Weeknieuws 2023-49

VUT-groep: Om 13:00 uur stonden vijf Vutters bij de Merthal om route 161 af te werken. Via de goudkust ging het naar het industrieterrein, daarna via een slingerweg naar de Jumbo en rechtdoor tot Kronenberg, even rechts snel genoeg links en slingerend langs Equestrian Centre Peelbergen weg oversteken en rechtdoor langs Toverland. Daarna langs de Midden Peelweg naar De Turfhoeve. De route ging via Grashoek, maar om kilometers te maken werd er eerst nog een keer linksaf gedraaid en richting Beringe gefietst, toen bijna de verkeerde afslag maar dit werd snel gecorrigeerd. In de Grashoek waren de werkzaamheden in een afrondende fase maar wij moesten toch nog over het trottoir onze route voort zetten. Bij ’t Veen in Helenaveen zaten de twee D-rijders ons al op te wachten, zij hadden de koffie al bijna op, dus na wat woordenwisselingen gingen zij alweer snel op hun stalen ros om hun route verder voort te zetten. Na de koffie werd lekker via Griendtsveen, spoor over richting Ysselsteyn en met een koude bries van voren via Dorperpeelweg richting America gefietst. Zo blijven we toch nog steeds een beetje bezig. (door Lei Keijsers)

MTB-groep: Was het vorige week rond het vriespunt, deze week loopt het weer in de dubbele cijfers. Verder is het droog, en er kan zelfs zon komen. Van de week nog wat regen gehad, dus de fiets zal niet schoon blijven vandaag. Op het programma staat de Belgenhoek. Een klassiekertje van onze kantenman. Dus dat is echt iets voor de stoempers. En al helemaal wanneer er ook nog een windkracht 5 staat. Wat betreft dat laatste, de ene kant op om uberhaupt vooruit te komen en in het andere geval om de eersten bij te houden, want de cruise snelheid is dan zelfs de race Asses waardig. Wanneer ik bij de Merthal kom, staan de dikke en dunne banden gescheiden. De dunne staan vol in de wind bij de Merthal, en de dikke staan uit de wind bij de Beurs. Bij die laatsten is het animo voor de Bees groter dan voor de Asses. BabbelFrank is wat lui geworden en kan nog steeds niet verleid worden om gewoon met ons mee te gaan. Onze VerStephanling is wat ziekjes geweest deze week en laat weten ook met de Bees mee te gaan. Onze BikeGirl heeft blijkbaar niet zo’n sterke ruggengraat. Ondanks dat ze zegt met de Bees mee te gaan, halen we haar over om lekker met de Asses mee te gaan. Onze TaRuud schittert door afwezigheid. Later in de Merthal blijkt dat hij vandaag bij een wedstrijdje in Reuver geschitterd heeft. Ook HammerPete(r) wordt door ega vantevoren afgemeld ivm naweeen (red: hoezo heeft een kinderloos paar verstand van weeen?) van zijn longontsteking. Later blijkt bij de Beurs dat hij een klein rondje voor zichzelf gefietst heeft (tot zover die naweeen), dus hopelijk is hij er volgende week weer volledig bij. TurboTim had zich vorige week al netjes voor deze week afgemeld. Van de anderen die er niet waren heb ik verder geen info, dus zij komen dan ook
niet met een eigen vermelding in het stukje.

Ondanks dat OpaHay er niet bij is, vertrekken de Bees weer met een voorsprong (op de kerkklok). De eerste Asses er vol achteraan, maar meteen bij de 1 e kruising gaat het al mis. De Bees rijden hier al alternatief, en klakkeloos volgen betekent dus vol in de ankers en netjes de route volgen. Via de Goudkust richting het Ham en daarna naar het station. Meteen bij het 1e brugje in het Ham worden we gedwarsBoomd door een bever. Dus van de fiets, deze op de nek en met de schoenen in de drassige grond. Tot onze verrassing horen we de Bees hier ook  aan komen. Snel weer verder. Wanneer we de Stationstraat opdraaien, zien we de Bees van rechts komen. Blijkbaar hebben zij de horde niet genomen. Ten westen van Sevenum, met hier en daar een beekkantje, en met deze wind, vol met de neus  er tegenin. In het bos richting Toverland geeft onze BikeGirl aan dat ze zich laat afzakken naar de Bees. Aangezien ik niet weet waar die precies rijden, en omdat ze 2km later nog maar 50m los ligt, komt er het verstandige besluit om toch maar gewoon met 5 man en 1 vrouw door te rijden. Ook TankLeo geeft aan dat hij het niet erg vindt om 1 tandje lichter te rijden. Op naar de Schatberg, om de golfbaan en de snelweg over richting ons doel van vandaag. Net voor Grashoek houdt een boer niet van pottekijkers op zijn beekkant, dus helaas kunnen we deze niet doen vandaag, en kunnen we weer achter de Bees aan die dan voor ons op de asfalt rijden. Om Grashoek heen en dan op naar het Struinpad. Daar hangen bordjes van de Velo TT in het bos. Hebben we blijkbaar weer precies het verkeerde weekend uitgekozen. De vorige keer is echter de route aangepast, en gelukkig zijn ze in Meijel niet zo creatief, dus onze route sluit naadloos aan op de TT, zodat we nergens tegen de route in rijden. Nadat we heerlijk hebben liggen cruisen door het bosgebied, komen we uiteindelijk bij de brug over de Helenavaart voor onze korte pauze. Helaas geen soep met ballen, maar gewoon banaan of Snelle Jelle, en de 1 e (van de slechts 2!) plaspauze van LommenDave, die vandaag zijn GravelIsaac van stal gehaald heeft.

Daarna door het poortje voor de heerlijke singletrack. TankLeo voorop, en PappieBram denkt dat hij de rij moet sluiten. Aan het eind weer door een poortje, maar niet nadat we 3 grote gaten, duidelijk aangegeven door onze VerkennerTank gemeden hebben. De HelenaVaart over, het Kanaal van Deurne over, en weer terug. Daarna weer het KvD over en dan langs de HV weer terug richting Helenaveen. Deze laten we rechts liggen en via weer een mooie singletrack, eindigend in boerendrek, op naar de Mariapeel. Daar mogen we nog even aan onze powermeter werken, met een lekker zuigende bodem. Vervolgens op naar America. En tot onze verrassing rijden de Bees nu weer voor ons. Ook nu rijden de eersten hier weer klakkeloos achteraan, waardoor we in 1e instantie de afslag naar de Kameel missen. TankLeo en onze BikeGirl rijden echter de verkorte versie verder, zodat we met z’n 4-en verder gaan naar de (Ver)Zuringspeel. PappieBram rijdt met frisse tegenzin toch de 1 e helling mee naar boven. Halverwege komen de andere 3 wandelaars tegen, waardoor zij de ideale lijn missen en van de fiets af moeten, terwijl PappieBram even later fluitend omhoog fietst. Wanneer we naar beneden willen, blijken een aantal Bees daar omhoog te komen. Even wachten dus. Voordat we het terrein verlaten, vervolgen MechanicTwan en ik de route en rijden we ook nog vanuit de andere kant omhoog. Doet die berg zijn (nieuwe) naam eer aan. Vervolgens groeperen en met 4 man terug naar Horst. Met de wind op de rug, schiet de kilometerteller omhoog, en komen we af en toe ruim boven de 35. Net voor Horst zien we in de verte zelfs de Bees weer, en als gestoken door een bij gaat de zweep er nog even extra over, en net voor het gemeentebordje een algehele groepering. Daarna uitbollen en gezamenlijk schele wazel uitwisselen bij de Beurs, waar we zoals gezegd ook TaRuud en HammerPete treffen. Weer veel te laat thuis en ook nog de fiets poetsen. Dat kost weer punten, maar het was het wel weer waard. (door Robert)

A.s. zondag route 19, Ham – Toverland – Schaak,  van 50 km. Vertrek om 9:00 uur.

C-groep: De geplande route zou via Duitsland naar koffieplaats “zum Schafstall” gaan maar gezien de temperatuur wordt besloten een alternatieve route te fietsen. Met zijn drieën werd via America de Midden Peelweg genomen richting Ysselsteyn en daar zetter JJ
zich op kop, dit betekende dat het tempo langzaam werd opgevoerd naar soms boven de 30 wat als C-rijders zeker niet de bedoeling is. Na Griendtsveen werd afgesproken het tempo een beetje christelijk te houden, maar bij sommige mensen is dat tegen dovemans oren, dit bleek bij ’t Veen in Helenaveen, want JJ was al bijna binnen toen de overige twee nog moesten arriveren!! De koffie was wederom heerlijk en besloten werd toch iets rustiger de rest van de route op een mooie snelheid af te maken. Voldaan dat wij toch de kou hadden weten te overwinnen naar huis en onder een lekkere warme douche. (door Lei Keijsers)