Weeknieuws 2018-52 (update 28 december)

Verslag van die-hards die niet van stoppen weten.

Een heel kort verslagje van zondag 23 december. Jan J., Mart J., Abe J. en Jet vertrokken vanaf de Merthal op de dunne bandjes in de richting van Griendtsveen. De voorspellingen voor de zondagmorgen beloofden droog weer, vandaar dat er op zaterdag contact werd gezocht via de “Zondagmorgen-app-groep”. Griendtsveen, Liessel, Neerkant en de koffiepauze bij het inmiddels geliefde ‘Oppe Koffie” in Meijel, bij een heerlijk haardvuur.

Terugweg vooral het kopwerk door Jan J., nog immer op volle sterkte ondanks winterstop. Via Grashoek, Kronenberg terug naar Horst waar Jan S. en Thei van H. ons al opwachtten met een lekker schuimend biertje. Een fijne tocht, met alleen een regenbui van Horst naar Sevenum.

Voor iedereen een heel gezond en sportief 2019 gewenst! Grtz, Jet

MTB-groep A: Vandaag geen onduidelijkheid over de route vooraf. Het weer was nog even afwachten, maar het is bijna 10C en het duurt tot ongeveer bij de Beurs voordat er regen voorspeld is. Op de klokslag rijden we inclusief CaptainJac met 11 man weg bij de Beurs. KnuffelHenk heeft zich nog even afgemeld, want hij had een slappe vanmorgen. En aangezien zijn handjes beter zijn in boomknuffelen dan banden wisselen, wordt het een morgen fitnessen. Bij controle blijkt dat opaHay en penningPeter als wannaBees met ons meegelift zijn. Sorry jongens terug in je eigen groepje en oefenen. En met 9 real Asses gaan we verder. Stukje langs de Molenbeek richting het talud van de A73. Op de automatische piloot gaat cycloBram echter richting het Parkhotel in plaats van langs het talud. Tot zover de duidelijkheid over de route voor deze week. Dat beloofd weer wat. Even wachten en kort daarop komen ze inderdaad terug. “Rijd maar meteen de crossbaan die hier is aangelegd.” geef ik hem nog mee. Had ik vorige week met knuffelHenk als enige van de Asses ontdekt. Het baantje heeft een aantal hellingen (1m hoogte verschil), bultjes (20-50cm hoogte verschil) en kombochtjes (tot 30cm hoogte). En slechts een lengte van max 100m. Schade is echter enorm. Het aantal touchdowns heb ik niet eens kunnen tellen. LommenDave moest echter nog wel even bij de fietsenmaker aan, om zijn stuur recht te laten zetten. Maar goed dat hij het wel zelf kan. Vervolgens naar het talud. SnelleTwan (griseTwan heeft nog meer last van de Kerstborrel en rijdt daarom met de wannaBees mee) kiest voor de steile afdaling. Dat betekent boompje houden achteraan. Ditmaal is het babbelFrank weer. Deze keer komt hij met zijn hoge helling voet uit de pedaal, zodat hij blijft staan en niet het gehele talud afdondert. Uiteindelijk dus relatief snel en zonder grote touchdown iedereen veilig op het fietspad. Weg oversteken en weer naar boven op het talud. Nu kiest snelleTwan overmoedig voor de steile versie. Dat betekent dus enkele touchdowns en lopen. Zijn lichtje valt spontaan van zijn zadelpen en gaat op de grond knipperen, zodat wij zien waar we moeten gaan, maar niet moeten lopen. Of was dit gewoon een marker voor die Poolse bidon die er lag? Nadat iedereen boven is kunnen we even later weer naar beneden. Gelukkig gaat dit zonder verdere kleerscheuren en andere ongemakken. Op naar ’t Ham. Daar weer klauteren over de boomstam die nog niemand opgeruimd heeft, een klein alternatief lusje, want route volgen blijft hier als voorop rijder soms lastig, en dan valt het tempo stil. Samen met captainJac constateer ik dat we opeens ook wel met erg veel zijn. We zitten blijkbaar achter de wannaBees. Die hebben blijkbaar echt de route gemist deze week.

We snijden de crossbaan af, zodat we niet de gehele groep op de singletrack in hoeven te halen. Verder door het Ham, langs de beek, waar de bevers duidelijk bezig zijn geweest, door Sevenum en op naar Kronenberg en Toverland. SnelleTwan en cycloBram houden er ook wind in een straf tempo in, zodat de rest het ne(e)t bij kan houden. Richting Toverland is een lusje en met een Kerstborrel in het hoofd is dat toch moeilijk. Prompt wordt de kortste weg naar de Beurs gevolgd. Even wachten en schreeuwen doet wonderen en we doen toch nog maar even het rondje Toverland. Net na de helft vinden we daar een bankje voor de pauze. Kan er eindelijk wat textiel uit, want het is wel erg warm vanmorgen. Even later hebben ook de wannaBees de pauzeplaats gevonden en wordt er weer behoorlijk wat afgekibbeld. De bananenschillen vliegen zelfs door de lucht deze keer. Gelukkig staan er ook prullenbakken, zodat BSM de brutale apen alleen maar tot de orde hoeft te roepen. Na de foto voor opaHays plakboek (“Samen met de Asses pauze gevierd.”) vervolgen we onze weg en gaan richting de Schaak.

Maar niet voordat we bij de plakweg nog een ruime KOM neergezet hebben. Alleen jammer dat die nou net op naam van MelderseHans op zijn DreThompson komt te staan. En dan dient de Schaak zich aan. De vele auto’s verraden het vele verkeer dat we tegen zullen komen, naast onze eigen Asses die we nog in moeten halen. Al met al een lekkere interval training zo aan het eind. Alleen nog even creatief naar huis, voordat we aan onze welverdiende 3e helft beginnen. De regen komt iets later dan voorspeld, zodat we nagenoeg droog bij de Beurs komen. Wanneer de wannaBees ook arriveren, gaat het gekibbel van de pauze weer gewoon verder. De fiets hoeft thuis eigenlijk niet meer gespoten te worden, want die is in de regen wel al schoon geworden. Daarna blijkt ook de groepsgeest van de wannaBees, of is het gewoon slordigheid van die oude mensen? Ze nemen namelijk elkaars helmen en GPS systemen mee naar huis. Galant als ze echter zijn, wordt dit nog allemaal dezelfde middag opgelost, zodat iedereen weer tevreden is en zin heeft in de dubbele rit van volgende week. (door Robert)

Zondag a.s. MTB route 1 richting Venray. Dit is de rechtsom route van 48 km en vertrek is om 9.00 vanaf de Beurs.

Op oudejaarsdag rijden we zoals elk jaar de Oliebollenrit. Dit is MTB route 8 van 43 km. Let op! Vertrek om 9.00 vanaf huize Keijsers, Veld-Oostenrijk 26 in Horst. Na de rit zijn er uiteraard weer Oliebollen en Gluhwein.

MTB-groep B:  Gisteren kwam het water met bakken omlaag. Vandaag blijft het volgens de radars tot ongeveer 12.00 uur droog van boven. De nattigheid zal wel vooral van onderen komen. Bij de Merthal formeren we een B-groep van 8 rijders. Dat is inclusief Penning Peter die voor de afwisseling al om 9 uur direct aansluit in het peloton. Tot onze verrassing haakt ook Twan la Grise aan bij de “rustigen”. Hij maakt deze dag de overstap van de A’ss naar ons omdat hij gisteren tot laat aan de drank heeft gezeten. Hij is de 8e rijder en met hem wordt voor de Bees de kans op extra spektakel tijdens de rit met drie-achtste vergoot. 1/8 x vanwege het aantal bikers, 1/8 x door de normale val potentie van La Grise en 1/8 omdat hij nog deels onder invloed kan zijn.

Al snel merken we dat de ondergrond deze morgen verrassend droog is. Zelfs de beekkant langs de Kabroeksebeek loopt goed. Dat beeld wordt in het bos en veld bevestigd. Prima te doen vandaag. Slechts hier en daar een blubberpassage. Met Good Old Daan voorop gaat het in een lekker en gestaag tempo vooruit over de singeltracks. Het lukt ons zelfs om de A’ss te passeren zonder dat die dat in de gaten hebben. Effe later hoor ik achter me een hijgende en steunende A’ss meute. Bij de buckelpiste gaan de A’ss rechtdoor. Ze willen voorbij. In gedachte zing ik het bekende liedje van Herman van Veen: Maak plaats, maak plaats, maak plaats! Wij hebben ongelofelijke haast. In een goed tempo koersen we achter de A’ss via het veld en de beekkanten richting het beloofde land van onze Penning Peter (Sevenum Centrum). Tijdens deze open passages met veldwegen showt Daan de Doorbijter (Verbeeten) trots zijn nieuwe kunststof karretje aan de collega rijders. Puik materiaal in zwart met flitsende knal oranje effecten. Vanaf nu heeft deze B-rijder in ieder geval geen materiaal smoesjes meer. Als hij later wat moe wordt, geeft hij de schuld aan het tandwiel voor dat niet meer lekker loopt. Dat smoesje werkt dus niet. Beste Daan, da’s gewoon het schuren van de remblokken op de schijf door de modder. Effe remhendel aantikken en klaar is Kees. Daan: gaan met die banaan. Dat doet onze andere Goold Old Daan ook op kop van de groep.

Achter Toverland in de Steegh treffen we de A’ss bij en vooral op de rustbank. Zij moeten uitpuffen van de eerste 25 kilometer. Wij van de Bees wachten rustig totdat de A’ss weer zijn bijgekomen. Op “vriendelijk” verzoek (eigenlijk meer een commando) van onze Bike Girl  ruimen de A’ss de pauze restanten en bananenschillen op.  Want: Wij van TW Cee nemen alle afval altijd mee!

De route gaat verder via de luxe pony club en de golf (ballen) club. De enige echte “berg” in de regio laten we nu links liggen. Het gaat richting de singeltracks van de Schaak. Ook de Schaak route ligt er prima bij. De hele groep blijft bij elkaar. Blijkbaar bevalt het iets lagere tempo van de Bees ook Twan la Grise niet slecht. In eider geval blijft hij de hele rit op twee wielen. Vandaag dus geen val kapriolen.  Ook Opa Hay haakt goed aan.

We arriveren rond 12 uur allemaal moe en voldaan  bij De Beurs. Net voordat het echt begint te regenen. De bikers buiten Horst moeten net als vorige week ook vandaag, na het napraatje nog door de regen naar huis. Dat verdient respect. Zeker als je onderweg naar huis in de regen nog lekke banden moet oppompen en dan alsnog langs de kant van de weg een bandenwissel moet uitvoeren. Zouden ze bij de F1 ook moeten invoeren (Natte, modderige en koude bandenwissels en niks pneumatische hulpmiddelen. Gewoon bandenafnemers van Lommen Dave. Da’s pas topsport). Wij (Bike Girl en ik) gaan direct richting wasmachine en douche vanwege een sinterklaas/kerst combi. ’t Was een mooie rit!

We zien ons zondag weer en maandag bij de oliebollentocht! Zo niet: dan alvast “eine gooie roetsch, wahh“ (door Peperazzi)

Plaats een reactie