Weeknieuws 2023-02

MTB A-groep: Een stevige en frisse wind blaast ons wakker bij de Merthal. We kunnen wel een beetje beschut op elkaar wachten in de rooktentjes van de carnavalisten. Om 9 uur zijn 8 Asses en 2 B’ers startklaar.  De verwachtingen zijn zompig en modderig gezien de bakken met water die de hele week omlaag zijn gestort. Overal in het veld staat water en de beken en de Maas staan vol tot de rand. Ook Ruud Taluud is uit de winterslaap ontwaakt en staat vol “frisse” moed te trappelen voor de “modderrit” naar de Floriade en het Koelbroek bij Boekend. In het verleden was dit na regenperiodes op veel trajecten een zompige aangelegenheid. Tot onze verbazing blijkt het toch verrassend droog. Zelfs de graspassages langs de kassen, vennen en beken zijn niet echt vettig. Hier en daar zuigt het wel en krijgen we (van de voorgangers) een flinke modderdouche, maar het is goed te doen. Wellicht hebben we deze meevaller te danken aan de winderige en droge nacht.

In een goed tempo pakt Tank Leo vanaf de start de lead. Hij rijdt, zoals we van hem zijn gewend, mooi constant. Met zijn power gaat na ieder obstakel het tempo wel snel naar de koerssnelheid. Dat betekent dus flink aanpoten achterin. Bij kruispunten etc. gedraagt Leo zich soms ook als een echte tank op een tankbaan. Gewoon doordenderen. Die auto’s zoeken toch geen confrontatie met een tank. De rest van de groep laat de auto’s dan effe passeren en sprint weer achter Leo aan. Dirt Bike Edwin neemt op het laatste deel van de rit de positie van Leo over. Zelfs bij een tank zit er een bodem in de dieseltank. Stevig wind in sleept Edwin de groep door het open veld langs Melderslo naar de Moelbaerenbos voor het laatste stukje singeltrack.

Vanaf de bossen bij Tienray tot aan de Kasteelsebossen is echt pittig. Met toch wat modderige en zompige stukken. En met een goed tempo. Daardoor zijn de energielevels bij iedereen wel gedaald. De benen raken verzuurd. Als de verslaggever dan, net op het verkeerde moment, op de derde positie een dubbel gat laat vallen naar de voorganger oogst hij daarvoor weinig lof. Integendeel. Rubberen Robert en Captain Jac met Bike Girl op sleep moeten vol in de wind de aansluiting weer zien te maken. Och ja: word je sterk van! En van pindakaas. Sorry boys. Ik zal proberen wat meer boterhammen met pindakaas eten. Of jullie?

Qua regen houden we het de hele rit droog. Rond 11.30 uur kunnen we bij De Beurs, samen met Kabouter Lambér, onze vochtvoorraad weer aanvullen. De 2 B rijders Chip en Fluorescerende Mart schuiven even later ook aan voor de napraat. Als laatste strompelt Zaadjes Martin nog binnen op zijn nieuwe knalrode kabouter Plop pantoffels. Ook echt iets voor Lambér. Leuk zo’n kabouterduo met dezelfde felrode slofjes op de racefiets. Een mooi koppel. Volgende keer toch maar samen op pad.  Na de koffie worden er nog enkele “dubbeltjes” genuttigd. Niet de “paterkes” uit de tap maar de “Tongerlo” uit de fles omdat de meesten die echt lekkerder vinden. En dat geldt ook voor het 2e glas. Proost! 

Peperazzi

A.s. zondag hebben we ons jaarlijkse rit naar Venray / Overloon onder leiding van Ger P.
Hij zal ons door dit mooie gebied loodsen, zodat we niet zoals vorig jaar spookrijdend door de Overloonse route aan het biken gaan. Voor degene die vanuit de Beurs naar het startpunt willen fietsen vertrekken we om 8:30 uur vanuit de Beurs. Dit is route 11A van 74 km.

Voor de bikers die 45 km ook wel voldoende vinden en daarom met de automobiel naar Venray rijden, de verzamelplek is weer bij sportcentrum de Sprank op de Kempweg 70. Gezamelijk vertrek voor de route is dan om 9:00 uur.