Weeknieuws 2018-47 (21 november)

VUT-groep: De drukbezochte vergadering heeft bij veel TWC’ers schijnbaar weer fietskriebels losgemaakt want op donderdag stonden er maar liefst 15 liefhebbers aan de start. Met een verrassende oude bekende Jan H. Hij vond het weer te mooi om en kreeg oude TWC kriebels en had zijn race karretje van stal gehaald en kreeg aanmoedigende welkom groeten. Lei uit Grubbenvorst kwam als laatste binnen want bij het vertrek in Grubbenvorst ontstond enige stress want de fietspomp was stuk en het ventiel lekte zodat hij met een half hard achterwiel even langs de pits stop van Dave ging om het euvel te laten verhelpen. Het werd snel vakkundig geklaard en met je hebt nog 3 minuten bereikte hij net voor 13.00 uur de start. We vertrokken via bekende wegen naar De Schaak om dan via Castenray richting Oirlo te koersen. Dat men af en toe denkt op de automatische piloot te kunnen fietsen bleek wel weer eens want zonder op de GPS wordt de juiste route niet gevolgt en is het stoppen en keren. Het tempo bleef goed alhoewel het fluitje toch enkel keren de haantjes tot de orde moest roepen. Via de achterkant van Venray naar Merselo en het industrie terrein De Blakt en Oostrum naar Geijsteren te gaan voor de koffie, die op dat moment wel verdiend was. Ook onze Jan H. was er aan toe maar het was niet aan hem te zien want hij nam ook zijn kopwerk in de groep. Na de koffie ging het via Wanssum, Blitterswijck, Swolgen naar Tienray. In Tienray ging de laag staande zon ons zicht toch duidelijk beperken en was het opletten geblazen want je zag niet echt wat voor de fietste. Via de Mackayweg naar Horst waar we even na 4 uur finishten. Een fijne fietsmiddag zat er op, en maar hopen dat dit soort weer nog even aanhoud. Volgende week zien we wel weer. (door Lei K.)

MTB-groep A: Vandaag route 10 op het menu, veelal over de asfalt richting Maasbree en dan het zachtere wegdek om via Blerick naar de Heldense bossen te gaan. Vandaaruit over met name de asfalt weer terug naar Horst. Bij de Merthal aangekomen blijkt hier veel animo voor te zijn. Uiteindelijk rijden we met 19 man met dikke wielen weg, maar niet voordat we nog even naar Piet en Piet gezwaaid hebben in de volgauto van de dunne bandjes. Zolang het wegdek hard is rijdt opa Daan met BramCX voorop. Wanneer we dan bijna bij de Polen camping zijn, probeert de groep zich in tweeen te splitsen. De camping staat echter op de route, dus er is enige verwarring. LommenD en FlipjeGer denken dat ze dan tijd hebben om het overtollige bier van gisterenavond te lozen. Daarmee komen ze echter nog achter de 2e groep uit. Terwijl het tempo voor niet zo hoog ligt omdat er een nieuwe route gevonden moet worden schuiven onze zeikers langzaamaan naar voren, en precies wanneer we de route weer gevonden hebben, is de splitsing een feit; 11 man in de 1e groep en dus 8 man in de 2e groep. Het asfalt is onder de banden verdwenen, maar het bladerdek is nog niet altijd ideaal voor onze MTBs. Opvallend is wel dat het peleton langzaam gevuld wordt met steeds meer blokjes. (Mag geen reclame maken dus kan niet vermelden dat LommenD goede zaken doet met al die nieuwe Cubes in het peloton.) Verschillen in snelheid e.d. die dan nog gezien worden, zijn dus niet afhankelijk van het materiaal, maar toch echt van de berijders. Strategie keuzes zijn bij ons namelijk veel minder bepalend als bij onze MaxV. Wanneer we bij de Blerickse begraafplaats komen, dan is de uitdaging toch echt wel daar. Lekker op en neer met soms een mooie wortelpartij die vermeden moet worden. Dit is waar je het voor doet. Bij het 2e rondje volgt BramCX netjes de route en dat blijkt geen goed idee te zijn. MTB wordt meer OTC (red Over the Tree Climbing). Een mooi rustpunt voor sommigen en een kans voor RuudvanH om zijn camera capaciteiten te testen. Zie de app groep voor het resultaat. Daarna gaat het echter toch weer lekker uitdagend verder. In het transitiestuk meldt BramCX zich achterin. “Ik heb de route verbeterd omdat er een stuk was weggevallen, maar heb zelf de oude route.” Ik schuif dus maar naar voren en mag eens het kopwerk doen. Zeker in de Heldense bossen met de vele paadjes is dat oppassen geblazen. Anderzijds kan ik nu wel lekker door blijven rijden. Vanwege de afstand moeten we helaas de meeste paadjes laten voor wat het is, maar dit gebied smaakt echt naar meer. Eenmaal uit het bos zoeken we een lekker stukje waar we de bananenschillen weg kunnen gooien. Onze BSM (red BananenSchilMeisje) zit immers in de 2e groep. Na een korte eet en plas pauze (of andersom voor sommigen) gaan we over teveel asfalt terug naar Horst. Met de wind op de zij of op de neus, wordt het tempo wel lekker hoog gehouden. Lijkt meer een rit met de dunne bandjes. Op dit traject begeeft de turbo van Tim het, zodat CaptainJac zijn cylinders mag inzetten om ook Tim in Horst te krijgen. Aangezien ik voor wind aan het happen ben, moet Jac dit werk alleen doen. Vanaf Sevenum begint het spel van de 10 kleine negertjes, en uiteindelijk komen we met 6 man bij de Beurs. Daar blijkt dat we voor de 2e groep en voor de racers zijn. Alleen Wiel en al zijn vrienden (red solo rondje Schaak) zitten aan de hoge tafel. Plek genoeg voor ons dus om ook comfortabel binnen te zitten. De andere groepen komen bijna gelijktijdig een kwartiertje later, zodat het weer een gezellige bedoeling is. Alleen Jorrit is alleen, dus iedereen moet wel wat geduld hebben. De route wordt geevalueerd en iedereen vindt de bosstukken heerlijk, maar de aan- en afvoer moet anders. Dit lijkt een mooi klusje voor onze (bijna) VUTters. Volgende week vertrekken we om 9uur bij de Sprank en zal FlipjeGer ons zijn achtertuin laten zien. Wie extra kilometers wil maken, kan om 8.30 op de fiets bij de Beurs vertrekken. Blijf de app volgen, voor het geval er nog iets veranderd en voor het afstemmen van het autovervoer.

Vertrek met de fiets vanaf de Merthal om 8.30 uur zodat we om 9.00 uur bij de startlocatie, Laco sportcentrum in Venray zijn. De route naar Venray is 12 km.  De MTB route van Ger zal ongeveer 40 km zijn. (MTB route 11)

MTB-groep B: Op en neer naar Heldense Bossen, 54 km

Bij de start verzamelen we 7 MTB-ers om als B groep achter de A’ss aan te crossen. Het eerste stuk over de “gewone weg” rijden we met 8 Bees in groep met 11 A’ss. Gewoon alles door elkaar. Nog voor we Horst uit zijn haakt ook PenningPeter aan. Hij heeft door de harde wind op kop wat extra vertraging opgelopen richting de start. Of thuis iets te lang heeft getreuzeld vanmorgen. De eerste kilometers gaan samen met de A’ss in een net tempo (lekker doorfietsen en geen getreuzel). Bij het “Oosteuropese” woonpark bij Maasbree begint de eerste bos/veld passage. Daar laten de A’ss passeren en vormen wij de 2e MTB groep.  De A’ss knallen er gelijk vandoor maar moeten nog ff dimmen totdat LommenDave’s blaas is geleegd. De 2e poging van de A’ss om op ons uit te lopen mislukt ook omdat ze de weg kwijt raken. De Polen hebben hun bungalows dwars over onze route gelegd. Nadat wij de A”ss weer op het goede pad geholpen hebben kunnen we eindelijk gewoon verder zonder steeds te worden opgehouden door vertragende A’ss.

Met een stevig tempo (voorop NosoksDaan) koersen we richting het bosgebied met het doden akker tussen Bree en Boekend. Net als vorig jaar lukt het ons ook dit keer niet om het natuurbraafgebied volledig te ontwijken. Een deel van de groep maakt een extra omweg en een ander deel van de groep zoekt een alternatief binnendoor. Ook A’ss dwalen een beetje rond. Voor de volgende keer de route toch maar aanpassen uit respect voor de bijzondere functie van dit gebied.

Aan de overkant van de provinciale weg ligt het volgende bosgebied met leuke singeltracks en heuveltjes. Daarna gaat de route richting het bosgebied De Meeren bij Baarlo. Daarvoor gaan we dwars door het gebiedje Dubbroek. Eigenlijk een soort moeras met flinke zompige paden. Nu dus een droog traject zonder zuigende moddertracks. We houden daardoor wat meer energie over voor de bultjes in De Meeren en Heldense Bossen. Het gebied heeft ontelbare uitdagende paadjes en mogelijkheden. Wij moeten nog helemaal terug naar Horst via Koningslust en Kronenberg. Daarom gaat de route grotendeels langs het meest uitdagende gebied en niet er doorheen. Terug naar Horst koersen we vooral over geasfalteerde wegen of verharde paden. En stevig wind in. De energie buffers raken daardoor bij de meesten geleidelijk wel op. Zeker voor PenningPeter die met zijn kleinere wielmaat sowieso een extra inspanning moet leveren. Hij bouwt zo wel een bere-conditie op. Daan2 heeft vandaag een 29-er LLF (lommenleenfiets). Hij is halverwege de 1 rit al overtuigd van het voordeel van de grotere wielen voor onze regio en soort tochten. Dus als iemand nog interesse heeft in een volgeveerde 26-er, in zeer goede staat: meld je bij PenningPeter. Graag wel snel want anders dan kunnen wij straks die PenningPeter met 29er  niet meer bijbenen.

Gelukkig heeft StillereFrank vandaag gekozen voor de crosser. Die keuze in combinatie met zijn prima conditie betekent voor ons dat we op de terugweg, om beurten, grote stukken, achter zijn stevige achterpartij kunnen kruipen. In het oude Vlaamse wielerjargon noemden ze dat “met de petat(neus) aan het gat”. Let wel: aan ! en niet in ! De laatste 20 km van de route gaan dus helemaal achter langs Koningslust en Maasbree. Dat is jammer omdat in het bosgebied van Baarlo en Helden veel meer mooie stukken blijven liggen. Optie is om die paden de volgende keer voor een groter deel mee te pikken en daarna de kortste weg terug binnendoor (dwars door Bree en doorsteek over veldwegen terug naar Sevenum en Hegelsom). Ideeën zijn welkom bij de routecommissie.

Alle 8 de B rijders zetten zonder averij maar wel moe hun tweewieler in de “junkyart” achter De Beurs. Hoogste tijd voor een drankje en een napraatje met elkaar en de A’ss en de windchill-trotserende doortrappers van het racegroep. Echte bikkels op smalle banden. Voor de watjes zoals ik is er gelukkig ook volgende week weer een mooie MTB rit.  StoemperGer heeft zondag een prachtige route en de koffie klaar in Venray. Hou de berichten op de site en de MTB-app in de gaten voor verdere info. (door PePerazzi)

BCD-groep: Zondagmorgen klokslag 9 uur kwamen er nog 10 smalle bandjes tevoorschijn, Jet, Abe, Jan J., Harm en Mart een BCD groepje. Er werd gekozen om het eerste gedeelte wind in te fietsen. De route ging via Well, Wellerlooi, Tuindorp richting Kevelaer. De hele morgen werden we gevolgd door twee Pieten door de kou konden we niet zien of ze zwart of gestreept waren. In Kevelaer werd van een warm bakje koffie genoten en werden voeten en vingers verwarmd. Ook de twee Pieten vonden het een goed idee eine Tasse Caffee. Ze parkeerden hun Pietmobiel in een zijstraatje. Na de koffie en wat opgewarmd te zijn vertrokken we weer. Maar waar was nou de Pietmobiel gebleven? Na enig speurwerk werd hij weer gevonden en kon de route worden vervolgd richting huiswaarts. Even voor 12 uur bereikten we de Beurs en dronken we een biertje, chocomelk en koffie. (Door Mart Janssen).

Plaats een reactie