Weeknieuws 2019-34 (20 augustus)

Zandhazentocht: Op zondag 6 oktober organiseren we weer de jaarlijkse MTB Zandhazentocht. De Zandhazencommissie is al druk bezig met de controle van de routes zodat alle werkzaamheden zoals snoei en zaag werk in kaart worden gebracht. Zaterdag 14 en 21 september (8.30 uur verzamelen bij de Merthal) hebben we hulp nodig van leden om de werkzaamheden uit te voeren. Aanmelden kan bij Hugo Roet of Twan van Rens.

VUT-groep: De buienradar was niet al te positief, en het leek erop dat de fietsmiddag verstoord zou worden. Maar met een positieve instelling kan het best meevallen, dus toch alle voorbereidingen getroffen om aan de start te verschijnen van route OTH 2018 voor ca 75 km. Om 13.30 uur stonden er 4 personen en Karel met de bus klaar voor de route en in Grubbenvorst sloten Geert vanuit Lottum en Lei nog aan zodat we met 6 fietsers en de bus de Maas over staken. Via het centrum van Velden en met een stevige rugwind ging het met een hoog tempo richting Duitsland. Nadat enkele oneffenheden rond Herongen waren bedwongen ging langs de Blauwe Lagune over de Julicher Strasse richting Hinsbeck maar daar werden we verrast door de paaltjes, die lang waren weg geweest, weer waren geplaatst. Na enkele rij-instructies aan Karel konden wij onze rit vervolgen. In Hinsbeck namen we eerst nog de Mühlenberg voordat we bij Bäckerei Stinges neerstreken voor de koffiestop. Na de koffie snel weer de route vervolgen richting Leuth, ook hier weer Umleitungen und gespertte Strasse, en het Jammerdal naar de Zuiderbrug van Venlo. Nadat Hout-blerick was gepasseerd moest het kalmerend fluitje er aan te pas komen want onze altijd doorstampende JJ dacht dat met de wind op kop het tempo minimaal 30 km moest zijn. In Maasbree werd Karel, die inmiddels in Tegelen was aangekomen, naar Sevenum gedirigeerd met de hoop ons ook op de laatste kilometers te begeleiden maar wij denken dat hij de basis maar heeft opgezocht. Wij vervolgde onze rit en we kwamen toch gelukkig als een gesloten formatie aan bij de finish zonder een bui regen. En zo kunnen de weersvoorspellingen het toch wel eens anders laten zijn. (door Lei K.)

A.s. donderdag route 48 over ca. 75 km. Vertrek om 13.30 uur.

A-groep Marathon: A.s. zondag fietsen we de jaarlijkse marathon. Deze keer is de route 184 km met 3 pauze’s. Bij de bakker kan naar eigen wens gebak of broodjes met drank worden genuttigd. We beginnen met een zogenaamde bananenpauze op het zuidelijkste puntje van de route rond 50 km. Daarna pauze bij bakker Oomen in Lobberich na 73 km. De 3e pauze is bij de bekende bakker in Sonsbeck na 132 km. Vertrek is om 7.30 uur vanaf de Merthal. De route is te downloaden in de map “Routes Marathon 2019”.

A-groep: Lokaal rondje door de blubber

Waar zouden we toch zijn zonder buienradar?

Vroeger…..Je luisterde ’s avonds naar Jantje Pelleboer en die vertelde dan dat er ergens in Zuid Nederland misschien n beetje regen zou gaan vallen maar dat het meer droog dan nat zou zijn. Nu kan iedereen tot 5 minuten voor vertrek nog in detail zien of, waar, wanneer en hoe lang het zal/kan regenen. Het gevolg is dat iedereen (inclusief ikzelf) tot het laatste moment in dubio blijft: wel of niet gaan fietsen? De vrijdag en hele zaterdag blijft de A Race App groep elkaar informeren en berichtjes sturen over hoe slecht het weer zal worden. En, het moet gezegd: de zondagmorgen is inderdaad één lange regenbui met afwisselend mot-, miezel- en echte regen. Op 3 na kiezen alle pedaalridders van de A groep voor een alternatief morgenprogramma.

BraboGerrit, LekkeHenkie, StilleFrank, TurboTim, OnstuimigeTwan, Twanlagrise, Hammie en AappiepappieBram, DigimiepPiet, BabbelFrank, ChipGeert, LommenDave, GrandpaHay, Leotank, StoempGer, KabouterLambert en zelfs CaptainJac laten hun fietsen aan de haak hangen. Blijven er dus 3 “echte” doorzetters over van de A’s: RobberenRubbert, Bikegirl en Peperazzi.

Toch maar de MTB

Ook wij laten de racefiets in garage hangen. We gaan voor de dikke banden. Rubbert probeert bij de start om ons te verleiden voor een rondje Reindersmeer van 65 km. Maar dat is voor ons (net terug van een tropische vakantie en met hier en daar wat mankementen) toch iets te veel van het goede. Dus fitte Rubbert offert zich op en gaat met ons op een lokaal rondje Kasteelsbossen, Moelbaerebos, Reulseberg, Ham, Kronenbergsbos, Steegh. Slechts 45 km. Maar voor ons en in de regen en prut meer dan genoeg. Het is wel héél nat en vettig maar gelukkig niet koud. Dat vinden ook de 40 dames die voor ons in Kronenberg in colonne de weg oversteken nadat ze net zijn gemolken. Boeoeoehh! Volgens Rubbert zijn de dames nog lang niet helemaal leeg. Daar zitten nog liters in! Voor iemand die na het fietsen standaard een bak yoghurt of volle melk wegkloekt is dat natuurlijk zonde. Het is dat wij erbij waren, anders had Rubert wellicht snel een paar “teugen” genomen. Melk, de witte motor. Geen gedoe, zo uit de koe!! Het lijkt wel of de Bertha’s bij die gedachte aan een aanliggende/zogende vettige mountainbiker ineens meer haast krijgen. Ineens zetten ze er een drafje in en is de weg voor ons vrij. We raken na 40 km van voor en van achter volledig doorweekt. Het vergeten spatbord is voor ons steeds meer zichtbaar en voelbaar. En omdat we continue in de slipstream van Rubbert of elkaar rijden krijgen wij ook van voren de volle laag. Wij zien er intussen uit als echte veldrijders in de klei van Vlaanderen. Rubbert is nog verrassend clean. Na de Steegh kiezen we in overleg voor Robert voor de terugweg via de verharde weg. Genoeg geploeterd door de blubber. Op naar huis voor een lekker warm bakje koffie en voor Robert een grote kom yoghurt of melk zo uit de koelkast (of zou hij stiekum nog een keer terug gaan naar Kronenberg crossen voor het toetje?) (door Peperazzi)

A.s. zondag rijden we de Marathon. Zie info hierboven.

BC-groep: J.l. zondag een dagje om snel te vergeten. De voorspelde regen bleek zich deze morgen inderdaad aan de voorspellingen te hebben houden. Tijd dus om een snipperdag op te nemen, en een andere bezigheid te verzinnen voor de zondagmorgen.

Marathon BC-groep: Komende zondag maken we de kilometers echter weer ruimschoots goed, want dan staat immers de marathon op het programma. De route is de 160 km lange Oranjetocht die in april in het water viel. Er hebben zich 13 renners aangemeld, en volgautochauffeur is Piet Cl. Vertrek is om 8.00 uur vanaf de Mèrthal. De eerste pauze is net na 10 uur en 55 kilometers bij Zum Mühlenberg in Hinsbeck, met Kaffee und Kuchen. Daarna gaat het noordwaarts, met enkele klimmetjes rondom Sonsbeck, naar de volgende pauzeplaats , die gepland is na 120 km (zo rond 13.15 uur). Ook hier kunnen we de koolhydraat voorraad weer aanvullen. Rond 14.15 vertrekken we dan voor de laatste 40 km richting finish in Horst, zodat we om 16.00 uur terug zijn. De weersvoorspelling voor zondag is warm, zo’n 30 graden, dus zorg voor voldoende drinken in je bidons, en vul deze op de pauzeplaatsen telkens bij.  Zorg ook voor een binnenbandje met reparatiemateriaal in je zadeltasje, en denk aan de eigen bijdrage van € 10,- p.p.

De thuisblijvers kunnen zich om 8.30 uur melden voor een rondje in onderling overleg.

D-groep marathon: Deze is 117 km lang, met dezelfde pauzeplaatsen als de BC-groep, echter deze zijn dan na 33 en 77 km. Vertrek is ook om 8.00 uur vanaf de Mèrthal.

De thuisblijvers kunnen zich om 8.30 uur melden voor een rondje in onderling overleg.

Plaats een reactie