Weeknieuws 2023-20

Voorzitter: Zoals op de de jaarvergadering jl. is besproken, heeft Thei Siebers het voorzitterschap tijdelijk overgenomen van Mien Keijsers en wel tot 15 mei 2023. Vanaf die datum is onze definitieve voorzitter Peter Peeters actief.

VUT-groep: Op donderdag 18 mei is het Hemelvaartsdag en heeft bijna heel Nederland een vrije dag. Omdat het eigenlijk een zondag was, werd er als een zondag gestart dus om 8.30 uur. Het was bijzonder fris de temperatuur meter gaf een graad of 8. Je moest wel een echte “bikkel” zijn om helemaal in het kort te verschijnen. Toch had een van de B-rijders onder ons gekozen voor korte mouwtjes en ook voor een korte broek. Volgens hem was de temperatuur maar amper 12 centimeter vanmorgen. Nog voor de klok sloeg kregen we van onze wegkapitein TH. Br. een korte briefing over de rit van deze morgen. Theo had de route gisteren al verkend. Bij onze Oosterburen kreeg hij te maken met wegwerkzaamheden op een paar plaatsen. Hier was enige voorzichtigheid geboden. Voorbij Leuth, richting Breyel lag het fietspad open en zouden we daarom een heel lang stuk over de rijbaan moeten fietsen. Er wordt hier wel een heel mooi nieuw fietspad aangelegd.

We vertrokken met 13 fietsers en Lei K. zou starten vanuit Grubbenvorst en de route volgen. Het Poels-peloton zou hem dan verder op de route wel inhalen. In Venlo, vlak voor de Kaldenkerkerberg, gaf Giel dat hij achter bleef en alleen de weg naar de pauzeplaats zou fietsen. Boven rechtsaf en via de Auxiliatrixweg reden we bij grensovergang Schwanenhaus even later Duitsland binnen. Na Leuth moesten we inderdaad een lang stuk over de rijbaan omdat hier een nieuw fietspad wordt aangelegd. Verder over mooie binnenwegen en na ongeveer 25 km zagen we Lei K. in de verte. Bij een stoplicht deed hij nog een verwoede poging ons voor te blijven, hij had nog net groen maar wij moesten wachten voor rood. De voorsprong van Lei duurde niet lang en hij werd opgeslokt door het peloton. Er werd nu voor een aangepaste snelheid gekozen die hij op de E-Bike ook aan zou kunnen. Omdat een paar lieden dachten dat ze geen rekening hoefden te houden met de rest van de groep bij het oversteken kwam dit hen te staan op een terechte stevige uitbrander van onze wegkapitein.  We hadden nog een paar kilometer te fietsen voordat we bij onze pauzeplaats zouden zijn. Op de lange weg bergaf naar “de Witte Stein” ging het tempo nog even flink omhoog. Hier waren ze nog bezig zijn om het terras gereed te maken maar wij vroege vogels waren welkom. We namen buiten in de warme zon plaats op het terras. We hadden verwacht dat Giel er misschien al zou zitten. Zou hij de weg naar hier wel kunnen vinden zonder GPS? Maar geen rood wit shirt te zien daar.Ook vandaag alweer koffie en vlaai van de club. We waren net aan de vlaai begonnen toen toch Giel ook arriveerde. Na wat omzwervingen over Duitse binnenwegen en na een paar kilometer “gravelen”, had hij toch de weg naar “de Witte Stein” gevonden. Zolang hij de zon op de rug had gevoeld had hij geweten dat hij in elk geval richting Limburg fietste. Martien P. was jarig geweest en wilde daarom graag trakteren maar omdat de rit van vandaag weer “groen” was werd het hele gelach door de club betaald. We houden die gratis koffie van hem dan maar te goed. Als je met deze leeftijd nog zo kunt fietsen mag je blij zijn.

Er waren nog een dikke 30 kilometer te fietsen. Na Reuver namen we toen het veer naar Kessel. (al met al een duur dagje voor de club want ook de oversteek werd na de koffie met vlaai door TWC betaald). Het was prima fietsweer en dat was ook hier te merken, het veer was vol en aan de Kesselse kant stonden alweer veel mensen te wachten. De veerman had het erg druk en was op versterking aan het wachten. Door Kessel langs de Maas naar Baarlo en na de Boekend draaide Geert v/d M naar Lottum. De rest van de clubleden draaiden de St Joris weg op en vervolgden de route en de 2 uit Zaerem reden rechtdoor en namen nog een drankje bij “de Trapperie”. We hadden net besteld toen Bram W. ook nog even kwam zitten. Hij hield meteen spreekuur, het ging over de instellingen op onze Garmins, hij had dat zo gepiept. (Verslag van Wilma en Giel).

Komende donderdag 25 mei, Route 88-VUT, afstand 71 km. Vertrek 13:30 uur.

A-groep Hemelvaart: Het Witte Stadje

Zoals enkelen van jullie weten, hebben HandigeHans en ondergetekende de koffie bij onze zuiderburen getest. Hieronder een beperkt aantal korte recensies omdat ik jullie niet wil vermoeien met al onze stops met koffie. FixedGear in Maastricht heeft geweldige koffie, de bereikbaarheid laat wat te wensen over omdat het midden in de stad ligt. Rouleur in Houffalize is echt een geweldige locatie te midden in dit wel erg pittoreske plaatsje met lekkere koffie. Tsjaaa….MUR – Coffee & Cycling in Huy. Aan de voet van de
Muur ligt dit top cafeetje. Het heeft één groot nadeel: nadat je goed en wel op de fiets zit begint de Muur. Als je een overheerlijke bak koffie op hebt, moet dit geen problemen opleveren. Dit is wel erg jammer voor de theedrinkers onder ons. Ik heb tijdens de Ardennen Classic heel wat uren op de fiets doorgebracht en dan komen de beste ideeën boven.

Omdat op deze koude ochtend er wel erg weinig Aaaas gereed staan, dacht ik dat onze Wannebeevoorzitter en zijn BikeGirl mijn toch wel erg geniale idee in praktijk zouden brengen. Onze volgauto die wij hadden tijdens onze trip was voorzien van een mobiele koffieautomaat. Ja Jaaaa…….jullie lezen het goed. Deze jongen heeft op elke top genoten van een vers bakkie. Nu had ik mij zo bedacht dat TWC ook wel zo’n automaatje kan aanschaffen. Omdat onze Wannebeevoorzitter en zijn BikeGirl van bikepacken houden en geen probleem hebben met vroeg opstaan zouden zij alvast vooruit kunnen fietsen met de automaat. En dan zo halverwege onze rit de koffie gereed hebben. Tjsaaa…en toen ging de wekker….

Welgeteld zeven Aaaaas en twee wannaMTBeees staan aan de start. Dat de Heilige er niet is op Hemelvaartsdag daar kan ik nog wel inkomen maar dat de rest van het peloton ontbreekt, is echt onbegrijpelijk. Onze PappieBram geeft op woensdag nog netjes via de app door dat er koffie is en er volgen een hele serie duimpjes. Nou alle gevers ontbreken deze ochtend dus. Enfin wat die twee afvallige wannaMTBeees komen doen is mij ook een raadsel en wordt tijdens de rit mij wel duidelijk. Dus we vertrekken full speed richting de koffie. Ik had nog wel de hoop dat ik zou kunnen freewheelen vandaag echter denkt TurboTim daar anders over. Had ik het bij de start nog wat frisjes, nu loopt het zweet me binnen no time over de rug. We koersen wind mee richting Thorn het witte stadje. Voor diegene die denken dat Thorn wit is omdat begin 1800 de bewoners de ramen dicht metselden om zo minder belasting te betalen. Om de bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, de huizen wit kalkten heeft het mis. Het was een verfhandelaar die ervoor gezorgd heeft dat zijn handel overeind bleef door eerst gratis verf ter beschikking te stellen. Iedereen weet dat je een wit gebouw regelmatig opnieuw moet schilderen, en nu heeft ie een gouden business. Na Thorn draaien we wind in richting Buggenum voor de koffie. De koffie en vlaai zijn hier goed echter zou het fijn zijn als deze man eens op stage gaat bij de koffiestop van onze vorige rit vanwege een stukje efficiëntie. Het is namelijk koffie met vlaai en niet: koffie en nadat je deze op hebt pas de vlaai. Verder denk ik dat PoesRoellie zich druk moet gaan maken over zijn poesje. Het schijnt dat DucTapePaardenHenk ook in de handel van poesjes is gestapt. Ik kan en mag er verder niet over schrijven omdat ons “weeknieuws” publiekelijk toegankelijk is. Voordat ik dan een boze Wannebeevoorzitter aan de lijn heb kan ik jullie helaas niet op de hoogte brengen wat er allemaal over tafel is gegaan. Je had er anders wel rooie oortjes van gekregen.

Nog een 50 kilometer wind tegen naar huis voordat ik eindelijk op de bank kan ploffen. Dit gaat helaas niet voordat onze TankLeo in het kader van de laatste stukje rustig uitfietsen het voor elkaar krijgt om de 40 km/h aan te tikken op de Venloseweg. Nou tot over twee weken (dus PappieBram: volgende weken hoef je geen koffie te regelen maar wel een reporter) omdat ik mijn lieftallige redactrice ga aanmoedigen op de 52 kilometer Ultratrail in Zuid-Limburg. De RazendeReporter

A-groep zondag: Nadat ik bijna 2 weken ondergedoken heb gezeten op Bonaire, kan ik deze zondag eindelijk weer mee. Ook nog wat appjes uitgewisseld met CaptainJac en ook hij zal weer aanwezig zijn. Onze NeeNeeRazziWannaBeeVoorzitter zit dit weekend  ergens in Saarland samen met zijn BikeGirl. Route 151 Malden staat op de rol, en ik heb maar niet voorgesteld om de pauze met heerlijke koffie bij ’t Veerhuis over te slaan. Echter onze RazendeReporter is in geen velden of wegen (en ook niet op Strava) te vinden. En ook PoesieRoel schittert door afwezigheid, dus moet ik tijdens de rit wat kwats verzinnen om een stukje te schrijven. Tijdens het slaan van de klok komt TurboTim nog aanrijden, zodat we uiteindelijk met 14 Asses vertrekken. Zoals gezegd gaan we naar Malden, en met een N/NO wind is dat ideaal. De heren hebben er echter zin in vandaag, want ondanks de wind zit het tempo er lekker in. In Meerlo wordt besloten om niet te gokken en via Blitterswijck te rijden. Vervolgens de brug over om aan de verkeerde kant van de Maas te komen. Via Well en dan doorsteken en ten Oosten van de Rijksweg naar het noorden. Net voor Afferden weer terug richting Maas om verder langs de Maas te gaan. De HeiligeArnoldus moet blijkbaar nog de Hoogmis halen, want die wil meteen terug naar het zuiden. Met een ruime bocht krijgen we hem toch nog in de goede richting. Via Heijen en Gennep naar het Maasgebied waar we normaal niet komen. Ten Westen van De Zevenbergen (red: dit suggereert hoogtemeters, maar is toch echt een plas water) met aan de Oostzijde Camping Eldorado. Dit moet een schitterende camping zijn, want hij lijkt “Complet” te zijn. Verder via Mook en Middelaar tot in Malden, om het Maas-Waal kanaal over te steken. Huisjes kijken in Heumen en dan langs de A73 om weer aan de goede kant van de Maas te komen.

Daar aangekomen worden we door een oude heer te fiets bijna de berm ingeduwd, met grote armbewegingen en veel verbaal geweld. Volgens hem zijn we spookrijders (red: wij hebben geen bord gezien). Zijn vrouw heeft snel geteld en het lijkt haar verstandiger wanneer ega geen ruzie gaat maken met 13 wielrenners, dus ze probeert hem te bedaren. We hebben wind mee en berg af, dus deze close encounter duurt maar kort en wij zijn het voorval snel vergeten. Hopelijk heeft deze man geen pacemaker, want dan heeft ie mogelijk een nieuw batterijtje nodig. Ten Noorden van de Kraaijenbergse plassen rijden we terug naar de Maas om weer naar het Zuiden te rijden. Het lekkere deel van de route (qua wind dan) is begonnen, en dat is aan het tempo te merken. En dat terwijl de weg op de dijkjes soms wat smal is, maar gelukkig is er niet al teveel ander verkeer. Toch besluiten TurboLeo en TaRuud om door het gras van de dijk op de gewone weg te komen. Gelukkig zit er deze keer geen verborgen greppel en besluit de rest om hen niet te volgen. Even later tikken we de 67km aan en staan we bij ’t Veerhuis voor een overheerlijke bak koffie, gemaakt met een ouderwetse Italiaanse machine, van vers gemalen bonen. We hebben er echter maar 13 nodig. RevivalJack heeft het op zijn heupen en besluit in zijn eentje de terugweg te doen. De rest neemt nog een heerlijk stuk taart bij de drank en vervolgt daarna zijn weg. We rijden nu weer over de meer bekende wegen, hoewel de gekozen route niet helemaal standaard is. Toch leidt dit niet meer tot verrassende situaties. De enige verrassing deze route is eigenlijk de aanwezigheid van BabbelFrank, die je niet merkt. Je hoort hem niet; wat echt uniek is. Je ziet hem niet; hij heeft geen meter kopwerk gedaan. Je hoort en ziet hem niet; normaal heeft hij zijn blaas niet onder controle en moeten we minstens 1x stoppen voor een plaspauze. Netjes rond de klok van 12 uur komen we aan bij de Beurs, waar het lekker druk is op het terras. Er is nog lekker plek voor ons in de zon, dus we nemen het er van. Voor de RazendeReporters: volgende week ben ik weer ondergedoken, dus moeten jullie het weer zelf doen. Ik bedoel het stukje schrijven, maar ook de wind vangen. 😉

A.s. zondag route 140 van 123 km naar het Schwalmtal met pauze na  87 km bij de bakker in Lobberich. Vertrek om 7:30 uur.

A.s. maandag, 2e pinksterdag,  route 117 van 93 km richting Elsendorp. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: Met z’n zessen stonden we op een zonnige maar frisse hemelvaartochtend aan de start voor een rit van 82 km door het Noord-Limburgse buitengebied. De helft minder als wat we de laatste weken gewend waren, maar dat mocht de pret niet drukken. Door de weersomstandigheden (zonnig maar wel een schrale oosten wind) stonden we er nogal gemêleerd bij. De ene nog in wintertenue met wollen onderbroek en de ander in zomertenue.

Normaal gesproken moet je het bij de start een beetje koud hebben. Als dat niet zo is dan kun je er bijna van op aan dat je je tijdens het fietsen helemaal leeg loopt. Om half negen werd er koers gezet richting de maas. Na het viaduct over de A73 waren onze benen wakker en werd het tempo wat opgeschroefd. Aangezien iedereen goede benen had werd er lekker doorgefietst. De route voelde een beetje vreemd aan want na een dik uur fietsen waren nog maar 6 kilometer van huis. Daarna ging het nog richting Merselo en Overloon. Uiteindelijk zaten we binnen 3 uur weer aan de koffie bij ons stamcafé. (door Wilbert)

A.s. zondag route 117 van 93 km. Vertrek om 8:00 uur.
A.s. maandag, 2e pinksterdag, route 92 van 92 km. Vertrek om 8:00 uur.

C-groep: Na donderdag, Hemelvaartsdag (met vertrektijd als op een zondag.) was het alweer snel zondag. Wel een beetje onwennig en dus even “schakelen” als er midden in de week een vrije dag valt. Op deze morgen zag het er vriendelijk uit hoewel het nog een beetje fris aanvoelde. Dan toch nog maar de armstukken aangedaan, die konden later toen het wat warmer was geworden uit getrokken worden. Zowel de B-Groep als ook de C-Groep verzamelde zich weer voor “de Merthal”. Vanmorgen zonder Mien K. Samen met Hay K. waren zij de routes aan het verkennen voor ons weekend rond Oudenaarde in België. We zijn allemaal benieuwd wat ons daar te wachten staat. Misschien moeten we nog wat extra gaan trainen.

We vertrokken met 14 fietsers een mooi aantal. Jan J. voelt zich inmiddels thuis bij ons C- clubje. Hij sluit zich graag aan en bij de koffieplek vind hij altijd een klein rustmoment en geniet hij van de kwats die daar vaak verkocht wordt. Wel moet hij af en toe teruggefloten worden als hij op kop aan het sleuren is. Via het prachtige buitengebied van Sevenum voerde de route ons naar Helenaveen. Daar gaf Giel S. aan dat hij verder niet meefietste en vandaaruit alleen verder reed. Hij heeft de laatste weken last van een behoorlijke dip.In een behoorlijk tempo reden we richting Liessel en na de kerk daar draaiden we linksaf naar Asten waar de koffiepauze gepland stond. Buiten in de zon op het terras bij “Jan van Hoek’ was het goed zitten met zelfs een mooi achtergrondmuziekje erbij. We moesten even wachten tot er iemand van de bediening kwam want het was nog geen 10.00 uur. Er was daar in Asten die middag van alles te doen op het plein voor het café, er werden ook nog hekken geplaatst het leek wel een klein sportevenement maar voor dat begon waren wij al lang vertrokken. Martin P. betaalde de koffie omdat hij op 16 mei jarig was geweest en donderdag in Reuver vanwege de groene status van de rit toen over moest slaan. We zongen nog snel even “Lang zal ze leven” en overmand van pure emotie stootte hij zijn eigen kopje koffie om. Mart V. liep als een barmhartige Samaritaan snel naar binnen en even later bracht een vriendelijk meisje alsnog een welverdiend kopje koffie voor Martien. Je kunt bij “Jan van Hoek” ook andere dingen buiten koffie bestellen zoals jullie op de foto kunnen zien. Na deze mooie onderbreking koersten we richting Heusden en via Neerkant en nog enkele Peeldorpen naderden we al snel America en waren toen snel alweer terug in Horst. Mooi op tijd om 11.45 uur. De 2 Zaerumse dames, Mirjan en Wilma reden naar door naar huis en de rest streek neer op het terras bij ”de Beurs”. (Verslag van Wilma en Giel).

A.s. zondag route 78 van 78 km. Vertrek om 8:30 uur.
A.s. maandag, 2e pinksterdag, route 27 van 77 km. Vertrek om 8:30 uur.

D-groep: A.s. zondag route 122-D van 65 km. Vertrek om 8:30 uur.
A.s. maandag, 2e pinksterdag, route 116-D van 60 km. Vertrek om 8:00 uur.