Weeknieuws 2023-18

VUT-groep 1: Wat een heerlijk weertje vanmiddag, eindelijk 22 graden dus voor de eerste keer dit jaar met “nakse” armen en benen. We hebben er dit seizoen lang op moeten wachten, hoe fijn is dat dan? In Horst bij “de Beurs” was het al erg druk. De caféhouders waren al op aan het opbouwen voor de Horster kermis. Ook dit jaar weer spannend hoe de weersgoden dat vinden. Meestal valt er in het kermisweekend veel regen. Maar liefs 21 TWC’ers stonden te trappelen om te fietsen, 4 D- rijders en 17 fietsers, van alles door elkaar. Een grote opkomst door het mooie weer en vele van ons hoeven natuurlijk niet meer naar hun werkbaas.

Om half 2 sloeg de kerkklok en iedereen vertrok. De groep werd nog snel in twee verdeeld. De snelle jongens bij elkaar, dan konden die tenminste zo hard rijden als ze wilden. Voor de langzamere groep bleven uiteindelijk 12 fietsers over. In het verleden hebben we zo’n groot Poels-peloton ook wel eens in verschillende groepen verdeeld, maar vandaag werd die verdeling wel erg laat gemaakt. Zo was de verdeling ook erg scheef, 5 man in de eerste groep en de tweede groep was met 12 fietsers. Kan gebeuren en is dus weer een leermoment voor in de toekomst.

Jan J. was ook weer van de partij na een wat langere pauze. Ook hij vond het te mooi om thuis te blijven. Gelukkig fietst hij weer als vanouds. We fietsten richting “de Peel” over mooie binnenwegen zonder al te veel verkeer, af en toe een landbouwtrekker. De boeren en de tuinders hebben het deze tijd van het jaar erg druk. De natuur is nu op zijn mooist, alles is volop uit aan het slaan en de bomen en struiken kleuren snel groen. We trapten met een goed tempo en er werd op tijd gewisseld. In Meijel bij “de Stoep” was vandaag de koffiepauze, we hadden inmiddels al 41 kilometer op de teller. De 5 snelle jongens zaten daar al en hadden de koffie al op. Je kon aan hun gezichten zien dat er erg hard gereden was. Allemaal met een verhit rood hoofd van de inspanning. Lei K. vroeg zich af of de koffie misschien te heet was geweest. Ik kon nog net een foto schieten zijn zo snel waren ze weer weg. Er was een beetje onenigheid over het grote verschil tussen de twee groepen en door mijn “gewazel” vergat ik een foto van onze tweede groep te maken. Wij genoten daarna van ons bakkie op het lekker zonnige terras. Na een kwartiertje klikten we de pedalen weer vast en we vertrokken voor de laatste 32 km .

Een strakke wind tegen en dus werd er om de 500 meter gewisseld om zo de snelheid erin te houden. Vorige week ben ik vergeten te vermelden; het voorstel was om de voorste fietser bij het oversteken voor te laten rijden zodat we dan allemaal veilig naar de overkant kunnen en niet op het laatste moment flink in de remmen moeten. Dit voorstel kwam van Thei B. en iedereen vond het een goed plan dus nu nog laten slagen in de toekomst. Al met al een mooie rit met weer dat je wel elke tocht wil hebben . (Verslag van Wilma en Giel.)

A.s. donderdag 11 mei,  route 34 afstand 75 km. Vertrek om 13:30 uur.

VUT-groep 2: De VUT groep had voor vandaag route 013 en hiervan was ook een D uitvoering en deze werd voor de langzamere op de GPS gezet. Het weer was prima alleen stond er een redelijk stevige Z-O wind.

De Snelle vutters werden als eerste weggestuurd gevolgd door het grotere restant waarna de D-vutters, en dat waren er vier, de pedalen vast klikte en volgden. Het eerste stuk richting Meterik liep in een goed tempo maar dat kwam door de gunstige windrichting maar op de Lollebeekweg werd het anders en ervoeren we het negatief effect van de wind en eenmaal in De Peel op de Lupinnenweg moesten alle zeilen bijgezet worden om een acceptabel tempo te kunnen handhaven. En bij Neerkant werd de geplande koffie van Meijel maar omgezet naar Helenaveen waar het op het terras van de cafetaria gezellig druk was.

De koffie smaakte goed en we hadden de lichamelijke accu weer een beetje opgeladen zodat we de aangepaste route konden vervolgen via Toverland en het paardencentrum naar de Blaktdijk bij de Tongerloseweg gingen Annie en Giel naar Sevenum en Frans  en Lei vervolgde de route naar Horst waar we ruim voor 17.00 uur de finishklok indrukte. (door Lei K.)

A.s. donderdag route 34-D vertrek 13:30 uur. 

A-groep: The Coffee ride

Eindelijk, na vier jaar trekken, leuren, lobbyen en zeuren gaan we koffie doen op een niet geplande koffierit. Schrijf dit maar op de kalender!!!! En dit heuglijke feit is te merken. Onze PappieBram geeft zaterdag door dat we na circa 60 km een stop maken voor het bruine goud. Hierdoor staan er zondag om 8 uur (een acceptabel tijdstip) 13 Aaaas gereed voor route 79. WEGkapitein EskimoRobbert is er niet bij. De Eskimo gaat in plaats van op hoogtestage op een dieptestage, het blijven rare jongens die Eskimo’s. Overigens is de rol van Eskimo deze zondag morgen met verve overgenomen door DucTapePaardenHenk. Hij komt in volledig winter ornaat voorzien van gebreide geitenwollen handschoenen aanzetten.

Enfin, omdat EskimoRobbert het lager opzoekt en hij onze routespecialist is krijgen we vandaag een wel erg saaie tocht voorgeschoteld. Draaien, keren, draaien en nog meer draaien en keren richting op en Neer. Het gemiddelde lijdt hier wel onder, zeker omdat onze WannabeeVoorzitter voorafgaande aan de rit de groep vermanend heeft toegesproken. Rustig uit de bochten wegrijden!!! Blijkbaar heeft hij invloed op de groep, er wordt netjes gereden. Om nog ff terug te komen op de app bom die zaterdag ontplofte. Onze HeiligeArnoldus is deze zondag er niet bij, en dat komt niet omdat hij de hoogmis moet voorgaan, maar hij gaat trainen. Hij gaat fietsen voor het goede doel: Zeven voor Leven, voor de Stichting Kanker Zien.

Na een kilometer of 50 wordt het zo langzaam tijd om toch maar eens een banaantje te eten. De senioren onder ons met een zwakke blaas hebben zich namelijk nog niet gemeld. Dus al rijdende maar ff doen. Heb ik goed en wel de schil netjes vanaf een afstandje naar een prullenbak verwezen moeten we stoppen. Een sanitaire stop, dus toch. Onze BabbelFrank zoekt de bosjes op om zijn blaas te legen en krijgt en passant de vraag van HandigeHans of ie ‘m vast moet houden…tsjaa…..we maken er verder geen woorden meer aan vuil (al zou ik dit natuurlijk met gemak kunnen).
PappieBram heeft om 10 uur de pauzeplaats ergens in Meijel gereserveerd, de exacte locatie geven we niet door omdat:

  1. Je zelf maar had moeten meegaan;
  2. De bediening uit het leger komt (vanwege de efficiëntie);
  3. De prijs vooroorlogs is;
  4. En last but not least de koffie echt TOP is (kunnen ze bij onze start-/finishplaats nog veel van leren).

Exact 10 uur draaien we dan ook de parkeerplaats bij het etablissement op, perfecte timing. Parkeren de alu, carbon en in het geval van PietZonderMiep het stalen ros. Met een half uur slagen we erin om twee overheerlijke bakkies te doen voorzien van een stukje vlaai, bidons te vullen en de blaas te legen. Vanuit de secret stop zetten we vervolgens koers richting de Peel om ook hier met veel draaien en keren uiteindelijk richting Horst terug te gaan. Je vraagt je ook wel zo langzaam af of er op dit soort ritten niet lek gereden wordt. Nou u raadt het al ZwabberFrank met zijn vooruitziende blik is de klos. Hij wisselt onder het toeziend oog van 12 Aaaas zijn bandje om dit vervolgens later op de eindbestemming nog eens dunnetjes over te doen. Gelukkig heeft hij dus twee reservebandjes bij zich, waarvan eentje nog in de originele verpakking.Over de eindbestemming gesproken. Omdat ik na de overheerlijke koffie tijdens de rit het niet aandurfde om de afgewerkte olie bij onze finishplek te drinken draai ik af naar huis. Om daar te genieten van nog een geweldige bak. Blijkbaar zijn ze bij de Beurs ook niet zo blij met TWC zodat het restant aan Aaaaaas neerstrijkt bij ’t Gasthoes. De koffie is volgens mijn wel ingelichte bronnen perfect, dus wat houdt ons tegen om van start- /finishlocatie te switchen? Genoeg stof om over te schrijven, trekken, leuren, lobbyen en zeuren zodat we over een jaar of vier wellicht ook met z’n allen tot dit inzicht komen 😉

Nou tot over twee weken (dus PappieBram: volgende week hoef je geen koffie te regelen maar wel een reporter) omdat we de koffie bij onze zuiderburen gaan testen. De resultaten zal ik t.z.t. dan met jullie delen. De RazendeReporter

A.s. zondag route 59 van 100 km richting Sambeek, Landhorst . Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: A.s. zondag route 55 van 84 km richting Hinsbeck. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep: Vandaag stond route OTH 1999 op het programma over een afstand van 75 kilometer. Code groen. Voor de nieuwelingen in onze groep dit houdt in dat de koffie met gebak op kosten van de club zijn. Met 12 TWC’ers, mannen en vrouwen, startten we voor deze ochtendrit klokslag half 9. De “oude rotten” van de club kunnen deze route dromen, ze hebben echt geen gps meer nodig omdat ze deze route jaren geleden zelf hebben uitgezet en al zo vaak gefietst hebben. Overgebleven van onze vroegere Oranjetocht.

De weersvoorspellingen waren positief, het zou zeker voor de middag droog blijven en het voelde deze morgen zelfs een beetje zwoel en dat al na een paar dagen met iets warmer weer. De wind was ons ook gunstig gezind, het was bijna windstil. Prachtig is de natuur nu, de bomen en struiken kleuren frisgroen. Wat zijn er toch veel verschillende kleuren groen. In Arcen gingen we met het veer “Mooder” Maas over. De B-groep stond al op het veer toen wij aankwamen fietsen. Ze waren al bijna aan de overkant. Die trappen toch wat voltages meer als wij. Maar wij in onze groep hebben wel wat meer tijd om af en toe elkaar wat te vertellen en wat te socializen en om ons heen te kijken. Daarvoor iedereen zijn eigen keuze. 

Nu we over boerenwegen reden bij onze oosterburen was het soms goed opletten, slecht wegdek en veel troep op de weg van tractoren. Dat is nu eenmaal het geval zeker rond deze tijd van het jaar. Na 52 km kwamen we bij onze pauzeplaats vandaag Bauernhof “Zum Schafstall” voor de Kaffee und Kuchen, daar waren we allemaal aan toe. De B- groep was al verzorgd met een Kännchen Kaffee en een goed uitziend stuk echte Duitse Torte. De Torte zag niet alleen goed uit maar smaakte ook goed want de meeste van hen hadden hem al bijna op. Wij verbouwden het terras een beetje zodat we een mooie plek hadden. De vriendelijke en goed gebekte gastvrouw nam snel de bestelling op, cappuccino, koffie en Kuchen en in een rap tempo hadden we het bestelde voor ons op tafel staan. Intussen was de B-Groep klaar om te vertrekken maar ze moesten toch nog even wachten tot onze penningmeester Peter K. alles had afgerekend. Met een grijns op zijn gezicht kwam deze met de mededeling dat wij waarschijnlijk af moesten wassen, het budget voor vandaag was op. Nee de afwas hoefden we niet te doen maar wel onze bananenschillen en de rest van onze afval werd verzameld. Jan S. deed zijn best, zoals je op de foto kunt zien en alles belandde netjes in de zoals altijd door Martin P. meegebrachte vuilniszak. Alles opgeruimd en ook de stoelen en ook de tafels stonden weer op hun plaats.

We hadden nog 25 kilometers te fietsen, maar na deze pauze was dat helemaal geen probleem en de rit verliep verder rustig. Om 12:15 uur waren we weer terug in Horst en omdat het bij “de Merthal” heel druk was i.v.m. de kermis sloten we vandaag af bij “het Gasthoes”. (Verslag van Wilma en Giel)

A.s. zondag route 29 van 72 km richting Helden-Helenaveen. Vertrek om 8:30 uur.

D-groep: Voor vandaag was het programma groen gekleurd, niet de TWC’ers maar de tekst, en dat was bij de start te zien een hele meute rood / wit gekleurde clubleden van B, C en D rijders. Om 8:30 uur werden de pedalen vast geklikt en verdwenen de groepen in verschillende windrichtingen. Voor de D groep bleven er 4 over, 2 racefietsen en 2 E-bikes, dus de D groep wordt binnenkort de E groep.

We vertrokken richting Tongerlose weg om via Kronenberg met een grote lus rond Sevenum te fietsen en via de bike-way richting Venlo te koersen. Het was rustig weer met weinig wind zodat we een mooi tempo konden vasthouden. In Blerick werden we plots met een dikke gele slang op de weg geconfronteerd die nodig was om bluswater naar de flinke fik van zaterdag te pompen, alleen wij moesten onze fietsen over de slang tillen om onze route te kunnen volgen en zo kwamen wij toch richting Grubbenvorst waar we bij de zandafgraving een groot pompunit zagen staan die de gele slang met water vulde. Wij vervolgde onze route snel naar IJssalon Clevers om daar van de clubkoffie met gebak te genieten.

Na de koffie ging het richting Lottum om bij de Houthuizer molen links te gaan en via Hombergen, De Stokt en Hay Berry’s naar Swolgen te koersen. Door een regelmatige wissel bleef het tempo goed, ook dankzij de Cheese Cake van Clevers via Keuter, Meerlo en Meerlose Heide naar Klein Oirlo en de Kreuzelweg om op het Peeldijkje door auto’s te worden achtervolgd die naar de rommelmarkt wilde. Via de Herenbosweg en de Wittebrugweg bereikten we snel het kermis vierdende Horst voor de finish. (door Lei K.)
A.s. zondag route 096-D voor ca 62 km vertrek 8:30 uur.