Weeknieuws 2023-04

MTB A-groep: Dit is zo’n weekend dat niet alles verloopt zoals vantevoren gepland. Het begin op vrijdag was nog OK. Onze PepeRazzi heeft samen met onze BikeGirl de route bij de Witte Stein voorgereden. De paadjes liggen er goed bij en een aantal van de mooie singletracks die we vorig jaar niet hebben kunnen rijden, zijn dit jaar weer toegankelijk. Dat wordt volgende week dus smullen. Dat wil je niet missen! De route staat voor volgende week geroosterd, omdat onze verkenners dit weekend namelijk op de lappen gaan, eh sorry op de latten. Hoewel ik mag aannemen, dat de alcoholische versnaperingen in het Sauerland ook wel genuttigd zullen worden. Geniet er lekker van, dan doen we dat volgende week ook lekker met z’n allen.
Daardoor staat voor deze week een rondje Maasduinen op de planning. Ook altijd wel een leuke en gevarieerde route, die ook makkelijk in te korten is, indien het weer daar om vraagt. Het is echter niet het weer, maar sommigen collega rijders die dat doen. Daarom besluiten we om het noordelijke lusje bij het Reindersmeer te skippen en alleen het Oostelijk rondje Maasduinen te doen. Het beste van de vaste MTB route met de leukste transities en op het verste punt een 3-tal mooie singletracks.

Net voor 9uur zijn er al behoorlijk wat dikke banden, en ook KabouterLambert staat met zijn dunne banden te wachten op zijn partner van deze morgen, ZaadjesMartin. Deze laatste is echter net als TurboTim en FlatHam op, of net na de klokslag aanwezig. Verder verwelkomen we deze morgen ook nog een gastrijder, die bij de WannaBees aansluit. Uiteindelijk vertrekken er dan 2 pelotons van 8 rijders sterk. Er is afgestemd in welke richting we de route rijden, en welk stuk we vermijden, dus dat kan bijna niet meer mis gaan. Eerst door het centrum naar de Kabroeksebeek. En daarna besluit onze TankLeo om rechtsom de Schutroe te gaan, terwijl het pad linksom allang weer berijdbaar is. Kan gebeuren denk ik nog. Via Aardbeienland op naar de Groote Molenbeek. Na de 1e transitie wordt er voor besloten om niet de route langs de beek te vervolgen, maar om via het grindgat te gaan. En in plaats van de kortste weg naar de route wordt er voorin gekozen om de route 600m verder bij de Groote Molenbeek weer op te pakken, maar nu wel met een omweg van 3km. Ondertussen snap ik niet meer waarom we de route moesten inkorten!?

Bij Tienray moeten we de beek via een smalle brug (tegenwoordig met 2 leuningen) over en daarna een kort technisch stukje. Wanneer de eersten vervolgens proberen om de tijd in te lopen, door daarna direct de gashendel open te draaien, moeten de laatsten een gat van zo’n 100m dichtrijden. Na wat corrigerende woorden van CaptainJac en ondergetekende wordt het weer een gesloten peloton en rijden we gezamenlijk in een hoog tempo verder. Op naar de Boddelbroeker Loop. Hier kunnen de WannaBees nog net de open poort aan ons overgeven. Nu wel netjes wachten totdat iedereen er door is, en vervolgens in 1 groep doorrijden. Door het weer is de grond lekker hard en loopt het verrassend goed. Aan het einde door het poortje en dan links-rechts het bos in voor het cross paadje. Maar blijkbaar zijn ze hier voorin niet mee bekend, dus de eersten gaan weer eerst rechts. Gevolg is dat het peloton weer uit elkaar getrokken is. Halverwege het bos rechtsaf het crossbaantje op, maar ook dat gaat weer fout. De route vandaag is rechts aanhouden en het lusje naar beneden meepikken, maar dat wordt bewust of onbewust door de helft gemeden. Aan het einde wordt wel weer netjes gewacht, zodat we als peloton naar Wanssum gaan en op naar de Maas. Onderweg komen we de WannaBees weer tegen. En deze keer is het vriendelijk “erop en erover”.

Over de Maas rechts het lusje, zodat we aan de Noordzijde komen en tussen de appartementen door de singletrack langs het beekje kunnen nemen. Ook hier denken de voorrijders anders over, dus voor de eerste keer wordt er ook een lusje om de vijver gemaakt. Daarna de Rijksweg over (gelieve dat de volgende keer ook als groep gezamenlijk doen svp) en eindelijk de Maasduinen in. Eindelijk een paar kilometer die gaan zoals gewenst en wanneer ik aangeef waar we de terugweg op moeten pakken, gaat ook dat goed. Zouden we dan alle misere voor vandaag gehad hebben? We volgen een paar kilometer de vaste MTB route, en wanneer we deze weer verlaten worden we bijna geTiest, maar hij wordt net op tijd door TankLeo gecorrigeerd, zodat het deze keer goed gaat. Kort stukje route en dan beginnen de hoogtemeters. Hier wordt het peloton uit elkaar getrokken en hoewel we dit pad al vele malen gereden hebben, zijn het net 8 rode kikkers die allemaal een andere kant van de mand uitspringen. Bij de picknick plaats aangekomen missen we uiteindelijk alleen CaptainJack. Ik doe een korte search and rescue (waar het duiken wel niet goed voor is) en met de info van andere MTBers vind ik CaptainJac bij de anderen. We zitten ongeveer op de helft, dus dan maar meteen de bananenpauze.

Even later stoppen ook de WannaBees en gaan wij weer verder. Maar niet voor lang. Bij de eerst volgende klim is TankLeo weer sterker dan zijn zwakste schakel in zijn drivetrain. Na de oefening van vorige week weet hij wel wat hij moet doen. De WannaBees halen ons weer in, maar uiteindelijk kunnen we verder. Dit is echter van nog kortere duur, want bij het bestijgen van het carbon ros hebben we last van een FlatHammie. Dus ook nog een bandje wisselen. Na 3 pauzes zijn we behoorlijk afgekoeld en hebben we al veel tijd verloren. Nog een afkorting en dan de mooie singletracks missen vind ik geen goed idee, dus laten we maar snel verder gaan en het tempo er proberen in te houden. Bij het wegrijden is het peloton een lang lint en de kikkertjes gaan weer alle kanten op. Een volgende search and rescue en even later toch weer alle kikkertjes in het pelotonnetje.

Op naar het zuidelijkste stukje in de Maasduinen met de mooie singletracks en dan op weg terug naar de brug. De route is wat kris-kras, omdat we anders tegen de richting van de vaste MTB route ingaan, maar dit stuk gaat wonderwel zonder problemen. Afgesloten worden de Maasduinen met de heerlijke singletrack langs de Wellsche Molenbeek. En daarna weer de Maas over. Daar blijkt dat CaptainJac bij het opstaan het licht vandaag niet gezien heeft. Of in ieder geval niet voldoende, want langzaam gaat zijn kaarsje uit en moeten we wat temporiseren. Tussen Blitterswijck en Meerlo slingeren we verder, maar het kaarsje wordt steeds meer gedimd en uiteindelijk is het lampje uit. CaptainJac besluit om rechttoe rechtaan over de weg terug naar huis te rijden, terwijl de rest de route verder volgt. Net voor Swolgen wordt de groep nog een keer geTiest, wanneer hij rechtdoor naar huis rijdt, terwijl enkelen niet door hebben dat wij via Swolgen naar huis rijden. Af en toe zien we CaptainJac op het asfalt rijden, terwijl wij onze weg over de onverharde paden vervolgen. Een strak tempo wind in, wat indien nodig door de groep gecorrigeerd wordt. En uiteindelijk zijn we gelijk met CaptainJac in Horst om naar de Beurs te gaan. De helft van de groep gaat ook werkelijk nog voor de 3e helft, en daar treffen we KabouterLambert, ZaadjesMartin en de helft van de WannaBees. Nog even lekker onzin uitkramen over de enerverende rit, en informatie delen over de mooie route van volgende week.

Volgende week vertrek om 9:00 uur bij de Witte Stein voor een schitterende route 21 van 50 km, gemaakt door PepeRazzi en Bikegirl, in een omgeving waar we normaal niet komen. Voor de liefhebbers zullen er wel een aantal route 21A  van 76 km rijden die van daaruit de terugweg naar Horst ook op de MTB doet. Dit zal wel afhankelijk zijn van de temperatuur, maar ook dit stuk is zeer de moeite waard. Vervoer naar de Witte Stein onderling regelen svp.

Robert