Weeknieuws 2023-51

MTB-groep: De dag van Kerstavond. Heerlijk om een beetje uit te waaien en in het bos te spelen. De voorspellingen waren weer niet super, maar zoals vaak valt het uiteindelijk allemaal wel weer mee. Natuurlijk is de ondergrond hier en daar wat nat, of is een beek uit zijn oevers getreden, maar het water van boven valt reuze mee, en net als met de wind, heb je daar op de MTB in het bos niet zo’n last van. Jammer voor al die thuisblijvers. En dat zijn er nog best wel wat. Bij de Merthal staan sowieso al geen dunne banden, en ik tel nog 16 andere dikke banden (red: 8 bikes dus he). We hebben 4 echte Asses, 3 echte Bees en ons koningskoppel. Deze laatsten zijn gehuld in een maagdelijk wit (maar transparant) tenue. Kosten net zoveel als onze Willem zijn garderobe, maar zijn niet eens waterdicht. Je kunt je pensioen beter aan andere zaken besteden. Verder zijn TankLeo, WedstRuud, TurboTim, PenningPeter, DoorDouwePiet en BlueDotJac aanwezig. Er wordt besloten om er vandaag 1 peloton van te maken, dus om klokslag 9 uur, en niet eerder, vertrekken we met 8 man en 1 vrouw.

Direct na de 1 e bocht knijpt HammerPete vol in de remmen. Kwam hij daarvoor nog wel vooruit, zijn Sigma tellertje gaf aan dat ie geen snelheid had. Even wat knommelen met het magneetje, maar helaas zijn (ex)ambtenaren niet zo handig, dus dat wordt toch echt zonder snelheid fietsen. We rijden vandaag route 15. Dat is een (korte) ZandHazenTocht, en dan linksom. Dus eerst naar het Ham, dan het ruiterpad bij de Meerlosebaan, de Swolgense bossen en nog een stukje Kasteelse Bossen. Aangezien het de laatste dagen hard gewaaid heeft, komen we veel natuurlijke versperringen op ons pad tegen. Dus regelmatig moeten we even van de fiets, waarbij we soms betast worden door een kleine poedel, maar soms neemt TankLeo het voortouw om zo’n boompje van het pad af te werken.
We rijden een mooi tempo voor iedereen, en de eerste helft hebben we de wind lekker op onze Asses staan, dus dat valt ook nog wel mee. Bij de Meerlosebaan verkiest TankLeo het wandelpad. Dat is niet handig, want de route is toch echt het ruiterpad, en bovendien komen we nu weer zo’n versperring tegen. Met een kleine omleiding komen we echter wel weer op de route. Daarna verder langs de crossbaan in Lottum. Hier houden we altijd pauze, maar onze Bees hebben er zin in en rijden door. Na enig aandringen draaien zij zich toch om en gaan we even in het huisje zitten. Behalve HammerPete dan, want hij heeft nog steeds geen snelheid. De rest zit op een bankje “schele wazel” richting Pete te gooien, terwijl hij ernstig door blijft gaan. “Het lijkt wel een bestuursvergadering.” Na enkele minuten geeft hij het toch op en gaat ook even op de bank zitten om een Snelle Jelle te verorberen. WedstRuud, TurboTim en ondergetekende maken van de gelegenheid gebruik om een kort rondje op de crossbaan te doen. Dit valt ondanks het weer nog vies tegen, en het is voor mij maar goed dat BlueDotJac aan de verkeerder kant van de helling staat te filmen, want nu is er weer geen bewijs van mijn val.

Even later gaan we verder om door de Swolgens bossen te slingeren. Wel geinig om de  bekende stukjes nu andersom te doen. BlueDotJac zijn we af en toe kwijt, omdat hij wat minder slingert en we hem even later weer terug zien als een blauw puntje voor ons op de
route. Verdre wordt er veel gefiets, een beetje gelopen en veel gelachen. Als laatste op naar de Kasteelse Bossen. Vanwege de hoge beken gaat dit wat meer over de asfalt en met de wind op onze Noses, dus dat is nog even hard werken voor TankLeo en WedstRuud. Daar
aangekomen spelen we 10 kleine negertjes. In dit geval beginnen we met 9 en eindigen met 4, om daarna weer met 8 bij de Beurs te zijn. Maar niet voordat onze HammerPete een omgelukkige smakkert heeft gemaakt. Bij de overgang van een single track naar een
schelpenpaadje, is de kant al geprepareerd voor de kasteelloop van dinsdag, waardoor er een smal gleufje is, waar zijn voorwiel in vast blijft staan en hij tegen een boom gelanceerd wordt. Wanneer we zijn gezicht zien, gaan de andere 4 meteen zijn tand zoeken, maar even later meld hij dat ie die al langer mist, en dat hij alleen maar last heeft van zijn schouder, elleboog en schouder. Het lijkt nog wel mee te vallen en hij kan fietsend naar de Beurs, waar even later ook de laatste 4 komen. De gesprekken van de pauze worden ruimschoot overtroffen, dus het is nog lang gezellig. Dinsdag met Kerst kunnen we verder.

A.s. zondag, oudejaarsdag, staat de jaarlijkse oliebollentocht op het programma. Vertrek om 9:00 vanuit Hay en Mien (Veld Oostenrijk) voor route 8 van 47 km. Na afloop zal er gezorgd worden voor een oliebol en Gluhwein!

MTB-groep 2e kerstdag: 2e Kerstdag is ook een zondag, dus een excuus om lekker te gaan spelen in het bos. Benieuwd hoeveel personen daar nog meer zin in hebben. Wanneer ik bij de Beurs kom, zie ik daar nog niemand uit ed wind staan. Ze blijken echter bij de Merthal in de wind te staan. En het is toch al een behoorlijke groep die denkt dat ze de Kerst calorieen eraf moeten fietsen. Om 9uur zijn we uiteindelijk met 5 Asses en 7 Bees. Achteraf horen we dat HammerPete en zijn BikeGirl zich iets verslapen hebben (jaja) en zelf (over de weg) gereden hebben. Blessure lijkt dus redelijk mee te vallen. Verder had WedstRuud een afspraak om de Kasteelloop te doen. Mooie opkomst dus, maar ik verwcht er zondag met onze traditionele oliebollentocht meer. ElectricHay en OmaMien alvast bedankt voor de gastvrijheid. Het 1 e stukje van de route gaat over de asfalt. En dat wordt iets meer, want langs de kassen richting America is afgesloten, dus TankLeo rijdt hier netjes omheen. Daarna op naar de Zuringspeel. Ook hier volgen we maar niet de officiele route, maar ook het alternatief vindt onze tank maar niets, dus we moeten het doen met 1 lekkere beklimming. Daarna op weg naar het Kronenbergse Bos, aka The Wood with the White Gates. Nu staan die laatste er inderdaad veel, maar onze route zit geraffineerd in elkaar. We hoeven er maar een paar keer door, en kunnen er soms gewoon omheen, hetgeen onze Tank soms iets te laat ziet. Verder komen we een heleboel paarden tegen (met ruiter). Blijkbaar hebben die met Kerst teveel stil gestaan in de stal, want die ruiters verbranden zo echt geen Kerst calorieen.

Daarna verder naar Toverland en dan naar de Schatberg. Hier lopen wat wegen iets anders dan “vroeger”, waardoor ik op een gegeven ogenblik zelf voorop rijd. De doorsteek naar de Schatberg blijkt een oversteek te zijn. Ik heb mijn veerkaart niet mee, dus laten we er maar doorheen gaan. Onze Asses (die van de wielen dan) worden nat, en dat gedurende ca 80m. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Voordeel is wel dat schoenen en fiets weer helemaal schoon zijn. Ben benieuwd of ElectricHay hier gaat testen of zijn bike waterdicht is. Het rondje achter de Schatberg laat nog enkele van deze trajecten zien, maar dan wat minder extreem. Maar ook dat is relatief, want we hebben wel enkele moddergevechten. Daarna terug naar de Toverland zijde voor een korte stop. En dan weer verder. Hier doen we weer wat alternatiefs achter TankLeo en daarna LommenDave, maar altijd vinden we ook de oorspronkelijke route wel weer. Uiteindelijk is het wel gedaan met het spelen in het bos. Hoewel we nog wel merken dat het pad binnendoor naar de visvijver van de Peelvissers helemaal vrij gemaakt is. Daarna door het open land richting Sevenum. De wind staat hetzelfde als anders, maar we rijden nu de andere kant op, en TankLeo heeft er zin in, dus we tikken makkelijk de 35km/h aan. We gaan echter wel linksaf via de Hees. Daar neemt PappieBram afscheid, want hij heeft nog andere verplichtingen. LommenDave gaat nog iets verder mee, want hij wil het moeras langs de Blaktdijk nog wel even met mij trotseren. Deze blijkt verrassend goed te doen. Met z’n 3-en gaan we dan op naar de Ulfterhoek en door het veld terug naar het Ham. Nog 1 laatste moddergevecht, met name voor onze VerStephanling. In het Ham blijkt het water erg hoog te staan. Onze oorspronkelijke brug is helemaal niet te zien, en ons alternatief blijkt nog 2mm over te hebben. Na weer een heerlijk ritje komen we moe en voldaan (en toch ook weer vies) aan bij de Beurs, waar de Bees al blijken te zitten. Nog even lekker nagenieten.

Voor komende zondag zoals gezegd de oliebollentocht. Ivm de bestelling even aanmelden via de app. Laten we in grote aantallen afscheid nemen van het afgelopen jaar. Route is iets aangepast vanwege de hoge waterstanden, dus even de nieuwe gpx downloaden.

Nieuwjaarsreceptie 2024: Bij deze nodigen wij jullie uit om met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar 2024. Vanaf 11.00 uur zijn jullie van harte welkom in café de Beurs op zondag 7 januari a.s. Samen laten we de revue passeren over het afgelopen jaar en hopen we een nieuw sportief, gezellig en vooral gezond 2024 tegemoet te mogen zien. We hopen op een leuke opkomst.

Alvast fijne Feestdagen en een gezond en sportief 2024 gewenst!

Bestuur Twc Oranje