Weeknieuws 2024-17

VUT-groep: Het gezegde, april doet wat hij wil, werd ook deze donderdagmiddag weer bevestigd. Eind april en dan nog moet je gaan fietsen met de winterkleren aan, 2 paar sokken en dunne overschoenen. Toen we in Horst aankwamen bleken we niet de enige met deze kledingkeuze. Met amper 10 graden en noordoostenwind voelden we allemaal de kou. Iedereen is eigenlijk toe aan een beetje warmer weer. Maar mooi groen is het wel en er staat al veel in bloei. De fruittelers hebben het nog druk met de hele nacht beregenen tegen de lichte nachtvorst zodat wij later in het seizoen toch weer verse appels en peren kunnen eten. Buiten de kou waren de weersvoorspellingen goed, het zou droog blijven ondanks dat het er wel erg dreigend uitzag. We hoopten maar op het beste. De VUT-Groep bestond uit 14 fietsers en de VUT D-Groep uit 4 “trappers” vanmiddag.

Klokslag vertrok de D-Groep als eerste, ook zij moesten een omweg maken omdat de rotonde bij de Venloseweg afgesloten was. Toen wij de kerkklok hoorden gingen ook wij op weg en wij moesten ook al direct de route daarom verlaten. Hugo R. reed voor en we volgden door een woonwijk(?) en waren weer snel op het juiste pad. De weg naar Grubbenvorst werd ingeslagen. Daar stond Lei K. al te wachten op de D-fietsers. Het begon al helemaal fout met een tempo dik boven de 30 kilometer en omdat we nog een heel eind te fietsen hadden werden de kopmannen door onze wegkapitein tot de orde “gefloten”. Het blijft altijd spannend zo midden door Venlo te fietsen, er is veel verkeer, stoplichten en voor de Kaldenkerkerweg ook nog een heel druk verkeersplein. Na de Kaldenkerkerberg was de groep een beetje uit elkaar gevallen, maar boven werd er netjes gewacht. Het was nog maar een stukje voordat we Duitsland binnenreden. We koersten over goede B-wegen en boerenwegen binnendoor. Heel mooi maar we moesten wel heel goed opletten want vooral die boerenwegen hadden soms een erg slecht wegdek. Zo kom je nog eens ergens en zonder navigatie zou ik het niet terug kunnen vinden.

Koffie stond in Wachtendonck gepland bij “ Eissalon JoJo”. Daar aangekomen hadden we toch al 42 kilometer op de teller, we waren al ruim over de helft van onze rit. Daarom hadden we allemaal wel zin in een kleine pauze met de gebruikelijk kop koffie. De fietsen werden achter de zaak geparkeerd waarna we snel naar binnen gingen. Daar was het lekker warm. Een vriendelijk mevrouw kwam de bestelling op nemen en ze vroeg direct van welke fietsclub we waren en waar we vandaan kwamen. Ze kwam zelf ook van Horst. Ze was heel blij dat ze weer eens een keer in haar moederstaal met iemand kon praten. Het duurde niet lang voordat we konden genieten van een lekkere en vooral warme kop Duitse koffie. Omdat Huub F. vandaag jarig was, betaalde hij vandaag de rekening. Hij werd ook nog even door het hele Poels gezelschap uit volle borst toegezongen. We hadden net onze Koffie toen onze clubnestor Lei K. alleen binnenkwam. Om de een of andere rede had hij de andere fietsers uit de D-Groep gemist. Een van onze mannen had nogal moeite om de rits van zijn shirt dicht te ritsen maar gelukkig was zijn vrouw erbij om hem hierbij te helpen. Ook dat hoort bij echte liefde. Het was nu gelukkig wat vriendelijker buiten en zowaar liet de zon zich ook nog zien en zo leek het allemaal meteen een beetje aangenamer.We hadden nog 30 kilometer met wat wind tegen voor de boeg. We fietsten naar de Nederlandse grens richting Arcen waar we langs Klein Vink fietsten. Het fietspad daar is zo gevaarlijk smal dat voor werd gekozen om over de weg te fietsen. Dat vond een automobilist echter niet kunnen en zijn vrouwelijke bijrijder draaide het raam open en riep ons wat toe, we konden het niet verstaan maar dat het geen vriendelijke woorden waren was wel aan haar gezicht te zien. Voor het veer moesten we stoppen en niemand wist hoe het kwam maar we zagen Lei Keisers in Slow Motion vallen. Gelukkig had hij niets opgelopen alleen zal hij morgen misschien een beetje last hebben. Inmiddels was het veer er en na de oversteek was het nog ongeveer 10 kilometer tot in Horst. Om 17.00 uur arriveerden we bij “de Beurs”.

A.s. donderdag 2 mei, OTH-Tocht’16, afstand 71 km. Vertrek 13.30 uur.

A-groep: zaterdag 27-4-2024 Koningsdag
In eerste instantie was de organisatie een route te plannen voor Koningsdag. Uiteindelijk is een eerder verregende route 105 op de rol gezet. Aangezien het nu echter om een zaterdag ging, toch maar even informeren of er gegadigden zijn. Nadat ik vorige week 2x lek heb gereden, wil ik deze week de nieuwe buitenband nog wel even testen voor de zondag rit. Ik krijg van 3 man reactie, waaronder SinglespeedHenk. Hij had vorige week ook 1x lek, maar heeft deze week nog 2x lek gereden. Hij heeft dus nog een bezoek aan Lommen gebracht en ook zijn buitenbandje laten verwisselen. Verder hebben MechanicTwan en TankLeo ook wel trek in wat extra trainingsarbeid. Bij de Merthal aangekomen staan er echter al 4 man te wachten. Het blijkt dat TaRuud vandaag geen andere vriendjes heeft en dus ook met ons meerijdt. De voorspellingen zijn tegenwoordig net zo wisselend als het weer zelf, dus het is niet duidelijk of en hoeveel regen we krijgen en wanneer. Maar met 5 man beginnen we aan het rondje om Venray. Eerst richting Ijsselstein en dan via De Rips naar Stevensbeek. Daar houden we even kort pauze voordat we aan de 2 e helft beginnen. Verder richting Vortum/Mullem en dan weer zuidwaarts nadat we de A73 zijn overgestoken. In de buurt van Vierlingsbeek begint het dan toch te druppelen, en even later wordt dit echte regen. Helaas wordt het dan wat waterkoud, maar onze bandjes doorstaan de test zonder problemen, dus vandaag rijdt er niemand lek. In Maashees merk ik opeens dat er een 6 e rijder is aangesloten. Wanneer we linksaf naar Geijsteren gaan blijkt deze dame ons tempo niet hoog genoeg te vinden, en haalt zij ons in en rijdt van ons weg. Dit is slecht voor het ego en de hormoonspiegel van SinglespeedHenk, dus even later gaat hij achter haar aan. Verstandig als de rest is, volgen wij zijn voorbeeld niet. (red: De eerlijkheid dient gezegd te worden, en ook TaRuud maakt er een kort intervalletje van.) Veel lol hebben de heren er echter niet van, en even later hergroeperen we weer tot een TWC peloton, en onze dame is niet meer te zien. In Wanssum besluit TankLeo om niet uit te zoeken welk wegdeel er in Blitterswijk dicht is en neemt hij de kortste weg naar huis. In goed overleg besluiten de anderen om dit voorbeeld te volgen. Dit betekent dat TaRuud nog een trainingsintervalletje kan doen. Onze SinglspeedHenk heeft zijn kruit echter op de dame verschoten, dus het duurt tot in Meerlo voordat het TWC peloton weer helemaal compleet is. (red: Een sterk staaltje hoe het niet moet.) Even later zijn we dan toch in Horst. Helaas is de Beurs dicht. Voordeel is wel dat we snel thuis warm kunnen douchen. Morgen is iedereen er weer bij.

A-groep: Zondag 28-4-2024
Na veel bier en een korte nachtrust kom ik zondag om 8.30uur weer aan bij de Merthal. Vandaag staat er een veel groter peloton, aangezien de andere groepen ook rijden. Van de bikkels van gisteren blijken er 4 vandaag weer te zijn. Alleen TaRuud schittert door
afwezigheid. (red: Hij heeft toch nog Edwin kunnen strikken om een MTB ritje te doen.) Met nog 5 anderen hebben we vandaag dan een peletonnetje van 9 man. Route 105: via Well naar Sonsbeck en dan naar het zuiden, om Geldern en naar het Westen, via het veer in Arcen terug naar de Beurs. De wind komt uit het ZuidWesten, dus de heenweg gaat met een hoog gemiddelde, echter de terugweg wordt dan wel bikkelen. Bij Sonsbeck pakken we een paar hoogtemeters. En ondanks dat iedereen dit grotendeels op zijn eigen tempo doet, wordt er beter in een peloton gereden dan gisteren. Een stukje verder in Kapellen een mooi bankje, groen, prullebak, zon en geen wind. Even stoppen voor de inwendige mens. TraineeJac lijkt dit wel heel erg overdreven te hebben, maar degenen die erbij waren weten dat hij al zijn overtollige kledij onder zijn bretels heeft verstopt. Zelfs onze Eskimo heeft veel minder aan, en rijdt zelfs al met korte mouwen.

De terugweg wind in wordt het kopwerk netjes verdeeld. De sterke mannen doen alles, HammerPete betaald het veer, en de rest probeert zoveel mogelijk achter de brede ruggen te schuilen. Dat is met de wind van opzij niet altijd even gemakkelijk, zodat met deze  verdeling toch iedereen relatief hetzelfde vermogen weg moet trappen en dus eenzelfde trainingsritje heeft. Respect voor allen. Bij de terugkomst in Horst is deze keer de Beurs wel gewoon open en sluiten we bij de andere groepjes aan voor de welverdiende 3 e helft.

A.s. zondag route 38 van 100 km. Dit is de 1e koffie en gebak van de club zondag van 2024! Pauze na 65 km bij de Morgenstond in Griendtsveen. Vertrek om 8:00 uur.

B-groep: A.s. zondag route 42 van 83 km richting Roermond. Vertrek om 8:30 uur.

C-groep: Wat alweer een verschil van weer ten opzichte van afgelopen donderdag, het voelde vanmorgen zelfs warm aan. Bij onze verzamel plaats “Walhalla” in Sevenum stond alleen Giel S. Het echtpaar S. is dit weekend op verkenning naar Winterswijk waar deze zomer ons fietsweekend plaats vindt. Dan weten we dan wat ons te wachten staat. In Horst bij “de Merthal” aangekomen werd het deze morgen al gauw erg druk, van overal kwamen de TWC’ers aan gefietst. De A-, B-, alsook de C-Groep vertrokken allemaal tegelijk om 8.30. De een nog in bijna winter tenue en ook al een paar zelfs met “nakse bien”. Bij het vertrek startten wij met 2 dames en 10 heren. In het begin viel het nog mee met de wind die we vol van voren hadden maar al snel blies “Jan de Wind” steeds harder en het was daardoor flink aanpoten. Er werd veel in waaierverband gefietst zodat we bijna heel de breedte van de weg nodig hadden en werd vooraan na al 500 meter gewisseld. Zo bleef het tempo enigszins op niveau. Er zijn altijd sterke mannen die toch maar doorstampen en daarom moest onze wegkapitein Jan S. zijn fluitje laten horen om zo te zorgen dat het Poels peloton bij elkaar kon blijven.

De lange rechte weg van Panningen naar Heibloem eiste toch een slachtoffer. Giel S. gaf aan dat hij alleen terug naar huis wilde fietsen, hij had heel veel last van verkrampte bovenbenen. Maar na een stevig peppraatje en met hulp van zowel Mart J. alsook van Mart V. kon hij toch weer bij de rest aansluiten. Het was nog maar 10 kilometer naar, zeker voor Giel, de verlossende pauze bij buitencentrum “de Pelen”. Met een enigszins aangepaste snelheid kwamen we daar aan met ongeveer 40 kilometer op de teller. De keuze om buiten onze koffie te genieten bleek niet erg slim, de wind blies inmiddels zo hard dat de afgezette helmen zelfs van de tafel geblazen werden. Daarom hadden we maar snel binnen plaats genomen waar we konden genieten van een heerlijke kop koffie. Er kwam ook nog een praatgrage mevrouw de 2 dames onder ons complimenteren, ze vond het heel knap dat zij in het verder mannenpeloton mee konden fietsen.Een vriendelijke meneer bood zelf aan om een paar foto’s van de gehele groep, incluis de gebruikelijke fotografe, te maken. Na de pauze was iedereen weer uitgerust en konden we beginnen aan de resterende 30 kilometer, gelukkig met hoofdzakelijk met wind mee. Guus H. en Giel S. startten op kop en hielden dat vol tot aan de Meijelseweg in Ospeldijk. Daarna hadden we de wind pas echt in de rug en ging het tempo de hoogte in. Na Neerkant sloegen we af richting Helenaveen. Het viel Lei K. op dat omhoog bij het viaduct over de A65 de snelheidsmeter 32 km/u aangaf terwijl bergaf dit “slechts”28 km/u was(?). De rit verliep verder “gesmeerd”, ondanks het stevige tempo kon nu iedereen goed volgen en dus droogde het erwtje in het fluitje van de wegkapitein weer op. Het was echt genieten. Rond 11.45uur waren we terug in Horst en gelukkig is er niemand afgehaakt onderweg. (Verslag van Wilma en een dankbare Giel).

A.s. zondag 5 mei, Route 78 Castenray,Holthees, afstand 78 km. Vertrek 8.30 uur.

D-groep: A.s. zondag route 54-D van 61 km. Vertrek om 9:00 uur.