Weeknieuws 2022-39

MTB-groep: Na een natte nacht (qua weer!) vallen er rond 8.oo uur nog maar een paar spetters. Volgens de radar schuift er nog 1 buitje over onze streek. Verder geen wolkje aan de lucht tot 12.00 uur. Prima, want dan zitten we als het goed is alweer bij De Beurs met de dikke banden bikes geparkeerd tegen de Merthal.De eerste MTB tocht staat vandaag op het programma. Aan de start een dozijn MTB-ers. De MTBees gaan met z’n 6en eerst op koers. De MTAas moeten voordat ze echt aan de route beginnen nog een bidon met inhoud voor Tim scoren. Het thuishonk van de verslaggever ligt gunstig ten opzichte van de route. Daar is nog wel een bidonnetje met wat dorstlesser te vinden. In de tijd dat ik voor Turbo Tim de catering verzorg kan (op advies van GOG = Good Old Gerrit) Tank Leo nog wat meer lucht in mijn achterband pompen (die heeft daar het meeste ervaring in). Ook net ff tijd voor een tenuewissel omdat het veel warmer is dan verwacht.Al snel nadat we op de route zitten missen we bij de A73 het 2e deel bovenlangs het talud. Kan iedereen overkomen toch? En is altijd lastig zo’n eerste MTB rit met die dichtgegroeide paadjes. In de loop van de tocht rijden we diverse keren anders dan “bedoeld”. Maar we noemen geen namen (hê Leo).

Vaak missen we de kleine paadjes omdat die er niet meer zijn of onherkenbaar dichtgegroeid. Andere mogelijke oorzaken: modder op de display van de Navis, of beslagen bril of verkeerde sterkte of gewoon onoplettendheid of van de natuur aan het genieten (Vraag maar ’s aan Leo). In de buurt van Het Soar krijgen we de  Bees voor ons in beeld. Langs het pad liggen een 12 tal eieren mooi bij elkaar. Ik vraag me in gedachten af of de 6 Bees nu ieder 2 eitjes missen. Maar het zullen toch wel eieren zijn van een gans die nog het voorjaar in de kop heeft. Het zompige pad door het Soar is verrassend droog maar wel op 2 plekken gebarricadeerd met een potige boom. Verderop langs de Maas richting Blitterswijck vinden we dit keer wel de geprogrammeerde paadjes. Maar daar komen we alleen met heel wat gekluun (zeg maar gekloot) doorheen. Samen met de Bees strompelen en struikelen we over de spaghetti aan omgevallen bomen en door vervelende bramenstruiken.

Bij Blitterswijck zoeken we een tijdje naar een doorwaadbare plek in de nieuwe nevengeul van de Maas. Niemand van de Aas wil het risico nemen op een onvrijwillige surplace en duik in het koude Maaswater. Jammer dat Rubberen Robert er niet bij is. Die is bijna 2 meter lang en vaak compleet gehuld in een waterdichte outfit. Robert dwars en plat over de geul zou een ideale mobiele brug zijn voor ons. En als het echt dieper is kan hij zijn snorkeltje nog meenemen. Laten we hem vooroprijden bij de Bees.  Kunnen zowel de Bees en wij als Aas droog naar de overkant rollen. Dan samen Robert uit het slijk sleuren en door.    Bij afwezigheid van Robert klunen we te voet over de (spekgladde) stapstenen  en de trappen ophoog om bij Roekenbosch te komen. Vanaf dat punt is het gelukkig afgelopen met het gekl….
Bij de voetbalvelden van Wanssum houden we een bananen pauze. Lekker achter de dijk uit de wind en in het zonnetje. Gelukkig gaat de route niet onderlangs de beek richting Meerlo maar bovenlangs door de hogere bosstroken en landweggetjes. Hier en daar nog met bramenstruiken dichtgegroeide slingerpaadjes. Ondanks dat Leo voorop zijn best doet om de route “te vegen” lopen, net als Leo,  ook de anderen toch wat schrammen op het lijf en schade aan de kleding op. Achter Tienray geeft Marjo aan dat we niet links van de beek maar rechts van de beek moeten blijven. En dan verder tussen beek en grindgat naar de Kreuzelweg. Maar de boys zijn eigenwijs en koersen toch naar links over de beek. Marjo gaat maar niet verder in discussie. Kerels allemaal stronteigenwijs. Bijna in Horst gaat de route overduidelijk gewoon via de Gastendonk naar het centrum. Maar voorop valt dat muntje niet. Ondanks Marjo’s overtuigende signalen. In plaats van over de weg pakken we nog een mooi stukje beekkant van de Kabroeksebeek.

Zonder 1 druppel regen komen we nog voor 11.30 uur aan bij De Beurs. Nog effe nababbelen met een drankje en dan ’s zien of Max geen afslagen mist op het stratencircuit van Singapore (Heeft Max ook niet een dame op een belangrijke functie in het team? Hopelijk luistert hij wel beter naar de vrouwelijke adviezen). De gezamenlijke conclusie over route 3 van vandaag: Zowel tegen de klok in als met de klok mee:  het stuk in ’t Soar en voor Blitterswijck eruit en daarvoor berijdbare weggetjes of paden zoeken. (door Peperazzi)

A.s. zondag MTB route 28 (Zandhazentocht) van 54 km. Vertrek om 8:30 uur.

VUT-groep: Het prachtige najaarsweer had deze donderdagmiddag 3 TWC’stes en 10 TWC’ers naar “de Merthal” gelokt. Heerlijk fietsweer, weinig wind en een lekkere temperatuur. Er werd snel besloten om in één gezamenlijk peloton te rijden, zeker zo gezellig. America werd al snel achtergelaten. In het kanaal langs de Kanaalweg maakte ik een dikke maand geleden nog een foto midden in de geheel opgedroogde bedding.  Na de regenval van de laatste weken staat er nu weer genoeg water in. Ook hier hersteld de natuur dus ook van de extreme droogteperiode.

Na Griendtsveen en Zeilberg kronkelden we, fietspad op en fietspad af, onvermijdelijk door Deurne. Met een groep van 13 was het extra goed uitkijken hier. Echter het prachtige nieuwe fietspad van de Stippelberg maakte het allemaal weer snel goed. Wat een prachtig stuk Brabantse natuur, we genoten er allemaal van. Omdat het zo lekker liep moest wegkapitein Jan Z. toch even op zijn fluitje blazen want het tempo lag wel heel erg hoog. Na de rotonde in de Rips fietsten we over een fietspad dat wel in een groot contrast stond met wat we voorheen gehad hadden, bochten, slecht wegdek en veel rommel. Toch bereikten we zonder kleerscheuren Westerbeek. Na Stevensbeek werd het tijd voor de gebruikelijke koffiepauze. Vandaag streken we neer bij Ijssalon Clevers in Overloon. De koffie was weer erg lekker en ook de bonbon smaakte erg lekker. Martien P. was er vandaag niet bij maar hij had ons gelukkig wel zijn afvalzakje meegegeven. Zo konden we onze afval als gebruikelijk weer netjes verzamelen.

Na de pauze pakten we snel weer het VUT-tempo op en verder verliep de rit erg voorspoedig. Het weer en ook de route stonden garant voor alweer een mooie fietsmiddag. Het was nog geen half 5 toen we terug waren in Horst. (Verslag van Giel).
Programma VUT-Groep; donderdag, 6 okt. Route OTH 1999. Afstand 74 km. Vertrek om 13:30 uur.

Houd voor eventuele verandering de app en de Shoutbox in de gaten!

B-groep: A2 + B2 = een top team (in plaats van de stelling van Pythagoras)

Zaterdag toch maar ff Opa Hay ge-appt of de Bees nog wel fietsen. Het blijkt namelijk dat de beheerder van de groepsapp mij uit de Beesgroep gewiebert heeft. Blijkbaar hebben ze daar een nieuwe policy voor. Opa Hay gaat helaas niet mee. De smoes: ik moet op de kleinkinderen passen. Hij zal wel bang zijn dat zijn nieuwe stalen ros onder de modder komt. Gelijk heeft ie, we hadden beter een waterfiets mee kunnen nemen.

Bij het verzamelen op het terrein voor de Mérthal staan deze ochtend een zooitje Aaas (zij hebben blijkbaar een ander seizoeneinde dan de rest van de club) met de dikke banden en een aantal TWC-ers op de racers.  Ook PaardenNiceHenk komt aanzetten en we vertrekken samen met FixedGearJan en EuroPeter richting die Nachbarn. Nou als EuroPeter er bij is en we gaan richting de Kuche dan zal er toch wel koffie zijn, dat was althans mijn (vervlogen) hoop. 

We pakken wat heuveltjes in Venlo en steken de grens over waar ik onze FixedGearJan driftig hoor schakelen….na al die jaren weet hij eindelijk dat zijn fiets voorzien is van meerdere bladen. Nu nog een beetje oefenen en alles komt goed. Super knap dat hij voorzien van de nodige vervangingsonderdelen en deze leeftijd zo goed met ons mee kan. Chapeau!!!

Dan onze pauzeplaats. Buienradar mag van mij ook opgedoekt worden want zodra we in die Heimat zijn begint het toch een partij te regenen dat het verschil tussen de weg en de sloot nog nauwelijks te zien was. Enfin, ik nog steeds hopen op koffie. Helaas. PaardenNiceHenk is van mening dat het afdak bij de grensovergang in Tegelen afdoende is. Geen koffie dus maar wel een schuimend paard. De outfit van onze PaardenNiceHenk lijkt wel op een wild schuimend paard. Een gratis wastip. Gebruik iets minder wasmiddel en spoel de outfit met voldoende water na. Na dit bananenpauzeintermezzo zetten we koers richting Horst voor de laatste 30 km. PaardenNiceHenk wil zijn benen nog ff testen en die mogelijkheid krijgt hij van ons. Laat hem lekker op kop wind in stoempen dan kunnen wij rustig in het wiel hangen. Echter na een kilometer of 5 raakt ook de accu van ons wild schuimend paard leeg. Blijkbaar zijn er nog wat euro-tjes in EuroPeter gegaan. Hij neemt de kop over en we cruisen op een aangename snelheid terug naar huis. Omdat ik doorweekt ben en echt geen zin heb in het slootwater bij de Beurs zet ik koers naar huis. Om daar te genieten van een overheerlijke bak koffie en te zien dat onze Max het ook niet droog houdt.

De samenvatting:

De route vergt denk ik nog enige aanpassing qua koffie stop maar voor de rest is route 72 goed. Log zelf in op de site van TWC en bekijk hoe we gefietst zijn. Wederom allen bedankt en tot volgende week.
De Razende Reporter helaas zonder koffie.

A.s. zondag route 10 van 76 km. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep: A.s. zondag route 101-D van 64 km. Vertrek om 9:00 uur.

D-groep: A.s. zondag route 10-D van 60 km. Vertrek om 9:00 uur.