Weeknieuws 2023-01

MTB A-groep: De eerste geprogrammeerde club rit van het jaar 2023 voor TWC.
Met daarna nieuwjaars “meet en greet” en olieballen happen bij de Beurs.

De Nieuwjaar meeting start om 11.00 uur. Volgens het programma gaat de route met de klok mee en is 49 km lang. Dat wordt dus één lange sprint tot de pauze en dan nog 20 km eindsprint tot Horst om niet al te veel na 11.00 bij de koffie te zijn. We rijden de route weliswaar, zoals na de start blijkt, tegen de klok in maar dat scheelt niks in tijd. De koersleiding geeft gelukkig aan dat er afgekort wordt om rond 11.00 te finishen.

Met 10 A rijders laten we de 4 B-rijders aan de start achter. Zij mogen na ons in de achtervolging. Het tempo is direct stevig. Fullie Edwin (met zijn “dirt-bike”) gaat voorop met Tank Leo erachteraan. Daarna pakt Leo de kop over. Nadeel (voor een aantal) is dat het tempo daardoor zeker niet zakt. Voordeel is dat we minder last hebben van het gekraak van Leo’s voertuig (lijkt wel alsof de lagers van de rupsbanden van zijn vehikel niet goed in het vet zitten). Maar ja krakende wagens lopen het langst en blijkbaar ook het hardst. En dat geldt ook voor krakende Tank Leo. Die stoempt vandaag de hele rit op kop stevig door.

Grote plaat Henk is er weer bij. Na een tijdje rust gaat hij zoals gebruikelijk op een veel te zwaar verzet proberen zijn knie in de poeier te rijden. En wellicht gaat hem dat ook dit jaar weer lukken. Af en toe komt hij als een sleepboot op stookolie met het zware verzet voorbij gedieseld door de modder.
We missen Turbo Tim, Hammie Hans, Lommen Dave en Ruud Veuruut. Volgens insider info zit de laatstgenoemde in een rustfase. Effe accu opgeladen en dan weer lekker karren met de A’s. Hopelijk zien we deze 4 de komende ritten.

Zoals hierboven al voorspeld: Het tempo is stevig. Zowel voor als na de break bij de Boschhuizen in Venray. De route gaat in het laatste kwart nog door De Schaak. De rest van de A pakt wel de veldwegen door De Schaak mee om de route af te maken. Na het zompige stuk door het gras langs de fruitboomgaard bij Castenray is het voor mijn longen en Marjo’s benen tijd om rechtstreeks richting Horst te koersen. Gewoon rechtstreeks over de weg naar de oliebollen. Helaas hebben we op de terugweg door het open Meteriks veld flink de wind op kop. Op kop trap ik  de laatste lucht uit mijn longblaasjes. Marjo hobbelt als een vermoeid eendje achter mij aan. Tja…… “liefde gaat door de maag én door de wind”!

Wij komen net na 11.00 uur aan bij De Beurs. Tijd voor de after party. Gelijktijdig met Opa Hay. Die komt vanaf de parking aangestrompeld. Hij loopt alsof hij daags ervoor de elfstedentocht heeft gereden: zo stijf als een hark en voetje voor voetje met de benen ver uit elkaar. Wat blijkt: van de vliering gekukeld 3 meter lager op de betonvloer. Gelukkig heeft het beschermengeltje op Hays schouder zich bij die kamikazeactie goed vastgehouden. Hay heeft er gelukkig slechts enkele pijnlijke kneuzingen aan overgehouden. En het bewijs dat een mens niet gemaakt is om te zweven. Volgend jaar de kerstversieringen toch maar ergens onder in een kast opbergen in plaats van op de zolder/vliering.

Binnen worden we met de beste wensen ontvangen door een flinke groep TWC’ers in zondagse kledij. Wij schuiven aan in onze bemodderde en bezwete TWC-outfit. Gewoon samen smikkelen en smullen van de overheerlijke, en zelfs nog warme, oliebollen. Na mijn 2e bol arriveert ook de hoofdgroep van de A’s. Ook zij gaan aan de bollen. Voor mij gaat de derde bol met smaak achter de kiezen. Snel daarna valt ook de MTB B groep op de klep en Kabouter Lambér. Hij heeft voor de vorm in z’n TWC-tenue een kort rondje om de kerk gemaakt. De hele kroeg vol met actieve TWC’ers. Samen wordt het TWC jaar 2023 smakelijk en gezellig ingeluid. Intussen zijn buiten van boven de sluizen opengegaan. Het is flink gaan regenen. Na 12.30 uur is het volgens de radar een droog 1/2 uurtje. Een goed moment om nog droog op de fiets thuis te komen. Daar lekker warm afdouchen en dan uitbuiken op de sofa of in de relaxstoel (die 4e oliebol is nog niet helemaal ingedaald).

Fijn fietsjaar 2023!  Tot fiets wah!

Peperazzi

A.s. zondag route 27 van 47 km rond de Floriade. Vertrek om 9:00 uur.