook af en toe zomaar op hun borst om indruk te maken op de groep. Het werkt wel. Ik neem met het staartje ferm tussen de benen snel gas terug voordat ons opperhoofd zijn dreiging om mij met een klap in de berm te torpederen echt uitvoert. Je weet maar nooit met die Bokito’s op de fiets. De pauze na 55 kilometer houden langs een bij de schrijver memorabel maisveld. Opvallend detail. Midden in het veld staat de mais er op een plek opvallend goed bij. Lijkt wel of daar sprake is van extra mestdroppings. Iemand in het peloton weet daar meer van. Ik weet het wel zeker. Maar het luchtte toen wel echt op. Pffffff!.

Terug in de bebouwde kom van Horst besluiten de kopmannen af te wijken van de route. Met als argument dat op die manier de “Greune Mert” omfietst kan worden. Een oplossing voor een niet bestaand probleem. Een echte “hoax”. De eigenlijke route gaat netjes rondom de Greune Mert. Sommige fietsers moeten op kop niet te veel nadenken. De Greune Mert heeft echter wel allemaal onze gebruikelijke fiets parkeerplekjes tegen de gevel van de Merthal ingepikt. Om de fietsen toch een beetje in het oog te hebben zoeken we overal rondom het terras alternatieven. Als later ook nog de B’s en C’s arriveren staat rondom De Beurs ieder verticaal steunpunt vol met carbon of alu racers. Past ook goed bij de Greune Mert, toch? De fiets is immers het ultieme “groene” transportmiddel. Geen benzine, diesel, gas en zelfs geen stroom nodig. Met een volle bidon af en toe een bakkie koffie, stuk vlaai of Kuchen en na afloop een pint kom je zo een kilometer of 90. TWC Oranje det is pas greun!

Peperazzi

A.s. zondag route 104 van 120 km. Vertrek om 7:30 uur. Pauze na 70 km in Rheurdt bij de Biobakker (die met die heerlijke cola…)

B-groep:  A.s. zondag route 134 van 90 km. Vertrek om 8:00 uur.

C-groep: Tegelijk met de D-Groep vertrokken wij om 8:30 deze morgen. De zon scheen al volop en het zou niet gaan regenen voor de middag. Terwijl wij in westelijke richting wegreden vertrokken hun richting oosten om in Grubbenvorst Lei K. op te halen. 
Na het vertrek koerste het kleine C-Groep peloton over de gebruikelijke route door Kronenberg via het Bedelaarspad en langs Toverland naar de Middenpeelweg. Over het Kleef, waar ik nog even moest vertellen waar vroeger mijn slaapkamer was bij wat nu de Turfhoeve is, reden we over de Spiesberg naar Helenaveen.  Van hieruit fietsten we met een stevige wind op kop binnendoor door het altijd rustige Peelgebied om toen na de rotonde op de Kanaalstraat rechtsaf af te slaan de Snoertsebaan op richting Liessel. Hier moeten de boerenbedrijven zowel rechts als links van de weg wijken voor een verdere uitbreiding van het natuurlandschap van de Peel. Liessel uit moesten we nog even attent zijn vanwege de drukte bij het Mountainbikepark daar, maar daar hadden wij verder geen oog voor.

In een hoog tempo koersten we naar Asten, het laatste stuk over een fietspad dat zeker voor Pasen voor een juiste kleur kan zorgen. Daar aangekomen namen we plaats op het buitenterras bij Café Jan van Hoek en ondanks dat het nog geen 10 uur was, kregen we snel de bestelde koffie. Hierdoor gesterkt vertrokken we voor de terugreis met nu de wind grotendeels op de rug. Onze wegkapitein Theo B. hield het tempo echter goed in de gaten, niet harder als 29 km/u. Al gauw bereikten we via Willemsveen en Heitrak Neerkant. Na het viaduct over de A67 reden we door Helenaveen en Evertsoord naar de rotonde op de Middenpeelweg.

Net als vorige week rook ik als halve ezel weer de stal maar ook nu voerde de route ons weer weg van Sevenum. Nog maar een stuk over het fietspad langs de Middenpeelweg om van daaruit via America weer in Horst terecht te komen. Het was me daar vanwege de Groenmarkt veel te druk en daarom besloot ik om door te fietsen naar Sèrum. Flink moeten werken vanmorgen maar desondanks weer genoten van een mooie rit. (Verslag van Giel). 

Komende zondag, 3 juli, Route 097-D over een afstand van 71 km. We vertrekken om 8:30 uur.

D-groep: Voor vandaag staat route 55-D op het programma over ca. 61 km met vertrek om 8.30 uur. De route had zijn aanloop via Grubbenvorst waardoor Lei ons tegemoet fietste en ons, doordat het Grubbevorster Kermis was, een kleine site seeing aanbood om de obstakels van de kermis te ontlopen. Met als reactie, ik wist niet dat Grubbenvorst zo groot was. Ja zo zie je maar dat een dorp kan uitgroeien tot een metropool. Het D-groep peloton bestond ook vandaag weer uit 4 personen Wilma, Annie, Hein en Lei. We vervolgde onze route richting Venlo om na het centrum de beklimming van de Kalderkerker weg te nemen om naar onze oosterburen te fietsen en via Leuth en An Haus Bey naar en het heide gebied rond de Glabbacher Bruch te koersen en voor de dames onder ons leek het helemaal nieuw. Meestal rijden we het ook andersom zo zie je maar rijd een route eens andersom en het lijkt verrassends nieuw. Via de Herscheler Weg kwamen we snel bij onze koffiestop  Die Tankstelle bij Louisenburch waar we op het luxe terras plaats namen en binnen geen beker maar een schöne Grosse Tasse Kaffe kochten voor nur € 2,10.

Tijdens de koffiestop konden we de voorbij razende B groep nog aanmoedigen. Na de koffie vervolgde we onze rit richting Herongen waar we zowaar nog enkele beklimmingen voor de wielen kregen en dat viel niet mee daarom werd de laatste bult bij de Rochusweg door Annie recht gelaten en Hein begeleide haar naar het punt waar we weer gezamenlijk op de route zaten de Grensweg. Wilma en Lei testen de kuiten nog even en Wilma kwam ook zonder kramp verschijnselen boven. We zetten nu koers naar Lomm en het veer naar Lottum en na een snelle overtocht naar de finish koersten waar we even voor 12.00 uur de finishklok indrukte.  Door (Lei K.)

A.s. zondag route 061-D vertrek 8.30 uur.