Weeknieuws 2024-06

MTB-groep: De week voor carnaval is het eindelijk een paar dagen droog. Dus er is hoop op een minder vettige rit en korte fietspoetsbeurt erna. Maar de dagen en vooral nachten voor carnaval is het opnieuw een natte bende. Er valt in België en Limburg zoveel regen dat de Maas naar een piek stijgt. De ATB tocht naar Herongen gaat over de Maas dus normaliter met de veerpont. Een voor een worden op vrijdag en zaterdag de pontjes uit de vaart genomen vanwege het hoge water. Gelukkig blijft het veer Grubbenvorst/Velden gewoon door dobberen. We kunnen dus op zondag vanaf 9.00 de Majem overvaren. Netjes en ruim op tijd om 8.20 uur staan Bikegirl en ik als interim paparazzi klaar bij De Beurs. We pakken immers het veer van 9:00 uur volgens de app. Maar om 8:30 zien we alleen wat vroege of heel late carnavalsvierder rond de Merthal dwalen. Toch maar ff in het programma loeren. Shit! Vertrek om 9.00 uur. Weg bonuspunten voor deze week bij mijn partner. ‘Ik had verdorie 30 minuten langer lekker onder de wol kunnen kroezelen’, krijg ik te horen. Tja dan toch maar ff terug naar huis om niet al te veel te verkleumen. Om 8:55 zijn we weer present en met ons een 6-tal andere Atb’ers. Kort daarna tel ik 9 A rijders en 2 B-rijders. De A’s zetten de pedalen schrap richting Grubbenvorst. Grotendeels over asfalt en een redelijk droog stuk zandpad langs het spoor leveren nog geen natte en vettige schoenen op. De veerman ligt geduldig te wachten op onze komst. De overtocht is dit keer dubbel zo lang als normaal. Meer een mini-cruise over de Maas. En dat voor de normale prijs.
Aan de Veldense kant van de Maas merken we snel dat er de voorbije nacht toch weer heel wat water is gevallen én blijven liggen. De zandpaden zijn modderpaden met waterballet om de poelen. Vooral op de modderige stukken kost het extra energie om de snelheid erin te houden. De A-rijders met de meeste wattages lopen regelmatig uit op de mindere stoempers. Dat wordt wel steeds netjes gesignaleerd zodat de groep weer bij elkaar kan komen. Bij Herongen koersen we richting de steil rand door het landschap. In dat hogere gebied zijn de paden droger dan onderin. Het klimmen en dalen gaat vlot. Blijft wel oppassen bij modderpoelen (je weet nooit hoe diep het is). Iedereen komt goed boven en veilig weer onder. 

Via de Poelvenn en Glabbacherbruch volgen we vanaf de grens het B-alternatief ven de Herongenroute. Langs de Venlose hei naar de Noorderpoort en Schwanenhaus. Boven langs de oude Koel het spoor over en dan door het Jaomerdal en Egypte. Hier slingeren we over leuke singeltracks boven de zandafgravingen en vennetjes. De laatste afdaling het bos uit brengt ons richting de begraafplaats en Hogeschool. Hier draaien we niet naar links de Maas over (richting Poerkerriek) maar we volgen de dijk langs de Maas naar het Jocusdom. Effe via de Wortelepinnen. Op naar de Plaggenhouwers. En daar is het pad onder langs het talud van het spoor (zoals verwacht) supervettig. Het is slippen en slidderen op de schuine kant. Wat een gestuntel als je onze capriolen vergelijkt met de manier waarop MvanderP zo’n akkefietje neemt. Onespeed Henk heeft duidelijk meet wattages dan grip en/of stuurmanskunst. Hij trakteert ons op een onvervalst stukje modderworstelen. Uiteindelijk komen we er allemaal zonder kleerscheuren door. We koersen binnendoor langs de Peter Hermans heuvel richting de Witveldweg en dan terug naar de Beurs. Om 12.00 uur plakken we onze vettige bikes tegen de gevel op het terras. Bij de Merthal hangen ze met de benen buiten voor de sleuteloverdracht. Binnen bij de Beurs is nog plek genoeg voor een paar vettige fietsers. Binnen vraagt een jeugdig dansmarieke of wij ook meedoen met de optocht. Ze vindt onze outfit en schmink supergaaf. De leggen uit dat “dat” ook heel veel werk en moeite kost om er zo uit te zien. Zeker 3 uur. Maar dan heb je ook wat speciaals. Echt dure schmink die zelfs naar echte modder en paardenstront ruikt. Het was weer een geslaagde TWC tocht. We hebben wel een pintje of borrel verdiend. Alaaf! (door Peperazzi)

A.s. zondag route 21 van 50 km, met vertrek vanaf de Witte Stein om 9:00 uur.  Na de route van 50 km doen we koffie met gebak bij de Witte Stein of Boscafe De Grens.
De echte stoempers cq. uitslovers kunnen vanuit het noordelijkste stuk van de route terug naar Horst fietsen. Dan is de route 77 km. Vervoer na Reuver in overleg via de MTB groep.

Ledenvergadering: Op woensdag 21 februari a.s. is om 20.00 uur bij de Jeu de Boules club in Horst wederom de jaarlijkse ledenvergadering. 
Adres: Gastendonkstraat 50 Horst. Denk eraan dat er alleen met contant geld betaald kan worden.