Weeknieuws 2024-22

Vut 2-daagse

Zoals op de jaarvergadering besproken gaan we, bij voldoende deelname, de VUT 2-daagse weer organiseren. De datum wordt donderdag 15 en vrijdag 16 augustus a.s. De tocht voert naar Raalte en zal rond de 300 kilometer bedragen heen en terug. We gaan naar een hotel in Raalte. De kosten zullen ongeveer op 175 euro per persoon uitkomen. Hiervoor wordt geregeld 2 maal een lunch, diner op donderdagavond, een overnachting met ontbijt, en eenmaal een afsluitend pasta-diner. Ook zal er een volgwagen met chauffeur aanwezig zijn. Mocht je hiervoor interesse hebben dan vragen wij je per omgaande te reageren zodat wij het hotel kunnen bespreken. Aanmelden vóór 8 juni a.s. omdat we een optie op kamers hebben genomen. Aanmelden bij:
Jet Aerts –  henrietteaerts00@gmail.com

VUT-groep: Er was vooraf aan de rit van vandaag nog een beetje onduidelijkheid over welke route nu eigenlijk op het programma stond voor de Vutters. Uiteindelijk werd er gekozen voor route 90 van 2024. Koffie in Asten op 48 kilometer en niet al veel vroeger in Meijel. Dit was veel beter op advies van onze altijd meedenkende nestor lei K. uit Gr. Het was met een afstand van 83 kilometer ook meteen de langste rit van ons hele VUT-programma dit jaar. De weersvoorspellingen vooraf waren niet al te gunstig, hier en daar een bui bij een temperatuur van om en nabij de 20 graden. We waren dan ook van plan om hier en daar zoveel mogelijk te mijden. Ondanks de sombere vooruitzichten stonden er toch 11 TWC’ers klaar bij “de Merthal”. Om klokslag half 2 klikten we pedalen vast en gingen op weg. Ondanks de lichte tegenwind reden we al direct met een behoorlijk tempo. De 2 tegelijk met ons gestarte E-Bikers, Lei K. uit Gr. en Annie B. moesten daarom al gauw de rol lossen. De route voerde ons langs Uitzichtspunt Zuringspeel, langs Toverland naar “de Turfhoeve” aan de Middenpeelweg. Hier werd de weg ingeslagen richting “de Peel”. Nog even bij het viaduct direct daarna waren een viertal van ons de weg kwijt en reden verkeerd. Op de paralelweg langs de A67 werd er even vaart geminderd zodat deze vier weer aan konden sluiten. Na Helenaveen werd er op het viaduct op de Lage Brug weg nog even door Martin P. voluit gesprint voor de “bergpunten” maar Cristel was hem te snel af. Nadat we voorbij Neerkant weer dat hobbelige stuk klinkerweg moesten doorstaan, kwamen we via nog wat voor de meeste van ons vrij onbekende binnenwegen in Meijel. Na nog wat omzwervingen door het Peellandschap bereikten we de lange paralelweg langs de Meijelseweg met aan de rechterkant een heel mooi natuurgebied, een genot om hier te fietsen. Achter langs Heusden werd de weg ingeslagen naar ons koffieadres bij “Jan van Hoek” midden in Asten. Tot hier hadden we steeds rondom de buien heen kunnen fietsen. De serveerster vertelde ons dat het een half uurtje terug nog flink geregend had. Wij hadden alleen de donkere lucht gezien.
De koffie lieten we ons goed smaken, we hadden tenslotte al bijna 50 kilometer op de teller. We hadden nog 35 kilometer voor de boeg en nu we de wind in de rug hadden moest er een tandje bijgeschakeld worden. Alles verliep vlot tot we tussen Asten en Liessel te maken kregen met ook hier herstelwerkzaamheden aan de weg. Het wegdek moest hier op verschillende plaatsen nog geasfalteerd worden. Omdat we over die stukken niet durfden te fietsen moest er gekluund worden wat voor niet iedereen even gemakkelijk was, vooral voor Wilma was dit moeilijk. Al gauw waren we in Liessel van waaruit over de Snoertsebaan en toen langs het spoor over de Griendtsveenseweg het gelijknamige dorp gepasseerd werd. Toen we even later de Middenpeelweg overstaken naar America was de weg behoorlijk nat en aan de plassen te zien had het hier stevig geregend. Maar inmiddels scheen de zon alweer. Op een beetje spatwater na hadden wij het de gehele rit drooggehouden. Iemand daarboven is ons blijkbaar goed gezind. Ondanks de lengte toch een heel mooie rit. Verslag van Wilma en Giel.

A.s. donderdag 6 juni route 116, Afstand 75 km. Vertrek 13.30 uur.

A-groep: Op de rol stond route 40. Weer naar Brabo land, en bovendien voor 75% dezelfde wegen als 2 weken geleden, toen met Pinksteren de route aangepast is. Niet zo’n goed plan, dus in overleg weer de originele route van Pinksteren op de rol gezet. Deze was echter 15km korter en had daardoor ook geen pauze. Dus een alternatief richting de brug van Well gemaakt, op de terugweg bij Well het fietspad gemeden door de Toeristenweg te pakken en na iets meer dan 60km een pauze in Weeze bij de bakker. Vertrek is om 8uur, en wanneer ik bij de Merthal kom, staan er al meerdere tenuetjes klaar. Wanneer ik dichterbij kom, dan zie ik dat TaRuud en RaRa (red: Razende reporter Ralph) de gravel bandjes hebben. Zij wachten nog op Sevenum, pappieBram en LommenDave, en pikken HandigeHammie op in Melderslo om de Mosa Challenge graveltocht te rijden. Verder blijken ook de Bees om 8 uur te vertrekken. Uiteindelijk zijn de Asses met 5 man. Onze HammerPete en BikeGirl hebben zich blijkbaar in de dag vergist en gisteren met het donderdagavond clubje een toertje gemaakt. Ik snap nog steeds niet waarom je dan op zondag niet (ook) kunt rijden. De route gaat eerst in een rechte lijn naar Broekhuizen. Daar linksaf en in een rechte lijn naar de brug bij Well. De Maas over en via Looi en Twisteden naar Wetten. Daarna weer naar het noorden richting Winnekendonk. Tot zover lekker lange wegen en goed wegdek. Vervolgens wat achteraf wegen waar we normaal niet komen. Qua wegdek niet ideaal, maar wel te doen, zeker met 5 man. Even later zien we de lange bomen (red: gewone bomen, maar boven op de heuvel) bij Sonsbeck. Deze liggen echter rechts, en de route gaat linksaf. Behalve alle stukken vals plat en viaduct dus geen hoogtemeters vandaag. Op naar Weeze dan maar voor de koffie met gebak. De bakker is open en het is behoorlijk druk. Voor buiten zitten is het te koud, maar binnen vinden we ook nog een tafeltje. TafeltjeDekjeJac denkt dat hij links aan de toonbank ook wel iets kan bestellen, maar de Duitse dame achter de toog laat hem op niet misteverstane wijze horen dat hij zich rechts bij haar 3 collega’s moet melden. En dat terwijl zij niets te doen heeft. Gedwee druipt TDJac af en sluit bij de rest aan. Daar komt GHDHenk (red: even wachten) erachter dat hij hier gewoon in het Limburgs kan bestellen. “Ook betalen in het Limburgs?” wordt wijselijk genegeerd door de jongedame. Na een heerlijk, en goedkoop, drankje en iets erbij, varierend van een eigen banaan, broodje ham tot de meest luxe Torte, en een snelle plaspauze weer terug naar onze carbon rossen. Daar merkt de rest op dat GHDHenk (red: nog even wachten) zijn zadel in de “sleuf” behoorlijk beschadigd is. Het is ons een raadsel hoe hij dat klaar speelt, maar alle geopperde mogelijkheden halen het verslag om verklaarbare reden niet. De route gaat verder om het vliegveld, over “de palen” en dan de Toeristenweg naar het noorden. En dat terwijl de wind ook uit die richting komt. Nog even er tegenin bikkelen en dat met vals plat omhoog. Dan linksaf naar Nieuw-Bergen. En dan weer zuidwaarts tot in Horst, dus dat gaat met minder vermogen en een hogere snelheid. Even opletten met alle afgezette spoorovergangen en dan de laatste kilometers langs Aardbeienland. En dan krijgen we GrounHogDayHenk. Zelfs met goed weer en een droog wegdek krijgt hij het klaar om voor de 5 e week op rij achter lek te rijden. Voordeel is dat hij steeds handiger wordt in het vervangen van het bandje, maar nu wordt het toch echt tijd voor een nieuwe buitenband.

Notities voor LommenDave deze week:
– Continental Grand Prix 4 Seasons, zowel achter als voor
– Nieuwe binnenbandjes
– Trapas en/of crank nakijken op vreselijke kraak, want het is echt niet zijn knie
– Cursus Hoe laat ik de route op mijn Garmin cadeaubon

Dan moet het volgende week helemaal goed komen. Even later treffen we HammerPete (red: jaja voor het biertje komt hij nog wel) en de Cees buiten bij de Beurs. Wanneer Mien al ongerust wordt waar haar Hay blijft, komen ook de Bees ons vergezellen. Voor hun sterke verhalen gaarne het andere verslag lezen. (door Robert)

A.s. zondag route 71 naar de Meinweg. Deze mooie route van 118 km heeft pauze bij het Veerhuis in Buggenum na 79 km . Vertrek om 7:30 uur.

B-groep: A.s. zondag route 117, afstand 93 km en we vertrekken om 8.00 uur.

C-groep: Wilma was vanmorgen bij “Walhalla” in Sevenum helemaal alleen en moest dus maar allen naar Horst. Het koppel Thei en Cecile zijn op vakantie en ook de rest liet verstek gaan. Bij “de Merthal” aangekomen stonden daar al wat Poels mannen/vrouwen klaar te wachten. De C-groep was vanmorgen toch nog met 11. Hoewel de meteorologische zomer gisteren was begonnen voelde het niet bepaald zo. Het was nog erg fris en er stond een stevige noordwestenwind. Op de rol stond route 37 over een afstand van 70 kilometer. Net als met de VUT-groep afgelopen donderdag was de koffiepauze gepland op de helft van de route bij café “Jan van Hoek” in Asten.
We hadden daarom misschien wel korting kunnen vragen. Hier altijd krijgen we een goede bak koffie en ook met de bediening is niets mis, altijd vriendelijke serveersters. Alleen om in Asten te komen zul je wel een behoorlijk stukje moeten fietsen. Er werd in Asten gefietst voor het Goede Doel en bij het café kon men inschrijven voor die tocht. Het was daarom dat we erg lang moesten wachten op onze koffie Na de pauze van bijna een half uur(?) hadden we de stevige noordwester schuin van opzij en er werd daarom, waar dat ging, in een waaier gereden. We hadden bijna het hele wegdek nodig. Gelukkig kan dat meestal wel als je s ’morgens zo vroeg vertrekt. Ondanks de zijwind werd er goed doorgetrapt. Veel stukken van de route hadden we donderdag ook gereden alleen hoefden we nu, gelukkig voor Wilma, vanmorgen nergens te klunen. De temperatuur was toen ook heel wat aangenamer. De nog resterende 35 kilometers liepen gesmeerd en om 11.45 waren we terug in Horst. (Verslag van Wilma en Giel).

A.s. zondag route 13, afstand 75 km en we vertrekken om 8.30 uur.

D-groep: A.s. zondag route 115-D, afstand 72 km en we vertrekken om 8.30 uur.