Weeknieuws 2023-43

VUT-groep: Op de site staat route 114D in het programma op donderdag 27 oktober. Wegens de weersverwachting wordt de route gewijzigd in route 113 met vertrek om 9.00 uur op 26 oktober met pauze in Kevelaer bij bakkerij Kamps. 65 km te gaan.
Bij de Merthal staan 9 fietsers klaar en het weer is goed. LK fietst op eigen tempo. We fietsen langs de natuurgebieden in deze omgeving Den Diepeling, Schuitwater en ’t Sohr. Daar komen we voor een verrassing te staan, weg afgesloten wegens werkzaamheden op de plek waar we meestal door het water gaan, met alle nattigheid van dien. Er wordt een alternatief gevonden door onze routespecialisten en we komen bij de maasbrug uit, en fietsen via Wellerlooi naar Kevelaer. De koffiepauze in het verschiet fietsen we door Kevelaer naar de bakker. Daar komt een kink in de kabel, de Polizei wacht ons op. Verboden te fietsen, wandelen is de opdracht. De koffie lijkt erg duur te worden, maar na wat vriendelijke opmerkingen van MJ mogen we toch verder wandelen. Enorme besparing!!
Na de pauze een andere weg gezocht om toch te kunnen fietsen ipv wandelen, wat wel wat extra km kost. Via Wemb komen we bij de Wellsche Hut waar de volgende wegafsluiting wacht, toch maar door fietsen over de weg want er is verder geen verkeer. In Well kiezen we er voor om rechtstreeks naar de brug te fietsen om verdere hindernissen te omzeilen.
In Blitterswijck lukt het net om de route te volgen en daarna loopt het voorspoedig. Met 79 km op de teller kom ik thuis, voldaan en droog. Een uitdagende tocht met veel creatieve oplossingen. (door Mien K.)

Uitnoding Valuasdiner: 

Beste TWC-leden en partners,

Graag willen wij jullie uitnodigen voor het jaarlijkse Valuasdiner op het Valuascollege in Venlo. Leerlingen van klas vier van Horeca, Bakkerij en Recreatie van het Valuascollege, bereiden op woensdag 6 december een heerlijk diner voor. De kosten zijn € 18,75 per persoon voor een viergangendiner, exclusief drank. Wil je graag reserveren en gezellig meedoen op 6 december stuur dan een mail naar:

Henrietteaerts00@gmail.com of een bericht naar 06-44195832
Graag vóór woensdag 8 november!
Geef aan of je alleen komt of iemand meeneemt.

Mocht je speciale wensen hebben, dan laat dat ook even weten, leerlingenkoks kunnen daar dan rekening mee houden. Inloop vanaf 17.45 uur, start diner 18.00 uur. Parkeren aan de Hogeweg ter hoogte van Hogeweg 26 A.

Groetjes van de De activiteitencommissie

Jet

MTB-groep: Eerder deze maand hebben we vanwege de zondvloedachtige voorspellingen al een MTB rit over de grens ingeruild voor een zandhazenrondje. Ook de week en dagen vóór de Maasduinen marathon kun je volgens de regenmeter én de voorspelling van de radar beter de rubberboot als de tubes opblazen. Maar de organisatie neemt de gok. De routes worden klaargezet op de site. De tafel bij het Boscafé in Afferden wordt gereserveerd om 11.00. En er wordt geduimd voor minder regen. Na een kletsnatte vrijdag is de voorspelling voor zaterdag iets beter en voor zondag een stuk beter. En gelukkig gaat de route veel over zandgronden. Op zaterdag is duidelijk: ’t giet oan! Aan de start staan op zondag om 8.00 uur 9 A-bik(st)ers te popelen voor de mooie Maasduinentocht. De meesten ook wel ‘n beetje ongerust of het niet al te veel blubberen is buiten de zandstukken. De meesten hebben daarom de modderschermen achter gemonteerd. Behalve Nano Bram, Trekkertrek Tim en Singelspeed Henk. Die ijdeltuiten zijn gewoon eigenwijs en willen niet met zo’n blubberkering aan het strakke frame op pad. Zij verkiezen een NN (natte naad) boven een DB (dry bum). Spatlapje Edwin rijdt zoals altijd met zijn bekende minuscule spaatlapje onder het zadel. Zeg maar de string onder de spatborden. Hij houdt daarmee in ieder geval z’n zadeltasje schoon en misschien nog z’n edelste delen.

De route komt net niet uit op 100 kilometer omdat Rubberen Robert (onder druk van de meerderheid) de 3e lus over het hoogste punt in Afferden uit de route heeft gelaten en een ander “minder interessant” stukje heeft geschrapt. Het routetotaal is nu 95 kilometer. Meer dan genoeg met zuigende ondergrond en terug stevig wind in. De aanloop richting Well gaat lekker met windkracht 4 op de rug. Bij Well duiken achter het tankstation rechts de bossen in. Tot aan de pauze op 65 kilometer volgen we lekkere paadjes en singeltracks door bos, hei en af en toe een gravelstuk. Voorop steeds Spatlap Edwin en Ruud Talud. Ze houden daarbij een mooi tempo aan dat iedereen de hele rit kan volhouden. Een top-op-kop duo! De verslaggever van dienst presteert het om in de aanloop naar Well 2 keer bijna te crashen. De eerste keer word ik gemangeld tussen Singelspeed Henk en Nano Bram. De tweede keer blijf ik op volle snelheid hangen achter Henks achterwiel. Gevolg: enorme slinger naar links dan naar rechts en bijna zoals in de MotoGP over het stuur de lucht in gelanceerd. Op een of andere manier land ik toch weer met de juiste lichaamsdelen op het eigen fietszadel. Zonder te vallen! Een prachtig stukje kunst en vliegwerk. Edwin en Ruud pakken, als dat kan, de meest uitdagende alternatieve stukjes in het parcours. Af en toe een extra klimmetje. Dus ook niet over het pad rond het Reindersmeer maar lekker door het mulle zand waar dat kan. Alleen jammer dat een aantal volgers dat pas achteraf merkt. Wel goed voor de conditie. Ergens in het Maasduinengebied achter Bergen komen we de B groep tegen. Ook een groep van 8 a 10 roodzwarten. En verassend muisstil op kop: Babbel Frank. Wel een mooi tafereel 2 TWC groepen slingerend door het uitgestrekt heidelandschap.

Vóór de pauze krijgen we de hoogste klim voor onze wielen. Op Ruud Talud na “staat” iedereen in de klim geparkeerd. Sommigen lukt het om vanuit een soort surplace enigszins gecontroleerd af te stappen. Anderen produceren na het stilvallen een gecontroleerde duikeling. En enkelen ploffen op volle snelheid en direct vooraan neer als een bom. Rubberen Robert gaat neer als een giraf op de fiets (met de benen nog vast in de klikkers). Net een slapstick. En we hadden nog zogezegd: géén bommetjes! Tja: “Hoge bomen vangen veel wind én stof”.Nadat we de heuvel met de uitkijktoren via een lange lus de 2e keer hebben beklommen is het bijna tijd voor de lunch bij het Boscafé. Eerst nog het mooie stukje kronkelige singel trails rond het kapelletje in het bos bij het café. De lunch is prima. Vooral de Tommy wrap én zeker ook de Tosti Hawaï zijn aanraders. Heerlijk. Volgens onze Bikster is een Tommy wrap “veels te veel”. Als iedereen al lang is uitgegeten zit Marjo nog steeds haar mega tosti weg te kauwen. Wel knap om in zo’n korte tijd een halve donkere mik met beleg te verorberen. Ruud Talud gaat na de pauze verder in de zomer outfit: korte broek en shirt met korte mouw (zonder onder shirt). De vraag is natuurlijk waar hij het zo warm van heeft gekregen. Zou hij voor de pauze toch te veel van zijn lichaam hebben gevraagd? Of was de chilisaus op de Tommy wrap te pittig? Of was het de jeugdige serveerster? Hij wil na deze hitsige periode niet afkoelen en maakt daarom voorop extra tempo. Gelukkig voor de minder rappe rijders krijgt Ruud het toch te koud en gaat z’n jasje weer aan. Het tempo gaat daarna iets omlaag. Op de route richting Horst zitten meer open stukken als op de heenweg. Dus op kop is het soms flink werken tegen de straffe zuidwester wind. De sterksten slepen de groep erdoor. Vanuit Wanssum gaat de route via het beekdal richting Meerlo. Samen met Bikster Marjo pakt ik de sjoemelroute over de veldweg richting Tienray. Achter Tienray gaat de route verder over het wandelpad langs de Molenbeek. Tank Leo heeft het wel gehad met al die nattigheid en dat gestuiter. Zijn rug wil rust. We overtuigen hem dat het pad redelijk droog is en dus goed rolt. Dat blijkt een “misverstand” (zeg maar leugentje). Met frisse tegenzin gaat hij voorop. Van de weeromstuit doet hij als kopman echter geen enkele moeite meer om waterplassen, modderpoelen en de ontelbare koeienflaters op het pad te ontwijken. Integendeel. Leo gaat als een soort mestverspreider op 2 wielen voorop. Met achter Leo een gordijn van water, blubber en stront. De rest krijgt achter hem de volle laag van bruin/groene strontklodders. Aangekomen in Horst zien we er niet alleen uit alsof we uren door een koeien wei hebben gebaggerd. We ruiken ook als een kudde koeien. Wel puur natuur.

Vies, nat, moe én voldaan pakken we rond 14.00 uur nog een afzakkertje bij De Beurs. De andere TWC’ers hebben gelukkig niet alle vlaai voor de afsluiting van het raceseizoen verorberd. Ook voor ons is er nog een consumptie en lekker stuk gebak van de club.
Het was een geslaagde Maasduinen marathon.

Tot fiets,
Peperazzi

A.s. zondag route 37 van 58 km, alias de 1000 meren route. Vertrek om 8:30 uur vanwege 2 keer het veer.

C-groep: Op deze zondag 29 oktober stond de laatste officiële rit van seizoen 2023 op het programma. Wat is de tijd toch weer snel voorbijgegaan. Een seizoen met gelukkig geen hevige valpartijen, wel af en toe een lekke band maar dat hoort er nu eenmaal bij.Allereerst willen we onze wegkapteins bedanken, Jan Seegers en Theo Broos. Jullie hebben ons weer goed begeleid voor en tijdens onze ritten en soms vermanend toegesproken. Het was ook wel eens nodig en jullie lieten het fluitje horen als het soms te hard ging of als we op een of andere wijze in de fout gingen. Ook waren jullie altijd present bij onze ritten op donderdag met VUT-Groep. Theo Broos fijn dat je voor elke tocht weer een mooie koffiepauzeplek wist te vinden. Dit is zeker in deze tijd niet altijd even gemakkelijk, want de openingstijden zijn bijna overal pas na 11.00 uur.

Dan over de rit. De geplande rit was over een afstand van 50 kilometer en het Poels peloton bestond deze zondagmorgen uit een wel zeer gemêleerd gezelschap. Zowel de B-groep, C-groep en ook de E-bikers (zij reden dezelfde rit) stonden klaar voor deze laatste officiële rit. In totaal 15 TWC,ers. We vertrokken met een stevige wind tegen en omdat het tempo enigszins werd aangepast konden de E-bikers goed volgen. Het zou volgens de verschillende weerapps droog blijven. De sterkste mannen zorgden om beurten voor het kopwerk en de damesbeurt voorop duurde niet langer dan 500 meter. We reden door Sevenum richting Panningen en via Egchel, Helden, Baarlo, Maasbree en toen weer door Sevenum terug naar Horst. Er was onderweg geen pauze gepland want bij “de Beurs” wachtte koffie en vlaai op ons. Om even na 11.00 uur  arriveerden we in Horst en genoten van even later van onze koffie en van een heerlijk stuk vlaai.Het fietsseizoen 2023 zit erop en we kunnen alweer terugkijken op een zeer geslaagde editie. Nog even een bedankje aan onze plaatsvervangende verslaggevers tijdens onze afwezigheid, Huub F, Lei K. en Mien K.  (Verslag van Wilma en Giel)

Er wordt door gefietst bij goed weer. Hou de app en de shoutbox in de gaten. Op zondag blijft de vertrektijd 9.00 uur. Op donderdag is besloten te vertrekken om 13.00 uur i.v.m. het vroege donker worden. Wanneer je mee fietst laat het even via de app weten.