Weeknieuws 2022-41

VUT-groep: Het was vanmiddag even twijfelen, thuisblijven of toch richting Horst fietsen. De buienradar meldde toch wat nattigheid in de loop van de middag. Wij, Cecile v. G en ik, Wilma, besloten om het er toch op te wagen in de hoop dat het toch droog zou blijven. Bij “de Beurs” stonden al enkele TWC’ers onder de luifel te wachten en het werd drukker en drukker. In totaal 12 man sterk, dus ondanks de slechte weersverwachting geen slechte opkomst. Op het programma route 33 over een afstand van 65km.

De klok sloeg half 2 en we vertrokken samen in één peloton. Lei K. appte dat hij onderweg zou aansluiten. Het was nog steeds droog en via Melderslo ging het richting Blitterswijck. Er werd voorgesteld om bij Kasteel Ooien over het nieuwe fietspad te fietsen en niet over de doorgaande weg. We hoeven immers nu geen rekening meer te houden met een volgwagen. Voor mijn gevoel was ik zo nog niet eerder gefietst, een heel mooi stukje natuur. In deze tijd laten de bomen hun mooiste kleuren zien en als de zon zich had laten zien was het prachtig geweest.

Er werd goed door getrapt en er viel nu jammer genoeg wat miezelregen. Het was nog heel lichte regen dus goed te doen en niemand praatte nog over regenkleding. Dus doortrappen maar. Wie deze middag zeker in zijn element was bleek Hay K. te zijn met zijn splinternieuwe Cube- fiets. Hay heeft er een jaar op moeten wachten, en niet dat hij dit pronkstuk eerst met een strik erom in de huiskamer zet, nee de fiets wordt direct ingereden ondanks het slechtere weer. Dat zal vanavond poetsen worden want er lag hier en daar flink wat smurrie op de weg. Ook Mart J. schouwde vol trots zijn nieuwe Koga. Alle fietsen zagen er niet meer uit toen we bij de koffieplek in Afferden aankwamen bij café “ t’ Rimpeltje”.

Vriendelijk werd onze bestelling opgenomen, koffie, warme chocomel en cappuccino. Het was inmiddels opgehouden met zachtjes regen, dus werd er besloten even te wachten.

Gelukkig werd de regen wat minder dus de regenjassen aan en verder voor de laatste 30 km. Van alle kanten spetterde het water op en ook van de voorrijder kwam het nodige water. Maar even door bikkelen we waren gelukkig op weg naar huis. Er werd niet meer veel gepraat, ik denk dat we allemaal veilig thuis wilden komen. En natuurlijk verlangde iedereen naar een warme douche. Rond de klok van half 5 waren we weer in Horst en wij fietsten samen met zijn tweeën terug naar Zaerum.

A.s. donderdag 20 oktober, route 077-VUT, afstand 65 km en we vertrekken om 13:30 uur.

MTB A-groep: Gezien mijn vakantie, vandaag mijn 1e rit op de dikke banden. Maar aangezien PePeRazzi en BikeGirl niet op vakantie zijn, kan ik mij lekker focussen op mijn fietsen. Met de marathon op de planning voor volgende week is dat geen slechte optie. Om 8.30 staan er 15 dikke banden met bestuurder klaar bij de Beurs. Het was eigenlijk de bedoeling om deze keer met de Asses als 1e te vertrekken, maar die WannaBees zijn ons weer voor. Met z’n 5-en schieten ze uit de startblokken. Onze Chip heeft ambities voor deze week, dus die staat nog lekker met ons wat te kletsen. Daar krijgt hij het toch wat warm van, en dat is blijkbaar een goede warming-up om snel bij de andere WannaBees te komen.

Even later vertrekken we met 9 Asses, waarbij onze PePeRazzi fanatiek op de 1e rij te vinden is. Blijkbaar is er thuis wat onenigheid geweest, en anders gaat deze er vanmiddag wel komen. Hij vertrekt namelijk met zo’n tempo dat onze BikeGril al meteen hard moet werken om aan te pikken. Wanneer we vervolgens de WannaBees hebben ingehaald laat PePe zich afzakken met de mededeling: “Schat, ik voel me vandaag niet zo lekker, dus ik rijd met de Bees mee.” Daarmee hebben we dus 8 Asses en 7 WannaBees. Ik schrijf met opzet niet dat er 8 man (of eigenlijk dus 7 man en 1 vrouw) voorop rijden, achtervolgt door een peleton van 7 man (of eigenlijk …). Dit laatste gelieve zelf in te vullen, want de censuur van Judith reikt ver. Wij volgen deze week namelijk netjes de route, maar we moeten de WannaBees zeker 4x inhalen!? Dus het is niet geheel duidelijk wie voor en wie achterop rijdt.

Vandaag gaat de route naar Geijsteren. Een erg mooie route, maar meestal is het daar erg nat, dus mijn spatbordje maar lekker laten zitten. Deze waren deze week in de aanbieding bij Lommen, maar PePe heeft nog geen tijd gehad (en dat voor een ambtenaar?) om deze te monteren. Achteraf blijkt dat geen probleem te zijn, want de route ligt er erg mooi bij. Alleen wat gras kanten zijn wat vochtig, zodat de fiets niet helemaal schoon blijft, maar in het bos is er amper modder of een plas te bekennen. Wel is er ergens een kuil aan de kant van het pad, welke door TwanMechanic getest wordt. Gevolg is een salto “over the bar”. Zijn CamelBag fungeert hierbij als WaterBag (ipv AirBag) en ook zijn fiets doet hem na, maar dan zonder bag. Of het moet TwanMechanic zelf zijn, die de val van zijn fiets breekt. Gelukkig hebben rijder en ros geen schade en ook de bag is geen belemmering om snel weer de tocht voort te zetten. Verder hebben ze in het bos bij het crematorium blijkbaar al wat brandstof klaar gelegd (houtovens ipv gasovens ivm de hoge energiekosten?) want daar komen we nog wel een boom over het pad tegen.

Wanneer we de duinen inrijden, komt er net een vriendelijke man met hond uit de duinen, die voor ons het poortje openhoudt. Hebben we lekker de vaart er in om door het mulle zand te ploegen, dus dan maar iets later de pauze. Dit doen we een paar kilometer verder, en niet veel later sluiten de WannaBees ook aan. De oude heren komen nog bij van de close encounter die ze zojuist gehad hebben. “We hebben zojuist Jutta Leerdam zien rennen in het bos.” “En prompt slaan er een paar rechtsaf, waar de route rechtdoor gaat.” [De andere details zijn waarschijnlijk in het stukje van de heren zelf te vinden.] Vervolgens komt de lichtbruine merrie met, net iets, maar niet veel, minder aantrekkelijke, amazone voor de zoveelste keer voorbij. OpaHay is zo onder de indruk van alles dat hij zijn koekje deelt met de merrie en niet eens zijn befaamde “Goedemorgen” deelt met de amazone. Wanneer alle hartslagmeters weer waardes aangeven die net boven de rustwaardes zitten vervolgen we onze weg, voor het laatste mooie stukje langs de beek, over de smalle bruggetjes en dan via de meer bekende stukken weg weer terug naar de Beurs.

Rest mij nog een compliment te geven aan onze vooroprijders, TankLeo en TwanMechanic. We zijn amper van de route afgeweken, en het tempo was, op de 1e paar kilometer na dan, erg mooi, waarbij er ook regelmatig omgekeken is om te kijken of de groep compleet was. Al met al een mooie generale voor de marathon van volgende week. Bij de Beurs gekomen blijkt dat er voor volgende week behoefte is om de marathon iets in te korten. 

A.s. zondag MTB route 31A van 84 km. Na 25 km een bananenpauze bij het Reindersmeer en na 50 km hebben we pauze bij Boscafe ’t Rimpelt in Afferden. Vertrek om 8:00 uur.

MTB B-groep: Na een nacht grieperig zweten in bed kom ik erachter dat het zweten niet alleen van de griep komt maar ook van de lenteachtige temperatuur buiten. Het is gewoon zwoel. Dus nog geen herfstkleding nodig maar 2 laagjes zomertenue is voldoende. Het heeft de afgelopen dagen wel wat geregend maar de ondergrond blijkt nergens echt zompig.

De aanwezige MTB’ers bij De Merthal zijn ongeveer gelijk verdeeld tussen A’s en B’s. De B’s vertrekken eerst. Alleen Chip blijft netjes bij ons staan. Huh? Verrassend! Die gaat vandaag met de A’s mee? Hij meldt nog aan anderen om hem heen: Hé die van de A rijden net weg. Hoeven jullie niet mee? Waarop de hele overblijvende A groep in koor aan Chip duidelijk maakt dat hij best mee mag met de A’s maar dat de B’s toch echt net vertrokken zijn. Chip is ineens klaarwakker (zo wakker als een Pool die frontaal met een “tête a tête” kennis heeft gemaakt met Gerrit de Polenblokker).

Deze verslaggever is weliswaar verre van fit maar gaat toch maar eerst met de A’s mee. Zolang als het redelijk gaat. Om maar gelijk te testen wat het grieperige lijf aankan ga ik, zodra we in het veld buiten Horst, zijn maar meteen mee op kop. Samen met Brammel. Is ook handig voor de rest want die hoeven de navigatie niet te gebruiken. Ze kunnen mij en m’n kraakfiets (krakende zadelpen) van grote afstand volgen. Om gek van te worden dat geknars. Al snel merk ik dat staand op de pedalen toch echt veel vermoeiender is dan gewoon zittend op het zadel. Dan maar gewoon doorkraken. We crossen in een lang lint over het LLL (latex lovers laantje) voor “jonge heren”. Blijkbaar heerst ook in de gay scene de griep. Het bos ligt bezaaid met gebruikte papieren zakdoekjes. Maar die zijn zeker niet alleen gebruikt voor snotneuzen. Verdere details laat ik maar achterwege.

Na dit “bosje van plezier” gaat de route een heel stuk door het gras langs de beek. Brammel en Rammel (ik dus) kiezen helaas de verkeerde beekkant. Dus geen mooi aangereden grasloos spoor maar een spoorloos, zompig, hobbelig, grasparcours. Echt ploeteren: dus omdraaien en op de kopse kant van de beek opnieuw beginnen. Intussen wacht het A-team netjes op ons. Samen met de B’s sluiten we weer aan. Na die inhaalactie slaan mijn longblaasjes op tilt en signaleren naar mijn hersenen: Pijn naar de longen! We kunnen niet meer! En als extraatje sturen de slappe longblaasjes het bericht naar m’n brein: Extra verzuring naar de benen en een grote kwak snot naar de voorhoofdholte! NU! Helaas: die interne communicatie in mijn lijf werkt goed. Toch indrukwekkend hoe feilloos die interne processen werken. Maar daar heb je niks aan als je op de fiets zit. Integendeel. De B’s nemen mij mee. Als ze later ontdekken dat mijn aanwezigheid 2 uur lang gepaard gaat met een hoog irritant geknars en gekraak denken ze daar wellicht genuanceerde over. Dan komt het besef bij mijn nieuwe fietsvrienden dat ze opgescheept zitten met een tenenkrommende lawaaibak. Het moment om toe te geven dat de A’s mij hebben weggestuurd omdat die helemaal hoorndol werden van mijn gekraak. Als dat ding volgende week nog zo kraakt mag ik nergens meer mee. Deze week toch maar eens bij Chip langs voor een geschikt potje met montage vet.

Aan het einde van het mooie gebied rondom de Rosmolen treffen de A’s en B’s elkaar bij de pauze. No Soks Daan heeft hier en daar net genoeg van de route afgekort om ongeveer gelijk bij de pauze aan te komen. Net voordat we de A’s treffen op de pauzeplek komt een mooie sportieve meid ons tegemoet gerend. Strak in het pakje én een beetje verschrikt kijkend naar al die MTB’ers. Maar ja wat wil je, als midden door een grote groep lelijke A MTB’ers moet laveren op het pad. Tijdens de pauze passeert nog een jongedame. Veel rustiger en gezeten op een nogal dikke en luie knol. Het beest heeft vooral oog voor Hays reepje (mueslireepje!) en is niet meer vooruit te branden. Het beest krijgt van Opa een flink stuk reep. Fout! (Volgens de paardenkenners): Dat beest is vanaf nu helemaal niet meer vooruit te branden als hij fietsers ziet.

Na dit intermezzo koersen we weer gesplitst verder. Wij (B’s) over de weg en de A’s door het veld en over een echte Petrus de Kantonnier beekkant. Daarna koersen beide groepjes apart naar de Witte Vennen voor een mooi stukje singeltrack. Achter langs Meerlo en Tienray (via de beek) en het polenpaadje bij het spoor, richting Kasteelsebossen. Nog ff de “Moelbaerebos” meepikken en als laatste MTB stuk het talud van de A73.
Bij De Beurs blijkt dat de A’s ons (ergens na de pauze) voorbij zijn gestoken. Zij zitten binnen bij De Beurs al aan een koele bruine (de koffie hebben ze al op). Niet lang na onze finish genieten ook wij van een koel drankje. Een aantal B’s heeft nog energie over en dorst voor een triootje (3 koele bruine paters). Blijkbaar een goede combi tegen de het griepgevoel: Rustig MTB-en en 3 trappisten. Maar niet voor lang: ’s avonds wordt er weer flink gehoest en gesnotterd.
Peperhatsjieieie !

De MTB B-groep rijdt ook de Marathon, dit is MTB route 31B van 69 km. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: A.s. zondag route 39 van 70 km. Vertrek om 9:00 uur.

C-groep:  Het was een mooie morgen, het zonnetje scheen en er stond niet al te veel wind en bovendien was er geen regen voorspeld. Uitstekend fietsweer. Dat hadden er meer gedacht dus kleurde het rood/ wit vanmorgen bij “de Merthal”. De B-, C- en de D-Groep, iedereen vertrok tegelijk om 9.00 uur. De mannen met de dikke banden waren al om 8.30 vertrokken. Toen de B-groep was vertrokken, besloten de 10 C rijders en de 2 leden van de D-groep om samen te fietsen vanmorgen en zo bestond dit Poels peloton uit 12 man. Dit moest gaan lukken zeker nadat onze wegkapitein opmerkte dat we extra goed op elkaar moesten letten.

En Mirjan v/d S. stond te shinen want ook zij verscheen met een nieuwe fiets. Een heel mooie fiets met een heel aparte kleur. Het was voor haar nog even wennen ook aan de zit natuurlijk maar het ging haar prima af want ze verscheen geregeld op kop. Het leek wel op een Indiaan Summer, zo die zonnestralen door de bomen. Het bladerdek kleurt nu steeds sneller en zo konden we genieten van die prachtige kleurenpracht. Het tempo was zo dat we er ook volop van hebben kunnen genieten, dat mag ook wel want het zijn de laatste officiële ritten van onze club.

Bij Bauernhaus ”Zum Schafstal”, ons adres voor de koffiepauze vanmorgen, was het vanwege het bijna traditionele Deutsche Früstück ontzettend druk. Binnen was geen plaats meer maar dankzij de zon konden we heerlijk buiten op het terras zitten. De tafels werden snel schoongeveegd en aan elkaar geschoven en de bestelling werd opgenomen. Het ging allemaal erg snel dankzij een zeer vlotte serveerster. We konden al heel gauw genieten van de koffie of van de cappuccino en ook van de lekker warme najaarszon. Nadat we allemaal afgerekend hadden stapten we op voor de tweede helft van onze rit. Helaas kregen we nu te maken met wat tegenwind maar dat mocht de fietspret niet drukken. Zo waren we na een heel mooie rit ongeveer om 11.45 uur terug in Horst bij ”de Beurs”. Niemand zat buiten op het terras en omdat we toch lekker in de zon konden zitten, namen we buiten plaats. Er werd nog wat gedronken en nog wat na gepraat waarna ieder zijn eigen weg naar huis ging. (Verslag van Wilma en Giel).

Mededeling van onze wegkapitein: Het seizoen loopt ten einde, nog 2 ritten op 23 en op 30 oktober. Na de laatste rit wordt bekend gemaakt wie dit seizoen het vaakst meegefietst heeft en wordt dus onze C-Groep kampioen. Na de laatste rit op 30 oktober sluiten we af met koffie en vlaai in Zaerum bij Fietscafé ”de Trapperie”. Wel even aan Theo doorgeven of je er bent op die zondag. Bellen met nummer 06-16093312. Niet via de C-Groep app.

Programma C-Groep: zondag 23 oktober, route 91 D, afstand 56 km. We vertrekken om 9.00 uur.

D-groep: A.s. zondag route 1-D van 51 km. Vertrek om 9:00 uur.