Weeknieuws 2023-48

VUT-groep: Normaal druppelen de leden van TWC Oranje wel binnen als het tijd wordt om te vertrekken bij “de Merthal”. Maar op deze donderdagmiddag druppelden alleen onze neuzen. Het was nog steeds fris koud en de zon was nog verborgen achter een dik wolkendek. Door het koude weer waren we maar met 3 fietsers die om 1 uur de pedalen vastklikten. Gelukkig hadden we op de heenweg naar onze pauzeplaats in Baarlo de zwakke noorden wind in ons voordeel en werd er met een behoorlijk tempo gereden. Ook verscheen er een bleek zonnetje aan de hemel en dat maakte het allemaal wat fietsvriendelijker voor ons. Al gauw kwam ik erachter dat fietsen op de racefiets heel iets anders is als door de week dat “rammen” op een spinningsbike. Op ons koffieadres bij “Café Centraal” op de markt in Baarlo hebben we op het buitenterras genoten van de heerlijke koffie vol in de zon. We hebben nog even gebeld met Mien K. in het meer noordelijk gelegen en daardoor ook veel koudere Horst. Omdat we het op de terugweg al gauw moesten doen zonder de enigszins verwarmende zonnestralen werd besloten om de kortste weg naar huis te kiezen. Dus we hebben de route niet helemaal kunnen rijden maar hadden toch bijna 45 kilometer op de teller staan. Een heel mooie winterse rit bij prachtig winterweer. (Verslag van Giel).

MTB-groep: Deze week staat er voor de eerste keer een wat kortere rit op het programma. Je weet maar nooit met het weer. Het is echter al een paar dagen redelijk droog, dus het grondwater is al behoorlijk gezakt, en daarmee zijn de meeste plassen wel verdwenen. Verder is het inderdaad  wel ongeveer rond het vriespunt, maar aangezien de lucht behoorlijk droog is, voelt het, zelfs met fietsen, toch best lekker aan. Een lekker dagje voor een MTB rit dus. Bij de Merthal aangekomen ziet het rood-wit-zwart van de mensen, maar er lopen ook andere, voornamelijk vrouwelijke types rond, met vaak wel 3 hondjes aan de lijn. Dit blijken Corgi’s te zijn. Zal wel een Beurs in de Merthal zijn. Die baasjes verwonderen zich nog wel over al die mensen op d efiets, maar die honden hebben schijt aan ons. Gelukkig hoeven we dat niet al te letterlijk te nemen, zowel voor ons als de baasjes. OpaHay heeft er vandaag weer zin in, dus 1 minuut voor negenen zet hij zijn diesel aan en vertrekt.

De Asses blijven netjes wachten tot de echte klokslag van 9uur en vertrekken dan achter de Bees aan. Alleen PenningPete komt nog achter ons aan, dus deze zetten we maar even bij de andere Bees af. Daarna gaan we eerst op weg naar de Schaak. Dan blijkt dat wij met 6 man sterk zijn. Onze BikeGirl is er wel, maar die is nog niet voldoende hersteld en
fietst met de Bees mee. HammerPete is er nog slechter aan dan vorige week, want die blijkt met longontsteking thuis gebleven te zijn. (Namens alle Asses beterschap.) TankLeo houdt woord van vorige week. “Wanneer ik voorop rijd, dan kan ik mijn eigen tempo rijden, en gaat het mij niet te hard.” Nou weet ik niet waar hij zijn diesel warm gestookt heeft, maar dit vind ik niet echt lekker rustig beginnen, maar blijkbaar ben ik de enige. In de Schaak gaat het al een stuk beter en trekken we lekker door. Halverwege komen we het Bees elftal tegen dat zo maar van rechts verschijnt. SpookyChip leidt de troepen, maar heeft blijkbaar een andere weg van InDiAAN gekregen. Kunnen wij even wat bijkomen. Wanneer we van de route af moeten verrijdt Spooky zich en komen de Asses weer op kop. En zetten we koers naar het ruiterterrein. Bij het oversteken van de Oosterbosweg weet TankLeo dat we even links van de bomen moeten blijven, zodat we na ca 100m soepeltjes het pad op kunnen. Dat laatste geldt dan weer niet voor PappieBram, want die moet even een voetje aan de grond zetten. Een klein stukje verder gaat TankLeo echter te vroeg linksaf. Rustig in de remmen, allemaal draaien en iets verder de goede weg volgen. Uit het bos, naar en langs de boomgaarden. Dit wil nog wel eens erg nat en modderig zijn, maar is vandaag goed te doen. De Horsterweg oversteken en dan een beekkant zonder beek, maar wel met hartslag 180 voor PappieBram. En MechanicTwan voorop en los van de groep, die aan het eind even checkt of wij het ook zo zwaar vonden. En ook StoppiEdwin is nog lange niet hersteld en moet even bijkomen. Via de WitteZakdoekjesLaan verder naar Venray. En ook blijkt dat TankLeo de wegen goed kent, dus dit gaat verder zonder problemen, ook al is de route hier iets aangepast. In Venray neemt MechanicTwan de navigatie weer over, waarbij hij weer een voorsprong van 50m op de anderen neemt. Boschhuizen duiken we echter gegroepeerd in. Ook hier is de ondergrond lekker en zonder ons te verrijden komen we tot de pauze.

Even snel een Jelle of banaan, en wanneer we willen vertrekken zien we Spooky ook weer komen. We wachten nog even voor een kort praatje en laten de Bees dan achter. Op richting Oostrum en met de nieuwe route er omheen. Speciaal voor de MTB hebben ze  hier de weg open liggen, zodat we minder asfalt hebben. Het rondje bij Parc de Witte Vennen gaat weer zonder fouten en dan over de Rooyse Wissel. Klein stukje fietspad en richting Meerlo over de bekende wegen. En ook hier een lekker wegdek. Alleen 2x stoppen omdat er iets bij de tank in het achterwiel zit wat er niet hoort. In Tienray nemen we afscheid van StoppiEdwin en gaan we met 5 richting de Groote Molenbeek. Aangezien we deze al een paar keer gehad hebben en deze erg nat blijkt, rijden we door naar Tienray en rijden we alternatief terug. Achterlangs, zodat we uiteindelijk in de Kasteelse Bossen komen. Hier heb ik gisteren nog gewandeld en is de ondergrond goed, dus ik knoop er nog wat kleine lusjes aan. En uiteindelijk komen we bij de Witte Brug weer op de route. Ik volg netjes de route en ga via het talud, met TurboTim en MechanicTwan in mijn kielzog. Helemaal door tot de van Douverenstraat en dan naar de Beurs. Hier lopen nog steeds de dames met hun Corgi´s, maar die zullen onze carbon rossen vast niet schoon spuiten (red: die honden bedoel ik dan natuurlijk). Aangezien MechanicTwan een Housewarming heeft (kun je wel gebruiken bij deze temperaturen natuurlijk) zitten we met 4 man bij de Beurs. Dat wil zeggen, samen met half Horst, want volgens mij wil iedereen thuis gas besparen en zit in het cafe. Even later komen ook de Bees en is het nog gezellig drukker.

A.s. zondag route 5, Belgenhoek, van 54 km. Vertrek om 9:00 uur.