Weeknieuws 2023-24

VUT-groep: Vanwege de tropische warmte werd ervoor gekozen om de rit van vandaag naar de morgen te verzetten en om 8.30 uur te starten. Dus 8.10 uur fietste Wilma alleen naar Horst. Dat was al een hele tijd geleden dat ze allen moest vertrekken in Sevenum.  De andere Zaerumse hadden waarschijnlijk andere plannen, misschien wel met de voetjes in verkoelende water van het zwembad. Bij onze verzamelplek bij ”de Merthal” stonden toch al enkele EWC,ers te wachten. Uiteindelijk vertrokken we met 11 fietsers. Lei K. had laten weten dat hij vanuit Grubbenvorst zou starten en ook bij “de Witte Stein” in Reuver zou stoppen voor de koffie. Al snel hadden 4 mannen zich verzameld en zij zouden vooropfietsen. Zij kozen ervoor om wat harder te rijden als de rest en zo konden ze hun eigen snelheid steeds aanhouden. Zo konden we allemaal op eigen niveau van onze route genieten. Onze wegkaptein hield nog een korte briefing, er waren verschillende plaatsen waar we wegens wegwerkzaamheden extra goed moesten oppassen en omdat de temperatuur snel opliep werd er afgesproken dat er met een tempo niet hoger dan 28 km/uur gereden mocht worden.

We klikten de pedalen vast ken we vast en via Grubbenvorst koersten naar de brug over “Mooder” Maas in Venlo. Het was nogal druk daar, het leek wel zondag, dus het was hier al extra goed opletten. We passeerden boven op de Kaldenkerkerberg stadion “de Koel”. VVV zal ook het volgende seizoen in de Keuken-divisie blijven, geen promotie naar de hoogste klasse.Bij grensovergang “Schwanenhaus” reden we Duitsland binnen waar het ook meteen een stukje rustiger was. Door het uitblijven van de ook hier broodnodige regen was het hier droog en stoffig en we kregen dan ook heel wat stofwolken over ons heen.  Soms denk je dat je een lekker kleurtje hebt gekregen van de zon maar na een verfrissende douche blijkt dat grotendeels bruin van de stof te zijn.  Af en toe werden we afgeremd door een verkeersobstakel of door verkeerslichten. Verder verliep alles prima en met een tempo dat iedereen prettig vond koersten we richting ons koffieadres. Iedereen was het er bovendien over eens dat deze route 160 wel erg mooi is. Er werd onderweg veel gekletst en dat mag ook wel eens bij een VUT- toer.

Na ongeveer 36 kilometer zagen we voor ons in de verte Lei K. opduiken. Doordat hij rechtsaf sloeg onder aan de lange afdaling vanuit Duitsland verdween hij nog even uit beeld. Hij had de fiets nog niet geparkeerd of wij bereikten ook Boscafé “De Witte Stein”. We waren de eersten deze morgen maar dat duurde niet lang het bleek al snel dat er met dit mooie weer heel wat mensen onderweg waren. We hadden genoten van de welkome pauze en zeker nog 34 kilometer voor de boeg. Lei K. reed verder met ons mee. Al snel bereikten we Reuver en toen met het veer staken we weer de Maas over en kwamen zo in Kessel. Van hieruit vervolgden we de route langs de Maas richting Boekend. Na alweer een heel mooi stukje Limburgse natuur, reden we over het industrieterrein over de Bike-Way naar Horst. Halverwege draaiden Lei K. en Geert v/d M. af richting thuis. De rest van de groep reed verder en op de Grubbenvorsterweg draaide Wilma af richting Zaerum. Het was een fijne rustige rit met de complimenten aan iedereen voor het zich houden aan de vooraf gemaakte afspraken. (Verslag van Wilma en Giel).  

A.s. donderdag 22 juni. Route 7, afstand 70 km. Vertrek voorlopig om 13:30 uur.

Hou de app en shoutbox in de gaten i.v.m. de temperaturen.

A-groep: Route Waldniel of all places

De inspiratie ontbreekt vandaag helemaal om het weekverslag te maken. Zou het komen door de temperaturen of de lamlendige rit van vandaag, wie het weet mag het zeggen. Zal ik vandaag toch maar eens gebruik gaan maken van ChatGTP of houden we deze troef nog achter de hand voor een volgende inspiratieloze sessie? Het laatste dus. Mede omdat ik, zo lamlendig als ik ben, scrollende door Strava zie staan: “het ging lekker”…..nou als je geen meter op kop fietst dan begrijp ik deze opmerking wel. En ja hoor, dit is de trigger om maar weer eens achter de laptop te kruipen en de belevingen van vandaag (met een flinke korrel zout GoodiebagRuud) aan het papier toe te vertrouwen.

Bij de Beurs stond deze ochtend niet RevivalJack zijn uitgebreide ontbijtbuffet te nuttigen maar een van de twee wannaMTBeees, OldfashionTrekEdwin. Omdat hij zijn fiets moest ophalen bij de Locht in De Melderse heeft hij onvoldoende tijd gehad om te genieten van een lekker ontbijt deze vaderdag. Enfin met in totaal 13 man (o sorry 12 man en een dame) inclusief onze verloren zoon GarminCaptainJack zetten we koers richting die Heimat. PietZonderMiep maakt ook weer deel uit van het peloton. Miep ligt deze ochtend nog in bed zodat hij richtingloos met zijn Selusie en Thinner aan het koersen is. Buiten dat op een stukje bikehighway een ambtenaar wel erg over ijverig is geweest met het plaatsen van wegafzettingen die blijkbaar morgen pas nodig zijn is er weinig noemenswaardig te vermelden. Veel zand in de bochten, kiezel, gaten in de weg, boeren die denken dat de weg ook water nodig heeft, putten, putjes, putdeksels, drempels, was het dat wel zo’n beetje. Vanwege de censuur komen de overige pikante conversaties niet in het verslag.

Totdat…..we in de buurt komen van Der Turm……onze wegkapitein alias de Eskimo geeft dan aan dat we boven een bananenpauze houden. Dit is dan ook het sein voor een aantal om gas te geven om deze pukkel van welgeteld 24 hoogtemeters te “overwinnen”. Boven aangekomen is blijkbaar het begrip boven voor sommigen wat lastig te begrijpen. Boven is niet onder of halverwege of een stukje verder maar gewoon boven. Het duurt dan ook een tijd voordat we eindelijk een plek hebben gevonden om te stoppen. GoodiebagRuud kiest ervoor om zijn platgeslagen HubbaBubba energiereep (de woorden energiereep zou ik niet te serieus nemen) te nuttigen. Ik heb getracht er een foto van de maken voor het nageslacht (in de lijn van: Caprisun met zwetende witte broodjes kaas tijdens een schoolreisje) echter ben ik meer van het schrijven dan het fotograferen.Nou, dan nog de discussie over hoe we terug moeten fietsen. In Venlo schijnt het druk te zijn dus we maken de keuze om via het veer in Velden te gaan. Maar ja, dat moet je de weg wel weten. Helaas voor de Eskimo is hij blijkbaar de enige die de weg terug kent. En ja dan moet je op kop fietsen. Bij het veer in Velden dacht de veerman maar snel wegwezen voor ik dat gezelschap ook nog aan boord krijg. We staan dan, gelukkig wel aan de goeie kant van de Maas, wortel te schieten totdat hij weer terug is. We hebben zo nog een aantal ideeën hoe we sneller aan de verkeerde kant van de Maas moeten komen maar kiezen er toch voor om het pontje te nemen. HandigeHans en PietZonderMiep halen nog wat nostalgie boven. Blijkbaar gebruikten ze “vroeger” als het toiletpapier op was ook koffiefilters. Ben ik blij dat het geen theedrinkers waren want anders……..

Over theedrinkers gesproken, we komen door Grubbie, the home residence of PoesRoellie wat een mooie gelegenheid zou zijn voor een bakkie. Jammer dat hij, in tegenstelling tot de andere zieke TurboTim, niet beschikt over een koffiezetter. Dus door naar de Beurs en daar niet moe en niet voldaan neer te ploffen op het terras.

A.s. zondag staat een nieuwe verse route op het programma! Route 156 richting het Dak van Brabant van 107 km incl. pauze. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: A.s. zondag route 89 van 89 km. Vertrek om 8:00 uur.

C-groep: Een mooie zondagmorgen, een tijdstip zo vaak bezongen in menig lied. Bijna geen wind en een fijne fietstemperatuur. Het enige wat ontbrak was de zon en die zou ook bijna de hele morgen achter een wolkendek verborgen blijven. Maar misschien was dat maar goed ook want anders was het wel erg heet geworden. Het Sevenumse deel van TWC Oranje bestond vanmorgen uit 5 fietsers, onder hen Anny en Hein op de E-Bike. Samen reden we richting “de Merthal”. Daar aangekomen waren wij de enige TWC-Groep, zowel de A, als ook de B-Groep waren al eerder vertrokken. Beide groepen voor een rit van 120 km.

De 3 E-Bikers kozen voor hun eigen route en wij startten met 13 fietsers, alweer een mooi aantal om in één groep te rijden, zeker op een zondagmorgen. Omdat de zon niet hoog aan de hemel stond en er bijna geen wind was mocht de afstand van 80 kilometer voor iedereen geen probleem zijn. Volgens de gemaakte afspraken werd met de toch hoge temperatuur weer een snelheid aangehouden van rond de 28 km/uur en zeker niet boven de 30 km/uur. Het gaat nog steeds om het plezier in het fietsen en we hoeven er ons brood niet mee te verdienen. Het viel op dat verschillende Poels-mannen erg rustig waren vanmorgen. Misschien kwam dat wel omdat het vandaag Vaderdag was, toch altijd een beetje spannend wat je straks bij thuiskomst te wachten staat. Het bleef trouwens opvallend stil op de wegen deze zondagmorgen. Toch vanwege Vaderdag? Want een oud Surinaamse zegswijze zegt ”Moeder heeft vader versierd tot diep in de nacht”.

Vanuit Horst vertrokken we klokslag 8:30 uur. We pakten snel een mooi tempo op en verder passeerden we Lottum, Stokt, Megelsum en Meerlo. Na Oirlo koersten we langs het spoor verder naar het noorden om na mooie binnenwegen steeds dichter bij onze koffieplaats Overloon te geraken. Toch waren we ondanks de verreden afstand nog steeds niet ver van huis.
Een heel stuk over de helft dronken we onze koffie vanmorgen op het terras van “de Papegaai”, vlak bij de ingang van het Oorlogsmuseum. Wij waren niet de eersten en Günther stond achter de toonbank, zoals altijd met een glimlach. Hij zorgde zoals iedere keer als we hier komen voor een vriendelijk woord en voor een heerlijke “Tasse Kaffee” met een klein bakje slagroom. Er werd genoten van de koffie al duurde de pauze niet lang. Jan J. was doorgefietst, hij wilde zeker voor 12.00 uur thuis zijn. Misschien thuis een Vaderdag verrassing?Met 12 man vertrokken we voor het tweede deel van onze rit. Vanuit Overloon over de Helderseweg door natuurgebied de “de Helderse Duinen” en langs wandelgebied “de Rouwkuilen” ten westen van IJsselsteijn. Ook hier werkt de gemeente Venray aan de weg en we moesten zelfs een klein stukje klunen. Af en toe als de 2 J.J,s op kwamen ging het tempo flink omhoog en klonk het vermanende fluitje van onze wegkapitein Th. B. Binnendoor reden we over mooie nieuw geasfalteerde binnen wegen zo glad als een biljardlaken en zo kwam al snel het bosgebied van “de Schadijk” in het zicht. Nog even een klein ommetje achter Meterik langs en na een paar kilometer waren we terug in Horst.
Alweer een heel mooie rit zonder calamiteiten en precies om 12:00 uur waren we bij “de Beurs” waar de A-groep al van een drankje zat te genieten. Ongeveer 10 minuten later arriveerde ook de B- Groep. Nu waren alle Poels mannen en vrouwen weer thuis. (Verslag van Wilma en Giel). Hou de app en de shoutbox in de gaten. Vertrektijd van VUT-Groep wordt weer s’morgens 8:30 uur i.v.m. de weerverwachting van na de middag.

A.s. zondag route 7 van 70 km. Vertrek om 8:30 uur.

D-groep: A.s. zondag route 112-D van 61 km. Vertrek om 8:30 uur.