Weeknieuws 2018-51 (18 december)

MTB-groep A: Wat is nu de route voor vandaag? Programa zegt route 16, maar weeknnieuws geeft route 15 aan. Vervolgens is er nog een 2018 en een 2019 versie. Na overleg, blijkt route 15, ZHT voor 2019 de bedoeling te zijn. Hopelijk heeft iedereen deze dan ook nieuw gedownload en op zijn Garmin gezet. Bij de Merthal blijkt dat wel zo te zijn, maar PePerazzi heeft geen kaart meer onder zijn route. Digitale wereld en ambtenaren blijft toch een lastige combinatie. Uiteindelijk zijn we met 16 man, waaronder ook onze bikegirl. De verdeling is 10xA en 6 wanneBees. Even na klokslag vertrekken we. Na 100m stopt TurboTim nog even om, ja waarom eigenlijk? Wanneer hij weer bij de groep is blijkt dat hij CaptainJac nog meegenomen heeft, waardoor we dus met 11 man zijn. Voordat we bij de Reulsberg zijn, zie ik achter ons een eenzame fietser tussen de Asses en de wanneBees. Moeten we nog even wachten op #12, of? Samen met CaptainJac even afzakken en wanneer we dichterbij komen zien we wat een klein mannetje lijkt te zijn, op een fiets met kleine wieltjes. Het blijkt onze financial PK te zijn. “Rijd jij niet met de wannaBees vandaag?” vraag ik hem. “Die zitten namelijk nog achter ons.” Peter laat zich afzetten en wij voegen ons bij de andere 9. Ons Guusje is er niet bij, maar Twan de Grise wel, dus we zijn weer van kolderieke valpartijen verzekerd. Bij de crossbaan gaat het weer mis, en al lopend gaat hij naar boven. Ik blijf wachten, maar het duurt erg lang voordat hij er is. Wanneer we gegroepeerd zijn geeft hij aan dat hij last van ijs onder zijn schoenen had, waardoor hij niet in zijn clicks kwam. “Wanneer je niet met de  voeten aan de grond komt, dan heb je hier geen last van.” Te lang voor een tegeltjes wijsheid, maar geen speld tussen te krijgen.

Wanneer we weer verder rijden, blijkt dat opaHay ook bij ons staat. Hij heeft de heuveltjes rechts laten liggen (“Te vroeg in het parcours.” ) en sluit zo weer bij de wanneBees aan. Wij vervolgen route 15 2019 uitvoering. Net voor de Meerlosebaan wijken we echter van de route af. “Even wat stukken proberen die we niet zo vaak rijden” laat onze ZHT commissie weten. Binnen 300m zitten we echter weer op de route, Maar na 500m verlaten we deze dan toch echt. We maken even een uitstapje richting de Maas en maken een lusje naar Grubbenvorst. Duidelijk dat de ZHT commissie er niet iedere week is, want hier hebben we vorige week ook al gereden. Door naar Roeffe Mart en daar gaat het echt mis. GroteLei heeft last van een weigeraar. Samen met snelleTwan gaat hij overleggen. Ondertussen missen we wel de 3 man die voorop reden. Na overleg rijden we even terug, maar ook dit gaat niet vlekkeloos, doordat snelleTwan nog met zijn Garmin ruzie heeft. Uiteindelijk rijden er dus 3 groepjes door het Grubbenvorster bos. De laatste 2 vinden elkaar snel en het andere groepje staat bij de ZHT pauze plaats op ons te wachten. We vervolgen vanaf nu route 15 2019 heet het. Op de crossbaan bij Swolgen komen we de wannaBees tegen, maar wij vervolgen netjse de route. LommenDave komt zich achterin melden en dat is niet goed. 4 weken niet fietsen heeft zijn tol geeist. Via de verharde weg alleen naar huis. 2 bochtjes verder halen we de wannaBees bij. Ze proberen kost wat kost voor ons te blijven, maar na 200m geven ze dat toch op en laten ons door. En meteen is er weer commotie over de weg die we moeten gaan. Afkorten of de mooie Swolgense bergjes van de route nemen. SnelleTwan doet het laatste en ik draai me met knuffelHenk ook om. Tussen ons rijden echter weer alle wannaBees. Op een open stuk halen we de wannaBees in (“Die zien we nooit meer terug.” Horen we achter ons), maar snelleTwan is niet meer te bekennen. Ik rijd met Henk de hele route 15 af, en aan de sporen te zien heeft Twan dat ook gedaan. De andere 8 sporen zijn echter niet in de sneeuw te traceren. Moe en voldaan komen we na bijna 60km bij de Beurs, waar we beide snel naar huis moeten in verband met bezoek. Volgende week maar napraten bij de bruine drab.

A.s. zondag route 19 over 50km (’t Ham-Toverland-Schaak). Vertrek is om 9.00 uur.

MTB-groep B: De neerslagvoorspellingen voor afgelopen nacht kloppen. Vanmorgen komt de zon op in een winterwit landschap. Een dun laagje poeder camoufleert de ondergrond. Snel effe op de sloffen de tuin in om de ondergrond te testen. Conclusie: prima MTB condities en niet meer drassig. ’t Giet oan! Bij de Merthal staat een grote groep roodzwarte MTB-ers te wachten op klokslag 9. De A’ss gaan met een man of 10 voorop over het door onze opperzandhaas Rappe Twannie in elkaar geknutselde parcours voor 2019. En wij met 6 Bees er achter aan.

Richting de ingang van ’t Ham zien we dat de A’ss opgejaagd worden door een grote vent op een kleine bike. Dit blijkt onze Penning Peter te zijn die net te laat was voor de gezamenlijke start en snel binnendoor is gesprint om alsnog aansluiting te zoeken bij de groep. Al gauw merkt hij dat het tempo van de voor hem koersende “B-groep” wel erg stevig is vandaag. Gelukkig voor hem kan hij zich nog laten terugzakken naar de echte Bees. Met Nosoks Daan netjes voorop en Opa Hay al kletsend en roepend ergens in de groep rollen we soepel door het winterse landschap. Aan de praatjes te horen gaat het met de conditie van Opa Hay weer de goede kant op. We biken letterlijk in de (sneeuw) sporen achter de A’ss aan. In de buurt van Grubbenvorst is er echter ineens geen spoor meer van de van de A’ss te bekennen. In de verte zien we de A’ss over de brede veldweg langs het bos de verkeerde kant op knallen. Wij raken kort in verwarring maar besluiten gewoon en volgens plan de route op onze navi’s te volgen. Ook ik kan intussen de route weer aflezen nadat ik eerder, door eigen toedoen, mijn Garmin apparaat weer eens volledig ontregeld heb bij de start. Vraag me niet wat ik allemaal gedaan heb maar het resultaat is dat ik gewoon de route weer in beeld heb. Tja, je hebt ’t of niet zo’n digitale knobbel….

We koersen lekker en constant door op  een tempo dat de hele B-groep kan volgen. Af en toe wat extra inhouden voor ’n achterblijver of vanachter ’n tandje erbij. Bij het “bike-parkje” in Swolgen duiken de A’ss ineens weer op. Achter ons? Vreemd. Die zullen er wel ergens een extra stukje aangeplakt hebben. Of heeft Twan Degrijze voorop gefietst? Kort daarna wachten we ff om onze groep te laten herformeren na enkele lastigere passages. Op dat moment komen van alle kanten A’ss aanstuiven. In diverse groepjes komen ze ons voorbij gecrost. Nadat dit geweld voorbij is klimmen ook wij weer in de click pedalen. Als snel zien we nog maar 2 of 3 fietssporen op de te volgen route. De rest van de A’ss is wellicht weer van de route geraakt, ver achterop en verdwaald geraakt, of is de man met de hamer tegengekomen. Later bij De Beurs wordt dit beeld bevestigt.

In tegenstelling tot de A’ss blijven wij als B-groep netjes/gezellig bij elkaar. We maken de hele route af volgens plan. Chip Geert laat het talud naast de A73 links liggen vanwege een plotselinge hongerklop. Hij gaat via de kortste en gewone weg rechtstreeks naar De Beurs om daar snel wat voer  naar binnen te werken (chips, repen, chocomel, etc. alles wat hij krijgen kan. Helaas vandaag géén nootjes). Penning Peter haalt de finisch bij de Beurs op reserve. De lucht is eruit. Niet qua conditie maar gewoon een lekke band door een tak van een christusdoorn. Past wel bij deze tijd van het jaar. Effe later is onze B-groep geheel compleet bij De Beurs. Chip heeft na wat chips ook weer wat meer praatjes en kleur. We proosten op een mooie tocht. De A’ss zijn bij De Beurs nog steeds enkele leden kwijt. Hopelijk zijn die de volgende week weer gezond en wel aan de start om 9.00 uur voor ’t Ham-Toverland-Schaak.

Peperazzi

Plaats een reactie