Weeknieuws 2023-33

VUT-groep: De zon liet zich niet zien vanmiddag in tegenstelling tot de fietsers van TWC Oranje, die verschenen met wel 20 renners aan de start bij “de Merthal”. Ondanks het dichte wolkendek was het een fijne temperatuur om te fietsen en daarom was het niet verwonderlijk dat er zoveel TWC’ers present waren. Mirjan v.d. S. had een baaldag genomen en reed voor de eerste keer mee op donderdagmiddag. Jammer maar er gaat zoveel vrije tijd verloren als je nog moet werken? Toen de klok half 2 sloeg vertrokken 3 A-rijders voor hun eigen rit en de rest vertrok richting het mooie Brabantse land.

We begonnen met lekker de wind op de rug met een pittig tempo maar iedereen kon goed volgen. Vanuit Horst werd de weg naar Kronenberg ingeslagen en via de Helenaveenseweg voorbij de gillende meiden in “Troy” op Toverland bereikten we al snel de rotonde aan de Middenpeelweg. Lei K. had ons tot hier nog bij kunnen houden maar toen de overige 16 Vutters het tempo nog verder opvoerden kon zijn ondersteuning het niet meer bij benen. Jan S. had hem nog even vergezeld maar na dat we bij de “Turfhoeve” rechtsaf afgeslagen waren sloot hij weer aan bij de rest van het Poels-Peloton. Na de Spiesberg koersten we voorlangs Helenaveen over mooie stille boerenwegen naar Liessel. We moesten hier nog wel even vluchten voor wel een heel grote trekker met aanhanger, dat enorme ding maakte wel indruk. Zonder verder oponthoud kwamen we aan in Asten bij “ Café Jan van Hoek” voor onze verdiende koffie. Het terras was goed bezet en als je goed rondkeek was het bijna allemaal “Jong Belegen”, net als wij. Alleen wij in sportief tenue. Snel werden een paar tafels verzet zodat we gezellig bij elkaar konden zitten. Een goed bakkie “leut” maar na wat schele wazel moesten we toch weer op onze fietsen stappen voor de laatste kilometers.Met wat meer wind tegen ging het met een stevig tempo langs hoge maïsakkers door het weidse Peelgebied in noordelijke richting. Het was een beetje een verrassing voor sommigen dat we al gauw in Neerkant kwamen. Helenaveen werd al snel doorkruist en toen een heel stuk langs de Middenpeelweg met aan de rechterkant de nieuw aangelegde waterspaarbekkens. Dit wordt in de toekomst een heel mooi stuk nieuwe natuur. Net voordat we in America kwamen, nog geen 7 kilometer voor de finish, reed Jan J. lek. De leeggelopen achterband werd snel weer op spanning gepompt. Giel, al 49 jaren gelukkig getrouwd met Truus, verleende hierbij welkome hulp. Zo zou hij proberen thuis in Meterik te komen.

Maar het is Jan gelukt om thuis te komen zonder de band nog een keer bij te pompen en de binnenband verwisselen is een klusje dat hij thuis mag doen maar dan zonder hulp. Lei K. draaide in America af naar huis en de overgebleven 14 TWC’ers bereikten om 16.45 “de Beurs”. We kletsten nog wat na en iedereen fietste naar huis. Weer hadden we e en gezellige rit gereden en ook nieuwkomster Mirjan had ervan genoten. (Verslag Wilma en Giel).

A.s. donderdag 24 augustus, route 78, afstand 78 km, vertrek 13:30 uur. Maar hou de app in de gaten!

A-groep: Molshoof

Zaterdag nog in dubio er staat namelijk route 125 naar Weert inclusief de gratis KOFFIE en vlaai op het programma. Maar een of andere vroege vogel heeft bedacht om al om 07.30 uur, jaaaa u leest het goed 07.30 uur, te vertrekken. Dus ja wat doen je dan…tegen je principes in toch zo vroeg starten of laat je de Nederlander in je boven komen voor de gratis koffie en vlaai. Hmmm die gratis koffie wint het. Dus zondagmorgen in comateuze toestand de wekker uit meppen. Het tijdstip is 06.25 uur….de zon is nog geeneens wakker zoooo vroeg is het. Ik probeer mijn benen uit bed te tillen en mij voort te slepen naar het koffiezetapparaat. Uiteraard moet ik er wel voor zorgen dat de wederhelft niet wakker wordt zodat ze nog steeds genegen is om het stukje tegen te lezen. Dit ter voorkoming van taal-, spelling- en typefouten en dat er niet al te veel onzin op het net terecht komt. Toch maar proberen om het ontbijt naar binnen te werken en dan in de TWC-outfit hijsen om koers te zetten richting de Beurs.

Eigenlijk had ik wel verwacht dat er meer TWC-ers zouden zijn, maar om begrijpelijke redenen, het is wel zo ontzettend vroeg, zijn er in totaal 9 Aaaas. Onze JacOntbijt komt precies op tijd aanzetten en graait uit zijn achterzak een bruine boterham met, ik denk oude, kaas. Ook hij heeft zeer veel moeite met het vertrektijdstip zodat hij zijn ontbijtbuffet al rijdende achter zijn kiezen probeert te krijgen. Blijkbaar is het brood zo droog dat het hem bij de pauzeplek (voor de niet deelnemers deze was na 70 km) eindelijk gelukt is dit te verwerken. Wellicht gaat het helpen als ie een lijntje gaat leggen richting het VieCuri ziekenhuis. Daar hebben ze namelijk puddingboterhammen uitgevonden voor mensen met slikproblemen. Enfin, we starten dus in het bijna donker met z’n 9-en richting Weert. De snelheid zit goed in, een echt A-waardig tempo. Maar als je zo vroeg vertrekt en een hoog tempo aanhoudt kom je te vroeg bij de pauzeplaats. Dus ff stoppen voor een banaantje. De schillen vliegen je om de oren en onze PoesRoellie is niet in staat om op een  fatsoenlijke wijze de schil in de sloot te gooien (note van de redactrice: daar zijn prullenbakken voor. Je laat geen afval achter in de natuur. Je kunt wel een banaan meenemen maar niet de schil even in een zakje doen en weer in je tes stoppen tot je bij een
prullenbak komt?). De foto is helaas mislukt maar mocht je nog kerstversiering zoeken??? Rij route 125. Ergens rond kilometer 50 zie je een mooie oplossing, mochten de ballen en de slingers niet toereikend zijn.De KoffieplaatsRegelneefPappieBram heeft tijdig onze stopplaats verwittigt dat er een peloton dorstige en hongerige A-rijders rond 10 uur op de koffie komen. Wat blijkt, zitten ze daar nog in een andere tijdzone (begrijpelijk, zondag moet je niet te vroeg beginnen…..). Zo rond de klok van 10.15 uur komt de serveerster aanzetten nadat wij er bijna 20 minuten hebben staan wortel schieten. Maar met een efficiëntie van heb ik jou daar krijgen we onze versnaperingen. Het vreemde is alleen dat het een route is met KOFFIE en vlaai van de club. Bestelt de eerste thee en de rest dat spul waar je schroeven makkelijk mee los krijgt (@ LommeDave: een gratis tip). Uiteindelijk zijn het natuurlijk drie bikkels die koffie bestellen zoals het hoort. Wat er tijdens deze zeer lange stop allemaal uitgekraamd werd is eigenlijk niet geschikt om teplaatsen op de site. We zijn tenslotte een nette club. Maar een tipje van de sluier: je hebt rubbers om te beschermen. Onze wannaMTBeee, die ook weer van de partij is (OldfashionTrekEdwin is op vakantie) gebruikt een touwtje??!!?!? De rest van het verhaal moet maar achter het besloten gedeelte of fiets de volgende keer zelf mee dan hoor je het uit eerste hand. Vanaf de pauzeplaats is het nog maar iets van 40 kilometer te gaan en er geldt geen snelheidslimiet meer. Er is blijkbaar een nieuwe afspraak dat je voor de pauze niet boven de 35 komt maar daarna de gashendel vol open mag. Na een paar kilometer komen we echter bij een spoorwegovergang en uiteraard zijn de bomen dicht. In de ankers maar geen trein te bekennen. Komt er in de verte een of ander mobiel aan die ons al toeterend en zwaaiend passeert. Kijk maar op het Strava profiel van onze ZwabberFrank zodat je je er een beeld van kunt vormen. Na dit oponthoud geven de kopmannen volgens afspraak gas. Jammer alleen dat er niet een beetje wordt ingehouden als je door de kom van een dorp gaat. Ook hier hebben straten van rechts voorrang. Gelukkig gaat het allemaal goed en komen we met een mooi gemiddelde en zonder kleerscheuren aan bij de Beurs.

De RazendeReporter

A.s. zondag route 144 van 122 km. Pauze na 85 km bij de bakker in Lobberich. Vertrek om 7:30 uur.

B-groep: A.s. zondag route 99 van 86 km. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep: Ook deze morgen hadden de weergoden het weer goed met ons voor. Om 8.30 uur al een temperatuur van 20 graden en helemaal geen wind. Er stonden in Horst 17 TWC’ers, 2 E-Bikers en 15 leden op de racefiets, klaar aan de start. In Zaerum hadden ze een rumoerige nacht achter de rug. De hele dag stond het centrum in het teken van de ruitersport. Ook dit jaar was er weer veel volk op af gekomen en het feest duurde tot diep in de nacht. Ook nog werd de nachtelijke rust verstoord doordat er om 3.15 uur een trauma helikoper op de Donckstraat landde. Er was een gewonde vrouw gevonden langs de weg.

Op het programma stond route 01 die ook wel een rondje om het Duitse Weeze gedoopt kan worden. Het eerste stuk van de tocht voerde ons vanuit Horst via het Schuitwater naar Broekhuizenvorst. Bij het Schuitwater stonden op de parkeerplaats al meerdere auto’s dus wij waren niet de enige vroege vogels op deze mooie morgen. In Blitterswijck passeerden we het café met een mooie muurschildering van de plaatselijke wielertrots Wout Poels. Toen over het fietspad richting Koninginnebrug over de Maas. Deze keer werd er geen wedstrijd van gemaakt, we bleven mooi netjes achter elkaar fietsen. Het was misschien nog te vroeg in de rit om je nu al uit te sloven. Over het hobbelige fietspad langs de Wezerweg reden we voorbij Café “de Wellsche Hut” even verder Duitsland binnen. Al gauw na de grens draaiden we linksaf om dan al gauw de afslag naar de Bogensteg te nemen. Vlak na dat we afgeslagen waren aan de Hülmer Deich spotte Mart J. in de greppel een dikke vette Muskusrat.

Wat volgde was een hele lus om Weeze heen. Hier echter enigszins verrassend vandaag geen koffie want we lieten Weeze links liggen. Bij het vliegveld was een muziekfestival aan de gang. Er stonden her en der verkeersregelaars en ook was die Polizei present. Wij hielden ons netjes aan de verkeersregels want niemand van ons wilde een “Protokol” krijgen van deze heren. Na ongeveer 45 kilometer waren we weer terug in Limburg en vlak na de grens streken we neer bij de onze koffieplek voor deze morgen “de Wellsche Hut”. We bestelden koffie of cappuccino maar Jan J. uit Meterik moest eerst nog even de achterband vervangen, net als afgelopen donderdag was hij weer de pechvogel. Met assistentie van Jan S. was dit echter snel gepiept en konden ook zij genieten van een lekkere kop koffie.Tijdens de pauze polste onze wegkapitein Theo Br. onze interesse om deel te nemen aan de jaarlijkse Marathon te verrijden op 3 september. Een tocht van ruim 110 kilometer door voornamelijk het Brabantse land. Theo gaf een korte uitleg en vertelde dat de koffie onderweg wel aan de prijzige kant zou zijn. Een goede raad is dus om je zondagscenten niet te verkwanselen maar alvast te reserveren voor de dure koffie van dan. We hebben nog 2 weken om te sparen. Verdere uitleg over deze dag volgt in het volgende weeknieuws of op de app. De laatste kilometers waren geen probleem ondanks dat de Garmin steeds ruim 30 km/u aan gaf maar iedereen kon goed volgen. Af en toe klonk toch het waarschuwende fluitje van onze wegkapitein als de snelheid te hoog dreigde te worden.

We waren al om half 12 terug in Horst waar het terras bij “de Beurs’’ al aardig gevuld was met Poels-mannen. De mannelijke helft van het verslag duo koos ervoor om door te fietsen naar huis. Hij wilde graag kijken naar de vrouwenvoetbalfinale Engeland tegen Spanje. Misschien kan “onze” Sarina Wiegman zich wel kronen als de trainster van de wereldkampioen Engeland. (Verslag van Wilma en Giel).

Programma voor zondag 27 augustus. Route 116, afstand 72 km. Vertrek 8:30 uur.

D-groep: A.s. zondag route 102-D van 70 km. Vertrek om 8:30 uur.