Weeknieuws 2022-52

Nieuwjaarsreceptie: Op zondag 8 januari a.s. willen we vanaf 11:00 uur alle leden uitnodigen om het glas te heffen op het nieuwe jaar! Uiteraard in Cafe de Beurs en ook voor de oliebollen wordt gezorgd.

MTB A-groep: Vandaag de laatste dag van het jaar en tijd voor onze traditionele oliebollenrit. Allereerst onze grote dank aan Hay en Mien, voor het beschikbaar stellen van de start locatie, het glibberen rond de vijver, de eind locatie met afspuitplaats en de verwarmde ruimte, voorzien van koffie/thee, olie en rozijnenbollen, en gluhwein toe. Ondertussen een mooie traditie, die hopelijk nog lang stand kan houden.

In de app groep blijkt deze week al hoe groot de animo voor deze rit is. Alle vaste “klanten” melden zich aan, maar ook vele losse dikke banden rijders, incl onze 2 gravel specialisten, melden zich aan. Helaas zijn er op het laatste moment enkele zieken en geblesseerden, maar ondanks dat staan er om 9.00 uur 17 rijders op de groepsfoto. De 2e dan, want de familie Obers had blijkbaar wind in vanuit Grubbenvorst, want zij arriveren pas om 8.59 uur en hebben daardoor de 1e foto gemist. Er zijn nog wat net herstelde zieken, zodat we vertrekken met 6 Asses en 11 WannaBees. GravelFrank sluit aan bij die laatste groep. GravelReporter rijdt alleen, dus dat moet een leuk stukje opleveren. In ieder geval geen ruzie over de koffie(pauze).

OpaHay gaat voorop en laat ons weer bijna de gehele vijver zien. Hij heeft speciaal gesnoeid, dus de losse takken vliegen je tussen de spaken en om de oren. Na 5min (red: de tuin is wel groot, maar dit komt met name door het glibberen en de losse takken) glibberen we verder langs de beek. Met name voor GravelFrank is dit een echte uitdaging. Het 2e stuk is al beter te doen. Vervolgens op naar de Kasteelse Bossen. Volgens opaHay is de bever bij de beek bezig geweest, dus die moeten we mijden. We rijden dus rechtsom om het Parkhotel. Wat opaHay niet begrijpt is dat de route dan van rechts komt en we dus rechtdoor aan moeten houden. Gevolg is dat de WannaBees terug naar huis gaan; die zien we voorlopig niet terug, en de Asses volgen netjes de route.

We doen eerst een verkorte versie van de Kasteelse Bossen. Aangezien het wel de zelfde paden zijn als normaal, maar niet allemaal in dezelfde volgorde, moet er af en toe gecorrigeerd worden. Dit leidt al tot verhitte motoren bij TankLeo. We stoppen kort, zodat hij zijn colletje kan verwijderen. Vervolgens gaan we naar de Reulsberg. En ook daar niet de geeigende route. Maar er is ook nog een baby crossbaan uitgezet, dus het wordt nog wat alternatiever dan bedoeld. Uiteindelijk komt iedereen echter het bos uit. Via ’t Ham naar de Ulfterhoek. Lekker met volle bak wind in door de blubber. Wie zwakke benen heeft, weet dat nu wel.

Via de Blaktdijk naar de Heesbeemden. Tot onze verrassing staan daar 9 WannaBees. Is IndianDaan er een keer niet bij, zijn ze meteen 2 man kwijt. Zowel GravelFrank als AmbuStan hebben de groep aan de voorkant verlaten. Aangezien AmbuStan geen eigen route heeft proberen we die nog even te bereiken, maar hij heeft geen dienst, en dus zijn telefoon staat uit. Die zien we later bij de oliebollen terug. We vervolgende route voor wat alternatieve paden bij het bos van Toverland. Op 1 gemiste heuvel en 1 gemist paadje na, is dit een mooi alternatief. Daar komen we wel weer GravelFrank tegen, die zich dan maar bij ons aansluit. Daarna naar de Zuringspeel, voor 1 beklimming vandaag, en via America naar de Schaak, voor een heel klein stukje racebaan. Daarna snel terug naar Veld Oostenrijk. En met die harde wind mee, is dat laatste letterlijk te nemen, want we tikken de 40km/h aan. Gelieve ook nog even om te kijken en te denken aan de cooling down de volgende keer.

Al met al een lekkere rit, die eindigt met het fiets poetsen en het natje en droogje verzorgd door omaMien. Nogmaals bedankt, het was weer perfect georganiseerd. Iedereen een prettig uiteinde en tot 8 januari. We rijden dan route 2 richting Venray, met vertrek om 9:00 uur. Aansluitend nieuwjaarsreceptie bij de Beurs.

MTB B-groep: Traditioneel wordt het jaar afgesloten met een oliebollentocht voor alle ATB’ers en andere TWC’ers die tijdens de winterperiode door de zand, modder en gravel ploeteren op de zondagmorgen. De temperatuur op deze 31e december 2022 bijna zomers: 16 graden Celsius ’s morgens om 8.30 uur. Gevolg is dat alle deelnemers flink “overdressed” aan de start verschijnen bij huize Keijsers. Op een enkele 3-kwart broek gaan de oliebollenvreters in wintertenue op route.  Gastvrouw Mien kan 6 A-rijders en 10 B-rijders verwelkomen. Bij de B rijders dit keer ook enkele verstekelingen uit de A-groep vanwege griepperikelen en gravelhandicap. Dus Bike Girl met haar “menneke” en Stillere Frank zitten in de B-groep. De route is op vrijdagavond nog aangepast vanwege enkele actuele stremmingen. Wel netjes gecommuniceerd via de App. Al snel blijkt dat maar een klein een deel van de Bees de aangepaste route heeft. Een groot deel van de groep heeft de oude route. Los daarvan kiezen de frontmannen op verschillende punten een eigen koers. Gevolg is dat er enkele leuke heuvelpassages worden gemist.

De eerste paar kilometers vanaf landgoed De Rooth is super zompig. Maar dat is bijna altijd zo. Dit keer heeft Hay geprobeerd met takken en struiken de diepste moddergaten op te vullen. Dat is echter niet het resultaat van deze “beaver-action”. De snoeirestanten maken het manoeuvreren langs en door de zompige beekkanten extra uitdagend. Af en toe gaan de banden over de gladde takken een andere richting op dan verwacht/bedoeld. Tricky dus. In de Kasteelsebossen kiest kopman Hay voor de kortste weg richting het rode fietspad. Tot onze verrassing gaat de B-groep langs de A-73 volledig onderlangs. We sparen dus energie voor later. In de Reulseberg en in het Ham wordt netjes onze geactualiseerde route 8 gevolgd. En op het einde van het Ham gaan we gelukkig niet door het altijd vervelende preiveld richting de statie. De frontmannen gaan over het fietspad en 3 “dissidenten” kiezen voor de landschapsroute via St. Jorisweg en Ulfterhoek. Bij de Welkoop komen we weer samen. Samen verder langs de beekkant richting Kronenberg.

Hier doet Opa Hay een poging voor een vervroegde nieuwjaarsduik in de Grote Molenbeek. Soort van Oudejaars fiets ‘m der in poging vanuit stilstand. Geen surplace maar bijna een surplons.

In de Heesbeemden komen we erachter dat we Ambu Stan missen. Normaal heeft ie een zwaailicht en sirene. Maar op z’n ATB helaas niet. Hij is opeens spoorloos. Stan bellen geeft ook geen reactie. Intussen worden we ingehaald door de Asses. En die hebben hem ook niet gezien. Tja, toen waren er nog 9. Korte tijd later gaat Stillere Frank solo en kiest het hazepad vooruit. Oké, 8 over. 

In de Steegberg halen we de pauzerende Asses in. Zij hebben intussen vluchtende Solo Frank asiel in de A-groep gegeven. Na een korte break gaan wij achter de A’s aan voor een leuk rondje door de bossen bij Toverland en dan richting de Zuringpeel klim. Voor de klim kiezen weer 3 B-rijders voor een alternatieve en kortere route. Zij gaan rechtstreeks naar de Oliebollen met bijbehorende drankjes. Weer 3 minder. Five to go. Met 5 pakken we de Zuringpeelklim mee (1 of 2 keer) en dan via de Schaak ook naar de oliebollen. Gelukkig lekker snel met wind in de rug over de bredere bospaden en veldwegen en de kortste weg naar de bollen happening van Mien (die bollen blijken achteraf niet van Mien maar van iemand anders).

We komen zonder regen en dus lijfelijk redelijk droog aan bij de finish. De bikes zijn wel flink vettig. Hay heeft daarvoor een extra wasplaats voor de bikes en eventueel kleding georganiseerd. De druk op het water uit de pomp is zo groot hoog dat je de kogellagers ermee uit de naven kunt spuiten. Maar het werkt: Lijkt wel een reclamespot voor wasmiddel: in een mum van tijd een heel peloton weer clean. Na de heftige en natte beurt buiten is het tijd voor de inwendige fietser. Mien heeft samen met Hay van de berging annex fietsenshowroom weer een knusse locatie voor het gezellige oliebollen happen. Een heerlijke “happening”. Binnen zijn intussen alle modderkruipers verzameld. Ook Stan is weer opgedoken. Hij heeft een geheel eigen vrije variant op de oliebollentocht gemaakt. Iets minder kilometers maar wel meer oliebollen en koffie. Tijdens de tocht werd het aantal rijders steeds minder. Nu bij de finish is er zelfs sprake van een uitbreiding van het aantal deelnemers. Nespresso Ralf heeft op z’n gravelbike ook de weg naar de bollen met koffie gevonden. Zou hij zijn eigen yuppie koffie pats en apparaat in de rugzak hebben meegenomen? De gewone ouderwetse koffie van Mien smaakt in ieder geval prima bij de oliebollen. Gezellig samen smikkelen en smullen van de lekkere oliebollen met verse koffie, thee én Glühwein. Heerlijk. Zeker na een leuke modderige tocht. Op naar de barbecue! Het wordt vanmiddag 18 graden.

Ik wens alle TWC’ ers een goed en fietsactief 2023!

Tot fiets !

Peperazzi