Weeknieuws 2023-14

VUT-groep: Voor a.s donderdag, let op en hou de app in de gaten, als er voor de middag weer regen vermeld wordt, kan het dat er in de morgenuren gereden wordt!!! Programma VUT-Groep; donderdag 13 april. Route 116, afstand 72 km. Vertrek 13:30 uur.

A-groep: 2 Paashazentochten naar Süchtelen en Ospel

Er is heel veel te doen voor en tijdens zo’n paasweekend. Zeker voor onze TWC-ers. Die zijn gemiddeld al pa of ma van enkele kids en vaak zelfs meerdere keren opa of oma. Dat betekent met Pasen dus sowieso eieren zorgvuldig en slim verstoppen (niet te ver of te moeilijk want daar hebben die moderne koters geen geduld voor). Vooral chocolade eitjes en niet van die gewone van de kip (die blijken vaak onzichtbaar en onvindbaar voor de speurende zoetekauwtjes). En dan met een onnozel gezicht het toneelspel opvoeren van de verbaasde opa en oma: Onvoorstelbaar hoe die paashaas dat weer heeft klaargespeeld zo s ’morgensvroeg achter in de tuin. Andere TWC-ers zonder nageslacht blijken ook veelal familie en vrienden te hebben die voor hun andere plannen maken dan een morgen fietsen met TWC. Of er liggen hogere persoonlijke doelen zoals deelname aan de “recreanten” versie van Parijs Roubaix.

Gevolg is dat er ondanks het mooie fietsweer toch maar een beperkt aantal A rijders op de zondagmorgen en maandagmorgen in de beugels klimt voor rit met TWC. 

Op zondag bestaat de A groep uit 8 rijders. Holleweg Arnoldus haakt weer voor het eerst dit jaar aan bij de A’s. Het gaat voor een stuk door de heuveltjes richting Viersen en terug via Hinsbeck. Op het vlakke lukt dat aanhaken van Holle Arnoldus goed. Maar op de klimmetjes hangt hij aan een heel lang elastiekje achter de groep. Hij heeft nog geen klimmersbenen. Dat geldt overigens ook voor enkele andere A’rijders. De uitdaging ligt er. Ondanks de verschillende klimsnelheden blijft de groep wel netjes bij elkaar na de afdalingen. Onderweg ervaren we dat de Duitse automobilisten voor fietser “sehr höflich” zijn. Behalve dan die ene (met vrouw en kids), die de voorste groep (wachtend bij een voorrangsweg) als een dolle stier rechts voorbij wil omdat hij naar rechts wil afdraaien. Papa was zeker “zu spät” voor de “Osterhase”. Op de terugweg blijkt de overtocht met het veerpont, qua tijd, meer een cruise en dan aangemeerd in de haven. Ondanks een bemensing van 2 personen kan er pas na het aanmeren worden afgerekend voor het vaarticket. Dat duurt ongeveer 5-7 minuten per keer. Op het moment dat wij bij de Maas aan de Lottumse kant omlaag rollen meert het pont net aan aan de overkant. Dus eerst aanmeren en dan afrekenen. Dan uitladen en weer volladen met klanten vanaf Grubbenvorst en hup naar de Lottumse kant. Eerst afrekenen dan uitladen en weer volladen (oa wij). Hup naar de overkant, aanmeren en daarna pas afrekenen en tenslotte mogen wij het pont verlaten. De oversteek heeft zo’n 15 tot 20 minuten geduurd. Gelukkig hield het zonnetje ons goed warm. Maar in de winterdag of op koude morgens is zo’n overtocht echt geen pretje meer. De oplossing hebben we al bedacht: een verwarmde koek en zopie hut op het veer met broodjes knak. Met de opbrengst daarvan kan ook de prijs per ticket weer omlaag. Want € 1.20 is toch echt wel stevig qua prijs voor een stukje Maas. Misschien kan TWC een eigen Zodiac met aanhangbootje kopen. Of een 10 persoons waterfiets met trekschuit erachter. Terug bij De Beurs is het zonnetje net sterk genoeg om buiten te zitten. De “doorzakkers” van de B/C ’s maken plaats voor ons in de zon.

Op de maandag  zit de zondag van Mathieu en Wout erop. Jongejonge wat een geweldenaren. Onvoorstelbaar hoe hard die profs gaan over die miserabele weggetjes. Meer circus artiesten dan wielrenners. Vallen en opstaan en gewoon door met kapotte ellebogen, billen, knieën. En vooral respect voor de tegenstander. De 2e paasrit van de  A’s rijden we met z’n 5én. Onder andere Sherlok Henk. Hij heeft zijn ducktape om de schenen ingeruild voor een splinternieuw en topmodel Navi. Daar zit echt alles op wat je maar kunt bedenken. En ook de gereden afstand en de snelheid. Dat is actueel ook het enige wat op Henk’s hightech screentje zichtbaar is. De anderen in de groep hebben die gegevens zelf niet nodig op het stuur. Die loeren gewoon bij Bike Girl op de Sigma voor blinden en slechtzienden. Maar komt wel goed Henk. Zelfs Twan la Grise heeft het geleerd om zijn Navi te bedienen. Hij is nu zelfs de enige TWC-er met tiptoetsen op zijn schakelhendel om zijn Navi scherm te swipen. Stel je voor Henk: zo switchen tussen afstand én snelheid én hoe laat het is.
De route gaat met een grote boog via Ysselsteyn en Neerkant rondom de Peel naar Ospel. De stevige wind hebben we in het langere middenstuk wel veel tegen. Gelukkig is de aanloop en vooral het slot wind af. Door de vele richting wisselingen in het open Peelgebied kost het kopwerk veel kracht en energie. Ook voor de 2e lijn is er weinig echt uitrusten bij op de langere stukken met de wind van opzij. De 4 mannen in de groep doen het kopwerk en de koersdame van de dag mag “rustig” aanhaken. Op 2/3 van de rit is ook bij de verslaggever de “batterij” bijna leeg. De 3 andere groepsleden pakken de kop en houden het tempo flink hoog. Vanaf Panningen terug naar Horst gaat het over lange rechte stukken met het gas er flink op. De Sigma van Marjo geeft grote stukken 34 km per uur aan. Op de “racebaan” bij het paardencentrum zelfs boven de 40. Op die manier zijn net na 12 uur al bij De Beurs. Moe en dorstig van een pittige tocht met een klein groepje. Maar ja: daar wordt je sterk van. Toch!? 

Peperazzi

A.s. zondag route 145 van 98 km richting Reuver. Vertrek om 8:30 uur.

B-groep: A.s. zondag route 70 van 80 km. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep 1e paasdag: Na een weekje wandelen in Cochem had Wilma even op de site van TWC  gekeken en tot haar verbazing geen verslagen van de C- groep gezien, terwijl ze wist dat er wel gefietst was. Jammer dat niemand de moeite genomen had om een kort verslag te schrijven. Dus na een korte pauze op deze zondagmorgen toch maar weer proberen om iedereen weer te informeren over de rit. Op deze Paasmorgen dus maar even naar buiten gekeken en het zag er vriendelijk uit. Ze reed naar de verzamelplaats in Sevenum, waar nog duidelijk te zien was dat er bij OJC Walhalla Prilpop aan de gang was. Daar aangekomen bleek ze echter te vroeg te zijn. Het duurde even maar toen kwamen Thei, Jet en Peter aan fietsen. Alle TWC- groepen zouden vanmorgen om 8.30 uur vertrekken.

In Horst werd klokslag 8 .30 uur vertrokken. De C- groep bestond uit 6 fietsers. De opkomst viel een beetje tegen dat was misschien te wijten omdat verschillende TWC,ers Paashaas hadden moeten spelen.(?)  Lei K. sloot aan in America en zo werd er koers gezet richting Peel. Het ging richting Deurne en via Rips naar Overloon waar de koffieplek gepland was bij Clevers na ongeveer 46 km. We hadden heerlijk van de koffie genoten. De laatste kilometers verliepen rustig. Na een week wandelen sloeg Wilma begrijpelijk af en toe een kopbeurt over. Tegen half 12 waren we terug in Horst bij “De Beurs”. Mart J. en Mart P. brachten Wilma tot de spoorwegovergang richting huis in Sevenum  waar ze erg dankbaar voor was. Zij kon het toch niet laten om even bij fietscafé “De Trapperie” langs te fietsen. Daar zaten 3 Twc,ers  die bij de B- groep hadden gefietst en vroegtijdig huiswaarts waren afgedraaid. (Verslag van Wilma en Giel).

Programma C-Groep; zondag 16 april. Route 52, afstand 75 km. Vertrek om 8.30 uur.  

C-groep 2e paasdag: Ook 2de Paasdag stond er weer een rit op het programma en wel route 39 over een afstand van 70 kilometer. Het was droog en er was zelfs een vaal zonnetje te zien.Ik pak mijn spullen en vertrok om 8.10 richting Horst. Ik hoef op niemand te wachten want via de app-info had ik vernomen dat Giel, Mirjan, Annie en Hein met de D- groep meereden en die had als starttijd 9.00 uur. De andere groepen vertrekken allemaal om 8.30 uur. Een kleine A-groepen, een grote B- groep en wij blijven met 6 man over. Jack J. besloot om weer met de B,s te trappen. ”Kikken” zegt hij. Super Jack, altijd weer welkom bij de C,s (maar dan wordt er wel wat van je verwacht ). Daan J. besloot om met ons mee te rijden, de rit van gisteren was toch wat pittig zeker als je weer voor de eerste keer op de fiets zit.

Mooie rustig wegen en hele lange rechte weg waar geen eind aan scheen te komen fietsten we richting Peel met de wind vol van voren. Je bent dan blij dat het af en toe naar links of rechts op ging zodat de tegenwind niet meer recht in het gezicht blies. Net na Heibloem gaf mijn Garmin eerst links en daarna meteen rechts aan. Ondanks dat Theo en Daan een andere mening hadden bleef ik mijn route volgen. Na een korte aarzeling besloten ze toch maar om mij te volgen. Verder verliep alles voorspoedig en zo kwamen we veilig op de pauzeplaats ”de Groote Peel”. De parkeerplaats stond daar al goed vol en een terras met veel wandelaars. Iedereen wilde van de extra vrije dag genieten en het was heel mooi wandelweer. Binnen was het nog niet druk en zo hadden we snel en mooie plek gevonden. Door alle trammelant met de route en om dat ze mij fijn gevolgd waren in Heibloem trakteerde ik op koffie en een vriendelijke dame maakte ook nog snel een foto.

Nadat we wegreden hadden Daan en Theo nog steeds niet de goede route op hun Garmin met gevolg dat ik de eerste kilometers weer op kop moest rijden met veel tegenwind. Ik was dan ook heel blij toen ik na een paar kilometer hoorde dat ze allebei de goede route gevonden hadden. Heerlijk van kop af en ik kon me weer verschuilen achter de brede ruggen van de mannen. Ik besloot in de Kronenberg om huiswaarts te fietsen waar ik om half 12 arriveerde. (Verslag van Wilma en Giel).

D-groep: 2e Paasdag

Het natte en koude voorjaar hield de meeste D-rijders nog binnenshuis, een enkeling koos zijn moment uit om op een hem geschikt moment een trainingsritje te maken. Maar tweede paasdag was het eindelijk zover dat na enkel app-berichten een aantal D-rijders zich melde voor een rit van het programma, het vertrek tijdstip was nog wel iets aangepast zodat we niet aan een gesloten deur van de koffieplaats zouden staan. Om 9 uur melden zich 6 D- rijders, Annie, Hein, Mirjan, Giel, Mart en Lei, voor rit 091-D voor ruim 50 km. Dat het nog niet zo soepel ging bleek al in America waar Annie en Hein besloten op hun eigen tempo naar de koffiestop in Meijel te fietsen. De overgebleven vier vervolgden in een aangepast tempo met gevarieerde wisselbeurten de rit. Vlak voor Helenaveen werden ons nog aanmoedigende kreten toegeroepen door een groep snelle A- rijders van TWC. Wij vervolgde ons tempo en even na 10 uur bereikten we onze koffie stop bij “Op de Koffie” in Meijel waar we hartelijke werden ontvangen en de kop koffie met bijpassende mandje mini paaseitjes waar we van genoten.

Toen het kopje bijna leeg was arriveerde Annie en Hein en besloten we voor de gezelligheid nog maar een kopje koffie te bestellen. Na de koffie werden de pedalen weer vastgeklikt om onze rit te vervolgen. De windrichting was ons nu gunstig gezind wat een positief effect had op het tempo en de voorrijders Mirjan en Mart trapten stevig door, maar iedereen kon goed volgen. Na Kronenberg besloten de deelnemers uit Sevenum de kortste weg naar huis te nemen en Mart en Lei vervolgde de route naar De Beurs in Horst. Ons eerste clubritje zat erop en we hadden wel ervaren dat er nog de nodige tochten gemaakt dienden te worden om op een redelijk conditie niveau te komen. ( Door Lei K.)
A.s. zondag 16 april,  weer en wind dienende, route 105-D voor ca. 60 km vertrek 9.00 uur.