Weeknieuws 2022-48

MTB A-groep: Venray rechtsom

Vanmorgen ben ik rechtsom uit bed gestapt. Direct naar rechts de douche in voor een rechtshandige wasbeurt. Dan gelijk de korte koersbroek aan. Eerst het rechterbeen en daaroverheen de strakke lange lycra winterbroek stropen. Eerst rechts. Korte check of het “zaakje” ook netjes aan de rechterkant zit. Rechtsom de trap af naar de kamer en keuken. Rechts in de keukenkastjes de pak muesli en uit de koelkast het emmertje Griekse Yoghurt. Rechtsdraaiend! Qua voorbereiding kan het vandaag gewoon niet misgaan. Een top voorbereiding op de rechtssom rit, en dus met de klok mee, naar Venray en weer terug.

Gelukkig staat de rij richting volledig los van de politieke richting van het peloton. Want dan zou het een aardige  chaos worden. Het peloton zou lijkt mij alle kanten op gaan. In ieder geval zou ik dan tegen de keer in zijn gestart. Samen met ?…. Laten we dat maar een keer bij een pint na afloop in De Beurs bespreken. En dan bedoel ik alleen de politieke oriëntatie en niet de fysieke draagrichting want dat laatste is in de strakke pakjes geen geheim.

Met 10 Ases gaan we van start. Allemaal goed ingepakt tegen de waterkoude oostenwind. Werkelijke temperatuur: 2 graden. Gevoelstemperatuur – 5 graden. Dus 10 koude, rode en vooral natte neuzen slingeren  achter elkaar aan door de Afhang 1, 2 en 3 en via het Meteriks veld naar De Schaak. Dit keer geen herhaling van de uitputtingsslag van vorige week.  De tempomakers houden het netjes. Bedankt boys! Zodoende komt iedereen in een mooie flow, en zonder “tong op het stuur” en veilig door het MTB parcours van De Schaak.

Door de lange bijna droge periode rolt zelfs het tussenstuk bij de appel boomgaard achter Castenray lekker door. Via een paar bermkanten en de Kipster stallen bereiken we zonder veel energieverlies ”Tissue Alley”. Het stukje bos in de regio met veruit de hoogste virusdichtheid. Een paradijs voor virologen. En “dangerzone” voor vallende bikers. Hier moet je echt niet tot het gaatje gaan! Rubberen Robbert is hier redelijk veilig. Die heeft alle uitstekende ledematen zorgvuldig ingepakt in rubber én latex. Je weet maar nooit wat je tegenkomt op deze ontmoetingslocatie! Altijd handig zo’n setje latex handjes. De Ases (eigenlijk wel een gevaarlijke naam in dit bosje voor specifieke doelgroepen) komen zonder oponthoud door het “liefhebbersbosje”. Bij de Bees valt Opa Hay midden in deze virus hot spot stil. Wellicht een opwaaiende tissue tussen de ketting. Let op: voorzichtig eruit peuteren. Liefst met handschoentjes aan.

Op de paadjes langs ’t Bruukske ontmoeten we 2 stevige en vervaarlijk uitziende pitbulls aan een lange lijn op ons pad. Daarachter een nog vervaarlijker kijkende en vooral ook echt lelijke vent met een te groot ego onder zijn hoedie. Wij verlagen netjes het tempo en gaan achter elkaar fietsen én groeten vriendelijk bij het passeren. De wandelende hork blijft echter bewust breeduit en midden op het pad wandelen. De laatste rijders krijgen nog het dubbele K-woord toegeroepen. Wellicht ook een indicatie voor de omvang van de woordenschat van deze man. En dan klagen over “asociale fietsers”. Tja…. Geen commentaar en gewoon rustig doorfietsen. En vooral als MTB’ers toch steeds netjes tempo verlagen, aan de kant gaan, achter elkaar fietsen en groeten. Baat het niet dan schaadt het niet.

De vaste pauzeplek in de Boschhuizen is al bezet door de Bees. Zij hebben onder aanvoering van No Soks Daan ergens een slimme afkorting gevonden. Na een kort praatje gaan zij weer op route en wij pakken nog een reep of  banaan. Rubberen Robert showt hoe zijn chirurgische latex handschoentjes zijn lange tere vingers warm houden. Het zweet drijft eruit. Een kleffe bende. Vinden die duikers blijkbaar een lekker gevoel. Zout water tussen de vingers en tenen. Het ultieme duikers genot. Als Opa Hay dat had geweten had hij zeker Robert met de latex handjes gevraagd om het gebruikte tissue uit zijn derailleur te friemelen.

De terugweg naar Horst gaat soepel. Redelijk wind mee en goed lopende ondergrond en paden. Dit keer kiezen we na de spoortunnel bij Tienray wel de rechtse (dus goede kant) langs de Grote Molenbeek. Een mooi stukje langs het grindgat Diepeling 1e fase waar we weer kort een samenvoeging met de Bees meemaken. Vanaf het grindgat rijden we door het kasteelpark en over het rode fietspad langs de A73 naar het centrum van Horst. Enkelen pakken hier als extraatje nog het talud (natuurlijk ook Tal®uud). Toch zonde om dat niet mee te pikken. Volgende keer gewoon helemaal in de route opnemen dus.

In de volle Beurs vinden we nog 1 vrije hangtafel om bij te kletsen. De evaluatie wordt ook weer gebruikt om enkele digitale vraagtekens op te lossen. Dit keer krijgt niet alleen Captain Digi Jack maar ook Latex Robbie digitale hulp van de helpdesk. Na een paar drankjes kan iedereen weer gerust en digitaal gereset naar huis. De bikes kunnen vandaag zo aan de haak zonder poets of smeerbeurt. Klaar voor de volgende rit.

Peperazzi

A.s. zondag route 5, Belgenhoek, van 58 km. Vertrek om 9:00 uur.